Την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 το Σωματείο μας πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή, με πρόγραμμα τον Διάπλου του Ισθμού της Κορίνθου, επίσκεψη σε Οινοποιείο στην Αρχαία Νεμέα και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας.
Η θαλάσσια βόλτα
Επειδή υπήρξε αρκετή καθυστέρηση στο ξεκίνημα του Διάπλου (λόγω διέλευσης κάποιων μεγάλων πλοίων από τον Ισθμό) ο ιδιοκτήτης του πλοίου μας, μας πρόσφερε μια μικρή αλλά πανέμορφη βόλτα στα παράλια του Σαρωνικού ,όπου απολαύσαμε τις Κεχριές και τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης .
Η Διώρυγα της Κορίνθου είναι διώρυγα η οποία ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο, στη θέση του Ισθμού της Κορίνθου, λίγο ανατολικότερα από την πόλη της Κορίνθου.
Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1880-1893, έργο του Έλληνα μηχανικού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη. Η κατασκευή της είναι αποτέλεσμα της αναπτυξιακής πολιτικής του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος με την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στόχευε στη δημιουργία ενός σύγχρονου και οικονομικά ανεπτυγμένου κράτους.
Στα αρχαία χρόνια μεταξύ του τείχους του Ισθμού και του περιβόλου του υπήρχε η δίολκος, οδός μέσω της οποίας μεταφέρονταν εμπορεύματα και μικρά πλοίαγια να αποφευχθεί ο περίπλους της Πελοποννήσου.
Η ιδέα της διώρυγας υπήρχε ήδη από την εποχή του Περίανδρου, το 602 π.Χ. Ο πρώτος που προσπάθησε την υλοποίησή του ήταν ο Νέρων, το 66 μ.Χ., σε σχέδια τουΙούλιου Καίσαρα και του Καλιγούλα. Μετά το θάνατο του Νέρωνα, συνέχισε την προσπάθεια ο Ηρώδης ο Αττικός, ο οποίος όμως την εγκατέλειψε.
Οι εργασίες για τη διώρυγα άρχισαν το 1880, από την Διεθνή Εταιρεία της Θαλασσίου Διώρυγος της Κορίνθου. Λόγω έλλειψης κεφαλαίων το έργο ολοκληρώθηκε από εταιρεία του Ανδρέα Συγγρού το 1893.
Η διώρυγα έχει μήκος 6.346 m, πλάτος στην επιφάνεια της θάλασσας 24,6 m, στο βυθό της 21,3 m, ενώ το βάθος της κυμαίνεται από 7,50 έως 8 m. https://el.wikipedia.org/
Και ο Διάπλους ξεκινά
Ηταν μια μοναδική εμπειρία!!! Ολοι ενθουσιάστηκαν, ένα όμορφο ταξίδι μέσα στα ήρεμα νερά της διώρυγας, η οποία άλλαξε ριζικά τη ναυσιπλοία.
Καθ' οδόν για την Αρχαία Νεμέα
Οινοποιείο
Φτάνοντας στην Αρχαία Νεμέα επισκεφτήκαμε ένα από τα πολλά οινοποιεία της περιοχής. Εκεί η φιλοξενία ήταν άψογη. Δοκιμάσαμε τρία είδη κρασιού τα οποίο συνοδεύονταν από νόστιμα εδέσματα. Επίσης ο ιδιοκτήτης μας έδωσε πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για τη διαδρομή Σταφύλι - Κρασί.
Ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Ηλιού προσφέρει ένα δώρο στον ιδιοκτήτη του οινοποιείου εκ μέρους του Σωματείου.
Στην κατάφυτη αυλή του οινοποιείου ανακαλύψαμε και ένα φελλόδεντρο .
Νεμέα - Κέντρο Οασις
Μετά πήγαμε στο κέντρο " 'Οασις " στη Νεμέα για φαγητό. Πλούσιο φαγητό, άριστη εξυπηρέτηση, πολύ κέφι και φυσικά χορός !!!!
Η Παναγία των Βράχων, όπως φαίνεται από το κέντρο.
Αρχαία Νεμέα
Μετά το φαγητό επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας
(Ναός του Δία, Στάδιο, Αρχαιολογικό Μουσείο)
Η Αρχαία Νεμέα είναι χωριό του Νομού Κορινθίας με 592 κατοίκους (απογραφή 2011). Αποτελεί ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Νεμέας.
Ονομαστή πόλη της αρχαιότητας, γνωστή και από το μυθικό λιοντάρι, που σκότωσε ο Ηρακλής. Τα ερείπια του ναού του Νέμειου Δία, από τον οποίο σώζονται μόνο τρεις κίονες και οι σπόνδυλοι μερικών άλλων, βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από το σημερινό χωριό της Αρχαίας Νεμέας. Ονομαστά είναι και τα κρασιά Νεμέας που παράγονται στην περιοχή.πηγή
Ο Ναός του Δία. Η θεμελίωση του ναού έχει μήκος περίπου 44,5 μέτρα και πλάτος περίπου 22 μέτρα. Οι κίονες έχουν ύψος περίπου 10 μέτρα και στέκουν ακόμη επιβλητικοί στο νεμεατικό πεδίο. Ο ναός έχει χτιστεί με πωρόλιθο τον 4ο π.Χ. αιώνα στη θέση πιθανόν αρχαϊκού ναού. Αποτελείται από επιμήκη σηκό με πρόναο και άδυτο. Οι κίονες του πτερού ήταν δωρικοί, έξι στις πλευρές ανατολική και δυτική και δώδεκα στις πλευρές βόρεια και νότια. Σώζεται η θεμελίωση στενόμακρου βωμού ανατολικά του ναού.
Το Στάδιο
Το στάδιο έχει απόσταση περίπου 180 μέτρων κι έχει χτιστεί στο καλύτερο σημείο της κοιλάδας αφού έχει καταπληκτική θέα.
Εδώ γίνονται κάθε 4 χρόνια οι Πανεμεατικοί Αγώνες με αθλητές από όλο τον κόσμο αντίστοιχοι των Ολυμπιακών Αγώνων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου