Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Marjona Jurakulova (Uzbekistan) - 10 λόγοι για να επισκεφτείτε το Ουζμπεκιστάν!


Marjona Jurakulova (Uzbekistan)


Το Ουζμπεκιστάν είναι η καρδιά του Δρόμου του Μεταξιού, μια εξαιρετικά φιλική και χαρούμενη χώρα που αποπνέει εκθαμβωτική κομψότητα λόγω της υπέροχης φύσης της και ζεσταίνει τις καρδιές με χρυσά χαμόγελα μέσα από τους φιλόξενους ανθρώπους της. Ο δρόμος του μεταξιού μπορεί να είναι η κάρτα που προσελκύει επισκέπτες στο Ουζμπεκιστάν, αλλά μόλις ο περίεργος ταξιδιώτης μάθει μόνος του την ιστορία του πολυεθνικού Ουζμπεκιστάν, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να κρύψει τον θαυμασμό του.
Το Ουζμπεκιστάν είναι γεμάτο από φυσική ομορφιά που κόβει την ανάσα. Οι φωτογραφίες των πόλεων αυτής της χώρας απεικονίζουν τον παράδεισο της Κεντρικής Ασίας. Όταν ξαναβρείτε αυτές τις τοποθεσίες με τα μάτια σας, θα είστε σίγουροι ότι είναι πανομοιότυπες με δύο σταγόνες νερό. Είναι δύσκολο να περιγράψεις με λόγια τα εκθαμβωτικά μπλε τζαμιά, τους περίτεχνους μιναρέδες, τα κτίρια ανατολίτικου στιλ και τις διαχρονικές πόλεις της χώρας.

Τίποτα δεν ξεπερνά το άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού ή τη γεύση του αρνιού κεμπάπ. Αν σας αρέσουν τα χειροποίητα αντικείμενα, έχουμε μερικά καλά νέα για εσάς. Μωσαϊκά Ουζμπεκιστάν, κεραμικά με λουλούδια και γεωμετρικά πλακίδια ανταγωνίζονται τα περίφημα Azulejos της Λισαβόνας, στην Πορτογαλία. Θα μεταφερθείτε σε μια μακρινή περίοδο της ιστορίας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. •
Αρχαίες πόλεις του Ουζμπεκιστάν: Για περισσότερα από 10.000 χρόνια, εκπρόσωποι από διάφορες φυλές ζουν στο Ουζμπεκιστάν. Οι αρχαίες πόλεις έχουν διατηρηθεί άθικτες λόγω του ξηρού, ξηρού κλίματος. Η αρμονία μεταξύ παραδειγμάτων δημιουργικότητας που δημιουργήθηκαν στον Μεσαίωνα και της σύγχρονης μητρόπολης εφιστά την προσοχή. Ο πλούτος της ιστορίας του Ουζμπεκιστάν θα σας καταπλήξει καθώς περπατάτε στους δρόμους ή επισκέπτεστε οποιοδήποτε μουσείο. Μπορείτε να ακούτε για ώρες στις επτά προβλήτες της Μπουχάρα, της αρχοντικής πόλης Ρεγκιστάν στη Σαμαρκάνδη.
Εθνικά πιάτα του Ουζμπεκιστάν: Τα εθνικά πιάτα του Ουζμπεκιστάν είναι τα πιο γλυκά από όλες τις κουζίνες του κόσμου. Η ουζμπεκική κουζίνα είναι μια από τις πιο ποικίλες στην Κεντρική Ασία. Οι γαστρονομικές παραδόσεις των εγκατεστημένων και νομαδικών λαών της περιοχής, συσσωρευμένες στο πέρασμα των αιώνων, ενσωματώνονται στο σύμπλεγμα νόστιμων πιάτων της ουζμπεκικής κουζίνας, που είναι μοναδικό και κατανοητό σε όλους μας σήμερα. Το εθνικό πιάτο του Ουζμπεκιστάν είναι το πιλάφι (σούπα). Το πιλάφι είναι το πιο γνωστό πιάτο στην ουζμπεκική κουζίνα, έκφραση της φιλοξενίας και της ανεκτικότητας των ανθρώπων μας και το τραπέζι μας είναι υπέροχο. Όσα έθνη υπάρχουν στον κόσμο, το καθένα έχει τη δική του εθνική κουζίνα, η οποία είναι το θεμέλιο των εθνικών τους παραδόσεων. Το πιλάφι παρασκευάζεται αναμφίβολα σε κάθε χώρα που επισκέπτεται ένας Ουζμπέκος. Ενδιαφέρον για το πιλάφι εκδηλώνουν ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο απολαμβάνουν να τρώνε πιλάφι. Λέγεται ότι ο Ιμπν Σίνα είπε στον πατέρα ενός άρρωστου νεαρού ότι ένα γεύμα από επτά διαφορετικά συστατικά θα θεράπευε την ασθένεια του γιου του. Αυτό το πιάτο είναι πανομοιότυπο με το πιλάφι, το οποίο περιέχει λάδι, κρέας, κρεμμύδια, καρότα, ρύζι, νερό και αλάτι. Αργότερα, ανάλογα με την εποχή και τη γεύση, παρασκευάζονται επιπλέον προϊόντα με κυδώνι, βερίκοκο, γογγύλι, σκόρδο, κρεμμύδι, αυγό, αρακά, κολοκύθα, σταφίδες και άλλα υλικά. Το πιλάφι είναι ένα παραδοσιακό ουζμπεκικό πιάτο. Δεν υπάρχει μόνο μια γαστρονομική κουλτούρα, αλλά υπάρχει και μια κουλτούρα συμπεριφοράς. Το πιλάφι ενώνει ολόκληρο το έθνος. Γιατί, σύμφωνα με την παράδοση, η σούπα στραγγίζεται σε πιάτο και τρώγεται κυρίως με το χέρι. Ιδιαίτερα πιάτα πιλάφι φτιάχνουν ακόμη και αγγειοπλάστες. Το μυστικό του είναι ότι το πιάτο δεν καίει τα χέρια και δεν κρυώνει γρήγορα το φαγητό. Στην αρχαιότητα, οι αγγειοπλάστες σκάλιζαν επιγραφές σε βράχους που τους δίδασκαν πώς να τρώνε. Τέλος, σας προσκαλούμε να κάνετε ένα γαστρονομικό ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν.
• Ιεροί τόποι: Το Ουζμπεκιστάν είναι γνωστό ως τη «Γη των χιλίων ιερών», επειδή υπάρχουν πολυάριθμα μνημεία και ιερά ιερά σε όλη τη χώρα, που κυμαίνονται από το ελληνοβακτριανικό βουδιστικό μοναστήρι στο Fayoz Tepa μέχρι τους Ζωροαστρικούς βωμούς που ανασκάφηκαν στο Khorezm. Ένας μεγάλος αριθμός προσκυνητών επισκέπτεται το Ουζμπεκιστάν ειδικά για να επισκεφθεί τοποθεσίες ισλαμικού προσκυνήματος. Οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι επισκέπτονται το ιερό ιερό του Ιμάμ Μπουχάρι, του συγγραφέα της συλλογής χαντίθ "Σαχίχ αλ-Μπουχάρι", κοντά στη Σαμαρκάνδη, και οι Σούφι οπαδοί της αίρεσης Νακσμπάντι επισκέπτονται το ιερό του Μπαχαουντίν Νακσμπάντ στη Μπουχάρα. Δεν μπορώ να περιγράψω την ηρεμία της πηγής Nurota στην περιοχή Navoi ή τα υπέροχα ιερά στους ώμους των σφενδάμων στο Urgut.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου