Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

ΝΙΚΟΣ ΜΠΡΙΑΣΟΥΛΗΣ " Εγχειρίδιο ερωτικής συμπεριφοράς: για την ποιητική συλλογή Πρώτη δημοτικού και άλλα του Νίκου Παπάνα (Εκδόσεις Ιωλκός, 2019)"

 

Εγχειρίδιο ερωτικής συμπεριφοράς: για την ποιητική συλλογή Πρώτη δημοτικού και άλλα του Νίκου Παπάνα (Εκδόσεις Ιωλκός, 2019)


Η ποιητική συλλογή Πρώτη δημοτικού και άλλα του Νίκου Παπάνα (Εκδόσεις Ιωλκός, 2019) κινείται, τρυφερά και ανάερα, στη σφαίρα του έρωτα. Αυτό φαίνεται, πρώτα απ’ όλα, στο ποίημα που δίνει τον τίτλο στη συλλογή. Σε αυτό ο ποιητής έχει το ρόλο μαθητή της πρώτης τάξης του δημοτικού. Υπόσχεται στο ίνδαλμά του να γίνει, όταν μεγαλώσει, αστροναύτης, λαχειοπώλης κι ένα μικρό σκυλάκι, για να την ακολουθεί μέρα και νύχτα.

Το ποίημα Οδός Λάμπρου Πορφύρα αναφέρεται στην ομώνυμη οδό της Θεσσαλονίκης. Σε αυτήν οι δύο νέοι περπάτησαν πολλές φορές μαζί, εκεί έγινε η γνωριμία και η ερωτική επικοινωνία τους. Και για τον ποιητή η γνωριμία αυτή ήταν μεγαλύτερη ανακάλυψη/απ’ ό,τι η Αμερική για τον Κολόμβο.

Στο ποίημα Ταπεινή ωδή στην ποίηση η αγαπημένη του ποιητή μεγάλωσε και είναι μαθήτρια λυκείου. Θέλει να κρυφτεί στα σχολικά της τετράδια. Κι όταν εκείνη πλαγιάζει, να δραπετεύει από τη φυλακή του, να την αγκαλιάζει ευλαβικά και να την παρασέρνει σ’ ένα χορό, που άλλος κανείς ποτέ δε θα γνωρίσει.

Τέλος στο ποίημα Παραλήρημα ο ποιητής περιγράφει το σπίτι τους, μάλλον εκεί που ονειρεύεται να κατοικήσουν. Αυτό το σπίτι βρίσκεται πέρ’ απ’ την πρώτη ανάμνηση των αηδονιών, ψηλότερα απ’ τα σιωπηλά βιολιά της νηνεμίας. Εκεί, μόνο εκεί, ανάμεσα στον έκτο και στον όγδοο ουρανό, μπορεί να κατοικήσει το ανθισμένο και πολυφίλητο όνομά της.

Είδαμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα. Ανάλογα και τα άλλα ποιήματα της συλλογής φωτίζουν με ιδιαίτερο τρόπο την αναγκαία και έκδηλα λυτρωτική ερωτική ανάταση στη ζωή των ανθρώπων, από την πρώτη δημοτικού μέχρι το τέλος της. Αυτό μας το μαθαίνει ο Νίκος Παπάνας με τον πιο πειστικό, ευφρόσυνο και γοητευτικό τρόπο. Η ποιητική αυτή συλλογή θυμίζει στον αναγνώστη το ιδανικό του έρωτα, και αποτελεί, πράγματι, εγχειρίδιο ερωτικής συμπεριφοράς.


Νίκος Μπριασούλης Φιλόλογος








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου