Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσκληση παρουσίασης του Αρχείου του Στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ για τα επεισόδια των Σεπτεμβριανών του 1955.

 



Πρόσκληση παρουσίασης του Αρχείου του Στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ για τα επεισόδια των Σεπτεμβριανών του 1955.

Με ιδιαίτερη χαρά η εθελοντική ομάδα «Ρωμηών Πράξεις» σας προσκαλεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 19:00 (προσέλευση ωρα 1800)στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» (Ακαδημίας 59, τ. κτήριο Εθνικής Λυρικής Σκηνής) που ευγενώς μας παραχωρήθηκεαπό τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα, για την παρουσίαση της έκδοσης του Αρχείου του Στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ με τίτλο «Κωνσταντινούπολη -Τα γεγονότα της 6ης- 7ης Σεπτεμβρίου 1955. Φωτογραφίες και Έγγραφα», το οποίο είχε εκδοθεί για πρώτη φορά το 2005 από το Ίδρυμα Ιστορίας της Τουρκίας (TarihVakfı).

Ο Φ. Τσοκέρ ήταν ναύαρχος στρατιωτικός δικαστής, ο οποίος δίκασε τους συλληφθέντες για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα τη νύκτα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955. Το βιβλίο περιλαμβάνει σπάνιο πρωτογενές αρχειακό υλικό, όπως ονομαστικάεντάλματα συλλήψεων της αστυνομίας, κατηγορητήρια, αθωωτικές αποφάσεις κ.ά. που δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Άγγελος Συρίγος, αν. Καθ. Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, ο Παντελής Βίγκας, Άρχων Μεγας Χαρτοφύλαξ της ΜΧΕ και πρόεδρος της ΚοινότηταςΠαναγίας Παραμυθιάς Βλαχσαραϊ, οι πρόεδροι του Tarih Vakfi (Ιδρύματος Ιστορίας) Καθ. Πανεπιστημίου, Μεχμέτ Αλκάν και η Νουρσέν Γκιούρμπογα που θα ταξιδέψουν από την Κων/πολη ειδικά για την παρουσίαση του βιβλίου.Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι οδημοσιογράφος, τηλεοπτικός παρουσιαστής και πολιτικός αναλυτήςτης ΕΡΤ Γεώργιος Κουβαράς.

Την μετάφραση του βιβλίου την έκανε ο κ. Θάνος Ζαράγγαλης .

Στην εκδήλωση θα γίνει ειδική μνεία με προβολές στο τεράστιο έργο του αείμνηστου πρέσβη επι τιμής Αλέξη Αλεξανδρή, για το πάθος, την αφοσίωση, τη σημαντική συνεισφορά και την αγάπη που είχε για την γενέτειράμας.

Στο φουαγέ του θεάτρου θα εκτεθούν φωτογραφίες από το πρωτογενές ιστορικό αρχείο του στρατιωτικού δικαστού ναυάρχου Φαχρί Τσοκέρ, ο οποίος δίκασε τους υπαίτιους του οργανωμένου πογκρόμ της θλιβερής νύκτας του 1955. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με μουσική και προβολές σχετικών βίντεο.

Επί πλέον η εθελοντική ομάδα Ρωμιών Πράξεις στο τέλος της παρουσίασης του θα ανακοινώσει την προκήρυξη 2 διαγωνισμών:

1—Διαγωνισμός κειμένου : Οι συμμετέχοντες θα υποβάλλουν κείμενο με αναφορά στο βιβλίο του Φαχρί Τσοκέρ (σκέψεις, συναισθήματα, εντυπώσεις, εκτιμήσεις, σχόλια)

2—Εικαστικός Διαγωνισμός: για τη δημιουργία εξωφύλλου που θα κοσμήσει την έκδοση

Η τελική αξιολόγηση των έργων θα πραγματοποιηθεί από ειδική διεπιστημονική επιτροπή που θα εξετάσει τα υποβληθέντα κείμενα και έργα ως προς την περιεκτικότητα, την αρτιότητα, την πρωτοτυπία τους, και την επιτυχή σύνδεσή τους με το θέμα του Διαγωνισμού. Η επιτροπή θα επιλέξει 3 έργα, από κάθε διαγωνισμό τα οποία και θα βραβευθούν.

Οι όροι του διαγωνισμού και σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο. Οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν την ημέρα της εκδήλωσης στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.



Εθελοντική Ομάδα «ΡΩΜΗΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ»

Ελισάβετ Χαριτωνίδου-Κόβη









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου