Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΑΡΣΙΝΟΗ ΒΗΤΑ " Λογοτεχνική δημιουργία- Βιβλίο "







"Η κρισεολογία δηλ. η θρηνωδία επισωρευμένων κρίσεων " αναγνωρίζεται και από την αναγνωστική ύφεση. Στη σημερινή ελληνική κι όχι μόνον πραγματικότητα ο ελεύθερος χρόνος αφιερώνεται σε ενασχολήσεις διασκορπισμού του ψυχισμού παρά στην αναζήτηση ενός περιγράμματος αξιών που είναι ικανές να νοηματοδοτήσουν τη ζωή. Το πέρασμα από την επίφαση της ζωής στη ζωή από τη λήθη στην αλήθεια προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή του κοινού και των συγγραφέων που θα εγείρουν προβληματισμούς, πολύ περισσότερο θα προτείνουν λύσεις άμεσα ή έμμεσα με τη λογοτεχνική τους δημιουργία.
"H κουλτούρα εμφανίζεται ως αριστοκρατική ελιτίστικη ενασχόληση μοναχική ζηλότυπη καλλιέργεια μιας εσωτερικότητας που περιθωροποιεί τους μετόχους της."* Ο αριστοκρατισμός των πνευματικών ανθρώπων κυοφορεί την αδράνεια του κοινού καθώς αποδεικνύονται αποστασιοποιημένοι απ' ό,τι συνταράσσει και πλήττει το κοινωνικό σύνολο.
Η χρήση των προσφιλών ιδιορυθμιών, -λεκτικών και νοηματικών-, το εξειδικευμένο γλωσσάριο, οι ατέρμονοι βερμπαλισμοί, η ακατάσχετη λεξιμαγεία με μιαν αυταρέσκεια καθώς και η διεκδίκηση για τον εαυτό του ως ενορατική διάνοια προκαλεί την ισοπέδωση ανάμεσα στην ελλογιμότητα και την αλογιμότητα.Η πρόσδεση του συγγραφέα στο άρμα σκοπιμοτήτων αίρει την ιδιότητά του ως τροφό του πνεύματος. Η ιδεοληψία, ο φανατισμός και η μονομέρεια δεν προσιδιάζουν στον πνευματικό άνθρωπο. Αδιανόητο να αναρριπίζονται πάθη με το υποκριτικό περίβλημα της λογικής. Απεμπολείται συλλήβδην η κοινωνική εντελέχεια.Η αποσύνδεσή του από την κοινωνική προβληματική ιεροποιώντας το εγώ του και υπηρετώντας το στείρο ατομικό του συμφέρον απεμπολεί την ουσία της ύπαρξης στο λογοτεχνικό γίγνεσθαι.
"Αν μπορούσες να μου διαθέσεις ένα ιδανικό ή ένα ζευγάρι μεταχειρισμένα ιδανικά θα έκανες καλή πράξη." Θα μπορούσε ο Ίψεν να το εκφράσει για το δίπολο λογοτεχνική δημιουργία -βιβλίο. Το βιβλίο είναι αγωγός γνώσης και η γνώση είναι δύναμη ηθική κι ακοίμητη. Η ουσιαστική ενεργητική μέθεξη στην ακατάλυτη ανέκκλητη δύναμη που εκπορεύεται από τις σελίδες του βιβλίου δημιουργεί τις προ΄υ' ποθέσεις για τη μεταλαμπάδευση των αξιών των ιδεών μέσα στο ρεαλιστικά υφεσιακό γίγνεσθαι.Το ποιοτικό βιβλίο υποδηλώνει το ιδιαίτερο δικαίωμα του παρόντος για τη μορφοποίηση μιας κοινωνίας ενύπαρκτης στο δοσμένο χρόνο που θα δώσει στον άνθρωπο ''την πιο υψηλή συνείδηση του πεπρωμένου του'' και ο συγγραφέας έχει την υποχρέωση να δράσει να μιλήσει να αγωνισθεί να υπερασπιστεί τα παλλάδια τα δικά του και της κοινωνίας. Σωπαίνοντας από αυταρέσκεια δειλία καιροσκοπία προδίνεται και προδίνει.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου