Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ " ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ. "

Σημείωμα του Δημήτρη Σταυρακάκη για το βιβλίο " ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ " της Αγγελικής Ραυτοπούλου.ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ -  Αγγελική  Ραυτοπούλου.

Ένα καθάριο επαναστατικό εκπείραμα των μυχίων της ψυχής, στα έργα των μεγάλων δασκάλων Τσέχωφ, Ντοστογιέφσκι, Γκόργκι, βήματα των οποίων ακολουθεί επάξια η Αγγελική Ραυτοπούλου, δίχως να ανατρέχει, αλλά να περιγράφει την ζωή των ιδίων των πρωταγωνιστών, εσάς, εμάς, τους ίδιους τους επαναστατημένους και τους βολεμένους του συστήματος. Η Νινέλ, ψάξτε το όνομα καλά, έχει επιλέξει την οδό, το παράπηγμα δεν αρκεί, δεν θα την βρείτε ως ένα θηλυκό στο παρασκήνιο της πλοκής, ίσως, την δείτε όταν επαναστατήσετε, ίσως, να περάσει δίπλα σας, όταν εσείς παραδίδεστε σε αλλοτρίων ταγών την δουλεία. Αυτή είναι εκεί, στον αγώνα, στην γραφή των μεγάλων δασκάλων και στου μικρού Μαξίμ ακόμα την αγωνία για απάντηση στην μεγάλη αλήθεια όλων των καιρών. Μιά η αλήθεια, μην εκτρέφετε παραμύθια κάτω από τα μάτια σας, μία η αλήθεια, η επανάσταση για το καλό του λαού, για το καλό όλων όσοι θέλουν ισότητα, όσων έχουν ανθρωπιά και αγάπη. Μην την ψάξετε σε ωραία σαλόνια την Νινέλ, μήτε κάτω από τα κασόνια πλάι στον λιπόθυμο στρατηγό. Θα έλεγα, ούτε καν στην ανάγκη για ένα τσάι και κουλουράκια των διπλών πρακτόρων. Αυτά είναι η πλοκή και μην μείνετε μόνον εκεί. Βαθιά στα λόγια των δασκάλων κρύβονται τα πραγματικά αίτια και οι αφορμές των μεγάλων αποκαλύψεων και του έργου της Αγγελικής, που δεν κρύβει, μηδέ φανερώνει, μα, σημαίνει. Και σημαίνει Νινέλ. Με πέντε μόνον γράμματα, μα χωρίς αυτό που περιμένει να ακούσει ο καθένας. Δεν θα το ακούσετε, θα το διαβάσετε αν μελετήσετε το έργο αυτό. Η Επανάσταση είναι μέλλον και αρχή, είναι αλήθεια και εορτή, είναι εναγκαλισμός και απαίτησις. ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ. Κι επειδή και θυμόμαστε και δεν θα ξεχάσουμε και επαναστατούμε, είναι το εφαλτήριο για επαγρύπνησιν και περισυλλογή. Κι η Αγγελική είναι άξια συνεχιστής των δασκάλων, μετά τιμής και επαναστατικής ενάργειας του έργου τους.
Δημήτρης Σταυρακάκης


1 σχόλιο:

  1. Σε ευχαριστώ, από ψυχής, Γεωργία μου, για την προβολή του εκπειράματός μου, καθώς και για την ανάγνωσή του, πράγμα που είναι ο στόχος μου, να κοινωνώ την αλήθεια μου, με αξιόλογους ανθρώπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή