Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ "ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ" (στοχαστικό μικρό δοκίμιο)




ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Απέναντι στο μηδέν που μας κυκλώνει, τον μηδενισμό της χυδαιότητας οι λογοτεχνικές προτάσεις είναι μια πνευματική βοήθεια ή το λιγότερο μια αναφορά. Δεν ανακοινώνονται από τους διαφημισμένους διανοούμενους, ούτε από τις ανασκολοπισμένες διασημότητες, μήτε από τις ελίτ που επιτελούν καθημερινά το θεάρεστο έργο τους, για τα τρέχοντα ζητήματα (τα πεπαλαιωμένα από τον χρόνο). Είναι οι προτάσεις απέναντι στην αργολογία, στην κενοδοξία, στον κατακερματισμό της ύπαρξης, στην σχιζοφρένεια του ηδονισμού, στον ορθολογισμό των ανισοτήτων. Απέναντι στην παλιανθρωπιά.

Η παλιανθρωπιά προτιμά τα ψεύδη, απεχθάνεται τις μικρές αλήθειες, αυτές που αγγίζουν τις αρετές, τις κατατιθέμενες στην τράπεζα των μεταφυσικών μυστηρίων, των πνευματικών προνομίων. Οι παλιάνθρωποι αγοράζουν το μηδέν, μάχονται για τον αφανισμό της δημιουργίας, μοχθούν να εξαφανίσουν το στοιχείο του Θεού, να εκμηδενίσουν το πρόσωπο που αγαπά.

Και το έργον συνεχίζεται. Συγκεκριμένη η σκοποθεσία των παλιάνθρωπων: η καταστροφή της ομορφιάς, η συντριβή της άδολης καλοσύνης, η εξαφάνιση της ευσπλαχνίας, το μαρτύριο της αγιοσύνης που λυτρώνει την ψυχή. Τελεσφορούν οι γενικόλογες αναισχυντίες, οι συμπορευόμενες με την ηθικολογία των πολιτικάντηδων και την ντούρα αισιοδοξία των όχλων. Τιμάται ο κιναιδισμός. Παρουσιάζεται, ως η μέγιστη θυσία ψυχών και σωμάτων. Σοφιστείες για να προχωρά το μίσος και να κυριαρχεί σε καθετί φωτεινό-άξιο λόγου, έμπλεο πίστης και καλοσύνης.

Αλλά αυτοί οι τιμητές της ομορφιάς είναι οι χρηματιστές που ενδιαφέρονται να εξυγιάνουν το πνεύμα. Ό,τι πουλιέται, διακρίνεται, ό,τι αγοράζεται, αναδεικνύεται. Διαφημίζεται η συντήρηση των καρποφόρων συνηθειών: ο πρόστυχος και δουλοπρεπής ρεαλισμός, η αναίσχυντη ρητορική, ο χυδαίος πρωτογονισμός, ο παραφουσκωμένος ματαιοδοξία και λεφτά.

Οι αντιλογίες σε όλα αυτά είναι οι δικές μας προτάσεις, εν συντομία. Κουράζουν οι λόγοι και οι λογάδες. Λέξεις επί λέξεων και επαγγελίες επί επαγγελιών, για να καταλήξουν στην γη της θανατηφόρας επαγγελίας. Όχι στους κατηχητικούς λόγους. Είμαστε απέναντι στην μεταδοτική τρέλα, στην επικράτηση των ενστίκτων. Είναι ζωώδεις και δαιμονιώδεις καταστάσεις, είναι οι επείγουσες, απρόσωπες πορείες, χωρίς ένα βλέμμα στον ουρανό.


Η φωτογραφία είναι από https://www.efsyn.gr/












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου