Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

Κυκλοφόρησε από το Πατριαρχικόν Ίδρυμα Πατερικών Μελετών το βιβλίο "Regula Monachorum - Κανόνας Μοναχών" του οσίου Βενεδίκτου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Οσίου Βενεδίκτου

Regula Monachorum - Κανόνας Μοναχών

Μετάφραση: Μοναχός Ζαχαρίας Ξηροποταμηνός

Σελίδες: 364, Τιμή: 16,00 ευρώ

ISBN: 978-960-8062-40-5

Πατριαρχικόν Ίδρυμα Πατερικών Μελετών

 

 

Κυκλοφόρησε από το Πατριαρχικόν Ίδρυμα Πατερικών Μελετών το βιβλίο «Regula Monachorum - Κανόνας Μοναχών» του οσίου Βενεδίκτου.
Ένα αριστούργημα του μοναχικού λόγου, ο Κανόνας του αγίου Βενεδίκτου, παρουσιάζεται στην ελληνική γλώσσα με τη φροντίδα της μετάφρασης του μοναχού Ζαχαρία Ξηροποταμηνού. Η μετάφραση αυτή, πιστή στο λατινικό πρωτότυπο, φέρνει στο φως όχι μόνο τη λακωνική δύναμη και την πνευματικότητα του έργου, αλλά και τα στοιχεία της παλαιάς, έγκυρης μετάφρασης του ιερομονάχου Παύλου Ξηροποταμηνού, και αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό για την κατανόηση της μοναχικής παράδοσης.

Η εν λόγω έκδοση δεν είναι απλά μια μετάφραση. Πρόκειται για μια προσεγμένη επιτομή που συνοδεύεται από εισαγωγή, αναλυτικές σημειώσεις και εκτενή σχόλια, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει τα ανέκδοτα μεγαλυνάρια του Καισαρίου Δαπόντε προς τιμήν του αγίου Βενεδίκτου και εικονογραφικό υλικό. Οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον πνευματικό πλούτο του Βενεδίκτειου Κανόνα, που φωτίζεται εδώ με μοναδικό τρόπο.
Ο άγιος Βενέδικτος γεννήθηκε στην Νουρσία της Ιταλίας περί το 480 μ.Χ. και θεωρείται ο πατέρας του δυτικού μοναχισμού. Μεγαλωμένος σε μια ρωμαϊκή αριστοκρατική οικογένεια, επέλεξε να αφοσιωθεί στον ασκητικό βίο από νεαρή ηλικία, αποσυρόμενος σε μια σπηλιά στο Σουμπιάκο, όπου έζησε ως ερημίτης. Η φήμη της αρετής του προσέλκυσε μαθητές, με αποτέλεσμα την ίδρυση μονών στη γύρω περιοχή. Παρόλο που ο άγιος Βενέδικτος είναι άγιος της «καθόλου» Εκκλησίας, παραμένει μέχρι σήμερα σχετικά άγνωστος στο ευρύ πλήρωμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το συγγραφικό του έργο είναι δυσπρόσιτο, επειδή ο άγιος Βενέδικτος έγραψε στη λατινική γλώσσα, γεγονός που συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός εικονογραφικού τύπου του αποκομμένου από την ελληνική Ορθοδοξία. Έτσι, παρά την εξάπλωση του έργου του στον μοναχισμό της Δύσης, η αναγνώριση του έργου του στην Ορθόδοξη παράδοση παραμένει περιορισμένη. Η σπουδαιότητά του, όμως, υπερβαίνει τα σύνορα της Δύσης, και η πνευματική του παρακαταθήκη συνεχίζει να εμπνέει μοναχούς και πιστούς.
Regula Monachorum: Ένας Αιώνιος Οδηγός του Μοναχικού Βίου
Στην κυριότερη από τις μονές που ίδρυσε ο άγιος Βενέδικτος, το Μόντε Κασσίνο, συνέταξε τον Κανόνα των Μοναχών (Regula Monachorum), ένα από τα μεγαλύτερης επιρροής έργα στην ιστορία του χριστιανικού μοναχισμού. Ο Κανόνας του αγίου Βενεδίκτου συστήνει μια απαράμιλλη διατύπωση των θεμελιωδών αξιών του μοναχικού βίου, προάγοντας την υπακοή, την ταπείνωση, την αδελφοσύνη και την προσευχή, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την πνευματική αγωγή που εξυψώνει την ψυχή προς τον Θεό. Είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό σύνολο εντολών για τον μοναχικό βίο˙ είναι η πνευματική πυξίδα που καθοδηγεί τους μοναχούς από την υπακοή και την ταπείνωση, μέχρι την καθημερινή πειθαρχία και την ιερή προσήλωση στη λατρεία. Το έργο, οργανωμένο σε έναν Πρόλογο και 73 Κεφάλαια, παρουσιάζει με απαράμιλλη σαφήνεια τις θεμελιώδεις αρχές της κοινοβιακής ζωής, αποκαλύπτοντας έναν ανθρωπισμό και μια λιτότητα που το καθιστούν αξεπέραστο στο είδος του.
Αυτό το διαχρονικό νομοθετικό κείμενο του αγίου Βενεδίκτου, απαλλαγμένο από τις περιπλοκές των επιμέρους κανόνων, αποτυπώνει την ουσία της μοναχικής παράδοσης και προβάλει τις ευαγγελικές αξίες ως έναν πανανθρώπινο οδηγό για την πνευματική τελείωση. Ακόμα και σήμερα, ο Κανόνας του αγίου Βενεδίκτου παραμένει μια ζωντανή παρακαταθήκη που εμπνέει και καθοδηγεί όχι μόνο τους μοναχούς, αλλά κάθε αναζητητή της πνευματικής αλήθειας.

 

 

Πατριαρχικόν Ίδρυμα Πατερικών Μελετών

Ιερά Μονή Βλατάδων, Επταπυργίου 64, 546 34 Θεσσαλονίκη

τηλ.: 2310 202301, Fax: 2310 200637

email: secretary.pipm@gmail.com, e-shop: pipmeshop.gr/el/











ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΑΚΑΛΗΣ "Τυχάρπαστοι"



Μερικοί γράφουν εξυπνάδες
και το λένε αυτό ποίηση
μερικοί γράφουν για πράγματα
που δεν γνωρίζουν
και το λένε επίσης ποίηση
αν δεν έχεις βιώματα
πώς να γράψεις
και να εκφραστούν
οι άλλοι απ΄τα γραπτά σου
αν δεν έχεις φάει
χαστούκια στη ζωή
αν δεν έχεις πονέσει
πώς θα βγάλεις το απόσταγμα
που το κάνεις ποίηση
θέλει πολύ δουλειά το ποίημα
και δεν μπορεί
ο κάθε τυχάρπαστος
να γεμίζει σελίδες
με τις ελληνικούρες του.

ΙΩΑΝΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ "ΑΣΥΝΕΙΔΑ ΟΝΕΙΡΑ"



Ασύνειδα όνειρα και η φωνή στέρφα. Μορφές ιδανικές κι ένα μαχαίρι στου χρόνου την πηγή. Λόγια αδιέξοδα κι οι εντολές αρχαίες της μνήμης της τυραννικής. Αθάνατοι οι εφιάλτες και το χώμα που μας γέννησε χρέος ανελέητο. Λευκά τα μνημεία και η σκέψη φόρος βαρύς. Μία θλίψη απέραντη τα πουλιά τα φευγάτα. Ασυνάρτητες ομιλίες τ’ αγάλματα, και ο πόνος βαθιά χαρακιά. Οι σκιές προσευχές αναμάρτητες. Τα χέρια απέλπιδα ικετεύουν τη λήθη. Άνεμος ανέσπερος οι φωνές των κεριών. Ζωντανεύουν τα σώματα και οι θωριές αιώνιες. Οι αγέννητοι άγγελοι περιμένουν θλιμμένοι. Χάνει το βήμα του ο χρόνος μες στο άχρονο πλήθος. Μάντεις αόμματοι με διάπλατα μάτια ψηλαφίζουν τις γέφυρες του Θεού και του θανάτου. Και καλούν τους βαρκάρηδες με τις άδειες τις βάρκες να ψαρέψουν το όνειρο το βαθύ, το κατάλευκο που γελάει αμφίσημα με χρησμούς σκοτεινούς και διατάζει τα μέλλοντα να νικήσουν τον χρόνο και να γιάνουν αιώνια τις πληγές τ’ ουρανού. Ιωάννα Αθανασιάδου










Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του έργου "Ι-δανικά Όνειρα" της Νικολέττας Λέκκα




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του έργου «Ι-δανικά Όνειρα» της Νικολέττας Λέκκα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της παιδικής θεατρικής παράστασης «Ι-δανικά Όνειρα» της Νικολέττας Λέκκα, πριν από λίγες μέρες. Οι πόρτες του θεάτρου ΕΛΕΡ-Ελένη Ερήμου στην Πλάκα, άνοιξαν για να υποδεχτούν παιδιά, γονείς και διακεκριμένους καλεσμένους. Η παράσταση της Νικολέττας Λέκκα, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, άγγιξε τις καρδιές των θεατών με μοναδικό τρόπο, δικαιώνοντας τις προσδοκίες για ένα θέαμα αξιώσεων. Ο αγαπημένος ηθοποιός Γιώργος Κωνσταντίνου, που δανείζει τη φωνή του σε μια ξεχωριστή συμμετοχή στο ρόλο του μέντορα, απήλαυσε την παράσταση από την πρώτη σειρά και έδωσε, ενθουσιασμένος, συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Η συγγραφέας και παραγωγός Νικολέττα Λέκκα, ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης, η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Ματίνα Μέγκλα και οι ηθοποιοί Ρωξάνη Καρφή, Χριστίνα Χαλκιά, Δανάη Τσιρώνη και Ελένη Τσιναρέλη μοιράστηκαν συγκινημένοι το χειροκρότημα με τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Δικαίωση για μια ομάδα που δέθηκε γύρω από το όραμα να δημιουργήσει μια παράσταση με στόχο να αναδείξει το παιδικό θέατρο στην καλύτερη εκδοχή του, όπως πραγματικά αξίζει στο απαιτητικό παιδικό και νεανικό κοινό.

Το κείμενο της Νικολέττας Λέκκα φωτίζει με τρόπο ουσιαστικό πολύτιμα μηνύματα ζωής ενώ η σκηνοθεσία και η δραματουργική επεξεργασία του Θοδωρή Γκόνη σμιλεύει κάθε λέξη, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα, που τιμά την υποκριτική τέχνη. Η μουσική του Χρίστου Θεοδώρου γαληνεύει και ενθουσιάζει το κοινό που φεύγει σιγοτραγουδώντας τα κομμάτια σαν μια αγαπημένη συνήθεια. Οι ηθοποιοί, νέοι και ταλαντούχοι καλλιτέχνες, καθηλώνουν με τον τρόπο που σωματοποιούν και αποδίδουν μια απαιτητική χορογραφία συναισθημάτων, εικόνων και ρόλων. Σαν αποτέλεσμα, ζωντανεύει στη σκηνή η καταπληκτική ιστορία για το μικρό ταξιδιάρικο σύννεφο και το δυνατό κορίτσι που τόλμησαν, αγάπησαν, ονειρεύτηκαν και διάλεξαν να μοιραστούν τα όνειρά τους.

Παρόντες στην πρεμιέρα με τις οικογένειές τους και οι χορηγοί της παράστασης. Οι Νίκος Τότσης με τον γιο του Χρήστο και τη σύζυγό του Αρζίνα Τότση εκπροσώπησαν τον Όμιλο Totsis Group. Η Ευτυχία Λέκκα με την Έφη Κωνσταντοπούλου και τον Σωτήρη Κομματά έδωσαν το παρόν εκ μέρους του ομίλου των κέντρων ιατρικής κοσμετολογίας Vivify. Ο Κώστας Φωτόπουλος εκπροσώπησε την εταιρία Magic Box και παρακολούθησε την παράσταση με την οικογένεια και τους συνεργάτες του. Εκ μέρους των χορηγών επικοινωνίας της παράστασης παρευρέθηκε ο Δημήτρης Μεϊδάνης από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Παρούσα φυσικά και η γνωστή ηθοποιός Ελένη Ερήμου με την ιδιότητα της επιχειρηματία του θεάτρου ΕΛΕΡ-Ελένη Ερήμου, που για πρώτη φορά φιλοξενεί παιδική θεατρική παράσταση.

Φίλοι και εκπρόσωποι των γραμμάτων και τεχνών διάλεξαν να περιγράψουν την εμπειρία τους στην παράσταση «Ι-δανικά Όνειρα» σαν «κάθαρση ψυχής». Ένα παράθυρο σε μια πραγματικότητα, που βαραίνει το ψέμα, η ασχήμια και η κακία. Η πρεμιέρα κύλισε σαν μια γιορτή με ιδιαίτερα δώρα για κάθε καλεσμένο. Από τις αναμνηστικές τσάντες και κούπες με την χαρακτηριστική πεταλούδα που προστατεύει, μέχρι τα δροσιστικά αναψυκτικά που προσέφερε η χορηγός εταιρεία Magic Box και τις δωροκάρτες για ατομική περιποίηση ομορφιάς που προσέφερε η εταιρεία χορηγός Vivify, τα «Ι-δανικά Όνειρα» έβαλαν πολύ ψηλά τον πήχυ των εταιρικών δράσεων. Η μοναδική τοποθεσία του θεάτρου ΕΛΕΡ-Ελένη Ερήμου καθώς και η υψηλή αισθητική και φιλόξενη ατμόσφαιρα του χώρου προσθέτουν μια εμπειρία θεάτρου που αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Μετά την επιτυχή πρεμιέρα, οι παραστάσεις για το κοινό ξεκίνησαν τις Κυριακές στις 12:00 ενώ έχουν ήδη προστεθεί παραστάσεις τα Σάββατα στις 12:00μμ. Η ομάδα πίσω από τα «Ιδανικά Όνειρα» υποδέχτηκε ήδη τα πρώτα σχολεία σε παραστάσεις τις καθημερινές. Προσωπικό στοίχημα της Νικολέττας Λέκκα να γίνει η παράσταση «Ι-δανικά Όνειρα» η εμπειρία που θα επιλέξουν να προσφέρουν εταιρίες με κοινωνική ευαισθησία τόσο στους υπαλλήλους τους με τη μορφή εταιρικών δρώμενων, όσο και σε παιδιά από πιο ασθενείς οικονομικά ομάδες με τη μορφή χορηγίας.

Στόχος της Νικολέττας Λέκκα, να ακούσουν όσο πιο πολλά παιδιά γίνεται ότι στη ζωή έχουμε πάντα επιλογές. Να νιώσουν όσο πιο πολλά παιδιά γίνεται ότι η καλοσύνη είναι η δύναμή τους. Να θυμούνται όσο πιο πολλά παιδιά γίνεται να κυνηγάνε και να μοιράζονται τα όνειρά τους. Γιατί έτσι γίνονται τα όνειρα από δανεικά, ιδανικά. Όταν τα μοιραστείς με αυτούς που αγαπάς. Και το θέατρο στην καλύτερη εκδοχή του είναι ο πιο όμορφος τρόπος να γίνει αυτό.



«Ι-δανικά Όνειρα» της Νικολέττας Λέκκα
Θέατρο: ΕΛΕΡ-Ελένη Ερήμου, Φρυνίχου 10, 10558, Πλάκα, Αθήνα
Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 12:00
Τιμή εισιτηρίου: Από 7 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού.
Παραστάσεις για σχολεία: Καθημερινές κατόπιν συνεννόησης στο 6973337738, 6985551022

Συντελεστές:
Κείμενο: Νικολέττα Λέκκα
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Στον ηχητικό ρόλο του Σοφού Σύννεφου: ο αγαπημένος Γιώργος Κωνσταντίνου
Παίζουν: Ρωξάνη Καρφή, Χριστίνα Χαλκιά, Δανάη Τσιρώνη, Ελένη Τσιναρέλη
Μουσική: Χρίστος Θεοδώρου
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Ματίνα Μέγκλα
Φωτισμός: Δημήτρης Μπαλτάς
Βιντεοσκόπηση: Βασίλης Βασιλόπουλος
Φωτογραφίες: Κατερίνα Καμπίτη
Παραγωγή: Νικολέττα Λέκκα / Να Μου Γελλάς

Βασισμένη στο βιβλίο «Ι-δανικά Όνειρα» της Νικολέττας Λέκκα, εκδόσεις ΓΕΛΛΑΣ
























Η Φραντσέσκα Γκαλέλο Γκαμπριέλ Ιτάλο Νελ Γκόμεζ "Αγάπη και Ελπίδα"




Η Φραντσέσκα Γκαλέλο Γκαμπριέλ Ιτάλο Νελ Γκόμεζ είναι Ιταλίδα συγγραφέας, δημοσιογράφος, ποιήτρια και εκδότρια. Έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα σε ηλικία εννέα ετών και από τότε έχει δημοσιεύσει πλήθος βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων συνεργασιών με άλλους συγγραφείς, με ποικίλα θέματα και σε πολλές γλώσσες.

Υποστηρίκτρια λογοτεχνικών και πολιτιστικών βραβείων και εκδηλώσεων, η ποίησή της, με χαρακτηριστικό στυλ που ονομάζεται "γαλλελιανό", είναι πολύ δημοφιλής και εκτιμάται σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έχει κερδίσει πολλούς εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς και έχει ανακηρυχθεί Πρέσβειρα Ειρήνης στον κόσμο.

Η Φραντσέσκα Γκαλέλο Γκαμπριέλ Ιτάλο Νελ Γκόμεζ είναι επίσης διευθύντρια του εκδοτικού οίκου VELIERO APS και της περιοδικής έκδοσης SATURNO Magazine, η οποία παρέχει χώρο σε ποιητές από όλο τον κόσμο.

Ίδρυσε δύο σημαντικούς συλλόγους: RADICI, που επικεντρώνεται στην προώθηση της ιστορικής και κοινωνικής κουλτούρας, και VELIERO, που ασχολείται με τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, συνεχίζοντας να προάγει τον πολιτισμό σε όλες του τις μορφές.


Αγάπη και Ελπίδα

Στην ησυχία της ήρεμης νύχτας,
όπου η καρδιά αντηχεί τον άνεμο,
γεννιέται ένα όνειρο, ένα μακρινό φως,
μια αγάπη που δεν γνωρίζει τον χρόνο.

Αναστεναγμοί και βλέμματα που διαπλέκονται,
σαν αστέρια στον ουρανό που αναζητούν το ένα το άλλο,
κάθε βήμα, ένας παλμός ζωής,
κάθε αγκαλιά, μια ατελείωτη ψυχή.

Η ελπίδα μεγαλώνει σαν λουλούδι,
στο άγονο έδαφος του πόνου μας,
κάθε δάκρυ είναι σπόρος για το μέλλον,
κάθε χαμόγελο είναι ένα ασφαλές μονοπάτι.

Έτσι, μέσα από τις σκιές και τα σκοτεινά σύννεφα,
η αγάπη είναι το φως που μας θεραπεύει.
Ακόμη κι όταν ο κόσμος φαίνεται μακρινός,
μαζί μπορούμε να πετάξουμε, χέρι-χέρι.









Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΡΓΙΩΤΗΣ "Εισόδια της Θεοτόκου"

 



Εισόδια της Θεοτόκου

Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τὸπροοίμιον, καὶτῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας ἡ προκήρυξις.

Οι ιεροί Ευαγγελιστές δεν αναφέρονται εις την γέννηση και εις την ζωή της Υπεραγίας Θεοτόκου,πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Πληροφορίες αντλούμε από το ¨πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου¨. Γονείς της Παναγίας μας ήταν ο άγιος Ιωακείμ και η αγία Άννα. Άνθρωποι ευσεβείς, πιστοί εις τις εντολές του Θεού και ανήκαν εις την μερίδα εκείνη των ανθρώπων, οι οποίοι περίμεναν την έλευση του Μεσσία.Δόξαζαν καθημερινά τον Θεό, αλλά, είχαν ένα καημό. Ήταν άτεκνοι και είχαν φθάσει σε μεγάλη ηλικία με την επιθυμία της τεκνοποίησης να παραμένει ζωηρή. Προσεύχονταν εις τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί, να τους απαλλάξει από το όνειδος της ατεκνίας.Έτσι εθεωρείτο τότε. Ο καλός Θεός τους χάρισε ένα κοριτσάκι το οποίο ονόμασαν Μαρία.Ο Ιωακείμ ήταν 83 και η Άννα 70 ετών.

Όταν η Μαρία έγινε τριών ετών, σύμφωνα με την υπόσχεση των γονέων της προς τον Θεό, έπρεπε η μικρούλα να αφιερωθεί εις τον Θεό, να παραδοθεί εις τους ιερείς.«Και εγένετο τριετής η παις, και είπεν Ιωακείμ· Καλέσατε τας θυγατέρας των Εβραίων τας αμιάντους και λαβέτωσαν ανά λαμπάδα, και έστωσανκαιόμεναι, ίνα μη στραφή η παις εις τα οπίσω και αιχμαλωτισθή η καρδία αυτής εκ του ναού Κυρίου. Και εποίησαν ούτως έως ανέβησαν εν τω ναώ Κυρίου. Και εδέξατο αυτήν ο ιερεύς, και φιλήσαςευλόγησεν αυτήν και είπεν· Εμεγάλυνεν Κύριος το όνομά σου εν πάσαις ταις γενεαίς· επί σοι επ’ εσχάτου των ημερών φανερώσει Κύριος το λύτρον αυτού τοις υιοίς Ισραήλ.

Και εκάθησεν αυτήν επί τρίτου βαθμού του θυσιαστηρίου, και επέβαλενΚύριος ο Θεός χάριν επ’ αυτήν, και κατεχόρευσεν τοις ποσίν αυτής και ηγάπησεν αυτήν πας οίκος Ισραήλ. Ην δε Μαρία εν τω ναώ Κυρίου ως περιστερά νεμομένη και ελάμβανε τροφήν εκ χειρός αγγέλου».

Σχηματίστηκε, λοιπόν, πομπή από παρθένες λαμπαδοφορούσες οι οποίες ακολουθούσαν την Μαρία. Οι γονείς της την παρέδωσαν εις τον αρχιερέα Ζαχαρία, τον πατέρα του Ιωάννη του Πρόδρομου και Βαπτιστή. Η αγία Άννα παραδίδοντας την μικρή, τότε, Παναγία του είπε˙ «Δέξου, Αρχιερεύ, τήν κόρη μου, μάλλον τήν κόρη του Θεού. Δέξου τήν καθαρά καί αμόλυντη καί υψηλοτέρα του ουρανού. Βάλ’τηνστό Ναό, επειδή αυτού πρέπει νά κατοικεί. Ναός Θεού είναι, σέ Ναό της ταιριάζει νά κατοικεί. Αγία είναι, σέ καθαρό τόπο βάλ’την. Στά χέρια του Θεού παράδωσέ την. Σέ τόπο άγιο πρόσθεσέ την, για ν’αγιάσει. Πάρε, Ζαχαρία, την κόρη μου και αφιέρωσέ την εις το Ναό, γιατί έτσι τάξαμε». Λόγια προφητικά.

Με θεία φώτιση ο αρχιερέας Ζαχαρίας οδήγησε την Μαρία εις τα Άγια των Αγίων του ναού. Εις τον χώρο αυτό έμπαινε μια φορά τον χρόνο μόνοςο αρχιερέας για να θυμιάσει. Εις τον ιερό αυτό χώρο υπήρχαν οι πλάκες του νόμου τις οποίες παρέδωσε εις τον Μωυσή ο Θεός με τις δέκα εντολές, η ράβδος του Ααρών η οποία είχε βλαστήσει, η στάμνα με το μάνα. Τα άψυχα αυτά αντικείμενα συναισθάνθηκαν την παρουσία της μέλλουσας μητέρας του Υιού του Θεού και Θεού και έπεσαν και Την προσκύνησαν. Ο Ζαχαρίας εξήγησε εις τον Λαό, για να μη σκανδαλιστεί ότι αυτό έγινε με εντολή του Θεού.Εις τα Άγια των Αγίων παρέμεινε η Θεοτόκος δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Προσευχόμενη και δοξολογώντας τον Θεό. Μακριά από κακούς λογισμούς, σκέψεις και επιθυμίες. Από τις πολλές γονυκλισίες εις το μαρμάρινο δάπεδο του ναού σχηματίστηκαν βαθουλώματαΜέσα στο πλέον άγιο επί της γης περιβάλλον, δεν μπορεί να γνωρίσει η Μαρία την κακία του κόσμου, ούτε την αμαρτία, ούτε την αλλοίωση που επιφέρει εις τον άνθρωπο ο εγωισμός, η κενοδοξία και τα άλλα πάθη. Παραμένει λοιπόν καθαρή από κάθε πνευματικό ρύπο και γνωρίζει σε βάθος την αγάπη του Θεού, και την διαρκή παρουσία Του εις τη ζωή της. Και όταν έλθει ο αρχάγγελος Γαβριήλ να της μεταφέρει την πρόσκληση του Θεού να γίνει Μητέρα του Θεανθρώπου Χριστού, τότε εκείνη όχι μόνο θα συναινέσει με ταπείνωση και συστολή εις το θέλημα του Θεού, αλλά και θα προσφέρει την αμόλυντη ανθρώπινη φύση της για να την προσλάβει και να γεννηθεί ο Υιός και Λόγος του Θεού.

Ο ΑρχάγγελοςΓαβριήλ καθημερινά τις έφερνε τροφή,ουράνιο άρτο. Τί ήταν αυτός ο άρτος από τον οποίο τρεφόταν η Παναγία; Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς αναφερόμενος σε αυτόν τον ευλογημένο άρτο που έτρεφε την Παναγία λέγει ότι ο Θεός έστελνε «τροφήν άνωθεν απόρρητον εκεί τη Παρθένω δι’ αγγέλου».

Όμως δεν ήταν ένας συνηθισμένος άρτος τον οποίον ο άγγελος έπαιρνε από κάποιο σπίτι και τον μετέφερε εις την Παναγία, αλλά εις την πραγματικότητα ήταν η άκτιστη ενέργεια τού Θεού, δια της οποίας, κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, «την τε φύσιν κρειττόνωςανερρώννυτο (εδυνάμωνε) και κατά σώμα των ασωμάτων καθαρωτέρα και υπερτέρα και συνετηρείτο και ετελείτο».

Η τροφή αυτή ενδυνάμωνε το σώμα της Παναγίας για να έχει νοερά προσευχή και θεωρία Θεού. Αυτό σημαίνει ότι η Παναγία για δώδεκα χρόνια ήταν μέσα εις το Φως του Θεού και είχε κοινωνία μαζί Του, είχε φθάσει εις την θέωση.

Εις την πραγματικότητα ζούσε όπως ζούσαν ο Αδάμ και η Εύα εις τον Παράδεισο πριν την πτώση, γι’ αυτό και όταν την επισκέφθηκε ο άγγελος κατά τον Ευαγγελισμό για να της αναγγείλει ότι θα γίνει Μητέρα του Χριστού την αποκάλεσεΚεχαριτωμένη.

Αυτός ο άρτος από τον οποίο τρεφόταν η Παναγία δεν εξέλιπε από την Εκκλησία, εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα. Δεν πρόκειται για τον καθημερινό κτιστό άρτο, αλλά για τον Άρτο της Ζωής που είναι ο Ίδιος ο Χριστός.

Με αυτόν τον Άρτο, την Χάρη και ενέργεια του Θεού, ετρέφετο η Παναγίαμέσα εις τα Άγια των Αγίων. Με αυτόν τον Άρτο τρεφόμαστε και εμείς κάθε φορά που τελούμε την θεία Λειτουργία. Και βεβαίως για να ενεργήσει ο Άρτος αυτός, δηλαδή ο Χριστός, «εις ζωήν αιώνιον», πρέπει να ζούμε κατά τον τρόπο που ζούσε η Παναγία.

Ο κτιστός άρτος είναι απαραίτητος για τη θρέψη και συντήρηση της φθαρτής σάρκας. Ο Ουράνιος Άρτος θρέφει και ενδυναμώνει την αιώνια ψυχή. Οπλίζει τον άνθρωπο και τον θωρακίζει εις τον πόλεμο , τον οποίο δέχεται καθημερινά από τον χαιρέκακο διάβολο. Το αιώνιο και αθάνατο προέχει του φθαρτού και εφήμερου. Είναι προφανές η πορεία την οποία πρέπει να επιλέξει ο άνθρωπος.

Η Θεομητορική εορτή τωνεισοδίων της Θεοτόκου εορτάζεται από την Αγία μας Εκκλησία την 21η Νοεμβρίου.

Λειτουργικά κείμενα

ἈπολυτίκιονἮχος δ’.

Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τὸπροοίμιον, καὶτῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας ἡ προκήρυξις ἐν Ναῷ τοῦ Θεοῦ, τρανῶς ἡ Παρθένος δείκνυται, καὶτὸν Χριστὸν τοῖς πᾶσι προκαταγγέλλεται. Αὐτῇ καὶἡμεῖς μεγαλοφώνως βοήσωμεν, Χαῖρε τῆς οἰκονομίας τοῦ Κτίστου ἡ ἐκπλήρωσις.

ΚοντάκιονἮχος δ’.

Ὁ καθαρώτατος ναὸς τοῦ Σωτῆρος, ἡ πολυτίμητος παστὰς καὶ Παρθένος, τὸἹερὸν θησαύρισμα τῆς δόξης τοῦ Θεοῦ, σήμερον εἰσάγεται, ἐν τῷ οἴκῳ Κυρίου, τὴν χάριν συνεισάγουσα, τὴν ἐν Πνεύματι θείῳ· ἣν ἀνυμνοῦσιν Ἄγγελοι Θεοῦ· Αὕτη ὑπάρχει σκηνὴἐπουράνιος.

Ὁ Οἶκος

Τῶν ἀπορρήτων τοῦ Θεοῦ καὶθείων μυστηρίων, ὁρῶν ἐν τῇ Παρθένῳ, τὴν χάριν δηλουμένην, καὶπληρουμένην ἐμφανῶς, χαίρω, καὶτὸν τρόπον ἐννοεῖν ἀμηχανῶ τόν ξένον καὶἀπόρρητον, πῶς ἐκλελεγμένη ἡ ἄχραντος, μόνη ἀνεδείχθη ὑπὲρ ἅπασαν τὴν κτίσιν, τὴν ὁρατὴν καὶτὴν νοουμένην. Διό, ἀνευφημεῖν βουλόμενος ταύτην, καταπλήττομα ισφοδρῶς νοῦν τε καὶλόγον, ὅμως δὲτολμῶν, κηρύττω καὶμεγαλύνω· Αὕτη ὑπάρχει σκηνὴἐπουράνιος.

Μυργιώτης Παναγιώτης

Μαθηματικός





Η εικόνα είναι από https://www.pemptousia.gr/



















Mohamed Rahal ( Μοχάμεντ Ραχάλ ) - New Article

 


Pray_upon_the_Prophet


Είναι ένα δημοφιλές ποίημα βγαλμένο από τη λαογραφία των Σούφι. Ήταν ευρέως γνωστό κατά την άνοδο της «φεμινιστικής τέχνης», στη δυτική Αλγερία, στις πολιτείες Oran, Mostaganem, Ain Temouchent, Tiaret. , Mascara, Sidi Ben Abbas και Tlemcen.

🔴#Σχετικά με τη_λαϊκή_κληρονομιά_του_Σούφι

 Ο σουφισμός στη Βόρεια Αφρική αντιπροσωπεύει έναν ουσιαστικό πυλώνα της ψυχολογικής δομής των μουσουλμάνων αυτής της χώρας Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι από τους αγίους και τους Σούφι είναι παρόντες στην Αλγερία, ειδικά στη Δυτική Αλγερία, η οποία θεωρείται η περιοχή με τους πιο δίκαιους αγίους. στην ήπειρο της Βόρειας Αφρικής και θεωρείται ένα από τα έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στη γνωστή λαϊκή κληρονομιά τους και τραγουδούν σε όλα τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των γάμων, των λαϊκών γιορτών, των γάμων και των υποσχέσεων,

 Ο σουφισμός είναι ένα ουσιαστικό μέρος του προφητικού επαίνου και είναι γνωστό ότι η μουσική γενικά παραμένει ο σταθερός σύντροφος του προφητικού επαίνου, και η λαϊκή ποίηση από την αρχαιότητα ήταν το πιο γνωστό είδος ποίησης που γράφτηκε με σκοπό την ανάμνηση του επαίνου των Προφήτης, που ήταν γνωστό ότι τραγουδιόταν σε λαϊκούς γάμους με τη μορφή σεΐχηδων και γυναικείων παρεμβάσεων. από αυτή τη θρησκευτική ατμόσφαιρα, αλλά ο μαθητής της ιστορίας αυτής της τέχνης Διαπιστώθηκε ότι βασίζεται στη χρησιμοποίηση της λαϊκής κληρονομιάς σε αυτό, καθώς είναι ένα τραγουδιστικό μουσικό κίνημα που προέκυψε στη δυτική Αλγερία στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα και η προέλευσή του ανάγεται στους σεΐχηδες του τραγουδιού των Βεδουίνων και οι αρχαίες ρίζες του ανάγονται στο Αυτό που ονομάζονται σεΐχηδες στην Αλγερία Η γλώσσα των τραγουδιών των Βεδουίνων προέρχεται από την καθομιλουμένη διάλεκτο κοντά στα αραβικά και τα κοινωνικά προβλήματα επικέντρωσαν την προσοχή τους κατά τη διάρκεια της γαλλικής αποικιοκρατίας στην αφήγηση των δυσκολιών των ανθρώπων σε διαβίωσης και κοινωνικά δεινά, με τα οποία προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν. Για τον ακροατή

🔴#Λόγια επαίνου των Σούφι

Αυτά τα τραγούδια χρησιμοποιούν τη δυτική αλγερινή διάλεκτο στους στίχους τους, με απλές φράσεις αλλά πλούσια σε ηθικές αξίες. Για παράδειγμα, αυτά τα κείμενα που τραγούδησε η Sheikha Safsajia:, τα οποία έγιναν διάσημα στην περίοδο της αποικιοκρατίας για να αποτρέψουν την πολιτική άγνοιας που ακολουθούσαν οι Γάλλοι αποικιστές. τον αλγερινό λαό.

«Ο κύριος του έθνους, ο Μωάμεθ, ας είναι η ειρήνη πάνω του (Ο κύριος του έθνους, ο Μωάμεθ, οι ευλογίες να είναι πάντα σε αυτόν.»

 «Το Ιερό, ω Αγγελιαφόρε του Θεού, το Ιερό, ω αγαπητέ του Θεού, την ημέρα που ήρθα μπροστά σου σαν λιοντάρι».

«Οι προσευχές είναι στον Προφήτη της οδού Νταγιάν, Μωάμεθ, Δάου των ματιών μου, ο Μωάμεθ είναι ένας προφήτης στην άκρη της γλώσσας μου». (Οι προσευχές είναι στον Προφήτη, τον νομοθέτη των θρησκειών, τον Μωάμεθ τον Προφήτη, το φως των ματιών μου. Οι προσευχές είναι στον Προφήτη, τον νομοθέτη των θρησκειών, τον Μωάμεθ τον Προφήτη, πάντα στη γλώσσα μου.)

🔴#Her_fame_as_a_song

Όταν η τέχνη του rai έγινε διάσημη στις αρχές της δεκαετίας του 1980, κατηγορήθηκε συχνά ότι είναι μια μουσική τέχνη που υποκινεί τα λόγια της, παρόλο που πολλά δημοφιλή ποιήματα τραγουδήθηκαν από αυτήν από δημοφιλείς ποιητές που έζησαν στους προηγούμενους αιώνες, Abdul Qadir Batabji, Mustafa bin Ibrahim, Abdul Qadir Al Khalidi. Abdelkader Ya Boualem. Η Yamina, η Bakhta και τα τραγούδια θρησκευτικού επαίνου στα ποιήματα, «Pray for the Prophet», «Pray with Us», τραγουδήθηκαν νωρίς και ο πρώτος καλλιτέχνης που τα ερμήνευσε και στη συνέχεια τραγούδησαν οι σεΐχηδες ήταν ο Cheb Khaled το 1982. Στη συνέχεια, πολλοί καλλιτέχνες τα επανέλαβαν και επαναδιασκευάστηκαν το 1985 με τον Cheb Anwar, επειδή είναι ένα από τα πιο διάσημα θρησκευτικά τραγούδια που τραγουδήθηκαν στην ιστορία του Rai

Όταν η τέχνη του Rai ήταν γνωστή στον κόσμο, αυτό το τραγούδι επιλέχθηκε να τραγουδηθεί στη μεγαλύτερη συναυλία στην ιστορία του Rai, στη συναυλία Three Suns, 1.2.3 στις 18 Σεπτεμβρίου 1998.

🔴#words_of_the_poem

Ειρήνη στον Προφήτη **** και τους δέκα συντρόφους του
Muhammad Al-Munawar ***** Ομορφύνετε το δέρμα

Θα το πω ***** μπροστά στους ακροατές
Για μένα οι οπαδοί είναι η υποχρέωση και η Σούννα

Είμαι ξαπλωμένος **** στον τάφο μου, απλωμένος
Ένιωσα τη βρωμιά ***** να πέφτει πάνω μου

Ράνι Χασίμ *** «Θεός Παντοδύναμος
Παραδοθώ στην κόκκινη φωτιά

Meme of the Messenger **** από το όργανο Saadia
Επισκεφθείτε τον τάφο του Al-Hadi ***** Μωάμεθ του Αγγελιοφόρου

Πες στο μηχάνημα ***** Fatima Al-Zahra
Φτιάξε μου ένα παλάτι με πράσινη χένα

Ειρήνη στον Προφήτη **** και τους δέκα συντρόφους του
Muhammad Al-Munawar ***** Ομορφύνετε το δέρμα