Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΠΕΛΙΤΣΟΣ "Me, the Virus"


Hello sapiens!
Πώς σου φαίνεται η πλάκα που σου σκαρώσαμε;
Πώς πάει η κλεισούρα; Ψώνισες ρύζι και μακαρόνια;
Δεν γελάς, γιατί καλέ; Δεν έχεις καθόλου χιούμορ.
Απένειμες στον εαυτό σου τον υπέρτατο τίτλο Homo sapiens sapiens: άνθρωπος ο πάνσοφος και ξέχασες πως υπάρχω, ε;
Καημενούλη!
Σαν το μάθαμε, σκάσαμε στα γέλια· ρετροϊοί, νοροϊοί, αδενοϊοί, ευλογιά, ερπητοϊοί, όλοι ξεκαρδιστήκαμε. Πού πας ρε κακομοίρη; Ξέχασες τι νίλες σου έχουμε κάνει: πανούκλα, ισπανική γρίπη, aids, έμπολα, Δυτικού Νείλου, ασιατική γρίπη, Η1Ν1. Σ’ αφήσαμε στην πλάνη σου αλλά έχουμε εκνευριστεί απ’ αυτά που γράφεις στις εγκυκλοπαίδειες:
«Ιός: παθογενετικός παράγοντας που δρα μολύνοντας τα κύτταρα ενός οργανισμού. Κατά γενική αποδοχή οι ιοί μεταλλάσσονται και εξελίσσονται, αν και δεν υπάρχει γενική συμφωνία για το αν μπορούν να θεωρηθούν έμβια συστήματα».
Άκου, είναι αμφίβολο «αν μπορούν να θεωρηθούν έμβια συστήματα»; Είστε σοβαροί; Αυτό μας κόστισε πολύ. Γιατί ρε ξάδερφε; Ανέβηκες επίπεδο και δεν ταιριάζουμε στο σαλόνι σου; Εμείς υπάρχουμε στον πλανήτη εδώ κι ένα δισεκατομμύριο χρόνια και αρνείσαι να μας δώσεις ταυτότητα ζωντανού οργανισμού;
Ποιος νομίζεις ότι είσαι, ρε sapiens; Επειδή αυτοανακηρύχτηκες σε ανώτερο πλάσμα της δημιουργίας, πίστεψες πως είσαι το κυρίαρχο είδος στον πλανήτη; Εμείς έχουμε επιβιώσει περισσότερο από όλες τις μορφές κυτταρικών δομών που έχουν υπάρξει κατά καιρούς στη Γη. Υπήρχαμε όταν ζωή είχε μόνο η θάλασσα· υπήρχαμε όταν η στεριά γέμισε με δάση κωνοφόρων, κατάλοιπα των οποίων είναι τα σημερινά κοιτάσματα γαιάνθρακα· υπήρχαμε όταν εμφανίστηκαν τα έντομα, τα ανθοφόρα φυτά και τα ερπετά· επιβιώσαμε κατά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων· παρακολουθήσαμε την εξέλιξη των θηλαστικών και την εμφάνιση των ανθρωπιδών· και να είσαι σίγουρος ότι θα υπάρχουμε όταν το επόμενο κυρίαρχο είδος θα βρίσκει τα απολιθώματά σου στις ερημιές και θ’ αναρωτιέται γιατί εξαφανίστηκες.
Και θα γελάμε, γιατί ξέρουμε. Το έχουμε ξαναδεί το έργο.
Αυτή η περιφρόνηση που δείχνεις, όχι μόνο σε μας, αλλά σε κάθε μορφή ζωής που υπάρχει γύρω μας, θα σε εξαφανίσει κι εσένα, δύστυχε. Βάλε μυαλό, όσο υπάρχει καιρός. Μας έχεις εκνευρίσει πολύ. Σου στέλνουμε μηνύματα αλλά δεν χαμπαριάζεις. Η πολλή σοφία σε έχει κάνει υπερφίαλο και αλαζόνα. Και πλεονέχτη. Τι είσαι συ ρε φίλε! Δεν χορταίνεις με τίποτε. Αχόρταγος γεννήθηκες, πεινασμένος θα πεθάνεις!
Είπαμε να σου δώσουμε άλλο ένα μάθημα, μπας και συνέλθεις. Το αναθέσαμε στον κορονοϊό, ξέρεις αυτόν που σε συναχώνει κατά καιρούς και φάρμακο δεν έχεις βρει.
Μικροσκοπικός είναι. Μόλις 120 νανόμετρα που λέτε εσείς οι sapiens. Δηλαδή πάνω σε κάθε σου δάχτυλο χωράνε ίσα με 12.000.000.000 κορονοϊοί. Ναι, δώδεκα δις! Μικρούλης αλλά δαιμόνιος. Αυτή τη φορά ξεπέρασε τον εαυτό του. Μόλις τρίψεις τη μύτη σου και μπει στα κύτταρά σου, τα μετατρέπει σε εργοστάσια παραγωγής αντιγράφων και τα στέλνει σε άλλα κύτταρα για να κάνουν την ίδια δουλειά. Με άλλα λόγια σε λίγες ώρες έχει καταλάβει ολόκληρο τον οργανισμό σου.
Αναρωτήσου, λοιπόν, εσύ που ονόμασες αυτάρεσκα το είδος σου homo sapiens sapiens, ποιος είναι τελικά πιο σοφός; Δεν μιλάς, ε;
Τιμωρία είναι! Θα γλιτώσεις. Ε, θα υπάρξουν και παράπλευρες απώλειες. Έτσι δεν λέτε εσείς οι sapiens; Αλλά θα γλιτώσεις. Ευκαιρία σου δίνω να αλλάξεις μυαλά και να δεις αλλιώτικα τη ζωή.
Υποκλίσου τώρα στον πραγματικό άρχοντα του πλανήτη Γη, πριν σε εξαφανίσω.

Φιλάκια,
Virus o Αρχέγονος
Θοδωρής Μπελίτσος 
Παρασκευή 13/3/2020







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου