Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Τζέιμς Γουάλας Μπλακ - James Wallace Black‎ ( 10 Φεβρουαρίου 1825 – 5 Ιανουαρίου 1896 )

Ο Τζέιμς Γουάλας Μπλακ (αγγλικά: James Wallace Black‎, 10 Φεβρουαρίου 1825 – 5 Ιανουαρίου 1896), γνωστός επαγγελματικά ως J.W. Black, ήταν ένας από τους πρώτους Αμερικανούς φωτογράφους του οποίου η σταδιοδρομία σημαδεύτηκε από διάφορα πειράματα και εφευρέσεις
Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1825 στο Φράνσισταουν του Νιου Χάμσαϊρ. Στις 9 Ιουνίου 1859 νυμφεύτηκε την Φράνσις Τζορτζιάνα Σαρπ, κόρη του ζωγράφου και λιθογράφου Ουίλλιαμ Σαρπ. Τα δύο τους παιδιά, Όλιβ Μπλακ και Ότις Φίσερ Μπλακ γεννήθηκαν το 1861 και το 1867 αντίστοιχα.
Αφότου δοκίμασε την τύχη του ως ζωγράφος στην Βοστώνη, στράφηκε στην φωτογραφία, ξεκινώντας ως λειαντής πλακών νταγκεροτυπίας. Σε σύντομο διάστημα άρχισε την συνεργασία του με τον Τζον Άνταμς Γουίπλ, έναν από τους πρώτους φωτογράφους της Βοστώνης και εφευρέτη. Η φωτογραφία του υπερασπιστή του κινήματος για την κατάργηση της δουλείας, Τζον Μπράουν, που έβγαλε ο Τζέιμς Γουάλας Μπλακ την στιγμή της έναρξης της εξέγερσης στο Χάρπερς Φέρυ το 1859, βρίσκεται πλέον στην Εθνική Πινακοθήκη Προσωπογραφιών, του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν.
Walt Whitman, by  James Wallace Black


Τον Μάρτιο του 1860, ο Μπλακ φωτογράφισε τον ποιητή Γουόλτ Γουίτμαν, όταν αυτός βρισκόταν στην Βοστώνη για να επιβλέψει την στοιχειοθέτηση του έργου του of Leaves of Grass. Το στούντιο του Μπλακ στην Ουάσινγκτον Στριτ βρισκόταν σε απόσταση μικρότερη του ενός τετραγώνου από την εκδοτική εταιρεία Thayer and Eldridge, και από ότι φαίνεται ο Μπλακ ανέλαβε την φωτογράφιση για την προώθηση του έργου του Γουίτμαν.
Στις 13 Οκτωβρίου 1860, δύο χρόνια μετά τα πρώτα πειράματα που πραγματοποίησε ο Γάλλος φωτογράφος Ναντάρ πετώντας με αερόστατο, ο Μπλακ έβγαλε τις πρώτες αεροφωτογραφίες στις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με τον αεροναυτικό Σάμιουελ Άρτσερ Κινγκ, στο αερόστατο του δευτέρου, Queen of the Air. Φωτογράφισε την Βοστώνη από το αερόστατο θερμού αέρα σε υψόμετρο 365 μέτρων (1.200 πόδια) (8 γυάλινες πλάκες αρνητικού, 10 1/16 x 7 15/16 ίντσες). Το πείραμά του είχε ως αποτέλεσμα μια καλή εκτύπωση, την οποία ο φωτογράφος ονόμασε «Βοστώνη, όπως την βλέπει ο αετός και η αγριόχηνα» ("Boston, as the Eagle and the Wild Goose See It"). Αυτή ήταν η πρώτη καθαρή αεροφωτογραφία οποιασδήποτε πόλης στον κόσμο.
 «Βοστώνη, όπως την βλέπει ο αετός και η αγριόχηνα»

Σχεδόν αμέσως μετά, η αεροφωτογραφία χρησιμοποιήθηκε από τον Στρατό της Ένωσης στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.
Ο Μπλακ στη συνέχεια έγινε ο πρώτος που χρησιμοποίησε το μαγικό φανάρι, έναν προβολέα με κεριά που θεωρείται προκάτοχος των σημερινών προβολέων διαφανειών.Στα τέλη της δεκαετίας του 1870, η επιχείρηση του Μπλακ στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στις προβολές μέσω του μαγικού φαναριού. Σε αυτές συμπεριλαμβανόταν και οι περίφημες φωτογραφίες του από τη Μεγάλη Πυρκαγιά της Βοστώνης το 1872, τις οποίες δημοσίευσε σε ένα φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο Ruins of the Great Fire in Boston, November 1872 (Ερείπια της Μεγάλης Πυρκαγιάς της Βοστώνης, Νοέμβριος 1872)
Πέθανε στις 5 Ιανουαρίου 1896, και τάφηκε στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης


 Σάρα Φούλερ, δεκαετία 1860



 Μετά την Πυρκαγιά της Βοστώνης, Washington Street. 1872 

1875 Union Club, Park Street
 Victorian House 
Portrait of Mrs. M.C. Reed, 1862 
 
Members of the First National Photographic Convention assembled in the Public Garden, Boston, June 3, 1869

Corner of Perkins and Pearl Streets, Looking to Broad Street.

Portrait of Frank Hamilton Cushing and Zuni,

Portrait of Philip Leslie Hale, ca.1860

Portrait of R.W. Emerson, ca.1860-1870
Portrait of William Lloyd Garrison
Cascade Falls, Jackson

Untitled (view of mill and stream)
Looking up Sumner Street, Boston
Portrait of John Brown , ca. 1859

The schooner yacht "America" , 1880–1880
Cadets of the U.S. Naval Academy at Newport, Rhode Island , 1861–1864

VIEW OF THE POST OFFICE FROM DEVONSHIRE STREET [&] HIGH AND LUMMES STREETS [&] A GENERAL VIEW OF THE RUINS , 1872
Portrait of the Albert Sands Southworth family , 1861
The Hinkley and Williams Works

South Side of Milk Street - Looking Toward Washington


[Public Gathering]

 At the House at Cottage Farms



 πηγές φωτογραφιών



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου