Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Γκαμπριέλ Ρουά ( 22 Μαρτίου 1909 – 13 Ιουλίου 1983), Καναδή συγγραφέας

Η Γκαμπριέλ Ρουά (Gabrielle Roy, 22 Μαρτίου 1909 – 13 Ιουλίου 1983) ήταν πολυβραβευμένη Καναδή συγγραφέας και ίσως η θεμελιώτρια της σύγχρονης γαλλόφωνης καναδικής πεζογραφίας. Γεννήθηκε στο Σαιν-Μπονιφάς της Μανιτόμπα και πέθανε στην Πόλη του Κεμπέκ.


Για το βιβλίο της Ευτυχία σε τιμή ευκαιρίας (Bonheur d'occasion, Μόντρεαλ 1945), στο οποίο περιγράφει την άθλια διαβίωση της γαλλοκαναδικής εργατικής τάξης του Μόντρεαλ στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τιμήθηκε το 1947 με το γαλλικό βραβείο Femina, βραβείο που αποδίδεται κάθε χρόνο από γαλλική γυναικεία επιτροπή. Τιμήθηκε επίσης με πολλά άλλα βραβεία. Τα χειρόγραφά της φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Καναδά, ενώ έχει θεσπισθεί και βραβείο στο όνομά της.

Αν και πολυγραφότατη, το έργο της δεν έχει γίνει ιδιαιτέρως γνωστό πέρα από τα σύνορα του Καναδά. Στην ελληνική γλώσσα έχουν μεταφρασθεί μόνο δύο βιβλία της: Το Ιστορίες από την οδό Ντεσαμπώ (μετάφρ. Φοίβος Ι. Πιομπίνος, εκδ. «Μαΐστρος», Αθήνα 2008) και το Ο δρόμος για το Αλταμόν (μετάφρ. Φοίβος Ι. Πιομπίνος, εκδ. «Θίνες», Αθήνα 2015), που αποτελείται από τρία διηγήματα και είναι αυτοβιογραφικό.

Επιλεγμένα έργα


*Bonheur d'occasion (1945)
*La Petite Poule d'Eau (1950)
*Alexandre Chenevert (1954)
*Rue Deschambault (Ιστορίες από την οδό Ντεσαμπώ, 1955)
*La Montagne secrète (1961)
*La Route d'Altamont (Ο δρόμος για το Αλταμόν, 1966)
*La Rivière sans repos (1970)
*Cet été qui chantait (1972)
*Un jardin au bout du monde (1975)
*Ma vache Bossie (1976)
*Ces Enfants de ma vie (1977)
*Fragiles lumières de la terre (1978)
*Courte-Queue (1979)
*La Détresse et l'enchantement (1984)
*L'Espagnole et le Pékinoise (1987)
https://el.wikipedia.org/


Ο δρόμος για το Αλταμόν

Γκαμπριέλ Ρουά
μετάφραση: Φοίβος Ι. Πιομπίνος
εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Θίνες, 2015
176 σελ.
ISBN 978-618-80209-5-5


Η Γκαμπριέλ Ρουά θεωρείται η διασημότερη γαλλόφωνη συγγραφέας του Καναδά. Το έργο της διακρίνεται για την ευαισθησία και την φρεσκάδα που περιγράφει τα μικρά, ασήμαντα γεγονότα των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου.

Το βιβλίο "Ο δρόμος για το Αλταμόν" αποτελείται από τρία διηγήματα και είναι αυτοβιογραφικό. Η συγγραφέας ανακαλύπτει τις μορφές και τα σχήματα που κουβαλάει από τα παιδικά της χρόνια στο ακίνητο τοπίο της απέραντης πεδιάδας της Μανιτόμπα, όπου τα πάντα μεταβάλλονται μες στο πέρασμα του χρόνου με τις εναλλαγές των εποχών, αλλά και τις οικογενειακές μετακινήσεις, επισκέψεις, και την απώλεια αγαπημένων προσώπων.

Ένα βιβλίο που αποκαλύπτει το δίλημμα της συγγραφέως μεταξύ της επιθυμίας της να εγκαταλείψει το οικογενειακό κουκούλι για να ενηλικιωθεί και της αιώνιας παραμονής της στη νοσταλγία της παιδικότητας της.

Ιστορίες από την οδό Ντεσαμπώ

Γκαμπριέλ Ρουά
μετάφραση: Φοίβος Ι. Πιομπίνος
Μαΐστρος, 2008
223 σελ.
ISBN 978-960-8252-59-2,

Η Γκαμπριέλ Ρουά, είναι η διασημότερη γαλλόφωνη καναδή συγγραφέας. Σπούδασε και εργάστηκε για χρόνια ως δασκάλα. Η επίσκεψή της στην Ευρώπη το 1937 σηματοδότησε και την απαρχή της συγγραφικής της καριέρας. Γυρίζοντας στην πατρίδα της συνδύασε για βιοποριστικούς λόγους τη δημοσιογραφία με το πάθος της για τη λογοτεχνία. Σε ολόκληρο το έργο της κράτησε μιαν ανεπιτήδευτα απλή, χαμηλόφωνη αλλά και αβίαστη γραφή, στους ήσυχους και σιωπηλούς τόνους του αμερικανικού βορρά. Το λογοτεχνικό της ύφος το χαρακτηρίζει ανθρωπιά, ζεστασιά και αμεσότητα.

Η τέχνη της συνίσταται στην περιγραφή μικρών, ασήμαντων μερικές φορές γεγονότων, στιγμιότυπων της καθημερινότητας συνήθων ανθρώπων, τους οποίους παρακολουθεί, άλλοτε με συγκατάβαση και άλλοτε με συμπάθεια, εμποτισμένη με διάχυτη, γλυκιά, μα ευγενή μελαγχολία. Το έργο της διακρίνεται για την πιστότητα, τη μεγάλη ευαισθησία και τη φρεσκάδα των συγκινητικών περιγραφών της, ενώ είναι ιδιαίτερα γνωστή για τη δύναμή της να προβάλλει ανάγλυφα τις ελπίδες, αλλά και τις απογοητεύσεις των ανθρώπων της φτωχολογιάς.
Η παρούσα συλλογή διηγημάτων έχει θέμα τη ζωή των απομονωμένων αγροτών της επαρχίας της Μανιτόμπας του Καναδά.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου