Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Σαν σήμερα 4 Δεκεμβρίου

1866: Γεννήθηκε ο Βασίλι Καντίνσκι (Wassily Kandinsky), Ρωσικής καταγωγής Γάλλος ζωγράφος,  πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης και "πατέρας" της αφαίρεσης.


1952: Σύννεφο ομίχλης σκεπάζει το Λονδίνο. Σε συνδυασμό με τη μόλυνση του αέρα θα προκαλέσει τους επόμενους μήνες το θάνατο τουλάχιστον 12.000 ανθρώπων.


1991: Το υπουργικό συμβούλιο με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ασχολείται με το Μακεδονικό και καταλήγει σε τρεις όρους για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ: α) Να αλλάξει η ονομασία "Μακεδονία", β) Να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και γ) Να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει "μακεδονική μειονότητα".


2002: Αποκωδικοποιείται σχεδόν ολόκληρο το γονιδίωμα του ποντικού, αποκαλύπτοντας ότι, περισσότερα από το 80% των γονιδίων των ποντικών είναι ίδια με τα ανθρώπινα, ενώ στο 99% είναι παρόμοια. Στην έρευνα έλαβαν μέρος και δύο Έλληνες επιστήμονες.


2004: Πεθαίνει η Ελληνίδα σοπράνο Έλενα Σουλιώτη.



Σε μουσικό επίπεδο...

1971: Στην Ελβετία το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Frank Zappa. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep Purple, να γράψουν το γνωστό κομμάτι τους "Smoke on the Water".



1977: Οι Scorpions  κυκλοφορούν το πέμπτο άλμπουμ τους "Taken By Force".