Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη "Ύμνοι και θραύσματα του έρωτα: Για την ποιητική συλλογή Σε ανακηρύσσω νικήτρια του Νίκου Παπάνα (Εκδόσεις Ιωλκός, 2021) "

 

Ύμνοι και θραύσματα του έρωτα: Για την ποιητική συλλογή Σε ανακηρύσσω νικήτρια του Νίκου Παπάνα (Εκδόσεις Ιωλκός, 2021)

Ο Νίκος Παπάνας στη δεύτερη ποιητική συλλογή του με τίτλο Σε ανακηρύσσω νικήτρια (Εκδόσεις Ιωλκός, 2021) καταθέτει αμαχητί τα όπλα στην ερωτική επιθυμία. Η ποιητική συλλογή είναι χωρισμένη σε τρεις ενότητες με πρώτη Το ρολόι μου, που αποτελείται από δέκα τέσσερα ολιγόστιχα κυρίως ποιήματα, δεύτερη τη Μια ιστορία σε θραύσματα, που εμπεριέχει δέκα επτά χαϊκού και τρίτη τον Επίλογο, όπου κλείνει με το μοναδικό ποίημα Γαλάζιο αδιέξοδο, που κλιμακώνει: Αέναη πεισματική εκδρομή/στο νηπιαγωγείο των λέξεων (39). Όλη η συλλογή αποτελεί ύμνο στην ερωτική επιθυμία, τη λίμπιντο κατά την ψυχαναλυτική θεωρία, το ένστικτο της ζωής και αντίποδα του ένστικτου της επιθετικότητας και του θανάτου.

Διαβάζοντας την ποιητική συλλογή του Νίκου Παπάνα, οι συνειρμοί μας οδεύουν στο αρχετυπικό σπάραγμα της Σαπφώς, που όπως επισημαίνει η Αν Κάρσον ήταν η πρώτη που αποκάλεσε τον έρωτα «γλυκόπικρο».

Ο ποιητής παραδίδεται στη μέθη και το άλγος της ερωτικής επιθυμίας, την ανακηρύσσει νικήτρια, κυρίως πενθεί την ανεκπλήρωτη εκδοχή της μέσα από ποιήματα, ωδές, λυρισμού και μεταφορικού λόγου που προκαλούν στον αναγνώστη ένα όμορφο ξάφνιασμα, όπως όταν, ποδοπατώντας την απουσία, γυμνή η ψυχή τυλίγεται στη λευκή σελίδα μεταμορφωμένη σε τρεμάμενα γράμματα: γυμνή η ψυχή μου να τυλίγεται/σ' αυτή τη λευκή σελίδα που όλο γεμίζει/τρεμάμενα γράμματα/στο χρώμα της νύχτας.» (σ. 16) και της αποτίει τιμή υμνώντας την.

Παραθέτω δείγμα:

Νέου λιμανιού
χαρούμενη προβλήτα;
Ή τρικυμία; (σ. 32)

Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη
Ποιήτρια


Η Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη είναι κλινικός ψυχολόγος (Msc) και μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΘ). Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, μια συλλογή διηγημάτων και έχει μεταφράσει δυο βιβλία σουηδικής ποίησης. Τελευταίο βιβλίο της η συλλογή διηγημάτων Ο τόπος μέσα μας, (Εκδόσεις Αρμός, 2020).


Ο Νίκος Παπάνας έχει δημοσιεύσει ποιήματα, μεταφράσεις ποιημάτων και δοκίμια για την ποίηση σε έγκυρα περιοδικά. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Πρώτη δημοτικού και άλλα (Εκδόσεις Ιωλκός, 2019) και Σε ανακηρύσσω νικήτρια (Εκδόσεις Ιωλκός, 2021).








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου