Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Α. Χαριστός | Κ. Λίχνος | Θ. Μπαμπούρης "Θεωρία και πράξη τού δομημένου ρεαλισμού τεχνητή επεξήγηση των όρων εφαρμογής τής τεχνοτροπίας α΄ & β΄ επιπέδου"

 


ΔEΛTIO ΤΥΠΟΥ

Θεωρία και πράξη τού δομημένου ρεαλισμού
τεχνητή επεξήγηση των όρων εφαρμογής τής τεχνοτροπίας α΄ & β΄ επιπέδου
Φιλολογικός Όμιλος Ελλάδος
Α. Χαριστός | Κ. Λίχνος | Θ. Μπαμπούρης
ISBN: 978-618-87142-0-5
σελίδες: 114
Eκδόσεις :Υψικάμινος

Το θεωρητικό έργο «Θεωρία και πράξη τού δομημένου ρεα­λισμού» έρχεται να προστεθεί και να συμπληρώσει τα προ­η­γούμενα έργα «Μανιφέστο/Δυο σχολές τού ρεαλισμού», «Τί είναι ο δομημένος ρεαλισμός» & «Οπλίζοντας τις κάμερες. Ο δο­μημένος ρεαλισμός στην 7η τέχνη». Αποτελεί επεξηγητική εμ­βάθυνση και πρακτική ανάλυση των δεδομένων που συν­­θέτουν την τεχνοτροπία τού δομημένου ρεαλισμού και δη στα επίπεδα α΄ και β΄ αυτού, με παραδειγματική αναφορά τόσο σε δημοσιευμένα κείμενα ποίησης, όσο και πεζο­γρα­φίας. Στόχος και τού εν λόγω έργου είναι η κατανόηση των όρων μέσω των οποίων συγκροτείται η θέση τής τεχνο­τρο­πίας στον δημόσιο λόγο, η αναγκαιότητα που επιβάλλει την πρα­κτική της μορφοποίηση και οι λεπτομέρειες που προ­ηγού­νται ώστε να οδηγηθεί ο στρατευμένος δημιουργός στην εξωτερική πρόσληψη της πραγματικότητας με όρους αιτιακής σύνδεσης των γεγονότων και τον μετασχηματισμό αυτής της πρόσληψης σε λογοτεχνία συγκεκριμένης κατεύ­θυνσης και σκοπιμότητας.

Ο Φιλολογικός Όμιλος Ελλάδος συγκροτήθηκε με γνώμονα την κατασκευή μίας νέας λογοτεχνικής παράδοσης. Στόχος εξ αρχής υπήρξε η επιστημονική έρευνα και ανανέωση των οπτικών ερμηνείας τής ιστορικής εξέλιξης της εγχώριας λογοτεχνίας, από τον 19o έως τον 21ο αιώνα. Η συσσωρευμένη γνώμη τίθεται επί τάπητος στο μικροσκόπιο της αναλυτικής εξήγησης των αιτιών που οδήγησαν στη δημοσίευση και τη συγκρότηση ρευμάτων έκφρασης και σκέψης στον ελλαδικό χώρο. Για να οδηγηθούμε, ωστόσο, σε ένα ορισμένο αποτέλεσμα οφείλουμε εκ των προτέρων να ορίσουμε τη δική μας αφετηρία θέασης των πραγμάτων. Η τελευταία περιλαμβάνεται στα πλαίσια του ρεαλισμού και δη του «δομημένου ρεαλισμού», προέκταση του αντίστοιχου ρεύματος τού 18ου και 19ου αιώνα, υπό την ανανεωτική κατασκευή των σύγχρονων δεδομένων ανάγνωσης τόσο τού λόγου, όσο και τής αισθητικής αυτού. Το εγχείρημα, συνολικά, επιδιώκει, μέσα από την εκδοτική δραστηριότητα, να αναδείξει πτυχές τής πνευματικής παραγωγής, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, στη βάση τής κριτικής αναδόμησης όρων και προϋποθέσεων συγκρότησης του δημόσιου χώρου. Εκδίδει ανά τρίμηνο το «Λογοτεχνικό Δελτίο», φιλολογικό όργανο ποικίλης ύλης. Έχει εκδώσει τα κάτωθι συλλογικά έργα: «Μανιφέστο/Δυο σχολές του ρεαλισμού», «Κάποτε στην Ελλάδα. Συλλογικός τόμος ιστορικού διηγήματος 1900-1930», «Εποπτείες: Ανθολογία ποιήσεως», «Στιγμές: Ο ποιητής Τόλης Νικηφόρου 1966-2022», «Βαρδάρης», «Μακρόνησος-Δώδεκα ώρες στον Ήλιο», «Έξι χρόνια αρκετά, δεν θα γίνουνε επτά. Πολυτεχνείο, 1973», «Σιδηρά βελόνη στην ουρήθρα. ΕΑΤ-ΕΣΑ 1967-1973», «Μάνα, κι αν έρθουν οι φίλοι μου, Ριζίτικα της Κρήτης».












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου