Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

ΕΛΕΝΗ ΛΥΤΡΑ - ΧΑΡΑΡΑ "ΦΑΥΛΟΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ " - Μυθιστόρημα

 


Ελένη Λύτρα-Χαραρά : ΦΑΥΛΟΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ
Εκδότης : ΔΑΡΔΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Χρονολογία Έκδοσης : Μάιος 2021
Αριθμός σελίδων :136
Διαστάσεις : 21x14
ISBN : 13 9789603802501

Οπισθόφυλλο 

"Μια δεινή αναγνώστρια μυθιστορημάτων μέσα από την πλάνη του κύκλου της σκέψης της , επηρεασμένη απ' την ανάγνωση του βιβλίου που διαβάζει, ταυτίζεται με την ηρωϊδα του και αποφασίζει να παρέμβει στην εξέλιξη της υπόθεσής του, επιβάλλοντας τις απόψεις της στον συγγραφέα. Η επίδρασή της στην διαφοροποίηση του μυθιστορήματος γίνεται πρόκληση και για άλλους αναγνώστες. Κι έτσι όλοι περιπλέκονται μέσα σ' έναν Κύκλο. Κι όπως λέει κι ο Ιονέσκο.. " Λίγο να χαϊδέψεις έναν Κύκλο, γίνεται Φαύλος"

Αποσπάσματα

1).".......Πρέπει να σταθείς στο ύψος σου, ψιθυρίζει η φωνή μέσα μου και ανοίγω το επόμενο γράμμα.
Ο φάκελος απ’ έξω αναφέρει τον τίτλο του εκδοτικού οίκου «ελληνικά θαύματα», που πολύ πιο συχνά από τους άλλους μου στέλνει ενημερωτικά για τις νέες εκδόσεις. Τον ανοίγω. Είναι μια πρόσκληση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του γνωστού συγγραφέα Τάκη Βαλμά, με τίτλο «Αν, πατρίδα της ανάγκης …ένας μετανάστης....»
Ο τίτλος του βιβλίου έκανε κάτι να σαλέψει μέσα μου. Ένα ξύπνημα από το μακρινό παρελθόν μου ήταν για μένα.. Μήπως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της λήθης, μια και καλή, και για το πριν και για το τώρα; Σηκώνομαι όρθια προσπαθώντας να πατήσω γερά τα πόδια μου στο έδαφος που έχει αρχίσει και μετακινείται, ενώ συγχρόνως τυλίγομαι πιο σφιχτά στο σάλι μου. Χαμογέλασα… πρόκληση ο τίτλος είναι, σιγομουρμουρίζω, συνειρμικά κάποιος άλλος τίτλος μυθιστορήματος που είχα πρόσφατα διαβάσει μου ήρθε στο νου κι αποφασίζω χωρίς πολλή σκέψη να πάω στην παρουσίαση, να ξορκίσω τις στιγμές που ανασκάλισαν συναισθήματα και ανασφάλειες από το παρελθόν το μακρινό και το πρόσφατο και να γνωρίσω από κοντά και τον συγγραφέα..."

🍁

2)"...Συνεπαρμένη από την αίσθηση που μου προκάλεσαν όλα, ανταλλάσσω δυο-τρία λόγια με τον συγγραφέα την ώρα που μου το υπογράφει, ζητώ τη διεύθυνση και το τηλέφωνό του και φεύγω ευτυχισμένη.
Τώρα το κενό στο μέρος της καρδιάς μου απ’ τα βέλη του ερωτιδέα, αρχίζει να υποχωρεί και με την ανάγνωση του μυθιστορήματος να εξαφανίζεται. Λες κι ολόκληρο το βιβλίο χώθηκε μέσα σ’ αυτό το κενό. Κι εκεί ρίζωσε κι άρχισε να βγάζει φύλλα και κάνα δυο ανθάκια. Απ’ τις πρώτες ακόμα σελίδες του. Απ’ τη χρονική αναφορά. Απ’ τη φιγούρα της Μαρίνας. «Απ’ τις προοπτικές που λοξοδρόμησαν», καθώς ανέφερε στην εισαγωγή του ο συγγραφέας.

🍁

3)".....".........Ο συγγραφέας μου, φαίνεται τώρα να έχει μελαγχολική διάθεση. Προσπαθεί να την κρύψει όμως. «Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονά.» μου λέει κι απρόσμενα καρφώνει ίσια τα μάτια του στα δικά μου, χωρίς να κρύψει τη συγκίνησή του, παραβλέποντας προφανώς την σχετικά ανατρεπτική μου διάθεση.
- Αγάπησα, συνεχίζει, το έχει η μοίρα μου κάθε φορά...που... περιπλέκομαι με ένα μυθιστόρημα. Δέθηκα εδώ μ’ ανθρώπους, τόπους κι εκείνην, που μου είπε, «θέλω να σε νιώθω λεύτερο χωρίς εμπόδια στη γραφή σου..» Και τώρα λοιπόν φεύγω. Με γεμάτες τις αποσκευές, βέβαια, παρ’ όλα αυτά όμως.. «ο χωρισμός ματώνει». Κι ύστερα να ξέρεις σαν αγαπάς κάτι πολύ, κλείνεσαι σ’ ένα χρυσό κλουβί. Το ήξερε καλά εκείνη, μα έρχεται η στιγμή που το συνειδητοποιείς και τότε απεγνωσμένα αναζητάς την έξοδο.. όμως σαν βγεις, σύντομα αντιλαμβάνεσαι ότι και πάλι υπάρχει πάντα γύρω σου ένα κλουβί μεγαλύτερο, από έλλειψη, μοναξιά, ανία, θλίψη κι ελπίδες μηδαμινές. Nιώθεις άδειος. Ένα τίποτα. Κι αναζητάς τότε το άλλο κλουβί, μα δεν υπάρχει πια...."

🍁

4)...."...Έβαλες κι από λέξεις όμορφο περιτύλιγμα, φανταχτερό, κομψό, περίτεχνο, να σκεπάσει τις απουσίες να κρύψει τα παραμύθια αυτά που λίγα χρόνια τώρα μες τη φαντασία μας φτιάξαμε.. μόνο η φαντασία τα ομόρφυνε κι αυτά προβλήθηκαν στο γυιαλί μοναχικά, έγιναν θρύλος έγιναν καημός κι άφησαν το δάκρυ να χαρακώνει μάγουλα, κύκλους μαύρους να χαράζει και τα όνειρα, τόσα όνειρα, καρφιτσωμένα στο χαρταετό που θα αφήσουμε την Καθαροδευτέρα να πετάξει από πάνω μας μακριά – μακριά σ’ άλλους ουρανούς, σ’ άλλο πλανητικό σύστημα.. εκεί στ’ αστέρια, αυτά που ξεκρεμάσανε και μας τα φόρεσαν στα μαλλιά, και μ’ αυτά πορευτήκαμε νεραιδοχτυπημένες και ζήσαμε για ν’ αγναντέψουμε τον ήλιο ν’ ανατέλει και τώρα.. στο βασίλεμά του, σε μια πάχνη από χρώματα που αχνοσβήνουν, μενεξελιές αποχρώσεις που σιγά-σιγά μεταμορφώνονται σε γκρι ανοιχτό, μετά πιο σκούρο στο χρώμα της νύχτας που πλησιάζει γέρνουμε στο προσκέφαλο για τον αιώνιο ύπνο, εμείς που γευτήκαμε την ομορφιά του ανέλπιστου στου αδοκίμαστου τον πόθο..."


Η Ελένη Λύτρα-Χαραρά, γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στις Κονίστρες της Εύβοιας. Μετά την αποφοίτησή της από το Λύκειο εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα σπουδάζοντας παράλληλα Διοίκηση επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο αρχικά και κατόπιν φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το γάμο της με τον Αντώνη Λύτρα απέκτησε μια κόρη κι ένα γιο. Όμως πάντα η Τέχνη του Λόγου την προκαλούσε, ώσπου την κέρδισε ολοκληρωτικά. Γράφει. διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα και ποίηση

Έχουν εκδοθεί βιβλία της. 
1.ΣΑ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΡΟΔΙ ( μυθιστόρημα, από τις εκδόσεις Κυπροέπεια, 2003)
2. ΠΕΤΑΞΑ Μ' ΕΝΑ ΚΟΠΑΔΙ ΓΛΆΡΟΥΣ (Επτά Νουβέλες εκδ. ΧΡΗΣΤΟΣ Ε. ΔΑΡΔΑΝΟΣ, 2013)
3. ΖΩΗ... ΡΟΔΙ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ (Μυθιστόρημα εκδ ΧΡΗΣΤΟΣ Ε. ΔΑΡΔΑΝΟΣ, 2014)
4. ΜΟΙΡΑ ΜΟΥ...ΣΑ ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ (μυθιστόρημα εκδ. ΧΡΗΣΤΟΣ Ε. ΔΑΡΔΑΝΟΣ, 2016)
5. ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ( 25 διηγήματα εκδ. ΧΡΗΣΤΟΣ Ε. ΔΑΡΔΑΝΟΣ, 2018)
6. ΦΑΥΛΟΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ (Μυθιστόρημα, εκδ. ΧΡΗΣΤΟΣ Ε. ΔΑΡΔΑΝΟΣ, 2021 )

Έργα της, συμπεριλαμβάνονται στην τοπική εφημερίδα ΤΑ ΔΙΡΡΕΥΜΑΤΑ καθώς και σε συλλογικές εκδόσεις.
Στην εγκυκλοπαίδεια ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ, κείμενά της. . Στις εκδόσεις ΚΗΦΙΣΙΑ με τίτλο "Μενεξέδες εφήμερη ομορφιά", διήγημά της.
Με ποιήματά της συμμετέχει. Στη συλλογική έκδοση της UNESCO , καθώς και στις συλλογικές εκδόσεις: Intelligentia I, Intelligentia II και Intelligentia III - Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ- από τις εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ.

Κι άλλα έργα της, μυθιστόρημα, ποιήματά της και θεατρικοί μονόλογοι, πρόκειται σύντομα να εκδοθούν.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου