Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Δρ Πιπίνα Δ. Ιωσηφίδου-Elles "Ποιήματα"


(i)
Μια ενοχή το στήθος μου 
βαραίνει, 
μα επιμένω στις ιδέες μου 
σε μία ομήγυρη 
που αρνείται να γνωρίσει... 
Ξέρω, δεν μου ταιριάζει 
του ηγεύοντος ο ρόλος, 
και είμαι βέβαια 
πως οι στίχοι, 
κατεστημένα ν’ αλλάξουν, 
δεν μπορούν.

🌼

(ii)
Η ζωή έκανε κι εξακολουθεί να κάνει τις τομές της. Δεν ξέρει από συμπάθεια, διαβαίνει ίδια πάντα και μόνο εμείς αλλάζουμε στο χρονοδιάγραμμά της με το πέρασμά μας με την ευτυχία μας με τη συμφορά μας και με το τέλος μας, που προσπαθούμε -σαν τη μισή περάσουμε- να το απομακρύνουμε όσο μπορούμε περισσότερο από δίπλα μας. Έλα τώρα... όλοι τον φοβούνται... ακόμη και οι Δεινόσαυροι!

🌼

(iii) ΜΙΑ ΜΑΣΚΑ ΕΝΑ ΚΕΝΟ!

Μία μάσκα, Ένα κενό Τα παπαγαλάκια της Βενετίας Μη μου θυμώσεις αλλά οι μάσκες πέσανε τώρα πια και ξέρω το ποιόν της συντροφιάς σου. Τι παπαγαλάκια! Δεν τα βρήκαμε και δε συμπεθεριάσαμε όμως δεν καταλαβαίνω γιατί η τόση συζήτηση! Οι άνθρωποι ταιριάζουν ή το αντίθετο. Το πολύ το Κύριε Ελέησον το σιχαίνονται κι αυτοί οι παπάδες. Έλα Βενετία μου και φέρεις το όνομα ξακουστής νεράιδας! Άσε τα παπαγαλίστικα και πες μου την αλήθεια. Τι σε πειράζει πιότερο: η απόρριψη ή η πραγματικότητα πίσω από αυτήν. Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν μας αρμόζει η τέτοια συμπεριφορά. Δεν μας χρειάζονται οι παπαγάλοι συνήγοροι ή κατήγοροι. Γνωρίζουμε τα αίτια του χωρισμού μας. Όσο κι αν φαίνεται τραγικός έχει τα καλά του. Θα ξυπνάς χωρίς καν να στεναχωριέσαι αν έβαλα το φλιτζάνι μου στο πλυντήριο πριν φύγω για το γραφείο ή αν οι παντόφλες μου είναι στο μπάνιο και όχι στο καθιστικό! Πώς να ομολογήσεις τέτοια και άλλα παρόμοια ασήμαντα σε ομήγυρη παπαγάλων; Το λιγότερο, θα σε περάσουν για σχολαστική και... Οι συνέπειες θα είναι τραγικές. ‘Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα’! Πάψε λοιπόν να επαναλαμβάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις γιατί χωρίζουμε! Ας μην κολλάμε στα ίδια μια και δεν είμαστε καθόλου παπαγάλοι! Η αξιοπρέπεια έχει ένα πρόσωπο μόνο εκείνο της αλήθειας! Στείλατε Βρέθηκα έτσι μπροστά στα σκαλοπάτια. Υψώνονταν μπροστά μου... Και αυθόρμητα χρεώθηκα να τ’ ανεβώ... Ήτανε δύσκολο κι ας φαίνονταν παιχνίδι, στην αρχή. Ένα, ένα λοιπόν και κάθε π’ ανέβαινα ένα νέο, ξοδευόμουν ανελέητα... Να φτάσω όσο ψηλότερα μπορούσα... στοιχημάτισα... Κι έγιναν έτσι καθοδήγησης σταθμοί, ερμαί κι ορόσημα... χωρίς κανονική πυξίδα... Έκτοτε, έρμαιο ανάμεσά τους με μία γραφίδα προσπαθώ στη χάρτα να τοποθετηθώ... Κι είν’ ευλογία που βρίσκομαι εδώ, κι ακόμα αναρριχώμαι σκαλοπάτια.



Δρ Πιπίνα Δ. Ιωσηφίδου-EllesDr Pipina Despina Elles 

Η Πιπίνα Δέσποινα Ιωσηφίδου-Elles γεννήθηκε στα Γιάννινα από Μικρασιάτες γονείς, οι οποίοι κατέφθασαν στην Ελλάδα σε νηπιακή ηλικία. Υπήρξε ένα από τα τυχερά παιδιά των Ιωαννίνων, καθώς την Στοιχειώδη Εκπαίδευσή της την έκανε στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων, που ως πρότυπο σχολείο και ειδικά για την άσκηση των φοιτητών του Διδασκαλείου του ομώνυμου ιδρύματος, απαρτιζόταν από τέσσερα δημοτικά σχολεία: το Εξατάξιο, το Τετρατάξιο και δύο μονοτάξια, επανδρωμένα με ικανό προσωπικό και υγιές περιβάλλον. Εδώ μπήκαν οι βάσεις για την μετέπειτα εκπαίδευση της. 
Ακολούθησε η Μέση Εκπαίδευση στο Γυμνάσιο Θηλέων Ιωαννίνων και τέλος η εισαγωγή και φοίτησή της στη Φιλοσοφική Σχολή με κλασσική κατεύθυνση, στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1964-1965), υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε την τετραετή φοίτησή της. Το 1994-1996 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας, με πτυχίο B.A. στη Νεοελληνική Λογοτεχνία. Το 1997 συνέχισε με σπουδές για το πτυχίο του Master of Arts στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και αποφοίτησε τον ίδιο χρόνο. Το 1998 συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ τις σπουδές της για το Master of Philosophy και στο 2ο εξάμηνο ανήλθε στο PhD (Διδακτορικό). 
Εκδόσεις 
Μέχρι στιγμής έχει εκδώσει 40 βιβλία στα οποία συμπεριλαμβάνονται, ποίηση (στην Ελληνική κυρίως και στην Αγγλική), θεατρικά έργα (στην Ελληνική κυρίως και ένα στην Αγγλική), μυθιστόρημα, παιδικό μυθιστόρημα (στην Ελληνική κυρίως και στην Αγγλική) μελέτες (τρεις τόμοι μέχρι στιγμής, έτος 2016). 
Ζωγραφική-Σκίτσο 
Η Π.Δ. Έλλη, ζωγραφίζει από το 1970, έχει εκθέσει πέντε (5) φορές, ατομικά, και εφτά φορές (7), συλλογικά. Έχει λάβει μέρος στα Archibald και Dobel awards στο NSW Gallery . 1. Στο Archibald award με τα πορτραίτα: της Irina Dunn, το 1997 και του Professor Γιώργου Παξινού, το 1999. 2. Στο Dobell award συμμετείχε με δύο πίνακες με μολύβι και κάρβουνο, το 1997 και το 1999. Ο αριθμός των πινάκων της ανέρχεται σε μεγάλο αριθμό και ποικίλουν ως προς τα media που χρησιμοποιήθηκαν. Δεκάδες είναι τα σκίτσα της τα οποία αναρτήθηκαν όπως και μερικοί από τους πίνακές της στο Facebook, με καλή υποδοχή ομολογουμένως!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου