Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΚΙΝΗΤΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η κινητή βιβλιοθήκη  στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν στην Ουάσιγκτον το 1905.


Οι κινητές βιβλιοθήκες είναι βιβλιοαυτοκίνητα που επισκέπτονται συνοικίες ή περιοχές που βρίσκονται μακριά από μόνιμες δανειστικές βιβλιοθήκες έτσι ώστε οι κάτοικοι των περιοχών να μπορούν να διαβάσουν. 
Ο θεσμός των Κινητών Βιβλιοθηκών πρωτοεμφανίστηκε το 19ο αιώνα στην Αγγλία και στις αρχές του 20ού αιώνα στις Η.Π.Α. Οι πρώτες Κινητές Βιβλιοθήκες ήταν ιππήλατες άμαξες και εξυπηρετούσαν όχι μόνο το κέντρο του χωριού, αλλά και το κάθε σπίτι χωριστά. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο εμφανίσθηκαν ειδικά κατασκευασμένα οχήματα, τα λεγόμενα βιβλιοαυτοκίνητα. Ο θεσμός αυτός είχε σαν έργο την προώθηση του βιβλίου σε περιοχές που ήταν αδύνατη η δημιουργία και η λειτουργία Λαϊκών Βιβλιοθηκών. Παράλληλα προωθούσε μια νέα φιλοσοφία του βιβλίου και της ανάγνωσης πηγαίνοντάς το πέρα από τα αστικά κέντρα και στις αγροτικές περιοχές, καλύπτοντας έτσι όλη την επικράτεια. Η ελκυστική πλευρά του βιβλιοαυτοκινήτου είναι ότι:

 Cincinnaty, 1927.


· Καθιστά το βιβλίο προσιτό σε όλους φέρνοντάς το στους χώρους εργασίας και στην κατοικίας τους.
· Ο πολιτιστικά υπανάπτυκτος πληθυσμός μπαίνει με λιγότερο δισταγμό σ’ ένα όχημα σταθμευμένο στη γειτονιά του παρά σε μια βιβλιοθήκη.
· Είναι πολύ καλό διαφημιστικό εργαλείο για τη Βιβλιοθήκη κάνοντάς την γνωστή, σ’ ένα καινούριο κοινό, το οποίο πολλές φορές δεν υποψιάζεται τις υπηρεσίες και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει.
· Ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση τοπικής Βιβλιοθήκης ή παραρτήματος της Κεντρικής, εκεί που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, αφού διερευνά και καταγράφει αναγνώστες.
· Η έναρξη λειτουργίας του είναι γρηγορότερη και φθηνότερη από αυτή της ανέγερσης και λειτουργίας μιας μόνιμης Βιβλιοθήκης.



Οι υπηρεσίες του Βιβλιοαυτοκινήτου περιορίζονται συνήθως στο δανεισμό βιβλίων από μια συλλογή, η οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 4.000 τόμους. Κινητές Βιβλιοθήκες μπορούν να ιδρύσουν η κεντρική κυβέρνηση μιας χώρας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μπορεί ακόμη η Κινητή Βιβλιοθήκη να είναι αποτέλεσμα συμφωνίας και συνεργασίας ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες από τις παραπάνω αρχές. Στην Ελλάδα συναντάμε κυρίως τον τύπο Κινητών Βιβλιοθηκών που έχοντας σαν βάση την Κεντρική Βιβλιοθήκη κινούνται συνήθως σε περισσότερους από ένα νομούς δανείζοντας βιβλία σε κομβικά σημεία, τα οποία ονομάζονται ΄΄δανειστικά κέντρα΄΄, με τα οποία συνεργάζονται. Στη χώρα μας από το 1957 άρχισε να κινεί βιβλιοαυτοκίνητα το Υπουργείο Εθνικής παιδείας με τη βοήθεια της UNESCO. Στη δεκαετία του 1957-66, η Κινητή Βιβλιοθήκη του δημιούργησε 1610 δανειστικά κέντρα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ακολούθησε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, η οποία κινούσε από το 1963 μέχρι και το 1995 ένα βιβλιοαυτοκίνητο, το οποίο επισκεπτόταν συνοικίες και Δημοτικά Σχολεία του Δήμου. Αργότερα και άλλοι δήμοι εφάρμοσαν κατά καιρούς τη μέθοδο αυτή. Ο θεσμός, όμως, των Κινητών Βιβλιοθηκών εδραιώθηκε στη χώρα μας από τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες, με 22 βιβλιοαυτοκίνητα σε 16 Κεντρικές Βιβλιοθήκες από το 1972, τα οποία επισκέπτονται απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές και δανείζουν βιβλία, στις Κοινότητες, στα Σχολεία, στους Πολιτιστικούς Συλλόγους, Κοινωνικά κέντρα, Στρατώνες, ΚΑΠΗ, Νοσοκομεία κ.α. Τα Βιβλιοαυτοκίνητα του ΥΠΕΠΘ είναι κλειστά φορτηγά, κυρίως τύπου Mercedes και Renault, 1600 τόνων ωφελίμου φορτίου, διαστάσεων 4, 89 Χ 1,10 και έχουν, κατά μέσο όρο, χωρητικότητα 2000 έως 2500 τόμους βιβλίων. Στο εσωτερικό τους έχουν στερεωμένες στις πλευρές του οχήματος ξύλινες ή μεταλλικές βιβλιοθήκες, καθώς και ένα ή δύο γραφεία όπου γίνεται ο δανεισμός. Όλο το έντυπο και μη έντυπο υλικό είναι εκτεθειμένο στα ράφια. Στο εσωτερικό της, η Κινητή Βιβλιοθήκη δέχεται μέχρι 10 αναγνώστες, οι οποίοι μπορούν να επιλέγουν βιβλία για δανεισμό.


Η συχνότητα επίσκεψης του Βιβλιοαυτοκινήτου στα δανειστικά κέντρα εξαρτάται από:

1. Την προθυμία για ανανέωση των βιβλίων.
2. Την ευχέρεια του Βιβλιοαυτοκινήτου για συχνές επισκέψεις.
3. Την ανανέωση της συλλογής βιβλίων του Βιβλιοαυτοκινήτου.
4. Τις καιρικές συνθήκες.
Διαβάστε περισσότερα http://daskalosjf2.blogspot.gr/2012/01/blog-post_558.html

Saint Paul, 1917.



 Washington.





Ο δάσκαλος με το τρίκυκλο 



Δάσκαλος μοιράζει βιβλία σε απομακρυσμένες περιοχές Ο Antonio La Cava μπορεί να συνταξιοδοτήθηκε από την εκπαίδευση αλλά δεν σταμάτησε στιγμή να μεταφέρει τη γνώση σε παιδιά που την έχουν ανάγκη. Ο δάσκαλος οργώνει την ιταλική επαρχία με ένα τρίκυκλο και προσφέρει βιβλία σε μικρούς και μεγάλους που δεν μπορούν να βρουν διαφορετικά. Κάθε μήνα καβαλάει το περίφημο Bibliomotocarro και πηγαίνει σε μικρά απομακρυσμένα χωριουδάκια όπου τα παιδιά διψούν για μάθηση και βιβλία αλλά δεν υπάρχουν βιβλιοθήκες για να καλύψουν αυτή την ανάγκη τους. Η ιδέα αυτή προέκυψε από το γεγονός ότι δεν έχουν όλοι πρόσβαση στη μάθηση και τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο για ορισμένους ανθρώπους. «Πολλοί θέλουν να διαβάσουν ένα βιβλίο αλλά όσο και αν αυτό φαντάζει απλό για κάποιους για άλλους είναι βουνό καθώς δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε υπολογιστές ούτε σε βιβλιοθήκες. Σκοπός μου είναι να μεταφέρω τη γνώση εκεί που την έχουν ανάγκη, σε όσους δεν μπορούν να την προσεγγίσουν. Γι’ αυτό κάθε Σάββατο θα κάνω το ίδιο και μάλιστα σκοπεύω να το εξελίξω, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να γράφουν τις δικές τους ιστορίες που κάποια στιγμή θα συγκεντρώσω και θα εκδώσω», λέει ο ίδιος.





Ο δάσκαλος με τα γαϊδουράκια 



Ένας Κολομβιανός δάσκαλος πηγαίνει βιβλία στα παιδιά ταξιδεύοντας χιλιόμετρα με δυο γαϊδουράκια
Σε μια περιοχή της Κολομβίας που ονομάζεται La Gloria, ο δάσκαλος Luis Soriano φέρνει τα βιβλία στα παιδιά με την κινητή του βιβλιοθήκη που ταξιδεύει πάνω σε δυο γαϊδουράκια. Την ονομάζει BiblioBurro και το όνομά της προκύπτει από τις λέξεις Biblio, δηλαδή βιβλίο, και Burro, που σημαίνει γαϊδουράκι. Ή ή γαιδουρο-βιβλιοθήκη.
Ο Άλφα και ο Βήτα είναι τα γαϊδουράκια που μεταφέρουν τον Luis και τα περίπου 120 βιβλία που κουβαλά κάθε φορά μαζί του. Ταξιδεύουν κάθε εβδομάδα, κάνοντας στάσεις μέχρι και έντεκα χιλιόμετρα μακριά, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τα παιδιά των γύρω περιοχών με βιβλία. Αυτό μεταφράζεται ως και 8 ώρες πηγαινέλα.

Βιβλιοθήκη σε Τηλεφωνικό Θάλαμο



Οαν η British Telecom αποφάσισε να ξηλώσει τον εμβληματικό κόκκινο τηλεφωνικό θάλαμο από την πόλη Westbury-sub-Mendip της Νότιας Αγγλίας, οι ντόπιοι ανέλαβαν δράση: τον μετέτρεψαν σε μία από τις μικρότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο - την οποία διαχειρίζονται εθελοντές. Η εν λόγω βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο - διαθέτει μάλιστα και φως για τους ξενύχτηδες που θα νιώσουν την επιτακτική ανάγκη της ανάγνωσης. Η συλλογή της απαρτίζεται από 100 βιβλία, CDs και DVDs, και εμπλουτίζεται από τις ιδιωτικές συλλογές των κατοίκων της πόλης. Οι χρήστες φέρνουν τα δικά τους βιβλία και δανείζονται άλλα, που δεν έχουν διαβάσει. http://www.enet.gr/

Βιβλιοθήκη σε λεωφορείο


 Πριν από 11 χρόνια, ένας Βραζιλιάνος, ο 42χρονος Antonio da Conceic'ο Ferreira, μετέτρεψε το λεωφορείο που οδηγούσε σε μια μικρή βιβλιοθήκη, δημιουργώντας το θεσμό «Culture on the Bus» («Τέχνη στο Λεωφορείο»). Σήμερα προσφέρει καθημερινά 15 τίτλους στο ράφι του λεωφορείου του, διαθέσιμους στους επιβάτες της συγκεκριμένης γραμμής. Αυτή η κινητή βιβλιθήκη τούς εξασφαλίζει μια ευχάριστη και διαφωτιστική μετακίνηση. Αρχικά, ο Αντόνιο κατέγραφε ποιος δανειζόταν τι. Σήμερα όμως αδιαφορεί για το κατά πόσον οι χρήστες θα επιστρέψουν το βιβλίο. Τον ενδιαφέρει περισσότερο η σκέψη πως ένα βιβλίο αλλάζει συνεχώς χέρια. Το όνειρό του είναι η ιδέα του να εφαρμοστεί σε όλες τις γραμμές της δημόσιας συγκοινωνίας της χώρας του. http://www.enet.gr/
Βιβλιοθήκη γραμματοκιβώτιο 


Βιβλιοθήκη σε δένδρο

Βερολίνο 



ΚΙΝΗΤΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 

,
Μ. Βρετανία.

                                                                            Ιαπωνία


  Αφρική

Αιθιοπία.

Κένυα

Ζιμπάμπουε

Βενεζουέλα

Κολομβία

Χιλή

Μογγολία


















Κινητή Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης http://www.culturenow.gr/






 ΙΝΔΙΑ http://trenomag.wordpress.com/




ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ 














ΠΗΓΕΣ http://www.libropatas.com/
http://daskalosjf2.blogspot.gr/
http://fonografos.net/










































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου