Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

ΜΑΝΤΛΙΝ Α. " Η Κοινή Γνώμη "




Πίνακας  Παναγιώτης Τέτσης

Είναι τόσο πολύ η βασίλισσα του κόσμου, που όταν το δίκαιο θέλει να την πολεμήσει, σε αυτήν την περίπτωση, καταδικάζεται σε θάνατο»
Βολταίρος.

Η κοινή γνώμη: ‘Ενα επινοητικό δημιούργημα, ανορθολογικής κατασκευής, όπου η τελική του διαμόρφωση (σαν αποτέλεσμα, πολλών παραγόντων) συμβάλλει στο να γίνει κατεστημένο. Μας επιβάλλεται δε και ως προσανατολιστικός γνώμονας αντίληψης & συμπεριφοράς της κοινωνίας στην ολότητά της.
Βαθιά ριζωμένη & με την μορφή προκαταλήψεων και στερεότυπων, ισοπεδώνει προσωπικότητες, πνίγει αντιδραστικές φωνές, υποθάλπτει τα κακώς κείμενα, βγάζει τη γλώσσα στην κριτική κι αντιληπτική ικανότητα (σαν να είναι πνευματικά καθυστερημένες), κρίνει, επικρίνει, κατακρίνει (κατά το δοκούν),και γενικά συμβάλλει στην ανελευθερία, αφού ενίοτε οι ετικέτες που κολλά στον καθένα μας…είναι σαν ηθικός λεκές στο ρούχο που κατάσαρκα φοράμε.
Ποιος το κάνει αυτό.;;;;
Μα η «Κοινή» αστιγμάτιστη κατά τ’ άλλα « Γνώμη».
Επηρεασμένη από την κυρά-Προπαγάνδα και τον γιο της τον Συκοφάντη και την κόρη της την Αλεπονουρά, τρέχει ολοταχώς, μ΄ έναν ακατάσχετο παρωπιδισμό για να συναντήσει την κουστουμαρισμένη ακατάρτιστη μάζα.
Ένας μανδύας λοιπόν, λογικοφανούς επιχειρηματολογίας, τη συγκαλύπτει και προσβλέπει στην άκριτη παραδοχή των ακατατόπιστων…αφού η σωστή καθολική παιδεία είναι απούσα.
Ο σεβασμός στην μειοψηφία, είναι άγνωστη έννοια.
Κι όλα αυτά, κι άλλα πολλά, συμβαίνουν σήμερα.
Ας Είμαστε Ρεαλιστές…
Η καημένη η «Κοινή Γνώμη» Σήμερα, καλείται να φαίνεται, χωρίς να Είναι.: OΥΤΕ ΓΝΩΜΗ…ΟΥΤΕ ΚΟΙΝΗ
Σαν ένα οξύμωρο (κοινή + γνώμη) ανέκαθεν έσερνε κάτι από την ζωηρή ένταση της αντίφασής της.
Στην αρχή έπρεπε να είναι έντιμη, έπειτα, έπρεπε να φαίνεται κι έντιμη. Στην συνέχεια, αρκούσε απλώς να φαίνεται, κατόπιν έπρεπε να φαίνεται περισσότερο απ’ όσο ήταν και τελικά έπρεπε μόνο να φαίνεται. Λες κι είχε την ίδια πορεία με την γυναίκα του Καίσαρα (το ίδιο μονοπάτι ακολούθησαν).
Σήμερα λοιπόν που μιλάμε, η λεγόμενη «Κοινή Γνώμη» καλείται να φαίνεται κι Όχι να Είναι.
Έγινε τελικά «κοινή» στην κυριολεξία.!!
*Αμφισβητείστε τις παράλογες πεποιθήσεις.
Ξεκινήστε μια διαφωνία μαζί τους.
Πάρτε τον έλεγχο της σκέψης σας & αποφασίστε ν’ απαλλαγείτε από τις πεποιθήσεις που σας επιβάλλουν.
Γράφει η Μαντλίν.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ https://www.filoxeniart.com/







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου