H Οινοποιία ΑΧΑΪΑ CLAUSS, ιδρύθηκε από τον Βαυαρό Gustav Clauss και βρίσκεται στις παρυφές του όρους Παναχαϊκό, 8χλμ. απόσταση από το κέντρο της Πάτρας.
Είναι η πρώτη ελληνική Οινοποιία και δραστηριοποιείται αδιάκοπα από το 1861 μέχρι σήμερα.
Διαβαίνοντας την επιβλητική κεντρική πύλη - που σχεδίασε στα μέσα του 20ού αιώνα ο σκηνογράφος του Εθνικού θεάτρου Κλεόβουλος Κλώνης - εισερχόμαστε σε μέρη που ο χρόνος έχει αφήσει αναλλοίωτα και αντιλαμβάνεται ο καθένας πως δεν πρόκειται μόνο για ένα οινοποιείο σε ένα κτήμα, αλλά ουσιαστικά για ένα διεθνές σημείο αναφοράς, για γευσιγνώστες, περιηγητές, φυσιολάτρες, μελετητές, οινόφιλους και γενικά ανθρώπους που θέλουν να έχουν επαφή με τους θρύλους... Το 1859 ο Γουσταύος Κλάους, αντιπρόσωπος της εταιρείας Φελς και Σια, προβαίνει στην αγορά μια έκτασης 60 στρεμμάτων στα 500 μέτρα υψόμετρο, στην περιοχή του Ριγανόκαμπου από τον κτηματία Γεώργιο Κωστάκη. Εκεί έχτισε την θερινή κατοικία του, στην οποία φρόντισε να φυτέψει αμπέλια.
Το 1861 ιδρύει την οινοποιητική εταιρεία Αχάϊα Κλάους. Στην αρχή διαχειριζόταν το κτήμα του με την εταιρεία "Γιάκομπ Κλίπφελ". Τα πρώτα χρόνια της Αχάϊα Κλάους ήταν πραγματικά δύσκολα αφού επιθέσεις των συμμοριών της περιοχής ήταν καθημερινό φαινόμενο. Παρόλα αυτά κατάφερε να επιβιώσει και να εδραιωθεί στην περιοχή χάρη στους δεσμούς του με την κεντρική εξουσία...
Το 1872 οι ιδιοκτήτες της Φελς και Σια, ο Θεόδωρος Χάρμπουργκερ και ο Γουσταύος Κλάους αποφάσισαν να ιδρύσουν την εταιρεία "Αχάϊα Ανώνυμη Εταιρεία Οινοποιΐας". Από το 1873 έως το 1881 την διεύθυνση της εταιρείας ανέλαβε ο Αιμίλιος Βερλ. Από το 1883, οπότε και ανέλαβε την διεύθυνση της εταιρείας ο Γουσταύος Κλάους, έως το 1908 η εταιρεία επικεντρώθηκε στην παραγωγή ευγενών κρασιών όπως η "Μαυροδάφνη" καθώς και σε μικρότερο βαθμό, στην παραγωγή "Δεμέστιχας".
Μετά τον θάνατο του Κλάους η εταιρεία πέρασε στα χέρια του Γκούντερντ αλλά με το ξέσπασμα του Α' Παγκόσμιου Πολέμου αναγκάστηκε να πουλήσει την εταιρεία και να καταφύγει στο εξωτερικό. Μέχρι το 1920, οπότε και η εταιρεία πέρασε στα χέρια του Βλάσση Αντωνόπουλου, η Αχάϊα Κλάους είχε μειώσει αισθητά την παραγωγή της. Από το 1920, με ένα μικρό διάλειμμα την περίοδο της Κατοχής, η εταιρεία αναπτύχθηκε ραγδαία. Το αποκορύφωμα έφτασε το 1955 όταν την επιχείρηση ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ο οποίος εφοδίασε με νέα μηχανήματα το οινοποιείο ενώ φρόντισε και για την πρόσληψη ειδικών επιστημόνων. Το 1983 η εταιρεία έθεσε σε λειτουργία το νέο εμφιαλωτήριο. Το 1997 την θέση του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου ανέλαβε ο Νίκος Καραπάνος.
Ο Κλάους εισήγαγε στην Ελλάδα την οικονομική και πολιτισμική έννοια του "οινικού πύργου" του Château Viticole, έτσι όπως καλλιεργήθηκε και υλοποιήθηκε στην περιοχή του Μπορντώ, δημιουργώντας σταδιακά ένα αρχιτεκτονικό σύνολο που, στο τέλος του 19ου αιώνα, απέκτησε το μέγεθος ενός μικρού χωριού. Οι πύργοι εγγράφονται πολύ νωρίς στην οινική εικόνα της «Αχαΐας», όπως φαίνεται στα χρωμολιθογραφημένα επιστολικά δελτάρια της δεκαετίας του 1890, ως τεκμήριο κύρους και ποιότητας των προϊόντων της...
Στο χώρο των εγκαταστάσεων ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του επισκέπτη ένας θρύλος που επί σειράν ετών αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε κάθε τι που έχει σχέση με παρασκευή κρασιού, κάβες, κελάρια και μυείται στην ιστορία του χώρου και στην εμπειρία της οινογευσιγνωσίας κυρίως με την γλυκιά Μαυροδάφνη Πατρών. Τριγύρω υπάρχουν υπεραιωνόβιοι πύργοι, κελάρια γεμάτα με βαρέλια παλιού κρασιού μέχρι τεσσάρων τόνων, εκκλησίες, προτομές, χρηστικά αντικείμενα, βραβεία απ’ όλο τον κόσμο και βιβλία συνταγών.
Οι συνθήκες δημόσιας ασφάλειας της εποχής δεν ενέπνεαν καμία εμπιστοσύνη, έτσι ο Κλάους εισήγαγε στην Ελλάδα τον << οινικό πύργο>> που είχε δημιουργηθεί στο Μπορντώ. Ο πύργος σε σχήμα κωδωνοστάσιου, με μικρά ανοίγματα θα χρησίμευε σαν καταφύγιο των εργαζομένων σε καιρό επιδρομής κακοποιών στοιχείων, κυρίως ληστών. Στη δεκαετία του 1880, οι εγκαταστάσεις της εταιρείας αποτελούσαν κατοικίες για τους εργαζόμενους, οιναποθήκες παραγωγής και παλαίωσης, κήποι, εσωτερικοί δρόμοι,ο ορθόδοξος Ναός του Αποστόλου Θωμά , σχολείο για τα παιδιά των εργαζομένων και κοιμητήριο. Διέθετε έναν ατμοκίνητο αποστακτήρα, ένα μηχανικό πατητήρι και ένα πλυντήριο φιαλών...
Το επιβλητικό κάστρο που στέγαζε την επιχείρηση διατηρείται μέχρι σήμερα και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα και πιο γνωστά αξιοθέατα της περιοχής ενώ ετησίως δέχεται περισσότερες από 200.000 επισκέψεις. Κατασκευάστηκε δε απο Μαλτέζους τεχνίτες...
Και ένα πρωτότυπο καθιστικό...
Φωτιστικά και διακοσμητικά στους τοίχους μπουκάλια.
Στο βασίλειο των φελλών...
Διάσημοι επισκέπτες και διαφημιστές: Όλα αυτά τα χρόνια η Αχάϊα Κλάους έχει γνωρίσει μεγάλες δόξες. Μερικές σημαντικές προσωπικότητες που επισκέφτηκαν το οινοποιείο: ο Όττο φον Μπίσμαρκ, ο Φραντς Λιστ, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Μελίνα Μερκούρη, η αυτοκράτειρα Σίσσυ της Αυστρίας, ο στρατηγός Μοντγκόμερι, ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Παύλος Κουντουριώτης, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Ομάρ Σαρίφ καθώς και οι Βασιλείς Γουσταύος Αδόλφος της Σουηδίας, Γεώργιος Α΄, Κωνσταντίνος Α΄, Γεώργιος Β΄ και οι βασίλισσες Αλεξάνδρα της Μεγάλης Βρετανίας, Λουίζα της Σουηδίας και οι βασίλισσες Όλγα και Σοφία της Ελλάδας καθώς και η πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη....
Το πιο αξιοπερίεργο μέρος των εγκαταστάσεων είναι το μπαρ του. Τα τραπέζια και οι καρέκλες εχουν σχήμα βαρελιού ενώ τα πολύφωτα είναι φτιαγμένα από πράσινες μπουκάλες και οι κουρτίνες από φελλούς. Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι στο οινοποιείο λειτουργεί μονάδα βιολογικού καθαρισμού...
Διακρίνονται τα βραβεία και οι διακρίσεις: Η Αχάϊα Κλάους με το πέρασμα των χρόνων έχει τιμηθεί με 15 μεγάλα βραβεία, 51 χρυσά μετάλλια, 38 αργυρά και 32 διπλώματα.
Γωνιές με κύριο χαρακτηρικό την ιδιαίτερη διακόσμηση...
Διακόσμηση των τοίχων με φελλούς διαφόρων μεγεθών...
Το οινοποιείο έχει πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, στους οποίους χωράνε έως 7500 τόνοι. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι: η αποθήκη με τις παλιές Μαυροδάφνες, η αποθήκη επιτραπέζιων οίνων, οι υπόγειες δεξαμενές καθώς και η αποθήκη Δανιηλίδας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το "αυτοκρατορικό κελάρι", του οποίου όλα τα βαρέλια είναι αναμνηστικά επισκέψεων Ελλήνων και ξένων Βασιλέων. Στο συγκεκριμένο χώρο φυλάσσεται και το παλαιότερο κρασί της Ελλάδας, η παλιά μαυροδάφνη του 1873.
Και Τίτος Πατρίκιος...
Η Μαυροδάφνη είναι το διασημότερο κρασί που παράγει η Αχάϊα Κλάους. Σύμφωνα με την παράδοση ο Κλάους ονόμασε έτσι αυτή την ποικιλία του κρασιού προς τιμήν της αρραβωνιαστικιάς του Δάφνης, μιας μελαχροινής όμορφης Ελληνίδας με μαύρα μάτια, η οποία πέθανε σε νεαρή ηλικία. Το κρασί παράγεται από μια ποικιλία κόκκινων σταφυλιών και στο τέλος της ωρίμανσής τους αποκτούν ιδιαίτερα αρώματα όπως κεράσι, βανίλια αλλά και αποξηραμένων φρούτων (κυρίως σταφίδας αλλά και σοκολάτας) και αποτελούν ιδανικούς επιδόρπιους οίνους. Η μαυροδάφνη είναι ιδιαίτερα γλυκό κρασί και κατά συνέπεια μπορεί εύκολα να προκαλέσει μέθη. Καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού της Πάτρας...
Γνωρίζοντας τη δύναμη της δημοσιότητας, ο ευρηματικός Βαυαρός δεν παρέλειπε να αφιερώνει τα βαρέλια, που βρίσκονταν στο κελάρι, στα πιο σημαντικά πρόσωπα που επισκέφθηκαν την Αχαΐα Clauss. Τα περισσότερα και τα πιο παλιά από αυτά τα βαρέλια, τα οποία ήταν πραγματικά αριστουργήματα, ‘’αναπαύονταν’’ στο Αυτοκρατορικό Κελάρι, το οποίο ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της αυτοκράτειρας Σίσσυ, η οποία έπινε ‘’Μαυροδάφνη’’ για θεραπευτικούς σκοπούς. Εκεί βρίσκεται και το παλαιότερο ελληνικό κρασί και, ίσως, το δεύτερο διασωζόμενο κρασί στον κόσμο, μια ‘’Μαυροδάφνη’’ του 1873, σε δύο δρύινα βαρέλια χωρητικότητας τεσσάρων τόνων το καθένα, αφιερωμένο σε δύο ένδοξους άνδρες της Βαυαρίας, τους Μόλτκε και Βίσμαρκ. (από το blog του Ιωάννη Πρωτοπαπαδάκη)
Και Θάνος Μικρούτσικος.
Και βαρέλι για τον τον άθλο της Νάντια Κομανέτσι! Για την ιστορία, τον Ιούλιο του 1976 η ρουμάνα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, έγραψε ιστορία στον αθλητισμό, κατακτώντας άριστη βαθμολογία στο πρόγραμμά της στους ασύμμετρους ζυγούς, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Το απόλυτο 10....
Εμφανή τα σημάδια του χρόνου...
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου