Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

ΕΛΙΣΑΒΕΤΙΑΝΟ ΘΕΑΤΡΟ –ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΤΟΥ 9ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

 

Το βίντεο από την παράσταση 



ΕΛΙΣΑΒΕΤΙΑΝΟ ΘΕΑΤΡΟ –ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΤΟΥ 9ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


Τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της σχολικής ζωής παρατηρούνται διαρκώς φαινόμενα που καταδεικνύουν την έλλειψη ουσιαστικής επαφής και επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών. Η πανδημία, ο εγκλεισμός και η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση επιδείνωσαν την κατάσταση και συνέτειναν στην ψυχική απομάκρυνσή τους.

Με στόχο την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ μαθητών/μαθητριών σκεφτήκαμε να υλοποιήσουμε μία δράση με πυρήνα το Ελισαβετιανό Θέατρο και θεματικό άξονα την αγάπη όπως σκιαγραφείται στο εμβληματικό έργο του William Shakespeare Ρωμαίος και Ιουλιέτα, πολυεπίπεδα και πολυσημικά. Εκτός από τον πρωτεύοντα παιδαγωγικό στόχο δηλαδή την εξοικείωση των μαθητών με τον διαχρονικό θεατρικό λόγο του σπουδαίου δημιουργού , επιδιώχθηκε και η ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, της επικοινωνίας σε ένα κλίμα ασφάλειας έτσι ώστε να αναπτυχθεί πολύπλευρα τόσο η δημιουργικότητα όσο και η γνωστική τους ικανότητα.

Στο πλαίσιο του μαθήματος της αγγλικής γλώσσας και συγκεκριμένα στη θεματολογία ‘’Arts’’, οι μαθητές , με τη βοήθεια κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού, «συνομίλησαν» θεατρικά με τον λόγο του Shakespeare και «συνάντησαν» το Ελισαβετιανό Θέατρο (Elizabethan theatre) καταθέτοντας την δική τους νεανική προσέγγιση με σεβασμό στο έργο και την διαχρονική του λογοτεχνική αξία. Εκτός από την γλωσσική προσέγγιση και ανάλυση του περιεχομένου με έμφαση στους χαρακτήρες και τα επικοινωνιακά εργαλεία του συγγραφέα , δόθηκε έναυσμα για συζήτηση σχετικά με τα θέματα που αναδεικνύονται στο εν λόγω έργο όπως: σχέσεις – οικογένεια – αγάπη – θάνατος – πεπρωμένο – συγκρούσεις – συμφιλίωση – στερεότυπα.

Η μελέτη του έργου οδήγησε την θεατρική μαθητική ομάδα του σχολείου μας να επιχειρήσει την δραματοποίηση του κειμένου.

Επιλέχθηκε από τους μαθητές να «ανεβάσουν» την σκηνή της πράξης ‘ balcony scene’ (σκηνή του μπαλκονιού).

Μετά από πολύμηνη προετοιμασία, μεγάλη προσπάθεια και εξαιρετική συνεργασία η παράσταση ανέβηκε με την πολύτιμη αρωγή και συμβολή των μαθητών σε χώρο του σχολείου.

Τόσο τα κοστούμια όσο και τον χώρο της παράστασης παρείχε ευγενικά το σχολείο μας. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της παράστασης οι μαθητές μας συνεργάστηκαν με την Καθηγήτρια Εικαστικών κυρία Σταυροπούλου, της οποίας η συμβολή υπήρξε πολύτιμη και την οποία ευχαριστούμε θερμότατα.

Τα παιδιά χαρακτήρισαν την ενεργή συμμετοχή τους στην εν λόγω δράση «ένα όμορφο ταξίδι, μέσω της αγγλικής γλώσσας, στον κόσμο του Ελισαβετιανού θεάτρου». Το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Τους ευχαριστώ θερμά για την χαρά της δημιουργίας που μοιραστήκαμε δουλεύοντας με συνέπεια και αγάπη.

Στο πλαίσιο της παράστασης καθώς και της προσέγγισης των διαφορετικών μορφών τέχνης προσκλήθηκε ο μαθητής της Γ Γυμνασίου Στυλιανός Ηλίας Γιαννακουλόπουλος για να απαγγείλει δικό του ποίημα στην αγγλική γλώσσα συναφές με τη θεματική του έργου. Μετά την απαγγελία ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση..

Οι μαθητές/μαθήτριες οι οποίοι/οποίες συμμετείχαν και συνέβαλαν στην δραματοποίηση του έργου υλοποιώντας με επιτυχία ένα απαιτητικό πρότζεκτ , σε καιρούς όπου η Τέχνη και ο ρόλος της παραγκωνίζονται συστηματικά είναι οι:

Ανδρουλάκη Αικατερίνη (Ρωμαίος)
Καλογήρου Ειρήνη (Ιουλιέτα)
Καραγιάννη Ραφαέλα (Νταντά)
Λύκος Αντώνης (Αφηγητής)

Υπεύθυνη Καθηγήτρια Τμήματος αγγλικής γλώσσας: του 9ου Γυμνασίου Νίκαιας : Γεωργία Παπαδοπούλου




Τον περασμένο Απρίλιο είχα την χαρά και την τιμή να προσκληθώ από την Υπεύθυνη Καθηγήτρια του αγγλικού τμήματος του 9ου Γυμνασίου όπου φοιτώ την κυρία Γεωργία Παπαδοπούλου σε ποιητική συνάντηση με τους μαθητές της Γ τάξης. Η πρόσκληση μου δόθηκε με αφορμή ένα πρότζεκτ που εκπόνησαν οι μαθητές σχετικά με το Ελισαβετιανό Θέατρο και το έργο του Shakespeare Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Πέρα από την μεγάλη τιμή που μου έγινε , η χαρά μου ήταν πολύ μεγάλη γιατί είχα την ευκαιρία να απαγγείλω ένα δικό μου ποίημα που έγραψα στα αγγλικά και θεματικά ήταν συναφές με την έξοχη παράσταση που ανέβασαν τα παιδιά. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν θετικότατα στην συνάντηση αυτή. Οι ερωτήσεις που ακολούθησαν ήταν εύστοχες και η συζήτηση γόνιμη. Η εμπειρία αυτή θα μου μείνει αξέχαστη όχι μόνο για την ουσιαστική συνομιλία που είχα με τους συμμαθητές και την Καθηγήτρια μου αλλά γιατί είδα ότι η Ποίηση συγκινεί τους νέους ανθρώπους της ηλικίας μου. Συγχαρητήρια θερμά στην εξαίρετη Καθηγήτρια μας Κυρία Γεωργία Παπαδοπούλου για την υπέροχη πρωτοβουλία και στα παιδιά για την υλοποίηση του πρότζεκτ. Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για την πρόσκληση , για την τιμή και την χαρά να μοιραστώ μαζί τους Ποιητικές στιγμές και εύχομαι να υπάρξουν και να υλοποιηθούν και άλλες τέτοιες δράσεις στο σχολείο μου από το οποίο αποφοιτώ φέτος με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Με τιμή,
Στυλιανός Ηλίας Γιαννακουλόπουλος
Μαθητής Γ Γυμνασίου
9ο Γυμνάσιο Νίκαιας

Ποίημα : Στυλιανός Ηλίας Γιαννακουλόπουλος

UNTITLED

Isnt it so hard to survive,
When your love does not revive me?
I’d rather die
Than hide in an others eyes!
When I feel your love
I know that I have finally found the saint
That will free me from this grave
Cause nothing but a grave
Is to try and crave… what is not you

Isn’t it so right?
Isn't it so real?
That when I invoke God
I ask him to give me no other miracle but you?
Oh how I crave the chance to look you in the eyes and tell you
Welcome to your home, that is my heart
Always rock hard, made for you
You are the only that in the suns and the nights
Makes me equally stand my ground
You are the sole who lightens my darkness
Makes me tremble… With just one of your kisses
Dont stop leaving me speechless, as you make me fearless
As I fearlessly fight for what keeps me alive… what as in your love

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΘΗΤΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ 9ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ






Το φωτογραφικό υλικό και το βίντεο είναι από την ιστοσελίδα του 9ου Γυμνασίου Νίκαιας. 
https://9gym-nikaias.att.sch.gr/










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου