Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΝΕΛΛΑΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ

Η καρδιά της Λίμνης χτυπά στην παραλιακή της ζώνη, εκεί όπου τουρίστες και μόνιμοι κάτοικοι συναντιούνται για ν΄ απολαύσουν το καφέ τους ή το φαγητό τους, έχοντας ως θέα από τη μια τον Ευβοϊκό κόλπο και από την άλλη την καταπράσινη πλαγιά της πόλης. Τα τελευταία χρόνια, η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αυτής είναι σημαντική και ευτυχώς γίνεται με σεβασμό στο παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης. 







Στη Λίμνη Ευβοίας φυσά αιγαιοπελαγίτικος αέρας και η πόλη μοιάζει με νησί. Αναμφίβολα το γραφικότερο χωριό της Βόρειας Εύβοιας, που κερδίζει τον επισκέπτη με τα στενά δρομάκια, τα παραδοσιακά της σπίτια και το πράσινο, από το πευκόφυτο βουνό του Καντηλιού,ν΄αγγίζει σχεδόν τη θάλασσα. Η Λίμνη είναι μια πόλη αμφιθεατρικά χτισμένη, κοντά στο αρχαίο Ελύμνιον, τόπος που, κατά το Σοφοκλή, συναντήθηκε για πρώτη φορά ο Δίας με την Ήρα. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Λίμνης έχουν αιγαιοπελαγίτικη καταγωγή, καθώς τον 16ον αιώνα, πολλοί αιγαιοπελαγίτες καπεταναίοι μετοίκησαν στην περιοχή αυτή.



Τόσο παλιά η ξύλινη προβλήτα,όσο και πολυφωτογραφημένη....

 Στην πίσω βεράντα της Βάτερης.....



Στην μπροστινή βεράντα της Βάτερης 


Το όνομα της Λίμνης Ευβοίας, προέρχεται από την ονομασία της αρχαίας πόλης «Ελύμνιον». Σύμφωνα με τη μυθολογία, στην αρχαία αυτή πόλη έγινε ο γάμος του Δία και της Ήρας. Το αρχαίο Ελύμνιον βρίσκονταν άλλοτε υπό την επίδραση της Χαλκίδας και άλλοτε της Ιστιαίας. Οι επιδρομές πειρατών αναγκάζουν τους κατοίκους να μεταφέρουν το 900 μ.Χ., το χωριό στις θέσεις Καστριά και Παναγιά.Τον 11ον αιώνα μ.Χ., ο Όσιος Χριστόδουλος επισκέπτεται το ερειπωμένο από τους πειρατές παραλιακό Ελύμνιον.





Οι παλιές κολώνες που στήριζαν την προβλήτα,σαν έργο τέχνης το σούρουπο....





Μπάνιο μπορείτε να κάνετε στη Λίμνη αλλά και στις γραφικές παραλίες που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της Λίμνης, με απάνεμα νερά ακόμα και το χειμώνα. Τέτοιες παραλίες είναι το Κοχύλι, η Σηπιάδα,η Βρυσούλα, ο Άγιος Γεώργιος. Αν πάλι σας αρέσει η περιπέτεια, εξαιρετικές είναι οι βοτσαλωτές παραλίες που θα συναντήσετε στη Μονή Γαλατάκη. Μερικές απ’ αυτές είναι προσβάσιμες μόνο από μονοπάτια


Οταν ο ήλιος δύει μακρυά στην Στερεά Ελλάδα,έτσι φαίνεται από την Λίμνη....












Στα χρόνια του ιππότη Λικάριου η ηπειρωτική πλέον Λίμνη στη θέση Καστριά, βρίσκεται σε ακμή.Τον 16ον αιώνα αιγαιοπελαγίτες έποικοι καταφθάνουν στο παραλιακό Ελύμνιον. Τότε μεταφέρεται ξανά το χωριό στην παραλία και δημιουργείται η σημερινή πόλη της Λίμνης.



Οι Ροβιές είναι ένα δημοτικό διαμέρισμα χτισμένο μέσα στο τόξο που σχηματίζουν τα πευκόφυτα βουνά Τελέθριο και Καβαλάρης σε ένα τεράστιο ελαιώνα που ενώνει τους πρόποδες του βουνού με την θάλασσα. Είναι μία από τις ωραιότερες παραθαλάσσιες κοινότητες της Εύβοιας με ατελείωτη σε μήκος παραλία και καθαρά βαθυγάλανα νερά. Τα σπίτια του χωριού είναι πολύ περιποιημένα με μεγάλους κήπους γεμάτα λουλούδια και οπωροφόρα δέντρα. Πολύ γνωστή είναι η βρώσιμη νοστιμότατη ελιά των Ροβιών. Στην μέση του χωριού δεσπόζει με την αρχοντιά του και κερδίζει τις εντυπώσεις, το βενετσιάνικο πυργοκάστελο, που στέκει εκεί αιώνες τώρα κοιτώντας προς τον ευβοϊκό.







Παραλία Ηρακλής (HERCULES) είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες των Ροβιών, και βρίσκεται αμέσως μετά το χωριό προς την Λίμνη, απέχει μόλις 15 λεπτά με τα πόδια από το Αγνάντι και χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η πλούσια βλάστηση όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες







Το 1790, κάτοικοι της Λίμνης, μεταναστεύουν στη Σκιάθο, ιδρύοντας τη συνοικία «Λιμνιά», που μέχρι και σήμερα υπάρχει στο νησί. Η ναυτική δύναμη της Λίμνης βοήθησε πολύ στην επανάσταση του 1821. Ο Αγγελής Γοβιός, πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Ανδρούτσου ήταν Λίμνιος. Ενεργή είναι και η συμμετοχή των κατοίκων της Λίμνης στην αντίσταση κατά των Γερμανών με σημαντική αντιστασιακή ηρωίδα, τη Λέλα Καραγιάννη. Από τη Λίμνη κατάγεται ο ευθυμογράφος Νίκος Τσιφόρος, ο αρχιμουσικός Ιωάννης Μαργαζιώτης και ο ζωγράφος Χάρης Βογιατζής. Στα νεότερα χρόνια, η εξόρυξη λευκόλιθου που εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή, συνέβαλε στην οικονομική της ανάπτυξη.


Στη Λίμνη αξίζει ν’ επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο αρχοντικό του Αγγελή Φλόκου, δημάρχου Αιγαίου κατά το 1833-1880. Στο ισόγειο του μουσείου, θα δείτε ευρήματα από την προϊστορία και ιστορία του τόπου ενώ στον επάνω όφορο υπάρχουν έπιπλα και αντικείμενα από το λιμνιώτικο σπίτι. Στο δρόμο για τη Μονή Γαλατάκη, 5 χλμ από τη Λίμνη, υπάρχει το Μουσείο Υδροβιολογίας, με απολιθωμένα εκθέματα και συλλογή οστράκων και ψαριών από ξένες και ελληνικές θάλασσες, έργο του καθηγητή Χριστομάνου, που συμμετείχε σ’ ερευνητικά ταξίδια του Κουστό με το «Καλυψώ».


Γενικά στο σύνολο της η ευρύτερη περιοχή της Λίμνης, διαθέτει θεσπέσια σημεία φυσικού πλούτου αξιοποιημένα με γραφικά κιόσκια και μονοπατάκια που οδηγούν σε ονειρεμένες τοποθεσίες. Θα σας μείνει αξέχαστη η περιήγηση στα σοκάκια της Λίμνης, όπου η νεοκλασική αρχιτεκτονική των περισσότερων κτιρίων είναι του 19ου και 20ου - αιώνα. Τα πολυάριθμα γραφικά δρομάκια της περιοχής που θυμίζουν λαβύρινθο, διατηρούν στο σύνολο τους πλακόστρωτη εικόνα και καταλήγουν σε υπέροχες αυλές διώροφων σπιτιών που σφύζουν από πανέμορφα άνθη και λεμονιές.




Στο λόφο Καστριά υπάρχουν ευρήματα από οικισμό νεολιθικής εποχής καθώς και μεσαιωνικό κάστρο από την εποχή της φραγοκρατίας, όπου οχυρώθηκαν οι κάτοικοι της Λίμνης για να προστατευτούν από τους πειρατές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μαρμάρινο καμπαναριό της Κοίμησης της Θεοτόκου του 1890, στην είσοδο της Λίμνης. Στη δυτική άκρη της πόλης, κοντά σστην παραλία , βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Χριστόδουλου, που ήρθε από τη Μονή Θεολόγου της Πάτμου τον 11ον αιώνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, στην τοποθεσία «Κρέμαση», χτισμένο πάνω σε ρωμαϊκά λουτρά.


Σπίτια αρχοντικά, με έντονο το ναυτικό στοιχείο και την αίγλη των παλιών καραβοκύρηδων. Επισκεφτείτε το Μουσείο της πόλης για μια μοναδική Ξενάγηση στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της περιοχής. Κατευθυνθείτε στο δυτικότερο άκρο της προκυμαίας της Λίμνης σε ένα στενό πλακόστρωτο δρόμο που οδηγεί στο ασκητήριο του Οσίου Χριστόδουλου αλλά και στον ναό του. Πολύ κοντά στον βράχο, στην σπηλιά που ασκήτευε ο Άγιος θα δείτε ένα πολύ όμορφο πετρόχτιστο κτίριο, το οποίο ήταν το παλιό σφαγείο της Λίμνης και τώρα φιλοξενεί την Λέσχη των Ναυτοπροσκόπων.






.Γρύλος νεαρός,με τα χρώματά του τα εντυπωσιακά....





Το αγαπημένο μου χάλασμα ,στον δρόμο για την ¨Παναγιά Λιμνιώτισσα"...






Στη Λίμνη υπάρχουν δύο παραδοσιακά κτήρια, με σχέδια του Τσίλερ, όπου στεγάζονταν στο παρελθόν η εφορία και η αστυνομία της πόλης. Νεοκλασικό κτήριο είναι και το δημαρχείο της πόλης. 9,5 χλμ νοτιοανατολικά της Λίμνης βρίσκεται η Μονή Αγίου Νικολάου που είναι γνωστή ως Μονή Γαλατάκη, γιατί σύμφωνα με την παράδοση ανακαινίστηκε από έμπορο της περιοχής Γαλατά της Κωνσταντινούπολης. Το καθολοκό της μονής θυμίζει μονές του Αγίου Όρους. Στο χώρο της μονής υπάρχει αμυντικός πύργος του 16ου αιώνα, ενώ στο εσωτερικό της μονής φυλάσσονται χειρόγραφα και κειμήλια Για μια βόλτα στη φύση, μπορείτε να πάτε στο βουνό Καντήλι που βρίσκεται νοτιοανατολικά της μονής.








Η Λίμνη Ευβοίας, βλέπει στο βόρειο Ευβοϊκό και απέχει από τη Χαλκίδα 80 χλμ, ενώ από την Αιδηψό 33 χλμ. Διαθέτει φυσικό λιμάνι και είναι χτισμένη σε μια καταπράσινη περιοχή, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα.












Το φουγάρο του παλιού εργοστασίου,με φόντο την θάλασσα...
























ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΚΕΙΜΕΝΑ :ΝΕΛΛΑ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ 

πηγές πληροφοριών 

















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου