Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Κανό Εϊτόκου (16 Φεβρουαρίου 1543 - 12 Οκτωβρίου 1590), Ιάπωνας ζωγράφος

Flowers and Birds of the Four Seasons, Phoenix birds

Ο Κανό Εϊτόκου (16 Φεβρουαρίου 1543 - 12 Οκτωβρίου 1590) ήταν Ιάπωνας ζωγράφος που έζησε την περίοδο Αζούτσι-Μομογιάμα και ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της Σχολής Κανό.

Βιογραφία

Ο Εϊτόκου γεννήθηκε στο Τόκυο και ήταν ο εγγονός του Κανό Μοτονόμπου. Διακρίθηκε για το ζωγραφικό του ταλέντο από πολύ μικρή ηλικία. Υπό την καθοδήγηση του παππού του εξέλιξε το Κινεζικής επιρροής στυλ του Μοτονόμπου.

Συνεργαζόμενος με τον πατέρα του Σοέι (1519-92), ο Εϊτόκου ζωγράφισε τις επιφάνειες των τοίχων του επισκόπου στο Τζουκόιν, μέρος του Ζεν μοναστικού συμπλέγματος του Νταιτοκούτζι στο Κυότο. Ζωγράφισε την οροφή του κάστρου Αζούτσι, του κάστρου της Οζάκα και της κατοικίας του Τογιοτόμι Χιντεγιόσι.

Το έργο του

Η πιο σημαντική του συνεισφορά στη σχολή Κανό ήταν το μνημειώδες στυλ τάιγκα, το οποίο ανέπτυξε. Χαρακτηριζόταν από τολμηρές και γρήγορες πινελιές με έμφαση στο προσκήνιο των έργων του. Οι φιγούρες του είναι σχεδόν πάντα μεγαλύτερες σε σχέση με την έκταση του πίνακα. Σύμφωνα με την Ιστορία της Ιαπωνικής ζωγραφικής του δισέγγονού του Κανό Εϊνό, ο Εϊτόκου κατάφερε να συνδυάσει την παραδοσιακή τέχνη και να μετουσιώσει στα έργα του την τόλμη και γενναιότητα των μεγάλων πολεμιστών της εποχής του Όντα Νομπουνάγκα και Τογιοτόμι Χιντεγιόσι.

Δυστυχώς, τα περισσότερα από τα έργα του καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου Σενγκόκου. https://el.wikipedia.org/





Άνδρες παίζουν Γκο



Cypress Trees



Chinese guardian lions 


Trees on sliding doors


Birds and flowers of the four seasons, Tree



Flowers and Birds of the Four Seasons, Peafowl



Old Pine and Cherry Trees by Rocks, six-fold screen


Sideboard decoration at Jukô-in


Birds and Pine Tree


Birds and flowers of the four seasons, 1566


 Birds and flowers of the four seasons, 1566


 Birds and flowers of the four seasons, 1566


Rakuchū rakugai-zu, c. 1570


Rakuchū rakugai-zu, c. 1570


Japan; Screen


Portrait of Oda Nobunaga


Women at Chinese Court 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου