Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΑΒΟΥΡΛΗΣ " ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΛΟΓΙΣΜΟΙ " - Ποιητική Συλλογή


Ανδρέας Δαβουρλής - ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΛΟΓΙΣΜΟΙ
Είδος - Ποιητική Συλλογή
Εκδόσεις - Έλευσις & Υδράνη 2017 



ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

Αγάπη και τριαντάφυλλα Ενα πιάτο φαί τρία ψίχουλα ψωμί, μας φτάνουν... Αγάπη να μου δίνει ο Θεός και τριαντάφυλλα!


❀ ❀ ❀ ❀

Πενθώ Πενθώ για τις χαμένες 'Ανοιξες του κόσμου, για τα αγχωμένα του βράδια τα ανέραστα, τα ανυπόμονα πρωινά του… για τους φλογερούς ανεκπλήρωτους έρωτες, τις άδειες απο έρωτα αγκαλιές… για τις μεγάλες θάλασσες που δεν ταξιδεύτηκαν, για τους δρόμους των μεγαλουπόλεων που δεν περπατήθηκαν! Πενθώ για τα μαγικά ηλιοβασιλέματα που δεν γεύτηκαν τα μάτια, για τα μάτια…που δεν καταδέχτηκαν να δουν τη φτώχεια, την ανέχεια του κόσμου και πέθαναν μέσα στην άγνοια! για τη βροχή -που κάποιες φορές- λερώνει ασύστολα, τα όνειρα που φωλιάζουν στις παστρικές αυλές... Πενθώ για τα νερά που δεν έβρεξε ο Θεός και πεθαίνουν απο δίψα τα παιδιά Του! για τα μωρά που δεν γεννήθηκαν και για το οτι κάποιοι δεν άφησαν να ακουστεί το κλάμα τους το γεννέσιο... Πενθώ για τα παιδιά που πεθαίνουν, γιατί το ψωμί κόβεται και μοιράζεται έτσι, που δε περισσεύει να φάνε κι κείνα!


❀ ❀ ❀ ❀


Γίνε τ άστρα μου

Στόλισε με ανθούς της άνοιξης τα ξέπλεκα μαλλιά σου! Βάλε το όμορφο λευκό σου φόρεμα ’ στο ωραίο κορμί σου φόρεσε των άγριων λουλουδιών τις μυρουδιές… κι έλα ν’ αδράξουμε τη φεγγαρόλουστη νύχτα! Να πιούμε διψασμένοι τους χυμούς της άνοιξης, που απλόχερα μετάγγισε πάνω μας… Κάνε με νύχτα και γίνε τ’ άστρα μου! να σε πίνω ως την αυγή και το ξημέρωμα να μας βρεί ακόμη διψασμένους...


❀ ❀ ❀ ❀


Τ άστρο του Αλμποράν * Περάσαμε το άστρο του Αλμποράν το κίτρινο φανάρι, πενήντα μίλια δυτικά του Γιβραλτάρ. Γεναριάτικος μαίστρος πορεία για English channel ’ ορθό τραβέρσο σκαμπανέβαζε τη μοίρα μας, μα το σκαρί γενναίο, πάλευε τη φουρτούνα... Ούρλιαζε ο λοστρόμος στο τσούρμο των ναυτών κι ο τιμονιέρης πάλευε τη πυξίδα. Πέντε- έξι ήμασταν στη τραπεζαρία, είπαμε πως θα’ ναι το στερνό μας μπάρκο... σταυροκοπηθήκαμε, αγκαλιαστήκαμε, υψώσαμε ποτήρια κι ευθύς του αλκοόλ η φλόγα μέρωσε το φόβο, την αντάρα στα σωθικά μας! «Κράτα μας Αη Νικόλα μου κάλμα, φύλαξε μας!» ούρλιαξε ο πρωτοδεύτερος ’ τρείς τον κρατάγανε , ήτανε λιώμα... Μα στη στιγμή- λες και τον άκουσε - μπουνατσάρισε η μαυροθάλασσα και το βαπόρι εσώθη!
*Αστρο του Αλμποράν : φάρος στο ΝΔ άκρο της νήσου Αλμποράν, Α. του Γιβραλτάρ, που ταυτίζεται με τη μυθική Ωγυγία του Ομήρου

❀ ❀ ❀ ❀


Κερί που λιώνει Τολμώ! κρατώ ενα κερί αναμένο στη χούφτα μου’ λιώνει στα χέρια μου... Καθώς αλλάζει η σύσταση του ανταμώνεται με το δέρμα μου ... επώδυνη ένωση, πρωτόγνωρη αίσθηση καυτή αύρα αφόρητη. Κάνει την ανάσα μου γρήγορη τα δευτερόλεπτα εφιαλτικά’ οι χτύποι της καρδιάς -ακανόνιστοι- σπάνε το φράγμα. Ο χρόνος περνά, γίνομαι ένα μαζί του ο αφόρητος πόνος συνήθεια, σαν τα βάσανα του κόσμου τις στερήσεις, τη φτώχεια του... Σκέφτομαι κι αναρωτιέμαι πώς αντέχει ο φτωχός και πορεύεται; Συνηθίζει μαθαίνει στο πόνο στη στέρηση, στο άδικο μαθαίνουν και τα παιδιά του και σωπαίνουν! Τραγικό σαν ιδέα δεν πονάω καθόλου, έγινα εγώ ο ίδιος πόνος. Εξαιρετικά τραγική διαπίστωση!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ



Ο Ανδρέας Δαβουρλής γεννήθηκε στην Αθήνα.. Σπούδασε Ασυρματιστής, στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού(ΑΕΝ). Είναι απόστρατος Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος. Στις γραφές του, με ποιητική διάθεση όπως τις αποκαλεί, διακρίνει κανείς την αγάπη του για τη θάλασσα, τον άνθρωπο και τον έρωτα. Η επαφή του με τους Ναυτικούς και το υγρό στοιχείο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ποιητική του έμπνευση.

Ποιητικές του γραφές συμμετείχαν στο 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό, της Βιβλιοθήκης Σπάρτου Αιτωλοακαρνανίας, όπου ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές, απέσπασε την 4η θέση. Ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί κατ’ επανάληψη σε λογοτεχνικά περιοδικά και έχουν μεταδοθεί από διαδικτυακά ραδιόφωνα. Επιλεγμένες γραφές του ακούστηκαν, στην Ποιητική βραδιά, του Λαογραφικού Μουσείου της Αίγινας το καλοκαίρι 2017.


 ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ 

Λίγα κοχύλια έβαλα
δυο τρεις σταγόνες αλμυρό 
των θαλασσών, νερό
χρώματα από
ηλιοβασίλεμα της Αίγινας 
και μια σταλιά μαΐστρο 
σε μια μεγάλη γυάλα
έγραψα Θέρος
το' κλεισα στην καρδιά μου
για το δύσκολο καιρό
Α. Δαβουρλής 


























Περισσότερα για τον Ποιητή και το έργο του :http://a-davourlis.blogspot.gr/
















1 σχόλιο:

  1. Γοητευμένη,
    συγκινημένη απ'την ευαισθησία,την τρυφερότητα,την υπέροχη ποίηση σας!
    Voula Kapiri

    ΑπάντησηΔιαγραφή