Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΙΝΕΠΟΛΙΤΩΝ - ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ( 16 Ιουνίου 2024)


Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο των 7 εκτελεσθέντων από τους Τούρκους Ινεπολιτών πατριωτών το 1921.

Την ημέρα της γιορτής της Αναλήψεως, την 9η Ιουνίου 1921 και εν μέσω των γεγονότων στη Μικρασία, εντελώς αναίτια, μια ομάδα, εθνικιστών Τούρκων του Κεμάλ, εκτέλεσαν παρά τις αντίθετες δηλώσεις των επικεφαλής τους παρακάτω  7 Έλληνες πατριώτες.

Διονύσιος Αλεξιάδης Ιερέας
Δημήτριος Σπανούδης
Βασίλειος Σπανόπουλος
Παρασκευή Πανορίδου
Σμαραγδή Αλεξιάδου
Σοφία Αλεξιάδου
Σουλτάνα Κελεγκουρίδου

Έτσι κάθε χρόνο την Κυριακή μετά την εορτή της Αναλήψεως τελούμε μνημόσυνο -μια τελετή μνήμης για να μην ξεχαστούν οι πατρογονικές εστίες, και να θυμούνται οι επερχόμενες γενεές .


Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό ναό Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Ινέπολη Νέας Ιωνίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κύριος Γαβριήλ πρωτοστάτησε στην λειτουργία, ενώ μας τίμησαν ακόμα με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κύριος Παναγιώτης Μανούρης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κυρία Αναστασία Κλάρα, ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης Δύναμη Προοπτικής κύριος Νίκος Μπεγάκης, ο αρχηγός της δημοτικής παράταξης Αλλαγή για την Νέα Ιωνία κύριος Βασίλης Χριστοδούλου, η δημοτική σύμβουλος κυρία Βασιλική Μελέτη, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κύριος  Μάκης Λυκούδης, ο Πρόεδρος της Ενωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, οι κυρίες Βασιλική Μελέτη και Γεωργατζή Δέσποινα από τον Ιωνικό Σύνδεσμο, η κυρία Ελσα Ινεπολίτου Ανθρακίδου από τον Σύλλογο Σμυρναίων, η Γραμματέσς της Πολιτιστικής Ενωσης Μικρασιατών Νέας Ιωνίας "Καππαδοκία" κυρία Κιριμλικόγλου Ζωή, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών κύριος Γιώργος Νουβέλογλου και ο κύριος Αθανάσιος Ραφτόπουλος από την Ενωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας.






Αρχικά  ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ σε μια σύντομη ομιλία του τόνισε  την σημασία τέτοιων εορτών για την διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ινεπολιτών Κασταμονιτών στην ομιλία του αναφέρθησε σε μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Πρώτα διάβασε ένα κείμενο που το είχε γράψει ο Επίτιμος Πρόεδρος του Σωματείου μας κύριος Γιάννης Καραγιαννίδης, από μαρτυρίες ανθρώπων από το χωριό της Ινέπολης Καρατζά.
Κατόπιν διάβασε άλλες δύο μαρτυρίες, της Καλλιόπης Μακρίδου, η οποία έζησε τα γεγονότα στο χωριό Ατσίτενο, 14 ετών τότε, και της Ουρανίας Σπανοπούλου  από το χωριό Ασκορτάσι, 23 χρονών τότε.
Τελειώνοντας τον λόγο του κάλεσε όλους τους παρισταμένους να έρθουν στο Σωματείο και να καταθέσουν ό,τι αφηγήσεις δικών του ανθρώπων έχουν και για εκείνη την ημέρα αλλά και για την ζωή τους στην Ινέπολη της Μικράς Ασίας αλλά και από την ζωή τους εδώ ώστε να συγκεντρωθεί πολύτιμο υλικό για τις επερχόμενες γενεές . 

Εξω από την Εκκλησία μοιράστηκαν κόλλυβα και άρτοι.

Μετά  στο Μνημείο μας απέναντι από την Εκκλησία τελέστηκε Τρισάγιο.






Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων 




Ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης 


Ο Πρόεδρος του Σωματείου μας Αντώνης Κοντίτσης 

Ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης Δύναμη Προοπτικής Νίκος Μπεγάκης

Ο αρχηγός της δημοτικής παράταξης Αλλαγή για την Νέα Ιωνίας Βασίλης Χριστοδούλου.
Αντί Στεφάνου τα χρήματα δόθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο 

Ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ  Μάκης Λυκούδης

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας  Λουκάς Χριστοδούλου

 Η  Βασιλική Μελέτη  από τον Ιωνικό Σύνδεσμο

Η  Ελσα Ινεπολίτου Ανθρακίδου από τον Σύλλογο Σμυρναίων

Η Γραμματέας της Πολιτιστικής Ενωσης Μικρασιατών Νέας Ιωνίας  "Καππαδοκία" Ζωή     Κιριμλικόγλου 



Η τελετή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο. 



 Αναμνηστική φωτογραφία με πρώην και νυν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου