Αχίλλειο, ο Κήπος των Μουσών
Ο Άγγελος Γιαλλινάς (Κέρκυρα, 5 Μαρτίου 1857 - Κέρκυρα, 1939) ήταν Επτανήσιος ζωγράφος, που έγινε γνωστός κυρίως για τις υδατογραφίες του.
Από το 1872 έως το 1875 παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Καλλιτεχνική Σχολή της Κέρκυρας με δάσκαλο τον Χαράλαμπο Παχή. Συνέχισε κατόπιν τις σπουδές του στην Βενετία, την Νεάπολη και την Ρώμη. Στην Ιταλία έλαβε την απόφαση να στραφεί προς την υδατογραφία. Επέστρεψε στην Κέρκυρα το 1878.
Η εκθεσιακή του δραστηριότητα εγκαινιάστηκε το 1875 με τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό των Ολυμπίων ενώ το 1886 οργάνωσε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθηναϊκή Λέσχη. Εκεί γνωρίστηκε με τον τότε πρεσβευτή της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος του ανέθεσε τη φιλοτέχνηση επτά διάφορα τοπία. Έτσι, με αφορμή τη δημιουργία του λευκώματος αλλά και τις γνωριμίες που έκανε μέσω του πρέσβη, ταξίδεψε σε διάφορα μέρη όπως η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Γαλλία, η Μικρά Ασία, η Κωνσταντινούπολη, η Ρόδος κλπ ζωγραφίζοντας τοπία και συμμετέχοντας σε εκθέσεις. Μεταξύ άλλων συμμετείχε σε εκθέσεις του Ζαππείου, το Παρνασσού, της Καλλιτεχνικής Έκθεσης Αθηνών, της Παγκόσμιας Έκθεσης Παρισιού κ.α. Το 1918 παρουσίασε ατομική έκθεση στην αίθουσα Geo της Αθήνας. Το 1974, η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας, τον τίμησε μετά θάνατον με μεγάλη αναδρομική έκθεση υδατογραφιών του.
Το 1902 ο Γιαλλινάς ίδρυσε την Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας στην οποία δίδαξε και ο ίδιος ενώ το 1907/1908 ανέλαβε τη διακόσμηση του Αχίλλειου.
Οι ρομαντικές τοπιογραφίες του Γιαλλινά διακρίνονται για την διάχυτη διαβάθμιση του χρώματος και την τέλεια απόδοση χαρακτηριστικών λεπτομερειών, χωρίς εντούτοις να πρόκειται για φωτογραφικές απεικονίσεις. Ο Γιαλλινάς δημιούργησε έτσι μία μοναδική στο είδος της σχολή που ξεφεύγει από την Επτανησιακή Σχολή και προσεγγίζει περισσότερο τον ακαδημαϊσμό της Σχολής του Μονάχου.
Το σπίτι του στην πάνω πλατεία της Κέρκυρας έχει μετατραπεί σε πινακοθήκη, ενώ έχει συγκροτηθεί ίδρυμα για την διαχείρισή της, την ανάδειξη και την προβολή του έργου του. Τον Σεπτέμβριο του 2010 διαπιστώθηκε πως άγνωστοι αφαίρεσαν από εκεί άγνωστο αριθμό πινάκων του Κερκυραίου ζωγράφου, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίστηκαν τον Νοέμβριο του 2016. https://el.wikipedia.org/
Ο ναός του Ολυμπίου Διός με την Ακρόπολη
Πύλη του Αδριανού
Ποντικονήσι
Ποντικονήσι
Ποντικονήσι
Τοπίο
Boats
Rocky Beach
Achilles dying. Postcard published by Aspiotis. Reproduction of a painting by Angelos Giallinas.
Θαυμάζοντας τη θέα
Στην αγορά
Μικροί ψαράδες στην Κέρκυρα
Πορτραίτο Έλληνα
Το Θησείο και η Aκρόπολη
Μπενίτσες, Κέρκυρα
Παραλιακό τοπίο
Κοπάδι
Κέρκυρα
Χωριό της Κέρκυρας
Ψαράδες σε γαλήνια θάλασσα
Italy 1898
Καγκελόπορτα
Shepperds at the ruins
Κωνσταντινούπολη
Σοκάκι στην Κέρκυρα
Τα βουνά της Αλβανίας από την Κέρκυρα
View of Venice at sunset, 1893
Βενετία
Ερεχθείο
Λιτανεία στην Κέρκυρα, 1920
The Lyssicrates monument, Plaka, Athens
Μανάβης στην Κέρκυρα
Καμπαναριό
Στη βρύση
Ηρώδειο
Πέλεκας
Αποψη Αχιλλείου
Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Παλαιόπολη της Κέρκυρας, 1911
Υπαίθριοι πωλητές στην Κέρκυρα
Αλλαγή Φρουράς στα Ανάκτορα των Αθηνών
Αποψη Καλαμπάκας και Μετεώρων
Το αρχοντικό των Θεοτόκηδων στους Καρουσάδες Κέρκυρας
Ψαρόβαρκα στη Γαρίτσα με φόντο το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου