Αυγουστίνη Παπανικολάου - 'Ενας αληθινός φίλος
Εκδόσεις - Οσελότος
Έκδοση - Μάϊος 2017
Είδος - Παιδική Λογοτεχνία
Εικονογράφηση - Ντιάνα Νασιοπούλου
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ
[...] στης ζωής τον πηγαιμό
είναι τόσο τυχερό
να βαδίζεις χέρι χέρι
μ’ έναν φίλο αληθινό [...]
Μέσα από τα παιδιά μας ελπίζουμε σε μια καλύτερη κοινωνία, που να αποδέχεται και να στηρίζει τη διαφορετικότητα, αφού ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ξεχωριστός, με τις δικές του δεξιότητες και ανάγκες.
Η εκπαίδευση μπορεί να χτίσει γέφυρες που αμβλύνουν το χάσμα της διαφορετικότητας, αναδεικνύοντας τα πολύτιμα ιδανικά της κατανόησης, της αγάπης και της αληθινής φιλίας.
Πώς και γιατί γράφτηκε το «ΕΝΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΦΙΛΟΣ»
Της Αυγουστίνης Παπανικολάου
Καθώς τα τελευταία δέκα επτά χρόνια ασχολούμαι καθημερινά με την εκγύμναση σωμάτων και ψυχών ενηλίκων και παιδιών, όλο και περισσότερο διαπιστώνω την διαφορετικότητα μεταξύ των ανθρώπων.
Μια διαφορετικότητα φυσιολογική, αυτονόητη και απαραίτητη για την ισορροπία μεταξύ μας, αφού, όπως αποδεικνύεται, μέσα από αυτή την διαφορετικότητα όλοι αλληλοσυμπληρωνόμαστε.
Τα παιδιά, σαν τέλειοι παρατηρητές, εντοπίζουν αμέσως οποιαδήποτε συμπεριφορά παρεκκλίνει από τον μέσο όρο και η αντίδρασή τους εξαρτάται απόλυτα από τις προηγούμενες εμπειρίες τους, την ιδιοσυγκρασία τους και κυρίως από την εκπαίδευσή τους μέσα από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον.
Συνήθως τα παιδιά αποδέχονται την διαφορετικότητα, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω της άγνοιας μπορεί να εκδηλώσουν σκληρότητα ή ακόμα και επιθετική συμπεριφορά, η οποία, λόγω έλλειψης ενημέρωσης και εκπαίδευσης, μπορεί να οδηγήσει στο θλιβερό κι εκτεταμένο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (Bulling).
Παρ’ όλα αυτά, τα παιδιά είναι περισσότερο ευπροσάρμοστα από τους ενήλικες στην διαφορετικότητα, αρκεί να έχουν μια απάντηση σε κάποια ερώτηση που τους προκύπτει, όπως για παράδειγμα:
- Γιατί δεν μιλάει αυτό τα παιδάκι;
- Δεν μιλάει γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Άλλοι δεν βλέπουν και άλλοι δεν περπατάνε! Άλλοι είναι αδύνατοι και άλλοι εύσωμοι!
Και τότε αντιλαμβάνονται την διαφορετικότητα σαν μια φυσιολογική πραγματικότητα.
Με την ανάλογη εκπαίδευση καλλιεργείται στα παιδιά μας η αλληλεγγύη, το συναίσθημα της στήριξης, της αποδοχής, της αναγνώρισης ξεχωριστών ικανοτήτων – δεξιοτήτων και τελικά της υγιούς συναναστροφής και της πολύτιμης φιλίας.
Μέσα από τα παιδιά μας ελπίζουμε σε μια καλύτερη κοινωνία, που να αποδέχεται και να στηρίζει την διαφορετικότητα, αφού ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ξεχωριστός με τις δικές του δεξιότητες και ανάγκες.
Η εκπαίδευση μπορεί να κτίσει γέφυρες στο χάσμα της διαφορετικότητας, αναδεικνύοντας τα πολύτιμα ιδανικά της κατανόησης, της αγάπης και της αληθινής φιλίας.
Αυτό προσπαθεί να κάνει και το παρόν βιβλίο.
Αυγουστίνη Παπανικολάου
Η Αυγουστίνη Παπανικολάου, που γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι μητέρα δυο παιδιών και διαμένει με την οικογένειά της στο Μαρούσι.
Είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου
Αθηνών και γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά.
Είναι Master trainer σε “Pilates Coach” και “Physio Pilates”.
Είναι Εισηγήτρια για πάνω από δέκα τέσσερα χρόνια σε σεμινάρια “Physio Pilates”, που διοργανώνονται από την Gymnastica σε όλη την Ελλάδα.
Ασχολείται και με τον χορό, ιδιαίτερα με το κλασσικό μπαλέτο και τον μοντέρνο χορό (κατέχει διπλώματα από την Βασιλική Ακαδημία χορού του Λονδίνου).
Εκτός από τα βιβλία της επιστήμης της διαβάζει πολύ και βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας.
Το παιδικό διήγημα – παραμύθι «Ένας Αληθινός Φίλος» είναι η πρώτη της λογοτεχνική προσπάθεια.
Mail tinigmp@gmail.com
Η εικονογράφηση του βιβλίου έγινε από την ζωγράφο και συγγραφέα Ντιάνα Νασιοπούλου, που γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Είναι μέλος της ΕΕΤΕ και της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.
Πολλά βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Οσελότος», κι έχουν εικονογραφηθεί από την ίδια.
Κριτικές για το βιβλίο «Ένας αληθινός φίλος» της Αυγ. Παπανικολάου
i. Για πολλά χρόνια όντας δίπλα στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας ,ως παιδαγωγός, ήρθα κοντά με γονείς που τα παιδιά τους, παιδιά με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, σύνδρομο Down ,αυτισμό, αναπτυξιακές δυσκολίες ,κινητικά προβλήματα , αντιμετώπιζαν την άνιση μεταχείριση από το σύστημα, το οποίο δεν έχει νομοθετικό πλαίσιο στήριξης των παιδιών πριν την ηλικία των 4 ετών. Πριν 3 χρόνια, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά μου ,ως Διευθύντρια των παιδικών σταθμών του Δ. Ελευσίνας, εισηγήθηκα στο άρθρο 6 του νέου κανονισμού λειτουργίας, την ένταξη παιδιών με ιδιαιτερότητες στις τάξεις των παιδικών σταθμών, θέτοντας και τους όρους εκείνους που τα παιδιά αυτά θα υποστηριζόταν επιστημονικά και φυσικά οι γονείς θα είχαν στήριξη και βοήθεια στο μεγάλωμά τους. Προς τιμήν του Δήμου και όλων των αρμοδίων, η εισήγηση μου πέρασε ομόφωνα. Από τότε, κάθε παιδί με ιδιαιτερότητα όπως ο μικρός Θεόφιλος της ιστορίας της Αυγουστίνης βρίσκει μια θέση αποδοχής της διαφορετικότητας του, ως όμοιο με τα άλλα. Η Αυγουστίνη θίγει στην ιστορία της με ευαισθησία και τρυφερότητα, τη μοναδικότητα του αυτιστικού παιδιού, του παιδιού χωρίς λεκτική επικοινωνία ,του διαφορετικού εκ των συνθηκών, που ενώ ζει παράλληλα με τα άλλα παιδιά, βιώνει αρκετές φορές απόρριψη και απερίσκεπτη αντιμετώπιση. Τα μικρά παιδιά αποδέχονται ή δεν αποδέχονται τη διαφορετικότητα, ανάλογα με τη στάση των ενηλίκων… Η ιστορία της επιβάλλεται να διαβαστεί από τους ενήλικες πρωτίστως διότι τα παιδιά συνήθως ακολουθούν τις συμπεριφορές και τα πρότυπα των μεγάλων. Και ναι, τα παιδιά με αυτισμό είναι μοναδικά παιδιά και έχουν τόσες άλλες δοσμένες χάρες όπως ο μικρός Θεόφιλος …αρκεί να συνομιλήσουμε μαζί τους, όπως μας προτρέπει η Αυγουστίνη με μοίρασμα, συνύπαρξη, αληθινή φιλία!
Αυγουστίνη σε ευχαριστώ θερμά που μου θύμισες για άλλη μια φορά ,πως ότι κάνω για τα μοναδικά αυτά παιδιά στην καθημερινότητα μου, δεν πέφτουν στο κενό, ό λόγος σου, ως νέα επιστήμονας που καταπιάνεται τόσο υπέροχα με το ιδιαίτερο αυτό θέμα, το αποδεικνύει περίτρανα.
Με εκτίμηση
Κατερίνα Κολιοφώτη
Διευθύντρια των παιδικών σταθμών του Δ. Ελευσίνας
Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας, με ειδίκευση στο θεατρικό παιχνίδι, τη μουσικοκινητική αγωγή και το κουκλοθέατρο
ii. Το βιβλίο «Ένας αληθινός φίλος» είναι ένα συγγραφικό ταξίδι από μια μητέρα, επιστήμονα, που μέσα από τις γραμμές του επαναπροσδιορίζει έννοιες, όπως: φιλία, κατανόηση, αποδοχή και σεβασμός.
Προσφέρει την δυνατότητα στην παιδική φαντασία, να κατανοήσει το πώς είναι το να είσαι ιδιαίτερος, να έχεις άλλες ικανότητες, χωρίς αυτό να αποτελεί εμπόδιο στο να είσαι αποδεκτός από τους άλλους.
Είναι ένα βιβλίο που σίγουρα θα αγγίξει μικρές και μεγάλες ψυχές
Χάιφα – Μαρία Αλ Ταμπρούρι
Παιδίατρος – Ειδικευμένη παιδιατρικής νευρολογίας
Διδάκτωρ παιδιατρικής αλλεργιολογίας
Umea University Sweden
iii. Είναι ένα υπέροχο παραμύθι, το οποίο μας υπενθυμίζει πως όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι ίσοι. Ένα παραμύθι το οποίο σχετίζεται με την πρόοδο της κοινωνίας μας, όσον αφορά την αποδοχή της διαφορετικότητας και την ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στην ειδική αγωγή.
Συγχαρητήρια!!
iv. Μια εξαιρετική ιστορία γραμμένη με αγάπη για τους μικρούς φίλους του βιβλίου!
Απλή και κατανοητή στα παιδιά αφηγείται με έξυπνο τρόπο την διαφορετικότητα...
Είναι σίγουρο πως οι μικροί αναγνώστες θα θέλουν συνέχεια να ακούν αυτή την
αφήγηση...
Μαρία Κοντούλη - Ειδική Παιδαγωγός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου