Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Κυκλοφόρησε η νέα ποιητική συλλογή του Θεόδωρου Π. Ζαφειρίου "Η περιοδεία του δέους" από τις Εκδόσεις Andy's publishers.

 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεόδωρος Π. Ζαφειρίου
Η περιοδεία του δέους
Σελίδες: 67, Τιμή: 7 ευρώ
ISBN: 978-960-565-473-3
Andy’s publishers


Κυκλοφόρησε η νέα ποιητική συλλογή του Θεόδωρου Π. Ζαφειρίου «Η περιοδεία του δέους» από τις Εκδόσεις Andy’s publishers.

11 Μαρτίου 2020 - 5 Μαΐου 2023. Πρόκειται για τις επίσημες ημερομηνίες έναρξης και λήξης της πρόσφατης πανδημίας Covid-19. Ενός 100% παγκοσμίου πολέμου, του οποίου ίσως ο ακριβέστερος χαρακτηρισμός θα ήταν πλανητικός. Υπό την έννοια, ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση ο εχθρός εισέβαλε ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου 2019 στην πόλη Ουχάν της Κεντρικής Κίνας σαν εξωγήινος και προσέβαλε εν συνεχεία ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο ηγήτωρ πάντως της πανδημίας, ο Κορωνοϊός, παρότι προς το παρόν εξασθενημένος, συνεχίζει να μάχεται. Χωρίς να αποσκοπεί στην θανάτωση των θυμάτων του, πράγμα, που θα σήμαινε και την δική του εξόντωση, ανανεώνει τις στολές παραλλαγής του υπό την μορφή των μεταλλάξεων και συνεχίζει να «επιχειρεί». Ήδη από το δεύτερο ποίημα του βιβλίου οι κορωνογονείς του τον καθοδηγούν: Η εποχή μας πιά/ Δεν ευνοεί τις εκστρατείες./ Πόλεμο κάνεις / Και με μια περιοδεία.

Την περιοδεία του δέους. Η οποία εκτυλίσσεται και εξελίσσεται σε πολλά και διάφορα επεισόδια. Σε σταθμούς και λιμάνια, σε γηροκομεία και νοσοκομεία, ακόμη και σε μια χωμάτινη σκακιέρα, ή ένα νεκροτομείο ποιημάτων. Σε γήπεδα και διαδηλώσεις. Σε ερωτικές κλίνες ή νεκροκρέβατα.

Όπως σε κάθε πόλεμο δεν λείπουν ασφαλώς και οι εμφύλιες διαμάχες. Εν προκειμένω κυριαρχεί εκείνη για τα εμβόλια. Αλλά αν «ο τρώσας και ιάσεται», ίσως και στενάχωρα λόγια μπορούν να ξορκίσουν το κακό. ‘Επεα, όπως κι αν τα χαρακτηρίσει κανείς. Πτερόεντα. ‘Η απλώς, εμβόλιμα.



Βιογραφικό:

Ο Θεόδωρος Π. Ζαφειρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Κατάγεται από τη Λάρισα. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας. Εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει εκδώσει 22 ποιητικές συλλογές. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά και αλβανικά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του: zaphirioutheodoros.com













Andy’s publishers

Σόλωνος 43, Αθήνα 106 72, Τηλ: 2103390232,



Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΝΑ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ - ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΗΧΟΔΡΑΣΗ.

 

                                                             

Δελτίο τύπου

Τίτλος θεατρικού έργου: Ενα ηλιόλουστο πρωινό.

Συγγραφείς : Σεραφείμ και Ιωακείμ Κιντερο.

Διασκευή και σκηνοθεσία :Γιάννης Ρωμανός.

Παίζουν : Καιτη Βαρβαρεσου, Λεόντιος Πετμεζάς, Νικολέτα Βερώνη, Μανώλης Μελικοκης.

Επικοινωνία παράστασης και τεχνικός φώτων – ήχου : Ζωή Τριανταφυλλίδη.

Περίληψη έργου:

Ένα ηλιόλουστο πρωινό στο πάρκο στην όμορφη Ανδαλουσία, συναντιούνται ο γερασμένος πια ΓΚΟΝΖΑΛΟ, με την Λάουρα Λορεντε ηλικιωμένη πια και αυτή. Η συνάντηση είναι εντελώς τυχαία. Ξεκινά μια μικρή διαμάχη, λόγω της παραξενιάς που αποκτούν οι άνθρωποι με το γήρας. Όμως στην πορεία βρίσκουν κοινά... Και σιγά σιγά διαπιστώνουν ότι εκείνος είναι... Εκείνος... Και εκείνη είναι Εκείνη... Δίνουν ραντεβού για την επόμενη ηλιόλουστη μέρα... Ομως και οι δύο ξέρουν ότι είναι αργά πια για Εκείνον τον έρωτα...πέρασαν τα χρόνια...

Πρεμιέρα Σάββατο 5 Οκτωβρίου και για 5 Σάββατα.

Ώρα έναρξης: 9μμ.

Γενική είσοδος 10 ε, ΑΤΈΛΕΙΕΣ 5Ε.

Στο χώρο τέχνης Ηχόδραση, Γενναίου Κολοκοτρώνη 12,Κουκάκι.

Πλησίον στάσης μετρό Συγγρού-Φιξ.
















Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ "ΧΩΡΙΣ ΦΥΓΗ"




Κι αν ξεχασμένο πετροχελιδόνι
σε πετροβόλησε ρηχή η ζωή
και χάραξε μικρό και κλειστό αλώνι
της ψυχής σου την πλατιά αυλή,
*
και αν το στρατοκόπι σου είναι μικρό
στο στενό της μοναξιάς σοκάκι
και όλο να ψάχνεσαι στο γυρισμό
χωρίς να σημαδεύεις στο δρομάκι
*
τον ίσκιο σου τον πλατύ και κυματιστό
που απλώνεται περίγραμμα πιο πέρα
για έναν άλλο και πρωτόγνωρο εαυτό
σε μια αφρόντιστη και περίεργη ημέρα,
*
μην κρεμαστείς κοντό γερτό καλάμι
βαθιά ανάσα να πάρεις απ’ τη γη,
μην πέσεις ξερό στάχυ σε παλάμη
που μένει πάντα αχόρταγη και κλειστή.
*
Τράβα στους δισταγμούς μαχαίρι,
στους φόβους σου δώσε αναβολή
και με τις υποψίες απλωμένο χέρι
ακούμπησε τις σκέψεις σου στην πληγή,
*
γιατί οι πόθοι είναι γλυκοφίλημα
στην ευπείθεια και του λογισμού την τάξη
αλλά και η απόγνωση κρυφομίλημα
σε κάθε θεωρία όψιμη και πράξη.
*
Της μοναξιάς ιδέες δημιουργικές
ως ευδόκιμη ρήτρα και πρεσβεία,
ολοκλήρωνε σε προσωπικές στιγμές
και μην αρνηθείς του πειρασμού τη βία.
*
Πολύστρατο το κλειστό σου αλώνι,
με περάσματα και η νύχτα, χωρίς φυγή
και μείνε μόνος εκεί που θα σε δικαιώνει
η αυτογνωσία, με πεποίθηση κι απαντοχή.

Γιώργος Αλεξανδρής








Carpe "Αρμονία..."

 

 Αφαίρεσα τον πόνο
  σκόρπισα στ' αστέρια
 την επώδυνη ζωή .
  Ο κόσμος συμπυκνώνεται
 στην αρμονία των ανεκπλήρωτων
  σ' ένα σώμα μπολιασμένο
  με το πάθος .
  Τα αποφόρια των κενών ψυχών
 κείτονται πεταμένα στο στερέωμα,
  ομολογούν τις αυταπάτες χρόνων .
 Στους σπασμένους καθρέφτες
 εκμυστηρεύομαι τα παραμιλητά της νύχτας .
 Τις μέρες της κατάντιας
 τυλίγω το σώμα μου
  με τις ώρες των ηδονικών συνευρέσεων.

  Carpe .






ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ "Τα σχολεία και οι "Δάσκαλοι" της Ζωής μας"

  *Γράφει ο Ηλίας Γιαννακόπουλος, Blog "ΙΔΕΟπολις"

         1.“Παιδεία  ευτυχούσι μεν εστί κόσμος, ατυχούσι δε καταφύγιον” (Η μόρφωση είναι στολίδι γι΄ αυτούς που ευτυχούν και καταφύγιο γι΄ αυτούς ου δυστυχούν, Ισοκράτης).

             2.“Το σχολείο μάς προετοιμάζει για τη ζωή σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει” (Αλμπέρ Καμύ).

               3. "Ο δάσκαλος να΄ ναι η δύναμη / πράξη ο μαθητής / και το σχολειό γιορτή" (Δ. Λιαντίνης).

               Δεν υπάρχει άνθρωπος με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και με το πρώτο άκουσμα του σχολικού κουδουνιού (όσα έμειναν ακόμη…) να μην ανατρέχει νοερά στα δικά του σχολικά χρόνια. Χρόνια αθωότητας και ξεγνοιασιάς.

            Οι μορφές των πρώτων  μας δασκάλων, οι παλιοί μας φίλοι, τα πρώτα μας βιβλία, ο μαυροπίνακας, το μελανοδοχείο, η παραδοσιακή “πλάκα”, τα μολύβια, τα ξύλινα θρανία και τόσα άλλα συνθέτουν το σκηνικό των πρώτων ημερών μας στο σχολείο. Μαζί με όλα τα παραπάνω η αγωνία, ο φόβος, το άγχος και φυσικά η προσπάθεια να γίνουμε ή να φανούμε ως “οι πιο καλοί οι μαθητές”  που λέει και το τραγούδι

             Κι ενώ πέρασαν χρόνια πολλά ή και αιώνες ή και χιλιετίες από τότε που η εκπαίδευση και το σχολείο αποτέλεσε τη βασική προτεραιότητα τόσο των ατόμων όσο και της πολιτείας, εντούτοις δεν συμφωνούν όλοι για το περιεχόμενο και για το σκοπό της Εκπαίδευσης και της Παιδείας γενικότερα.

               Οι περισσότεροι θεωρούν το Σχολείο και την Εκπαίδευση ως “όπλο ζωής” για την επιβίωση και την κατάκτηση της ευτυχίας μας.  Κάποιοι άλλοι, όμως, το σχολείο και την εκπαίδευση γενικότερα ως θεσμό τα θεωρούν ως τον κατεξοχήν “Ιδεολογικό Μηχανισμό του Κράτους” (Αλτουσέρ).

          Γνωστή είναι και η θέση του Στάλιν της ιδεολογικής χρήσης της εκπαίδευσης. Κάτι ήξερε αυτός.

      «Η εκπαίδευση είναι ένα όπλο, οι συνέπειες του οποίου εξαρτώνται από το ποιος το κρατά στα χέρια του και σε ποιον το έχει στραμμένο».           

            Αυτές τις μέρες, λοιπόν, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πολλοί είναι αυτοί που ανατρέχουν στα περασμένα ανακαλώντας γνωστές μορφές σοφών και δασκάλων από την ελληνική αρχαιότητα.

             Από τις πιο εμβληματικές μορφές δασκάλων της Ομηρικής εποχής παραδίνονται οι μορφές του Φοίνικα (δασκάλου και παιδαγωγού του Αχιλλέα) και φυσικά του Νέστορα, βασιλιά της Πύλου.

          «Τούνεκά με προέηκε διδασκέμεναι τάδε πάντα, μύθων τε ρητήρ΄ έμεναι πρηκτήρά τε έργων » (Ιλιάδα Ι 443, Για τούτο εμένα απόστειλε, σε αυτά να σε διδάξω ώστε να γίνεις έξοχος στα λόγια και στην πράξη).

          Τα παραπάνω λόγια περιγράφουν με καθαρότητα το ιδανικό του Ομηρικού Ήρωα** αλλά και το εκπαιδευτικό ιδεώδες της εποχής. Να διαπρέπει, δηλαδή, τόσο στο λόγο όσο και στα έργα (πόλεμο;). Ένας συνδυασμός ρητορικής δεινότητας και πολεμικής ανδρείας

             Κανείς φυσικά δεν πρέπει να αφαιρέσει από το πλάνο των παλιών δασκάλων τους Κενταύρους (Φοίνιξ, Χείρων) που ασκούσαν παρόμοιο εκπαιδευτικό έργο με τους σημερινούς δασκάλους με την ευρύτερη έννοια του όρου.

             Βέβαια θα συνιστούσε ασυγχώρητη παράλειψη να μην γίνει κάποια αναφορά σε δασκάλους* και “σχολεία” που σημάδεψαν την ιστορία της Εκπαίδευσης και του ανθρώπινου Πολιτισμού. Ίσως και μόνο η αναφορά τους θα μπορούσε να μας προκαλέσει μελαγχολία, αν γίνουν οι συγκρίσεις…

             Ποιος δεν θα ήθελε να είναι μαθητής στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στο Λύκειο του Αριστοτέλη και στoν Κήπο του Επίκουρου; Κάθε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα μόνο λύπη μπορεί να μας φέρει.

          Βέβαια κάποιοι θα πουν άλλες εποχές, άλλες προτεραιότητες, άλλες σκοπιμότητες, άλλες ανάγκες.

           Καλός δάσκαλος και ο Σωκράτης, αλλά δεν μας άφησε τίποτα γραπτό θα πουν κάποιοι. Ο Σωκράτης δάσκαλος του Πλάτωνα φέρεται να είπε σχετικά μα τη διδασκαλία του και τη σκέψη.

        «Δεν μπορώ να διδάξω σε κανέναν τίποτε. Μπορώ μόνο να τον κάνω να σκέφτεται».

              Ο Πλάτων χάθηκε στον κόσμο των «Ιδεών» του θα πουν κάποιοι άλλοι αφού αγνόησε την πραγματικότητα. 

            Ο μαθητής του, ο Αριστοτέλης, τον αγνόησε και τον υπερέβαλε με την πολυμάθειά του και τον Ορθολογισμό του. Ωστόσο κι αυτός δεν μπόρεσε να εμφυσήσει στον μαθητή του τον Μ. Αλέξανδρο το μέτρο και τη λογική της πράξης και της συμπεριφοράς ή και της εξουσίας, αφού όσα τόλμησε και πέτυχε ο μεγάλος στρατηλάτης ήταν πέραν πάσης “λογικής”.

    “Στους γονείς μου οφείλω το ζην, αλλά στο δάσκαλό μου το «Ευ Ζην»”.

               Κάποιοι άλλοι ίσως στην προσπάθειά τους να αποδομήσουν τον ενοχλητικό μύθο των αρχαίων δασκάλων και “σχολείων” καταφεύγουν στον Επικούρειο Κήπο που σε αυτόν ο Επίκουρος κήρυξε επίσημα την «ΗΔΟΝΗ» ως το κατεξοχήν ρυθμιστικό παράγοντα της ανθρώπινης ζωής και συμπεριφοράς.

           Η χριστιανική θρησκεία προβάλλει τον ΙΗΣΟΥ ως τον μεγαλύτερο δάσκαλο όλων των εποχών ανεξάρτητα αν η διδασκαλία του δεν έγινε αντιληπτή ούτε από τον «χύδην» όχλο όσο κι από τους μαθητές του. Δεν είναι τυχαία η φράση-εξομολόγηση του Χριστού στον κήπο των Ελαιών.

                         «Περίλυπος εστί η ψυχή μου έως θανάτου»

          Πολλοί θα πουν πως αυτή είναι η μοίρα και το τέλος όλων των μεγάλων δασκάλων.

            Σημαντική, επίσης, ήταν και η παρουσία των Σοφιστών στον τομέα της διδασκαλία και της εκπαίδευσης, όσο κι αν κατηγορήθηκαν και αμφισβητήθηκαν τόσο από τους σύγχρονούς τους όσο κι από τους νεώτερους. Πιο συγκεκριμένα ο Πλάτων πρέσβευε πως οι Σοφιστές δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να παραπλανούν και να κολακεύουν το πλήθος με τις «σοφιστείες» τους.

             Οι Σοφιστές, δάσκαλοι της Ρητορικής και της Διαλεκτικής, αναδείχτηκαν οι μέγιστοι δάσκαλοι του ορθολογισμού και της δύναμης του επιχειρήματος. Άνθρωποι με ευρεία εγκυκλοπαιδική μόρφωση σημάδεψαν πνευματικά μία ολόκληρη εποχή. Κατηγορήθηκαν φυσικά γιατί πληρώνονταν για τα μαθήματά τους και φυσικά για τις νεωτεριστικές τους ιδέες. Το ανθρωποκεντρικό διδακτικό τους έργο είναι μοναδικό, γι αυτό κατατάσσονται στους πρώτους ανθρωπολόγους και κοινωνιολόγους.

            Ποιος δεν θα ήθελε για δάσκαλό του τον Πρωταγόρα, τον Γοργία, τον Αντιφώντα, τον Κριτία ή και τον Αλκιδάμα έστω κι αν διαφωνούμε σε κάποια επιμέρους θέματα και θέσεις που εμφαντικά πρόβαλαν; 

                           Είναι τυχαίο πως δεν διασώθηκε ούτε ένα έργο τους;

            Στο πάνθεον των δικών μου μεγάλων δασκάλων θα μπορούσε να προστεθεί και ο Πυθαγόρας που με το ομώνυμο θεώρημά του θεμελίωσε το οικοδόμημα της Γεωμετρίας. Εξάλλου η θεωρία του για τους αριθμούς επιβεβαιώθηκε και κυριαρχεί μέχρι σήμερα.

         Σε παγκόσμιο επίπεδο ξεχωρίζει η φυσιογνωμία του μεγάλου δασκάλου του Κομφούκιου. Οι μύθοι μιλάνε για 3000 μαθητές. Εξάλλου ένα φιλοσοφικό και θρησκευτικό κίνημα-ρεύμα φέρει το όνομά του (Κομφουκιανισμός).

       “Αν σκέφτεσαι για έναν χρόνο, φύτεψε ένα σπόρο. Αν σκέφτεσαι για δέκα χρόνια, φύτεψε ένα δέντρο. Αν σκέφτεσαι για 100 χρόνια, δίδαξε τους ανθρώπους”.

              Ωστόσο δάσκαλος ή δασκάλα με την ριζική έννοια του όρου υπήρξε η Ανν Σάλιβαν Μέισι. Ήταν η δασκάλα της γνωστής Έλεν Κέλερ (γεννήθηκε τυφλή και κωφή). Είναι ο ορισμός της δασκάλας…

              Την αξία της Εκπαίδευσης και του σχολείου πρόβαλε εμφαντικά και ο Περικλής στον «Επιτάφιό» του παρουσιάζοντας την Αθήνα ως:

        “Ξυνελών τε λέγω την τε πάσαν πόλιν της Ελλάδας παίδευσιν” (Συνοψίζοντας λέγω ότι η πόλη μας σε όλες τις εκδηλώσεις της είναι σχολείο της Ελλάδας).

           Ποια χώρα και ποια πόλη θα μπορούσε σήμερα να υπερηφανευτεί για το ίδιο πράγμα (ποιότητα εκπαίδευσης);

                Ως επιμύθιον του περιεχομένου και του σκοπού της Εκπαίδευσης και της Παιδείας γενικότερα θα μπορούσε να αποτελέσει η σχετική αναφορά του Ισοκράτη που πολλές φορές παρερμηνεύεται ή χρησιμοποιείται για πολλούς και διαφόρους λόγους ποικίλων σκοπιμοτήτων.

        «Τοσούτον δ΄ απολέλοιπεν η πόλις ημών περί το φρονείν και λέγειν τους άλλους ανθρώπους, ώσθ΄ οι ταύτης μαθηταί των άλλων διδάσκαλοι γεγόνασι και το των Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους αλλά της διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας» (Είναι δε τόσο μεγάλη η απόσταση που χωρίζει την πολιτεία μας από τους άλλους ανθρώπους ως προς την πνευματική ανάπτυξη και την τέχνη του λόγου, ώστε οι μαθητές της έχουν γίνει διδάσκαλοι των άλλων και κατόρθωσε ώστε το όνομα των Ελλήνων να είναι σύμβολο όχι πλέον της καταγωγής αλλά της πνευματικής ανύψωσης, και να ονομάζονται Έλληνες εκείνοι που παίρνουν τη δική μας μόρφωση και όχι αυτοί που έχουν την ίδια καταγωγή, απόσπασμα από τον “Πανηγυρικό”).

        Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο λαός εξέφρασε τη μεγάλη του εκτίμηση και αποδοχή του ρόλου του σχολείου και του δασκάλου στη ζωή του με τον ανεπανάληπτο παροιμιώδη λόγο, όπως:

            “Με όποιον δάσκαλο καθήσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις” ή τη φράση

        “Το πεζοδρόμιο είναι μεγάλο σχολείο” ή το “Η συμμετοχή μου σε μία εθελοντική δράση αποτέλεσε για μένα μεγάλο σχολείο”.

        Κανείς, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει πως το απόλυτο πρότυπο μεγάλου δασκάλου είναι αυτό του Ζαρατoύστρα, όπως μας τον παρουσιάζει ο Νίτσε στο έργο του “Τάδε έφη Ζαρατούστρα”. Απευθυνόμενος στους μαθητές του ο δάσκαλος Ζαρατούστρα λέει:

          “Μόνος φεύγω τώρα, μαθητές μου! Κι εσείς φύγετε τώρα και να είστε μόνοι. Έτσι θέλω να γίνει. Φύγετε μακριά από μένα και φυλαχτείτε από τον Ζαρατούστρα! Κι ακόμα καλύτερα: ντραπείτε γι αυτόν! Ίσως σας εξαπάτησε. Ο άνθρωπος της γνώσης πρέπει όχι μόνο να αγαπά τους εχθρούς του, πρέπει και να μισεί τους φίλους του. Ντροπιάζει κανείς τον δάσκαλό του όταν μένει για πάντα μόνο μαθητής . . .” (Νίτσε “Τάδε έφη Ζαρατούστρα”).

           Και επειδή οι μέρες μας είναι δύσκολες και όλοι χρειαζόμαστε ένα καλό σχολείο και έναν φωτισμένο δάσκαλο ας ευχηθούμε να πραγματωθεί η θέση του αμερικανού δημοσιoγράφου  Sydney JHarris:

          “Ο τελικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι να μετατρέψει τους καθρέφτες σε παράθυρα”.

            Παράθυρα, όμως, που ρίχνουν φως στο δρόμο μας και στα σκοτάδια μας και όχι σαν εκείνα που φοβάται ο Καβάφης στο ομώνυμο ποίημά του:

        “Όταν ανοίξει  / ένα παράθυρο θα  ΄ναι παρηγορία- /  Ίσως το φως θα ΄ναι μια νέα τυραννία. / Ποιος ξέρει τι καινούρια πράγματα θα δείξει”.

               Εξάλλου τόσο ο Δάσκαλος όσο και η Γνώση που παρέχει το Σχολείο πρέπει να υπηρετούν ένα και μοναδικό στόχο. Να μαθαίνουμε για τη ζωή.

                                "Discimus Vitae" (Σενέκας).

     * Ο πίνακας των μεγάλων δασκάλων είναι ενδεικτικός και φανερώνει το πνευματικό βάθος του υποκειμένου που θεωρεί ότι επηρέασαν τη ζωή του.

    ** "Ο Όμηρος υπήρξε ο μεγαλύτερος Δάσκαλος όλων μας σε όλες τις εποχές, όπως λέγεται μεταφορικά".

    

Από https://iliasgiannakopoulos.blogspot.com/






A Poem of Melita Mely Ratković

 


   
Where will my "fragments" be?


In the crowns of ancient trees,
River, streams, oceans..
My material body
I will give it to mother earth


I will scatter into the stars,
Between matter and antimatter
Earthly and unearthly
When the soul leaves the body.


I will be pure energy
I'll just change shape,
Aware of every little thing,
Fragments of my whole.


All that exists
It becomes eternal,
Change shape, until resurrection
In a parallel reality.


(Protected by copyright)



Biography


Melita Ratković, lives in Novi Novi - Serbia. Profession and cultural activity: Literary ambassador of Serbia in Brazil. / She participated in several anthologies, world heritage. Lifetime member of the AIAP - INTERCONTINENTAL ACADEMY of Artists and Poets - Brazil

World Academy of Culture and Literature AMCL - Brazil
Music and Art Literature Academy - Brazil
Democratic Independent Academy of Writers and Poets - Brazil
Academy World Library of Letters and Poetry - Brazil.











Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

ΩΣΕΙ ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΥ, της ΛΙΑΣ ΣΙΩΜΟΥ, ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ για την υπό έκδοση συλλογή η οποία θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβρη από τις εκδόσειςΕλευθερουδάκη

 


ΩΣΕΙ ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΥ, της ΛΙΑΣ ΣΙΩΜΟΥ, ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
για την υπό έκδοση συλλογή η οποία θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβρη από τις εκδόσεις Ελευθερουδάκη


Το έργο του εξωφύλλου, Σπονδή / Libation, είναι δωρεά του ζωγράφου, εικονογράφου και συγγραφέως Δρς Γεωργίου Κόρδη.


Προορισμοί

Τι είναι αυτό που κάνει την ζωή ενδιαφέρουσα στα μονοπάτια που αχνάρια ακολουθούμε
καθημερινά πανομοιότυπα και τους πνευματικούς μας διορατισμούς εξετάζουμε μη και ανακαλύψουμε κάτι το αλλιώτικο που αποζητάμε στην μοίρα μας.
Κάτι το κάπως συναρπαστικό, το με ονείρου σφαίρας αδιάφανης συμπλεκόμενο,
το εξαϋλώνοντα το φθαρτό παρόν, την καθημερινή ανούσια ρουτίνα που σε ανυπαρξία μεταφράζει την προσωρινή μας ύπαρξη. Τι είναι;
Διαφέρει οπωσδήποτε για τον καθένα. Ο καθένας κι᾽ ένα αλλιώτικο τραγούδι προορισμό του κάνει, την δική του μουσική στον κόσμο για να πει, αν την σφραγίδα της κληρονομίας και του χρέους νιώθει στα σπλάχνα του. Κάποιον αυλό ο καθένας θε να φτιάξει στην ζωή του, την μπαλάντα της καρδιάς του για να τραγουδήσει.
                                                                                                                                          

Τα νερά της λίμνης

Υπάρχει ένα μονοπάτι που πρέπει να πάρεις…

            δίπλα στη λίμνη, ανάμεσα στις ιτιές που κλαίνε

σαν ο άνεμος μ᾽ ορμή τις χτυπά,

αναταράζοντας και τα ήρεμα, γαλήνια της νερά...

            Καναδικές χήνες και κύκνοι λευκοί

χαράζουν γραμμές με την πλεύση τους εκεί

 

Αυτά τα νερά της λίμνης, ήρεμα, βαθιά...

            Αστραφτερά κάτω από τον ήλιο

Ασημί κάτω από το φως του φεγγαριού.

            Με τους ανέμους κινούμενα.

Αγκαλιάζοντας μυστικά, λύπες

            κι όνειρα χαμένα στα βάθη τους

 

Παγωμένα, στην καρδιά του χειμώνα

            παγωμένα μέχρι τα κόκκαλα

των ψαριών που τα κατοικούν

            Καταφύγιο των ερωδιών

που περιμένουν υπομονετικά την αυγή

            για αθώα ψαράκια να περάσουν

κοντά, να τα καταπιούν...

Καταφύγιο στ᾽ αφελή τα περιστέρια

            που τιτιβίζουν τη χαρά τους

στην πρωινή ομίχλη...

            Να τ᾽ ακούσουν οι μοναχικές καρδιές

να αναρωτηθούν γιατί τα πουλιά

            να ζευγαρώνουν για μίαν ολόκληρη ζωή.

Αυτή η λίμνη που τόσο αγαπώ!

 

 ΛΙΑ ΣΙΩΜΟΥ, Βιογραφικό

Η  Λία Σιώμου ( Λία Αντωνοπούλου ) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Χημικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Michigan State University (MSU), Μαster of Science στην Βιοχημεία.  

Εργάσθηκε ως ερευνήτρια στο MSU και στο Northwestern University, Evanston Illinois.  Επίσης ως επιστήμων στο U.S Department of Energy στο Argonne National Laboratory.

Η Σιώμου έχει δημοσιεύσει εννέα ποιητικές συλλογές

Ερωδιού η Κατοικία και Αλκυονίδες (Εκδόσεις Δωδώνη 2001), 

Μαγιοστέφανο, Σπονδή Ονείρου, Εν γη Ερήμω, Attica και Εις Μνήμην Ουτοπίας

(Εκδόσεις Γαβριηλίδης , 2003, 2006, 2007, 2014),

Ανθισμένες Διαδρομέςe-Βοοκ, Σύλλογος Πολιτισμού Ελλάδος Κύπρου (ΣΠΕΚ), 2023

Τον Φεβρουάριο του 2022 εξεδώθη από τον οίκο Ελευθερουδάκη το συνολικό της έργο

῾Της Ζωής και της Αγάπης῾, Ποίηση 1995-2011, με εξαιρετικά reviews από σημαίνοντα πρόσωπα στην Ελληνική λογοτεχνία ( Dr Ανθούλα Δανιήλ, Τάσο Γαλάτη, Θανάση Νιάρχο, Γιώργο Βέη, S. Karg;ako).
Πρόσφατα ( 2022), ο Δρ. Αθανάσιος Ζέρβας καθηγητής και κοσμήτωρ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, εξέδωσε το  CD  Lias Songs με δέκα τραγούδια πάνω σε ποιήματα της Λίας Σιώμου. Τα τραγούδια έχουν παρουσιασθεί σε κονσέρτα στην Αμερική και Ελλάδα ( Ωδείον Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο ΕΡΤecho και στο Carnegie Hall of the New York City ).

To Hellenic Heartbeat Media, Chicago (TVRadioWeb) έχει παρουσιάσει στην Τηλεόραση συνδιαλέξεις με τη Λία Σιώμου σχετικές με την ποίησή της. Ποιήματά της έχουν
δημοσιευτεί σε έντυπα και διαδικτυακά λογοτεχνικά περιοδικά και σε ανθολογίες.

 

 

 

 

Νέο video-clip για τη Σμύρνη με Μαριώ & Ζωή Τηγανούρια (video)

 


Νέο video-clip για τη Σμύρνη με Μαριώ & Ζωή Τηγανούρια
"Μαριόλα σ'αγαπώ"
Ερμηνεία: Μαριώ
Σύνθεση: Ζωή Τηγανούρια
Στίχοι: Μαρία Παπαδάκη

Η Μαριώ τραγουδά "Μαριόλα σ'αγαπώ"... για τη Σμύρνη. Ένα ακόμα τραγούδι σε σύνθεση και παραγωγή της Ζωής Τηγανούρια για την επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής που συγκινεί, σε Σμυρνέικους μουσικούς «δρόμους» και ηχοχρώματα. Το βίντεο κλιπ μας ταξιδεύει νοσταλγικά στη Μνήμη που αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου και δεν λέει να ξεχαστεί... Τους στίχους υπογράφει η Μαρία Παπαδάκη.
Το τραγούδι εμπεριέχεται στο άλμπουμ "Η μέρα του ξεριζωμούόπου η καταξιωμένη δημιουργός υπογράφει τη μουσική και στα 29 τραγούδια (!) αφιερωμένο σε δύο πολύ σημαντικά και άρρηκτα συνδεδεμένα ιστορικά γεγονότα, την καταστροφή της Σμύρνης και την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης.
Στο άλμπουμ συμμετέχουν πολλοί αξιόλογοι συγγραφείς, ποιητές και στιχουργοί (Κώστας Καρτελιάς, Μαρία Παπαδάκη, Ηλίας Κατσούλης, Σταμάτης Μεσημέρης, Σταύρος Σταύρου, Ανδρέας Παράσχος, Σοφία Λιγνού, Παναγιώτης Τηγανούριας, Πασχάλης Μπούρας, Κωνσταντίνος Ιερομνήμων, Κώστας Ασμανίδης, Γιώργος Κοζαδίνος & ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος) και ερμηνεύουν γνωστοί καθώς και ανερχόμενοι τραγουδιστές/στριες όπως Πέγκυ Ζήνα, Μπάμπης Τσέρτος, Μαριώ, Βαγγέλης Δημούδης, Αγάθωνας, Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, Σοφία Μάνου, Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Μάνος Κουτσαγγελίδης, Λάμπρος Βασιλείου, Άννα Κατσούλη, Κώστας Τηγάνης, Βασίλης Κοντογιώργος, Μαρία Βακάλη, Δόμνα Μέγγα και Θανάσης Βούτσας.
Ένα άλμπουμ "κόσμημα" της σύγχρονης ελληνικής δισκογραφίας που αξίζει να εξερευνήσετε..! 

Δείτε το βίντεο-κλιπ εδώ:



Ακούστε το άλμπουμ εδώ:

Available in all digital stores by
Ⓟ & ⓒ Zoe Music

 

Βρείτε τη Ζωή Τηγανούρια στα Social Media:

Facebook
Twitter
Youtube Official Channel
Instagram
Youtube Fans Channel
Zoe's Official Website