Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ " Ερωτική σύλληψη "

Young Girl with a Bouquet of Flowers -  by Federico Zandomeneghi

Χάννα…με ακούς ; ‘Oπου κι αν είσαι σήκωσε τα μάτια σου, Χάννα. Χθες το βράδυ φαντάστηκα την ζωή μου χωρίς εσένα. Πάει καιρός που σβήνω το φως και σου ζητώ να μπεις μέσα σ' ένα όνειρο για να σε δω. Μα δε μπορώ να κοιμηθώ γιατί φοβάμαι μη τύχει εσένα να ονειρευτώ.


Αγέννητη και κυοφορούμενη στην εποχή μας, μεταξύ ουρανού και γης, κόβεις ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, που το έχεις καρφωμένο στο στήθος και το ξεφυλλίζεις. Βλέπεις τη βροχή που πέφτει πάνω στις πέτρες και τις μαλακώνεις. Γεννάς τα χόρτα, όπου οι άνθρωποι λένε ότι δεν αξίζουν τίποτα. Όμως εσύ τα βλέπεις καθαρά, να κουνάνε τα κίτρινα λουλούδια στον άνεμο.

Σκύβω στο βυθό της ανθρώπινης ύπαρξης σου και ανασύρω από εκεί όστρακα κλεισμένα και ερεθιστικά και μαργαρίτες σπάνιες. Στο βυθό είσαι ένας ιριδισμός αέναων αντικατοπτρισμών, όπου τα είδωλα διαχέονται μέσα σε πληθώρα επανορθωτικών κατόπτρων.

Αλλά ποια μυστήρια γοητεία με τραβάει πάντα στις ακρογιαλιές σου ; Ενώ βρίσκομαι πολύ μακριά σου, η ψυχή μου επιθυμεί να σε βλέπει και να σε θαυμάζει. Θαμπή και μισόφωτη σαν ατμόσφαιρα δειλινού, δεν σπρώχνεις τη λιμνάζουσα ψυχή σου σε κάποια ξαφνική εξέλιξη. Η απόφαση της ψυχής σου είναι ακίνητη σαν στεκούμενο νερό. Μια ευαίσθητη χορδή. Κάποιοι μελαγχολικοί ρεμβασμοί. Μια στήλη άλατος από φλόγες και σύννεφα και έπειτα ξαναπέφτεις στην ίδια νάρκη.

Τη στιγμή αυτή που γράφω για σένα, φαίνεσαι στα μάτια της ψυχής μου πολύ ομορφότερη και πολύ μαγικότερη απ’ ότι είσαι. Για μια στιγμή νιώθω να χορεύεις τρελό χορό και η αγωνία μου δεν με αφήνει ν’ αναγνωρίσω τις λέξεις, που κάνουν τις σκέψεις να ξεπεταχτούν από μέσα μου.

Με γοητεύεις..με μαγεύεις..με τσαντίζεις..με νευριάζεις..με τρελαίνεις. με παθιάζεις.

Ο ήλιος καθρεφτίζεται στα νερά σου, λάμπει σαν καθαρό διαμάντι και σκορπάει τις αχτίδες του με τόση χάρη, όσο καμία άλλη γυναίκα στο κόσμο. Το φεγγάρι ανατέλλει απ’ τα δασωμένα βουνά σου, απλώνει το χρυσαφένιο πέπλο του και σκεπάζει με τέτοια μαγεία και γοητεία, κάθε λεπτομέρεια του ντυσίματος και της συμπεριφοράς σου. Κάθε λέξη των κατηγοριών σου.

Χάννα, μου ήταν αδύνατο να καλύψω με το χέρι το κάτω μέρος του προσώπου μου, για να πνίξω το χαμόγελο που ήθελα να σχηματιστεί στα χείλη μου. Ότι είχα ζητήσει, το κατακτούσα. Ότι με ενοχλούσε, το πετούσα. Σαν ένα μικρό τρωκτικό που βγαίνει για λίγο στο φως, προτού επιστρέψει φοβισμένο στο σκοτάδι της φωλιάς του, δεν είχα σχέδια, δεν είχα χάρτη διαδρομής. Τα άδεια μου μάτια έμοιαζαν να παρακολουθούν κάτι σ’ έναν αόρατο κόσμο, σ’ ένα αόρατο κανάλι.

Έπρεπε να έρθει μια καταστροφή για να σπάσει το ψεύτικο . Μια πλημμύρα, ένας καταρράκτης, μια καταιγίδα, μια έκρηξη, ένα ερωτικό μπουμ. Τώρα συμμάζεψα το μυαλό μου, ασχολήθηκα με τη συμπεριφορά μου και αποφάσισα να μην είμαι επιθετικός. Τώρα μπορώ να κάνω οτιδήποτε θέλω. Μπορώ να διακρίνω αυτό που βρίσκεται μπροστά μου ως ένδειξη αδυναμίας. Ως έκφραση συγχώρεσης για όσα μηνύματα δεν σου είχα δώσει στο παρελθόν.

Θα μπορούσα αυτή τη στιγμή, να ρίξω από μακριά μια φευγαλέα ματιά στον άνθρωπο που έχω ακόμα τη δυνατότητα να γίνω. Θα μπορούσα να γράψω σονέτα για τις προδοσίες της ζωής, να ορκιστώ στο όνομα της αγάπης, να κάνω ηρωικές πράξεις για όσους δεν μιλούν και για όσους δεν ακούν, ή να πραγματοποιήσω άθλους σωματικής δύναμης για να αποδείξω στη Χάννα που λάτρευα, επειδή την έχανα.

Χάννα, όσο σε κοιτάζω και θαυμάζω αυτή την ομορφιά, ποτέ δεν θα είναι πλήρης η όρασής μου. Έχεις μια πλήρη επίγνωση του γαλάζιου φθινοπωρινού ουρανού που μοιάζει να περιγελάει την πόλη. Μια γεύση τρικυμίας στα χείλη και την πορφύρα ενός ονείρου, που ζει μόνο μέσα στο απέραντο του βλέμματος σου.

Xάννα θα με αναζητήσεις ;
Χάννα θα με αγαπήσεις :
Χάννα θα με αναστήσεις ;

Σήκωσε τα μάτια, Χάννα ! Αρχίζουμε να ζούμε τώρα. Πρέπει να εξαγοράσουμε το παρελθόν μας. Πρέπει να σπάσουμε τα δεσμά που μας δένουν μ' αυτό. Για να σπάσουμε όμως τα δεσμά, πρέπει να βασανιστούμε. Πρέπει να παλέψουμε Χάννα !

Xάννα Κοίτα ψηλά...! Να.. βγαίνει το φεγγάρι…!


Χρήστος Αθανασίου

Aπόφοιτος της Βαρβακείου Σχολής.Kάτοχος πτυχίων Υποκριτικής Θεάτρου – Κινηματογράφου του Υπουργείου Παιδείας και Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και τίτλων Μεταπτυχιακών Σπουδών και Σεμιναρίων Υποκριτικής, Σωματικού Θεάτρου, Δημιουργίας Θεατρικού Λόγου, Κορυφωμένης και Επεισοδιακής Δραματικής Δομής - Γραφής και Σημειολογίας προς την παραστασιολογία, ως επιστήμη που αναλύει σε βάθος φαινόμενα της θεατρικής πράξεως. Ακροατής –Φοιτητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Συγγραφικό έργο:

«Λογοτεχνικές Αστραπές» ( Υπό έκδοση )
«Όταν ο ηλεκτρικός σπινθήρας φωτίζει την ζωή και το όνειρο»
«Aφιερώματα στους ταξιδευτές της υποκριτικής τέχνης» ( Υπό έκδοση )
«Η Δραματική αλήθεια και το κωμικό αθώο των Ελλήνων Ηθοποιών»
«Μίμηση Πράξεως στην 7η Τέχνη του Ουρανού»
[Επεξήγηση: Aφιερώματα των εκλιπόντων Ηθοποιών από τα τέλη του 19 ου αιώνα μέχρι σήμερα σε λογοτεχνική μορφή]









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου