ΠΟΙΗΣΕΩΣ ΜΕΘΕΞΙΣ
Η τέταρτη ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Ποιήσεως Μέθεξις» της Κερκυραίας ποιήτριας Ελένης Θ. Π. Λουκά διακρίνεται, όπως και οι προηγούμενες συλλογές της, για το πολυθεματικό περιεχόμενο των κοινωνικών και ερωτικών ποιημάτων της. Περιέχει, επιπλέον, χαικού, καθώς και δοκίμια στο τελευταίο κεφάλαιο, όπου κατατίθενται απόψεις -προτάσεις-συμβουλές-λύσεις για περιβαλλοντολογικά και κοινωνικά ζητήματα . Η προσθήκη σχεδόν σε κάθε ποίημα κατάλληλης ασπρόμαυρης φωτογραφίας δημιουργεί ένα ευχάριστο ζεστό αναγνωστικό περιβάλλον στο ουδέτερο λευκό των σελίδων κι ενισχύει το συναίσθημα που προκύπτει από τον ιδιαίτερο λυρισμό των ομοιοκαταληκτικών ποιημάτων.
Η ποίηση για κάθε ποιητή είναι σαν ένα καράβι σε ένα ατέλειωτο προσωπικό ταξίδι, όπως αναφέρει η συγγραφέας, που σε βοηθάει να εξερευνήσεις τους βαθύτερους και άγνωστους ωκεανούς της ψυχής και του πνεύματος . Κάθε φορά σε εκπλήσσει, διότι σου δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύπτεις περισσότερες καλά κρυμμένες πτυχές του εαυτού σου, που διαφορετικά δεν θα γνώριζες ποτέ. Κατά τρόπο έμμεσο, κερδίζει και ο αναγνώστης, διότι γίνεται συνοδός, συνοδοιπόρος αυτής της πολύχρωμης, ως προς τη θεματική και εκδήλωση πολυποίκιλων συναισθημάτων, ποιητικής διαδρομής
Μέσα από την εσωτερική αναζήτηση και τις εξωτερικές προκλήσεις, η Elen Louka προσπάθησε, μέσα από την ποίηση και τα δοκίμιά της, να περιγράψει, εκτός των άλλων, και τη ζοφερή και άγρια πραγματικότητα του σήμερα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η ποίηση βοηθάει να τονώσουμε και το ψυχικό αντιστασιακό μας ανάστημα στο άρρωστο κοινωνικό σύστημα, κατεστημένο. Μπορεί επίσης να συντελέσει στο να αποδράσουμε σιγά σιγά από τα ερείπια της καταστρεπτικής ματαιοδοξίας της εποχής.
ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ
Σ’ αναζητώ
Σ’ αναζητώ στη μοναξιά
τα βράδια στο σεργιάνι
ποτέ δεν έσβησε η καρδιά
της μνήμης το μελάνι
Σ’ αναζητώ σ’ ακρογιαλιά
στο δειλινό μιας μέρας
στην ανθισμένη αμυγδαλιά
που τη φυσάει ο αέρας
Στου φθινοπώρου τη σιγή
στου κάμπου την ομίχλη
και στου τζακιού τη θαλπωρή
στου ονείρου μου την κρύπτη
Σε νοσταλγώ την άνοιξη
που η πλάση αναγεννιέται
στων λουλουδιών την άφιξη
που ο έρωτας πλανιέται
Έπαινος Συλλόγου Λόγου - Μουσικής - Τέχνης «ΛΙΝΟΣ»
🌼
Μοναξιά
Στης μοναξιάς μου το απέραντο κενό
ψάχνω ένα χέρι, έναν λόγο τρυφερό
και μιαν αγάπη, ένα χάδι, ένα φιλί
να ομορφύνουν της ζωής μου την αυλή
Στους άδειους δρόμους με πυξίδα τον θεό
και με το βλέμμα σ’ έναν γκρίζο ουρανό
μια απουσία που ερημώνει την ψυχή
και μες στο κρύο συνοδεύει τη βροχή
Στου φθινοπώρου το θλιμμένο δειλινό
εκεί που ο ήλιος ανταμώνει το βουνό
παίρνει το όνειρο μαζί του αγκαλιά
και μια ελπίδα που ποθεί ζεστή φωλιά
🌺
Δάκρυσε τη νύχτα το φεγγάρι
Αδύναμη στον άνεμο η αγάπη
πουλί χαμένο, μόνο στον βοριά
εκεί, μες στης καρδιάς μου το κατάρτι
ψάχνει να βρει ζεστή φωλιά
Έκλεισε τις πόρτες η ψυχή μου
Πικρό τ αντίο βγαίνει απ την φωνή μου
έσβησε το φως και στην αυλή μου
σίγησαν τα πάντα στη ζωή μου
Δάκρυσε τη νύχτα το φεγγάρι
χάθηκε κι ο ήλιος στη βροχή
μια αγκαλιά θλιμμένη δίχως χάδι
φιλί νεκρό ζητά ν’ αναστηθεί
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
H Ελένη Θ. Π. Λουκά γεννήθηκε στην Στρογγυλή Κερκύρας. Στο Γυμνάσιο και Λύκειο Θηλέων Κερκύρας είχε διακριθεί πανελληνίως στην σφαίρα και στο πένταθλο καταλαμβάνοντας πρώτες θέσεις . Στην Γερμανία σπούδασε Βιολογία και εργάστηκε για 3 χρόνια σαν βοηθός Καθηγητή στο τμήμα Μικροβιολογίας όπου επιμελήθηκε τους τομείς έρευνας και διδασκαλίας του Κλάδου. Εργάστηκε στον Δήμο Saarbrücken στο τμήμα Βοτανολογίας όπου ασχολήθηκε με την στατιστική καταγραφή όλων των ειδών φυτών άγριας βλάστησης της πόλης και την συγγραφή Kompendium διαφόρων ειδών θάμνων και δένδρων.Στην Ελλάδα έκανε πρακτική στο βιοχημικό εργαστήριο του Άγιου Σάββα. Εργάστηκε για 28 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών διδάσκοντας Γερμανικά .Από το 2012-2019 ως μέλος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος είχε την πρωτοβουλία της υλοποίησης μιας έρευνας για την ανάδειξη τριών μνημειακών υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων στην Στρογγυλή Κερκύρας. Αυτή η πρωτοποριακή στο κόσμο σε έκταση επιστημoνική μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Βοτανολογίας και Ζωολογίας του δάσους της Δρέσδης Γερμανίας με επικεφαλής τον καθηγητή Andreas Roloff και με την επιτυχημένη συνεργασία με την ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και στήριξη της προέδρου κ Ελένης Κονοφάου .Τα αποτελέσματα της έρευνας κατατάσσουν αυτά στα δέκα αρχαιότερα του κόσμου. Ό μύθος που συμπεριλαμβάνεται στην ποιητική συλλογή <Ιχνηλάτες στα μονοπάτια μιας αυγής> αφορά αυτά τα ελαιόδεντρα. Τον Ιούνιο του 2019 έγινε σε μια λαμπρή γιορτή παρουσία του καθηγητή Roloff και τοπικών αρχών η ανάδειξη και η περίφραξη της ελιάς Ευδοκίας μίας εκ των τριών της έρευνας και η τοποθέτηση της σχετικής πινακίδας δίπλα της.
Η πρώτη ποιητική της συλλογή "Η μικρή ζωή μας είναι μία στου απείρου την ευθεία η τελεία" το 2015 ,η δεύτερη "Ιχνηλάτες στα μονοπάτια μιας Αυγής" το 2016 και η τρίτη "Στον ορίζοντα της ελπίδας" το 2020 εκδόθηκαν από τον ίδιο εκδοτικό οίκο Οσελότο. Τον Μάιο του 2022 εξέδωσε και την τέταρτη με τίτλο " Ποιήσεως Μέθεξις" από τις εκδόσεις Άλλωστε. Ποιήματα της έχουν συμπεριληφθεί σε τρία ανθολόγια ποίησης των εκδόσεων Όστρια, σε Ανθολόγια και Εγκυκλοπαίδειες Γραμμάτων και Τεχνών της Αμφικτυονίας Ελληνισμού , στο περιοδικό Μύρτιλο των εκδόσεων Οσελότος ,σε καλλιτεχνικά ημερολόγια του ηλεκτρονικού περιοδικού τοβιβλίο.net. Στα ηλεκτρονικά περιοδικά Fractal , τοβιβλιοnet ,Homο Universalis,Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ,www.Koukidaki.gr και στο Λόγω Γραφής έχει λάβει μέρος στο συλλογικό έργο <<Γράμματα ανεπίδοτα>> και έχουν δημοσιευτεί πολλά από τα ποιήματα της. Έχει λάβει μέρος στον Ζ΄ παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό 2018 της Αμφικτυονίας Ελληνισμού όπου έλαβε έπαινο για δύο ποιήματα της αλλά και στον Θ’ αντιστοίχως όπου έλαβε το τρίτο βραβείο για το ποίημα της <<Ελλάδα>> το οποίο μελοποιήθηκε από την μουσικό Ελευθερία Μεταξά.To 2021 έλαβε στον Ι΄ παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό από την Αμφικτυονία Ελληνισμού το βραβείο Αθανάσιος Διάκος και το ίδιο έτος από τον σύλλογο λόγου ,μουσικής και τέχνης <<Λινός>> έπαινο για το ποίημα << Σ αναζητώ>>. Το ποίημα της << Η συνεισφορά των Επτανήσων και του Καποδίστρια στην επανάσταση του 1821>> συμπεριελήφθητε το 2022 σε ηλεκτρονικό βιβλίο της Ιονίου βιβλιοθήκης. Ποιήματα της έχουν μελοποιηθεί από αρκετούς μουσικούς. Από το 2022 είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και από φέτος τής Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου