Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Ερμηνευτική προσέγγιση της ποιητικής συλλογής "ΛΟΓΟΣΤΑΛΙΔΕΣ Ένα παρελθόν, ένα παρόν και χίλια μέλλοντα" της Παρασκευής Μόλαρη από τη Φιλόλογο Άννα Μαρία Πανταζή


Παρασκευή Μολαρη
ΛΟΓΟΣΤΑΛΙΔΕΣ Ένα παρελθόν, ένα παρόν και χίλια μέλλοντα,
Εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2023
Αριθμός Σελίδων 78
Βιβλιοδεσία Χαρτόδετο
Διαστάσεις 14χ21
Ημ. Έκδοσης Φεβρουάριος 2023
ISBN 978-960-616-321-0


Κυρίες και κύριοι,
καλησπέρα σας!

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την τιμητική πρόσκληση της ποιήτριας και αγαπημένης μου φίλης Παρασκευής Μόλαρη να παραστώ σε αυτήν την ωραία εκδήλωση και να απευθύνω σύντομο χαιρετισμό στην παρουσίαση της πρώτης της ποιητικής συλλογής με τίτλο: «Λογοσταλίδες, ένα παρελθόν, ένα παρόν και χίλια μέλλοντα».

Η Παρασκευή Μόλαρη είναι πτυχιούχος Αγγλικής και Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στη νομική, οικονομική, τεχνική και λογοτεχνική μετάφραση,και είναι κάτοχος τίτλου μεταπτυχιακού διπλώματος στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία.
Έχει εργαστεί ως εισηγήτρια σεμιναριακών τίτλων σπουδών για την προετοιμασία υποψηφίων εκπαιδευτικών και νομικών στις εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, καθώς επίσης και ως εισηγήτρια κύκλου σπουδών εξειδικευμένης χρήσης της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας σε τραπεζικούς και επιχειρηματικούς οργανισμούς.

Η Παρασκευή Μόλαρη είναι μία καταξιωμένη εκπαιδευτικός, που υπηρέτησε την εκπαίδευση- ιδιωτική και δημόσια- σε όλες τις βαθμίδες της, με πλούσια και μακρόχρονη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Έχει παρουσιάσει και μεταφράσει από τα Ελληνικά στα Γαλλικά πλήθος ποιημάτων σύγχρονων Ελλήνων ποιητών.
Μελέτες και μεταφραστικές εργασίες της σχετικές με την ιστορία της Εκπαίδευσης και παρουσιάσεις συνεδρίων και επιστημονικών ημερίδων έχουν δημοσιευθεί στο Πανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικής Ανώτατης Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και στο επιστημονικό περιοδικό Νέα Παιδεία. Έχει συνεργαστεί με εξειδικευμένα επιστημονικά έντυπα και πολυεθνικές εταιρείες στον χώρο της μετάφρασης από το 2001 μέχρι και σήμερα.
Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης,
της Επιστημονικής Ένωσης ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ
και της Αστρονομικής Εταιρείας της Κέρκυρας ως ερασιτέχνης αστρονόμος!

φίλες και φίλοι,
δεν είμαι κριτικός λογοτεχνίας, ούτε θέλω να σας εντυπωσιάσω με λεκτικές ακρότητες.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα αναφερθώ στην ποιητική συλλογή της Παρασκευής Μόλαρη με λόγια καρδιάς!
Η Παρασκευή Μόλαρη είναι άνθρωπος με έντονες:
-ανησυχίες
-και αναζητήσεις,
-άνθρωπος του μέτρου και όχι της μετριότητας
-έχοντας βαθιά ριζωμένο μέσα της το συναίσθημα της αγάπης για τον συνάνθρωπο!

Οι αναζητήσεις της και το αποτέλεσμα της ενδοσκόπησης που την διακρίνει, έγιναν ποιητικός λόγος και συμπεριλαμβάνονται στην ποιητική της συλλογή που κρατώ στα χέρια μου: «Λογοσταλίδες ένα παρελθόν, ένα παρόν και χίλια μέλλοντα», και μέσα από τις σελίδες της θίγει ένα θεμελιώδες ζήτημα που απασχολεί κάθε άνθρωπο, το ζήτημα της αγάπης ….
της ερωτικής κυρίως αγάπης,
δίχως να παραλείπεται και μία αναφορά στον παιδαγωγικό έρωτα,
αλλά και ένα ποίημα- ύμνος στην παντοδυναμία της μητρικής αγάπης!

Το ποιητικό υποκείμενο ομολογεί την ερωτική αγάπη με απόλυτη βεβαιότητα: «Σ΄αγαπώ» !!!
Τι κι αν τα συναισθήματα εναλλάσσονται μέσα στο πλαίσιο της θεμελιώδους αντίθεσης γενέσεως και φθοράς, η ύλη του έρωτα είναι άφθαρτη, αφήνοντας πίσω της πάντα την προσμονή της αναγέννησης…

Η ποιήτρια επιχειρεί μια βουτιά στα άδυτα της ψυχής της ψηλαφώντας την επενέργεια ενός βιωμένου, θεοποιημένου –θα έλεγα-έρωτα,που διαμορφώνει την ταυτότητά της και της επιτρέπει να αφεθεί σε μια καινούργια ζωή από ανεξίτηλη ύλη με ένα πάθος σπορά στην ψυχή.

Με ευθυκρισία και καθαρό λόγο το ποιητικό εγώ εκφράζει τον θαυμασμό του για το ταίρι του εξιδανικεύοντάς το και ομολογεί ότι αγαπά καθετί δικό του.
Και η φύση συνομολογεί, συμμετέχει ενεργά σε αυτό το φανέρωμα της ερωτικής αγάπης!
Όλα είναι σε τάξη όταν αγαπάς-γιατί η αγάπη είναι ρυθμιστική αρχή της ζωής και η ψυχή παρακολουθητική της αγάπης, έστω και μια στιγμή συνιστά αιωνιότητα!

Δυαδική διαδικασία η αγάπη αλλά όταν ο ένας από τους δύο σημάνει τη λήξη του ονείρου,
με τι καρδιά με τι ψυχή να το αποδεχτεί ο άλλος
-που νιώθει
-που προσδοκά
-που ονειρεύεται;

Ακόμα και τότε το ποιητικό υποκείμενο δεν διστάζει να πάρει θέση, που συνιστά στάση ζωής!
Αποδέχεται με αξιοπρέπεια τον εκκωφαντικό ήχο της σιωπής, της απουσίας,
καθώς οι λέξεις ειπώθηκαν.
Τι κι αν πέρασε η στιγμή της συνύπαρξης,
ο βιωμένος έρωτας
-σε κάθε του στιγμή
-και επίγειος σε κάθε του μορφή
φωλιάζει μέσα στην ψυχή ως ηχηρή ανάμνηση!

Με αξιοπρέπεια το ποιητικό εγώ –κάνοντας τον απολογισμό του - δεν υιοθετεί μοιρολατρική στάση, δεν επιτρέπει στη ματαίωση να καταλύσει τη μεταμορφωτική δύναμη της αγάπης!

Αντ΄ αυτού δηλώνει σθεναρά «θα είμαι εδώ, σε περιμένω», ακολουθώντας τα ίχνη της αγάπης, ως δύναμη ψυχής, ως σύμβολο πίστεως…

Κυρίες και κύριοι,

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την έκδοση της ποιητικής συλλογής της Παρασκευής Μόλαρη «Λογοσταλίδες, ένα παρελθόν, ένα παρόν και χίλια μέλλοντα»
και εύχομαι κάθε επιτυχία στη διάθεσή της!

Στην Αγαπημένη μου φίλη Παρασκευή Μόλαρη,
αφού την ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά για την τιμή που μου έκανε να είμαι κοινωνός σε αυτήν την όμορφη βραδιά, εύχομαι να συνεχίσει με την ίδια δημιουργικότητα, και να μας δώσει και άλλα δείγματα της συγγραφικής της ικανότητας!
Ευχαριστούμε τους διοργανωτές αυτής της ωραίας βραδιάς και τους ομιλητές που θα πάρουν ακολούθως τον λόγο!

Εύχομαι να σμίγουμε πάντοτε με ανάλογες αφορμές!

Σας ευχαριστώ πολύ

Άννα Μαρία Πανταζή








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου