Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

"LOVE IS NOT A GRAIN OF RICE" Poem of Maid Corbic/ Bosnia and Herzegovina

 




LOVE IS NOT A GRAIN OF RICE

It was not ordered
love must be given to everyone
give the world some color
for a better existence of humanity

Love is not a grain of rice
so let's take it easy
just because one quarrel
changes things and destinies

Love is a vicious circle
but until love becomes constant
we can still lose our dreams
which are woven from existence and embrace

Life is sometimes a lie
but as long as love exists
hope cannot die lightly
because hope is the meaning of life

And love has an expiration date
people would say that lightly
they judged everything without question
and some people they don't even know!

Destiny carved in the bottom of the soul
I guess that's the phrase for us unlucky ones
"Love is not a grain of rice
so that it can be thrown lightly!"



Maid Čorbić iz Tuzle, 24 godine. U slobodno vrijeme piše poeziju koja u više navrata pohvaljena, kao i nagrađivana. Također nesebično pomaže drugima oko sebe, te je moderator svjetskog foruma WLFPH (World Literature Forum Peace and Humanity) za jedinstvo i mir u svijetu u Butanu. Također je i urednik portala Prve VirtuelneUmetničke Svemirijade na čelu sa Dijanom Uherek Stevanović, te selektor takmičenja na istoimenoj stranici koja ima za cilj da spoji sve pjesnike širom svijeta.

Mnoga djela su također objavljena u antologijama i časopisima (Čile, Španija, Ekvador, Bosna i Hercegovina, San Salvador, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indonezija, Indija, Hrvatska, Srbija i dr.) kao i štampani primjerci antologije pjesama „More na dlanu“, „Priče iz izolacije“, te „Kosovski Božur“ i drugi. Svojim trudom i radom je dostigao mnogobrojna poznanstva širom svijeta, pri čemu je u 2020. godini proglašen poetom godine u Indo-Universe grupi koja se također bavi dobročinstvom u cijelom svijetu.

Piše preko trinaest godina, a početak se zasniva od osnovne škole kada su profesori prepoznali entuzijazam za pisani trag koji se u početku vodio putem konkursnih takmičenja, a kasnije razvitkom tehnologije i izvan svoje države u onlajn formatu. Ovaj autor je također čak i reprezentativan shodno da predstavlja svoju zemlju u različitim internacionalnim takmičenjima pisanoga traga, te uskoro njegova djela se prevode na nekoliko jezika svijeta (Kineski, Italijanski, Francuski). Poznat je također po tome što često podržava i druge autore svijeta i rado savjetuje oko određenih nedoumica sa osmijehom na licu.

Osvajač priznanja mnogobrojnih, među njima i udruženje „KNS - Nova Svjetlost“ u Sarajevu prilikom čega je osvojio bronzanu povelju za svoj rad koji je ocijenjen od strane internacionalnoga žirija. Mnogobrojne revizije o njemu su napisane, te također objavljen u mnogobrojnim stranicama kako svjetske, tako i domaće scene. Pobjednik je i takmičenja „Pjesnici koji dodiruju ljubav“ sa Zlatnim Triptihonom o njegovom radu koji je imao karakter povodom Sv. Valentinovo. Njegova djela su inspiracija čak i afirmisanim osobama koje zaista daju sjajne revizije i nesebičnu podršku.

Ambasador je kulturoloških razlika u Siriji, te predstavljen nedavno na blogu „Nova priča“ kao mladi autor koji iza sebe ima mnogobrojne nagrade i osoba koja vrijedi pažnjuOsnivač internacionalnog konkursa „Pisano Pero“ koje je brojalo preko 107 članova i nekoliko portala je objavilo pobjednički rad. 2020. godine je pobjednička država bila Crna Gora (Montenegro). Trenutačno je u Žiri sistemu internacionalnog konkursa Galaxia u Španiji za nepublikovanu poeziju 2021. godine kao jedini autor na području Balkana koji ocjenjuje autora, a uskoro i promoviran kao globalni umjetnik. Osim toga je pokretač i globalne antologije 2021. Godine „Mirom protiv rata“ gdje od Izraela pa čak i same Rusije i Ukrajine učesnici su bili, ali isamim time s područja Balkana zastupljene neke osobe.

Pobjednik je BigBang takmičenja koje se organiziralo u Tuzli 2021. godine. Pobjednik je kategorije „Umjetnost i Kultura“ od strane Žirija, ali također je i translatator u Chateau Square grupi gdje revidira poezije i proze, kao i u Point Editions u Njemačkoj koji prevodi također pisane radove. U ILA Magazine's je također prevodioc tragova kao i u Udruženju Balkanskih Umetnika kao selektor. Dobitnik je također mnogobrojnih priznanja i na društvenoj mreži Facebook broji čak preko 10.000 uspjeha, ali i samim time moderiranja u raznim grupama svijeta. Čak ima iza sebe i medalju pisanoga traga, a uskoro očekuje i svjetsku medalju za pisani trag na području Srbije. Urednik je svjetskog magazina World Taifas na čelu sa Lenus Lungu (Rumunija), ali i urednik Prodigya na čelu sa Evom Petropoliu Lianou (Grčka) i Zlatanom Demirovićem (Amerika, Massachusets).









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου