Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Δύο ποιήματα του Γιώργου Σταυράκη από την Ποιητική Συλλογή "Συμπαντική Συνάντηση "


 Έλενα Λεωνώρα Λέκκα & Γιώργος Σταυράκης : Συμπαντική Συνάντηση

Εκδοτικός οίκος: Τάδε Έφη
Έτος έκδοσης: 2023
Σελίδες: 68
ISBN: 9786182220245

ΠΟΙΗΜΑΤΑ 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Με λένε Γιώργο. Στο πρόσωπό μου έχει ήδη χαραχθεί ο χρόνος. Τον αγνοώ. Τα μάτια μου μια μόνιμη έκφραση πόνου κι αναζήτησης. Δεν μπορώ ν’ απαλλαγώ. Με λένε Γιώργο κι αγάπησα τον κόσμο. Αυτός με πρόδωσε. Μ’ αυτόν συμπορεύομαι. Σε λένε Στέλλα. Το χαμόγελο σου δεν άλλαξε τον κόσμο. Σε ζήλεψε. Με το δοξασμένο χρίσμα της μάνας προχωρείς, καταπίνοντας τις αγωνίες σου. Με λένε άγχος, σε λένε υπομονή. Με λένε Άντρα, σε λένε Γυναίκα. Με λένε Ποιητή, σε λένε Δημιουργία.
Γιώργος Σταυράκης

🌼

ΑΝΤΙΜΗΝΣΙΟ

Έτσι που με συρρικνώνουν τα συμβατικά χαμόγελα κι οι σχέσεις είναι σίγουρο πως θα εκραγώ. Τότε… πάνω στη συντέλεια τού είναι μου να ξέρετε δε θα πάρω τίποτα μαζί μου παρά μόνο την αγάπη. Είναι το μόνο που μου πάει. Αν πάλι αναστηθώ θάρθω να καταθέσω τις δονήσεις μου. Αντιμήνσιο ερωτικό στο λευτερωμένο εαυτό μου. Κάποτε λέγαμε αλήθειες... Τώρα το ψέμα και η υποκρισία η καθημερινή τροφή μας. Οι αλήθειες που ξεχάσαμε σηματοδοτούσαν την πυξίδα των αξιών στη Ζωή μας. Ελπίζω ο Σεπτέμβρης μην είναι ψεύτης...

Γιώργος Σταυράκης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Ο Γιώργος Σταυράκης γεννήθηκε στην Συνοικία “Απόλλων” του Πειραιά. Ο πατέρας του κατάγεται από το νησί Ίος, των Κυκλάδων, και η μητέρα του από την Σμύρνη. Παρουσιάστηκε στα γράμματα το 1974 με την ποιητική συλλογή: «42 ΠΟΙΗΜΑΤΑ».Ακολούθησαν δεκατρείς ποιητικές συλλογές, δοκίμια, ιστορικές έρευνες. Το σύνολο των εκδόσεων αριθμεί στα εικοσιεπτά βιβλία. Συμμετείχε στις ανθολογίες: Εικοσιοχτώ ποιητές 1980, Περιοδικό Πολιτιστική του Αντώνη Στεμνή, στην Ανθολογία Ελλήνων Ποιητών εκδόσεις Καρανάση 1987, καθώς επίσης και στο βιβλίο του Γιάννη Νικολόπουλου, η Νέα Ρεαλιστική Ποίηση. Στην ξενόγλωσση έκδοση hellenikajahrbuch 1985 συμπεριελήφθη σαν εκπρόσωπος της Ελληνικής Εργατικής Ποίησης. Υπήρξε πάρεδρο και στη συνέχεια τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών από το 1980. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ της Ε.Ε.Λ το 1994-1996 και Γραμματέας της Επιτροπής Κρίσης νέων μελών, 2009-2010. Τον Μάρτιο του 2014 αναλαμβάνει καθήκοντα Ειδικού Γραμματέα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Στις αρχαιρεσίες του 2016 εκλέχτηκε στο Δ.Σ στη θέση του ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΦΟΡΟΥ. 2016-2018. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την ζωγραφική σε καμβά και σε πέτρα. Στο πρώην Δημαρχείο του Χαλανδρίου πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση 1995 και έχει συμμετάσχει σε τρεις ομαδικές εκθέσεις. Έχει παρουσιαστεί στην Τηλεόραση της ΕΤ2 και σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Από την έκδοση του βιβλίου 1902-2002 "ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΣΩΤΗΡΙΑ" η εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ για λογαριασμό της ΕΡΤ πραγματοποίησε Ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης στοιχεία από το βιβλίο χρησιμοποίησε ο καταξιωμένος Σκηνοθέτης ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ για τη ζωή, του Μεγάλου μας ποιητή. ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου