Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Μια ιδιάζουσα ΚΡΙΤΙΚΗ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΣΤΕΛΕΤΟΥ στο μυθιστόρημα του ΜΙΧΑΛΗ ΓΡΙΒΕΑ «ΛΙΛΙΘ και ΛΑΣΘΙΝΙΑ» εκδόσεων «ΕΛΚΥΣΤΗΣ».





Συνήθως στη λογοτεχνία αποκαλούμε δημιουργό τον συγγραφέα και δημιούργημα το έργο του. Ενίοτε όμως το δημιούργημα αυτονομείται. Υπερβαίνει τα αισθήματα, τη φιλοσοφία, την ιδέα και το μήνυμα του δημιουργού του και γίνεται το ίδιο δημιουργός! Προκαλεί εκείνο στον αναγνώστη διαφορετικά – έως αντικρουόμενα – συναισθήματα, συνειρμούς, συγκινήσεις και ερμηνείες.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε κανείς να κατατάξει το μυθιστόρημα του Μιχάλη Γριβέα «ΛΙΛΙΘ και ΛΑΣΘΙΝΊΑ» μετά την εντυπωσιακά απρόσμενη κριτική που απέσπασε από τον Δημήτρη Κωστελέτο. Αρκεί κανείς να συγκρίνει το οπισθόφυλλο που έγραψε για το βιβλίο του ο ίδιος ο συγγραφέας με το κείμενο κριτικής του, γνωστού για τις μελέτες και διαλέξεις του για ζητήματα φιλοσοφίας και τέχνης, Αρχιτέκτονα – Διανοητή Δ. Κωστελέτου.



ΚΡΙΤΙΚΗ Δ. ΚΩΣΤΕΛΕΤΟΥ

Για το μυθιστόρημα του ΜΙΧΑΛΗ ΓΡΙΒΕΑ  ΛΙΛΙΘ και ΛΑΣΘΙΝΙΑ.


«ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ

Το μυθιστόρημα Λίλιθ και Λασθινία του Μιχάλη Γριβεα με συγκίνησε καθώς μου μετέφερε κάτι παρηγορητικό, ιδιαίτερα μέσα από το ρυθμό του. Μου μετέδωσε ένα αίσθημα γαλήνης, αυτό, που κατακτά κανείς μέσα και πέρα από τα περάσματα, τις πύλες, τους ενδιάμεσους χώρους, καθώς διερευνά και ανοίγεται σε ξέφωτα, πέρα από τις όποιες αντιθέσεις - αντιπαλότητες - εδώ του μύθου και της ιστορίας, της φυσικής και μεταφυσικής, της επιστήμης και της μυθοπλασίας - αλλά κυρίως πέρα από την αντίθεση ζωής και θανάτου.

Το γαλήνιο αυτό αίσθημα αναδύεται μέσα από τον άνθρωπο και συγγραφέα , που έχει κάνει την εμπειρία - βιώσει και σκεφτεί - και επώδυνα διαχειριστεί το θάνατο μέσα στη ζωή του. Με μία ιδέα χαμόγελου - το πλέον ουσιαστικό διάνοιγμα- καλοδέχεται και στεγάζει την απώλεια για να την μεταμορφώσει δημιουργικά. Αυτός ο χαμένος - κερδισμένος, ο αληθινός παίχτης του παιχνιδιού της Ζώης - που σημαίνει βάζω ζωή στο θάνατο και θάνατο στη ζωή - με τη γενναία και γενναιόδωρη πλευρά του, μας καλεί - μέσα από τα επώδυνα περάσματα και τις σκοτεινές πύλες - στο επέκεινα και μας γνέφει για μία νέα - παραγωγική συνάντηση.»

03.07.2021
Δ. ΚΩΣΤΕΛΕΤΟΣ

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 

«ΛΙΛΙΘ και ΛΑΣΘΙΝΙΑ» - ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ του ΜΙΧΑΛΗ ΓΡΙΒΕΑ

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Μια παραδοξότητα αναδύεται από τα έγκατα της Αμοργού.
Μυστηριώδης σπηλιά εμφανίζεται ξαφνικά κάτω από το κρεμαστό μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας.
Παράξενα φαινόμενα συμβαίνουν σ’ αυτήν με αποτέλεσμα να στέκεται αδύνατη η χαρτογράφησή της.
Η Αθηναία Τοπογράφος Λασθινία καλείται να λύσει το πρόβλημα.
Ο αμφιλεγόμενος καλόγερος Σεραφείμ ζει κρυφές παραισθήσεις και οράματα μέσα στη σπηλιά.
Έρωτας και επιστήμη χορεύουν το ταγκό του «Ησαΐα».
Ο παλαιοημερολογίτης ηγούμενος Συνέσιος κατηγορεί για δαιμονισμό τον Σεραφείμ φτάνοντας στον εξορκισμό!
Ο μαθηματικόςΜάρκος μαζί με τη Λασθινία κάνουν μια εκπληκτική επιστημονική ανακάλυψη.
Δαίμονες και θάνατος παραφυλάνε στην ομίχλη.
Όλοι συμφωνούν ότι η σπηλιά είναι πύλη για έναν άλλο, παράδοξο και πρωτόφαντο, κόσμο στον οποίο ισχύουν άλλοι νόμοι και καταστάσεις.

* Παράλληλο σύμπαν ή κόσμος ψυχών;

* Επιστήμη ή μεταφυσική;

Το μυστικό κρύβεται, κρατώντας μας την ανάσα, ως την τελευταία φράση του βιβλίου και ενδεχομένως πέρα από αυτή…


Το μυθιστόρημα «Λίλιθ και Λασθινία»
ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ το 2018 στον
36οΠανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό
της Πανελληνίας Ένωσης Λογοτεχνών(Π.Ε.Λ.).





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου