Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Αθηνά Σαριπόλου-Λίβα ( 1855-1910 )

Πατησίων και Χαλκοκονδύλη. Οικία Σαριπόλου, περ. 1867-1956

Η Αθηνά Σαριπόλου-Λίβα, ένα από τα εννέα παιδιά του πρώτου έλληνα συνταγματολόγου Νικολάου Ι. Σαριπολου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1855. Όπως και όλα τα αδέλφια της μεγάλωσε σε ένα ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο περιβάλλον και η διαπαι­δαγώγηση της στηρίχθηκε στην κλασική παιδεία, για την οποία ο πατέρας της έτρε­φε μεγάλο θαυμασμό. Παράλληλα τα συχνά ταξίδια της οικογένειας στην Ευρώπη έδωσαν στα παιδιά την ευκαιρία πιο ολοκληρωμένης μόρφωσης.
Η Αθηνά ήταν ερασιτέχνις ζωγράφος από τα παιδικά της χρόνια, όπως άλλω­στε και οι αδελφές της Μαρία, Πολυξένη και Αντωνίνα. Κύριο θέμα της ζωγραφι­κής της είναι το πατρικό της σπίτι, το οποίο απεικονίζει δωμάτιο-δωμάτιο.
Ζωγραφίζει με μεγάλες λεπτομέρειες τα ταβάνια, τα δάπεδα, τις πόρτες, τα παρά­θυρα, αλλά και τα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα. Ακόμη ζωγραφίζει την ίδια της την οικογένεια στην καθημερινή της ζωή. Έτσι, οι πίνακες αυτοί, μοναδικές απει­κονίσεις ενός σπιτιού που δεν υπάρχει πια, μας μεταφέρουν για λίγο στην ατμό­σφαιρα ενός μεγαλοαστικού σπιτιού του περασμένου αιώνα



Διάδρομος ισογείου

Δωμάτιο ζωγραφικής, Μάιος 1882

Η αίθουσα της οικίας μου, 1894

Η οικογένεια Ν.Ι. Σαριπόλου (μουσική συγκέντρωση της οικογένειας), Μάρτιος 1880

Κλιμακοστάσιο ισογείου

Όψη προς τον κήπο

Το δωμάτιο του αδελφού μου Ιωάννου

Το δωμάτιο του πατρός μου και της μητρός μου

Τραπεζαρία


https://paletaart.wordpress.com/



 
Τραπεζαρία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου