Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ " ΟΔΥΣΣΕΑΣ Ο ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ" - ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ

 


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ Ο ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


Στο θαυμάσιο αυτό έργο της αγαπητής συγγραφέως αγγελικής Μουρατίδου, ανακαλύπτει κανείς έναν εκτεταμένο και εκπαιδευμένο νου, ο οποίος δεν χάνεται σε απλές θεάσεις παρατηρήσεις, θέσεις, προθέσεις, συγκρίσεις, μελέτες και θεωρήσεις ενός ομολογουμένως παγκόσμιας αξίας έργου, αλλά διεισδύει, εξελίσσει, διερμηνεύει, απλώνει τη φαντασία αντλεί πληροφορίες από την ψυχή για την επιστήμη, συγκροτεί, αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται.

Ώριμα στοχαστικά δεδομένα, αναδύονται, και ως πνευματικοί σκαπανείς που εργάζονται πυρετωδώς, φέρνουν στο φως, πολύτιμες πληροφορίες μίας ζωής τιμητικής ως προς τη γέννηση και αξιοθαύμαστης ως προς τον τελικό της προορισμό.

Και εξ αυτού ακριβώς του λόγου, όσοι θα έχετε την ευκαιρία να μελετήσετε το έργο αυτό, θα διαπιστώσετε πως εμπεριέχει μια διαρκή αναγέννηση, ένα φιλοσοφημένο αναστοχασμό, και μια φωτεινή οδό διακύμανσης ενός τρόπου αντίδρασης στην αποκάλυψη που μπορεί να κυμανθεί από το κερί μιας αδιάφορης προσωπικότητας έως τον ήλιο μιας λαμπρής πνευματικής μορφής.

Σοφά τοποθετημένο πάνω στους μύθους των περιπετειών του Οδυσσέα -στη διαδρομή του προς την Ιθάκη -ταξιδεύει στο παρελθόν κοιτάει στα μάτια την έμπνευση του συγγραφέα τους, χύνεται μέσα στη διάνοια και το «είναι» της πένας του, κολυμπάει μέσα στους συλλογισμούς του, ανατροφοδοτεί τις μνήμες του και χάνεται μέσα στο σκοπό της ίδιας του της ουσίας.

Κάθε μύθος και μια ζωντανή ανακάλυψη του αυτοσκοπού της προσωπικής μας κατεύθυνσης, κάθε λιμάνι και ένα αποτύπωμα της όντως ζωής μας, της προσωπικής αλήθειας μας , της φυσικής ροπής μας προς τη δημιουργία και το αυτόρρυτο φως.

Κάθε μύθος και ένα επιμύθιο μιας αξιομνημόνευτης και τιμητικής ζωής, χαραγμένης μέσα στο διάβα της παρουσίας μας στον κόσμο, όπως ακριβώς και ένα βρεγμένο αποτύπωμα του πρώτου βήματος που κάνουμε πάνω στην ακροθαλασσιά της νέας μας ακτής.

Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος. Μελετάται από τη συγγραφέα, η ανισορροπία που φέρνει η διαρκής αντίφαση μεταξύ βαρβαρότητας και πολιτισμού, πνευματικής τελμάτωσης και μεγαλοσύνης, ανώτερης νόησης και σκοταδισμού, μια αντίφαση ως προς τον προορισμό του ανθρώπου, η οποία μέσα από την τρισυπόστατη φύση του, συναντά τις διαφορετικές πτυχές της ολότητας που αποτελεί την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ο Οδυσσέας ως αναζητητής της αλήθειας, στην ανάγκη του να ενδυναμώσει την πίστη του στην αποστολή του, θα χρειαστεί να φτάσει στα άδυτα της ψυχής του, να συνδεθεί με το βαθύτερο εαυτό του, να ακούσει τη φωνής της συνείδησής του, ιεραρχώντας μέσα του φωτεινές και σκοτεινές στιγμές, πολεμώντας τις αδυναμίες του, εξηγώντας μέσα του τον λυτρωτικό του αυτοσκοπό.

Θέλει να αποτυπώσει στο κατάρτι του τον προορισμό της ύπαρξής του να διεκδικήσει, να ηγηθεί, να οριοθετήσει, να δικαιώσει, να πρωτοπορήσει και στο τέλος να δικαιωθεί. Διότι και ο ίδιος ο δρόμος προς μια ζωή σε ισορροπία και πληρότητα, είναι ο δρόμος της προσέγγισης της προσωπικής μας αλήθειας, η αφύπνιση του εσωτερικού μας γίγνεσθαι, η αναγνώριση Των ροπών και των επιθυμιών της ψυχής μας, η επαγρύπνηση έναντι του εφησυχασμού και της λήθης, που προσανατολίζει την πορεία μας σε μια ζωή γεμάτη ευθύνη, γεμάτη αγάπη γεμάτη όραμα γεμάτη φως. Μια ζωή γεμάτη.

Μέσα στο σπουδαίο αυτό έργο της κυρίας Αγγελικής Μουρατίδου, ανακάλυψα έναν κόσμο ξεκάθαρο, έναν χώρο πηγαίας γνώσης, μία φωτεινή χαραγματιά στο προφανές και σίγουρο, μία χαρμόσυνη λύτρωση κι ένα θριαμβευτικό καμπάνισμα απαλλαγής από τη βάσανο των αγωνιωδών ερωτημάτων της ανθρωπότητας, μία αόρατη, φωτεινή πόρτα μέσα στο βλοσυρό ολίσθημα της εκουσίως δημιουργημένης φυλακής μας.

Ένας Οδυσσέας ηγέτης και κυρίαρχος των αποφάσεων του με φανερή την επιμονή και την αποφασιστικότητα, ελεύθερη την επιλογή, συνειδητή και υπεύθυνη την επίγνωση των δυσκολιών, ενεργεί σύμφωνα με τη βούληση, κατευθύνεται με οποιοδήποτε κόστος προς το όραμά του, αποδεικνύοντας έτσι περίτρανα, πώς η δύναμη του μυαλού και η καρδιακή ανάταση, δίνει τη δύναμη σε κάθε άνθρωπο να δημιουργεί το τοπίο μέσα στο οποίο σε μέλλοντα χρόνο θα βαδίσει και θα ενεργεί.

Τα θερμά μου συγχαρητήρια στην χαρισματική συγγραφέα και τις θερμές ευχές μου μία θαυμάσια πορεία στο έργο της.


Κωνσταντίνος Γεωργάτος
Ποιητής Συγγραφέας
Μέλος Ε.Ε.Ε.Λ - ΠΟΙ.ΑΚ - Φ.Σ.Π











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου