Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΣΙΝΟΥ «Ο Οδηγός Που Άφησε το Τραίνο στη Μέση του Πουθενά» Μυθιστόρημα

 


ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΣΙΝΟΥ : Ο Οδηγός Που Άφησε το Τραίνο στη Μέση του Πουθενά
Εκδότης : ΓΚΟΒΟΣΤΗΣ
Χρονολογία Έκδοσης : Μάρτιος 2022
Αριθμός σελίδων : 232
Διαστάσεις : 20x14
ISBN : 13 9789606062018


Οπισθόφυλλο

Είναι ένα βιβλίο παιχνίδι. Μεταξύ «συνοριοφυλάκων» και «εισβολέων» Όπου συνοριοφύλακες είναι οι νόμοι. Και όπου εισβολείς, οι επίδοξοι καταλυτές των. Οι ίστορες και οι ήρωές των. Οι απηυδησμένοι από την εγκράτεια γέροντες. Τα αυθάδη στην σοφία τους ανήλικα. Οι πολύχρωμες στην γενναιοδωρία τους γυναίκες. Ένα βιβλίο όπου θα δούμε το «κανονικό» να ποδηλατεί στον ουρανό. Το άνομο να μην προκάμει να μεταμεληθεί. Και την εντιμότητα, κουρασμένη από την ορθόδοξη εκδοχή της, να καταστρέφει - δίχως να νοιώθει την ανάγκη αναδημιουργίας. Ένα βιβλίο που θα μπορούσε να είναι δραματικό. Εάν δεν είχε μέσα του, τόση επανάσταση. Δηλαδή, τόση παιδικότητα και τόσον έρωτα.» Γιατί έχει μέσα του πολύν έρωτα και αίμα φρέσκο, που αξιώνει και διεκδικεί. Αξιώνει να τραβήξει τον αναγνώστη, από την επίκαιρη δυστοκία, τις ελλείψεις, τις αλώσεις, που έχει υποστεί όλον αυτόν τον καιρό, προσφέροντάς του ένα υπομειδίαμα, μια γεύση καραμέλας γάλακτος, σαν αυτή που γλύκαινε τον μικρό μας ήρωα, στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Θεωρώ πως αυτό το πόνημα διαθέτει μια μαγεία που προσδίδει τρυφερότητα, ελπίδα και γεύση ονείρου, συστατικά που ίσως μας χρειάζονται ακριβώς αυτήν την εποχή.
Όσο για τον Οδηγό, δεν αποκαλύπτουμε τίποτε. Θα έχουμε την ευκαιρία να τον ακολουθήσουμε στο βαθύ του ταξίδι της αυτογνωσίας, ταξίδι που ίσως καταφέραμε κι εμείς να κάνουμε, όλον αυτόν τον ιδιόμορφο καιρό.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 1

«Είχες ανάγκη κάτι άλλο προφανώς». «Και τι ήταν αυτό;» «Ο έρωτας». «…» «Ο έρωτας κορίτσι μου σαν ανάγκη, βγαίνει έξω κι απαιτεί. Σκέψου τον εαυτό σου και τις φίλες σου για ένα λεπτό. Ορμάτε στους δρόμους, φωνασκείτε, παίζετε, ρίχνετε ματιές, αφήνετε υπονοούμενα και πίσω σας μένει η μυρωδιά σας». «Ποια μυρωδιά;» «Καλά με τι μαλακίες σάς μεγαλώνουν οι καθώς πρέπει οικογένειές σας; Δεν ξέρεις ότι η ερωτική διάθεση βγαίνει και χύνεται από όπου περνάτε; Πώς το αρσενικό σας μυρίζει και γνωρίζει πως είσαστε στην ώρα σας;» «Σας παρακαλώ… τι λέτε;» «Την αλήθεια. Κι η αλήθεια είναι πως εσύ που ζήτησες τον έρωτα, πήρες έρωτα».«Κι εκείνος;» «Εκείνος προφανώς είναι ένα πλάσμα φιλεύσπλαχνο και πονετικό που σου έδωσε ό,τι ακριβώς είχες ανάγκη». «Μα παντρευτήκαμε…» «Κι ο γάμος είναι ένα από τα κλειδιά. Σαν το γεύμα, το φάρμακο ή το ζευγάρι τα καινούργια παπούτσια». «Και τώρα;» «Τώρα, θα νοιώσεις λίγο σαν τον κολυμβητή που έκανε τεράστια απόσταση, χωρίς να υπολογίσει την επιστροφή».


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 2

«Μετά, θα σε μάθουμε να ακούς. Εκτός τους ήχους τους έξω, να ακούς με αγάπη τις φωνές που θα βγαίνουν από μέσα σου. Γιατί οι φωνές μέσα μας, είναι η πιο θορυβώδης και μόνιμη παρέα που έχουμε. Μπορούν παιδί μου, να σε τρελάνουν οι φωνές. Εμείς πρέπει να σε μάθουμε πώς να τις τιθασεύεις. Θα πρέπει να σε μάθουμε επίσης, πως δεν θα είναι δικές σου μόνο κραυγές. Θα είναι και οι δικές μας σαν δεν θα υπάρχουμε. Θα είναι των γονιών των γονιών των γονιών μας κι όλων των χαμένων γενεών που κραυγάσανε αλλά και αυτών που κραυγάσανε στο αίμα των μελλούμενων γενεών. Θα είναι επίσης του λαού μας οι κραυγές, που κάτω από πιέσεις και αδικίες κραύγασε. Θα είναι όμως και της οικουμένης όλης. Από τον καιρό της δημιουργίας. Και θα είναι παιδί μου, ειδών-ειδών κραυγές. Κραυγές καταστροφής σαν ξυπνάνε στο αίμα σου ηφαίστεια, πλημμύρες και σεισμοί. Κραυγές θυμού σαν ξυπνούν λιμοί, διεκδικήσεις, στερήσεις. είναι κραυγές έκστασης, σαν το σώμα σου αναθυμάται τα ζευγαρώματα που τελειώνανε για να αρχίσει πάλι η τροχιά του θανάτου. Και οι κραυγές παιδί μου θα μιλούν στο αίμα σου. Στο μυαλό. Στον ύπνο σου. Στον φόβο σου. Να τις σέβεσαι τις κραυγές και να τις ακούς. Εμείς βέβαια, οφείλουμε να σε μάθουμε και να τις ξεπερνάς. Να αφήνεις με σεβασμό την αιώνια αυτή κληρονομιά και με τη γνώση της να ανοίγεις τα νέα μονοπάτια, όπου πάνω τους θα πατήσουν οι επόμενοι, ως να πραγματώσουν το όνειρο της γης το απραγματοποίητο. Τώρα θα ρωτήσεις ποιο είναι αυτό το όνειρο της οικουμένης; Το σύνολο των προσωπικών ονείρων αποτελεί το όνειρο της οικουμένης. Ο καθένας παιδί μου το βαφτίζει όπως θέλει. Ειρήνη, φιλία, σεβασμό, εγώ το ονόμασα παραμύθι. Πιστεύω πως κανένα παιδί στην οικουμένη, δεν πρέπει να στερηθεί τη γλύκα του παραμυθιού. Αφού αυτό είναι που μας αποκαλύπτει τους κωδικούς με τους οποίους θα αναγνώσουμε την ίδια τη ζωή. Αυτό θα μας συμβιβάζει με τη δυσκολία της. Αυτό θα μας φέρνει σε επαφή με το πρόσκαιρο της ανθρώπινης φύσης μας. Κι αυτό θα είναι που θα μας δώσει το παράδειγμα για το χρέος που θα ξεκινάει από εμάς κατευθυνόμενο στο σύμπαν. Ως τότε μικρό μου, κολύμπα στη θάλασσά σου. Εμείς αγρυπνούμε».


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

 Η Ελένη Στασινού γεννήθηκε στην Πάτρα το 1948 από εργατική οικογένεια, γεγονός που θεωρεί απολύτως τιμητικό. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ασχολήθηκε με τον αντι-ναρκωτικό αγώνα, γράφοντας δραματοποιημένη ποίηση που παρουσιαζόταν σε σχολεία. Για χρόνια παρουσίαζε έργα της σε κέντρα πολιτισμού και Δήμους, σε συνεργασία με ποιητές και μουσικούς σημαντικούς. Έγραψε τις ποιητικές συλλογές: «Οι οδύνες της μετάλλαξης» και «Πιο πέρα». Τα μυθιστορήματα: «Η κουμπάρα η Μαργαρίτα», «Απόδραση προς το φως», «Ο Στέφανος του ελαιώνα» «H Αγία πόρνη της καρδιάς του» (best seller 2001), «H αυτοκρατορία των δήθεν», «Οντισιόν» «Νύχτες Υποταγής» «Η Γυναίκα των Δελφών» Έργο το οποίο επιλέγεται και τιμάται το 2011 στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του φορέα “Insula Europea” στην Perugia στις Ιταλίας.(www.insulaeuropea.eu). Ακολουθούν: «Οι Πιρογιέρηδες του Έρωτα» παραμύθι για μεγάλους και το ιστορικό μυθιστόρημα «Ο Χορός των Κρυστάλλων». Συμμετέχει στο συλλογικό «Το λιμάνι στις ζωής μου» Ακολουθούν τα μυθιστορήματα «Βρομοθήλυκα στις Ιστορίας» και «Μαινάδες του Κηφισού. Ιστορία από νερό κι αλάτι» από τις ιστορικές εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ. «Ο Οδηγός Που Άφησε το Τραίνο στη Μέση του Πουθενά» επίσης από τις ιστορικές εκδόσεις είναι το νεοεκδοθέν έργο της συγγραφέως

Επίσης Ασχολείται με την δραματοποιημένη Βιογραφία (SATIE, ΣΑΙΞΠΗΡ, ΛΑΥΡΑΓΚΑΣ). Έργα της παρουσιάστηκαν στο: B. & M. Theocharakis Foundation for the Fine Arts & Music. Στο 5o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΙΟΥ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ MUSA HELLENICA FESTIVAL 24 ΙΟΥΛΙΟΥ – 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021, στην ΝΑΞΟ και το 2022 στην ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου