Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΗΛΟΣ:ΕΞΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΔΟΥΝΑ


Εξωτική ομορφιά και μοναδικοί θησαυροί της φύσης σε ένα νησί πέρα από τα συνηθισμένα...Το νησί όπου ανακαλύφθηκε η Αφροδίτη της Μήλου.Ηφαιστειογενή πετρώματα βάφουν τα βράχια στις παραλίες κόκκινα,ροζ,πορτοκαλί!Το Σαρακήνικο και το Κλέφτικο με τους λευκούς βράχους,τα πράσινα νερά και τις σπηλιές αφηγούνται ιστορίες για πειρατές.Οι κατακόμβες, οι εξωτικές παραλίες, το πολύχρωμο Κλίμα, ο Εμπουριός και τα Μανδράκια με τα υπόσκαφα κτίσματα για τις βάρκες,το ηλιοβασίλεμα στην Πλάκα,όλα εδώ φωνάζουν:η Μήλος είναι μοναδική.

---------

Οι λήψεις πραγματοποιήθηκαν τον Μάϊο 2017 με αρκετή ψυχρούλα ακόμη...Λιγοστά καϊκια είχαν ξεκινήσει το γύρο του νησιού(με κόστος γύρω στα 40 ευρώ τότε)γι αυτό και απουσιάζουν οι φημισμένες και πανέμορφες παραλίες...

---------
Info:Wikipedia,Milos island.

Αδάμαντας 




 Λέγεται ότι το όνομά του νησιού προέρχεται από τη λέξη «βήλος» που εξελίχθηκε σε «μήλος» και σήμαινε «πρόβατο». Κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και έχει δώσει σημαντικό μεταλλευτικό πλούτο: οψιδιανό στους προϊστορικούς χρόνους, καολίνη και ποζολανών στους ιστορικούς χρόνους μέχρι τώρα και πρόσφατα μπεντονίτη, περλίτη. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πλάκα...Ο Αδάμαντας είναι το κυρίως λιμάνι και δεύτερο μικρότερο τα (Α)Πολλώνια..

 Χτισμένος στα βόρεια του κόλπου, ο Αδάμαντας ή «Αλαμάντο», όπως ονομαζόταν παλιότερα, κατοικείται από το 1824. Χτίστηκε από Κρήτες κυνηγημένους πρόσφυγες από τα Σφακιά, οι οποίοι ήρθαν στη Μήλο μετά την αποτυχημένη και αιματηρή επανάστασή τους έναντι των Τούρκων, ενώ σήμερα διαθέτει περίπου 1100 κατοίκους.Η παραλιακή αυτή νησιωτική πολιτεία απαρτίζεται από κάτασπρα σπιτάκια με ανθοστόλιστες μικρές αυλές και στενά ήσυχα δρομάκια, που όλα μαζί συνθέτουν μία εικόνα εξαίσιας κυκλαδίτικης ομορφιάς. Ο Αδάμαντας τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή. Σε αυτό το χωριό μπορείτε να συνδυάσετε την ξεκούραση και την ηρεμία με τη νυχτερινή ζωή και τη διασκέδαση, ενώ παράλληλα σας παρέχει και όλα όσα χρειάζονται για άνετες και ευχάριστες διακοπές: καφέ , εστιατόρια , ουζερί, πιτσαρίες, ψησταριές , σουβλατζίδικα, bar, club, εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, τράπεζες, λιμεναρχείο, τελωνείο, ιατρείο, φαρμακείο, οδοντιατρείο, πρακτορείο ελληνικού και διεθνούς τύπου, κλπ. Εδώ είναι παρούσα και η νυχτερινή ζωή του νησιού, με μπαράκια με πολυποίκιλη μουσική που ανεβάζουν τους ρυθμούς και το τέμπο της διασκέδασης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
















 Λαγκάδα


 Λαγκάδα:Η πιο κοντινή παραλία στο λιμάνι του Αδάμαντα (500μ)με καθαρά νερά και πολλά αλμυρίκια για φυσική σκιά. Διαθέτει μεγάλη αμμουδιά με χρυσόλευκη άμμο και είναι οργανωμένη.














Παπικινού






Παπικινού:Αυτή η μεγάλης έκτασης παραλία βρίσκεται 1χλμ ανατολικά του Αδάμαντα και έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1993.Διαθέτει πολλά αλμυρίκια, ομπρέλες και ξαπλώστρες, εστιατόριο και γήπεδο βόλεϊ. Είναι ιδανική για παιδιά, μια και τα νερά της βαθαίνουν αργά,ενώ συγχρόνως είναι από τις παραλίες με τον πιο ήπιο κυματισμό στο νησί..









Πλάκα 


Η Πλάκα είναι η σημερινή πρωτεύουσα του νησιού και μία από τις πιο ανέπαφες πρωτεύουσες των Κυκλάδων.
Το όνομά της οφείλεται στο επίπεδο έδαφος πάνω στο οποίο χτίστηκαν τα σπίτια των πρώτων κατοίκων της, όταν πλέον το Κάστρο δεν μπορούσε να στεγάσει όλο τον πληθυσμό.
Χτισμένη σε ύψωμα 220 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με νησιώτικο χρώμα και κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, με πλακόστρωτα γραφικά σοκάκια που κτίστηκαν αρχικά για την προστασία από τους πειρατές, με μικρά παραδοσιακά μαγαζάκια, εστιατόρια και καφετέριες και με μαγευτική θέα στον κόλπο της Μήλου, η Πλάκα συνθέτει ένα σκηνικό απείρου κάλους που πρέπει να επισκεφτείτε και να περιηγηθείτε. (Απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.)
Στην κορυφή του λόφου της Πλάκας βρίσκεται το επιβλητικό Ενετικό «Κάστρο» του 13ου αιώνα από το οποίο μπορείτε να απολαύσετε ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα με υπέροχα χρώματα και πανοραμική θέα προς τον κόλπο του νησιού, καθώς και σε γειτονικά κυκλαδονήσια. H Kοίμηση της Θεοτόκου ή Mέσα Παναγιά είναι η εκκλησία που θα συναντήσετε στην κορυφή του Κάστρου, ενώ ανηφορίζοντας και κατηφορίζοντας προς και από το Κάστρο θα δείτε άλλη μία πανέμορφη εκκλησία, χτισμένη σε μαύρο βράχο, την Yπαπαντή του Xριστού ή Παναγία Θαλασσίτρα. Ακόμα, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την μητρόπολη του νησιού, την Παναγία την Κορφιάτισσα, η οποία θα σας προσφέρει ένα ονειρεμένο ηλιοβασίλεμα από την μαρμάρινη αυλή της.
Τέλος, στον παραδοσιακό οικισμό της Πλάκας θα συναντήσετε επίσης τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες , και τα δύο μουσεία που φυλάσσουν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού ,το αρχαιολογικό και το λαογραφικό...


















































Οι ανεμόμυλοι της Πλάκας.









































 Στο δρόμο για το Κάστρο.




















Στα δρομάκια του Κάστρου.


..
Κλήμα 


Παραδοσιακό ψαροχώρι με ελάχιστους κατοίκους και πολύχρωμα δίπατα σπίτια στις φυσικές κοιλότητες των βράχων. Στο ισόγειο, στα λεγόμενα «σύρματα» φυλάσσονταν οι βάρκες των ψαράδων, ενώ στο υπερώο ζούσαν οι οικογένειες. Σήμερα τα περισσότερα από αυτά τα σύρματα ενοικιάζονται και σας περιμένουν να φωτογραφηθείτε περιτριγυρισμένοι από τα παιχνιδιάρικα χρώματα των πορτοπαραθύρων τους και τις γάτες πουξαπλώνουν νωχελικά στον ήλιο.
Εκτός από αυτό, στην ευρύτερη περιοχή του Κλήματος θα δείτε και τα ερείπια της παλιάς πόλης και πρώτου λιμανιού του νησιού. Μετά την παρακμή και καταστροφή της Φυλακωπής, οι Δωριείς έχτισαν από το νότιο τμήμα της Τρυπητής μέχρι και την περιοχή του σημερινού Κλήματος, τη δεύτερη μεγάλη πόλη του νησιού (1100π.χ.-800π.χ.). Σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε τις δυο ακροπόλεις του οικισμού- τον λόφο του Προφήτη Ηλία και το Πυργάκι-, να δείτε κομμάτια από το τείχος της αγοράς, τμήματα του ναού της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, τμήματα του αρχαίου θεάτρου, καθώς και το σημείο όπου βρέθηκε η Αφροδίτη της Μήλου. Κατηφορήστε ως το τέλος τον δρόμο της Τρυπητής προς τις Κατακόμβες, αφήστε το αμάξι σας και περπατήστε το δρομάκι. Αρχικά θα συναντήσετε τα τείχη της αρχαίας πόλης και λίγα βήματα πιο πέρα, σε μια περιοχή που υποθέτουν ότι βρισκόταν το γυμνάσιο, θα δείτε το μέρος που ο ντόπιος γεωργό βρήκε το 1820 το γνωστό άγαλμα της θεάς Αφροδίτης (120 π.Χ). Συνεχίζοντας το περπάτημα στο χωματόδρομο θα οδηγηθείτε στο αρχαίο Ρωμαϊκό θέατρο, από όπου υπάρχει μονοπάτι για να κατεβαίνουν οι τολμηροί μέχρι τον οικισμό του Κλήματος. 
































Μαντράκια




Τα Μαντράκια είναι ένας ακόμα παραθαλάσσιος οικισμός της Μήλου, με αρκετά από τα χαρακτηριστικά σύρματα να είναι καλοδιατηρημένα και να περιμένουν το χειμώνα για να φιλοξενήσουν τις βάρκες των ψαράδων.
Τα Μαντράκια ακόμα και σήμερα είναι ένα ψαροχώρι, με κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένα εστιατόριο. Βρίσκεται περίπου 5 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Μήλου, την Πλάκα. 






















 Πολλώνια ή Απολλωνία





Τα Πολλώνια ή Απολλωνία είναι ένα γραφικό ψαροχώρι 300 κατοίκων, χτισμένο γύρω από έναν όμορφο κολπίσκο στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού.Τα Πολλώνια είναι το δεύτερο λιμάνι της Μήλου μετά τον Αδάμαντα, ενώ πήραν το όνομά τους πιθανόν από το ναό του Απόλλωνα που υπήρχε στο Φάρο της Πελεκούδας (στα αριστερά του οικισμού).
Απέχουν σχεδόν 10 χιλιόμετρα από τον Αδάμαντα και 14 από την Πλάκα, ενώ από εκεί συντελείται η επικοινωνία με την Ψάθη, το λιμάνι της γειτονικής Κίμωλου. Μικρά σκάφη, θαλάσσιο ταξί και Ferry-Boat σας μεταφέρουν το πολύ σε 30 λεπτά από τα Πολλώνια στην Κίμωλο.
Ο οικισμός αυτός διαθέτει παραλία με πλούσια αμμουδιά, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, καθώς και αρκετές ταβέρνες, εστιατόρια και νησιωτικά καφενεία που απλώνονται μέχρι το δεξί άκρο του οικισμού, την εκκλησία της Aγ. Παρασκευής. Στον μόλο που βρίσκεται μπροστά από την εκκλησία μπορείτε να βρείτε τα αλιευτικά σκάφη των ντόπιων που κάθε πρωί έρχονται φορτωμένα με ψάρια, χταπόδια και αστακούς, ενώ από εκεί ξεκινάνε και εκδρομικά καραβάκια για τη Σπηλιά του Παπάφραγκα και τα Γλαρονήσια.
Στην αριστερή πλευρά των Πολλωνίων βρίσκεται το εκκλησάκι του Άγιου Νικόλα και η Πελεκούδα, μια γραφική χερσόνησος που αξίζει να επισκεφτείτε, μιας και σύμφωνα με την παράδοση το ζευγάρι που κάθεται στον μικρό βράχο σε σχήμα καρέκλας που βρίσκεται εκεί, μένει μαζί αιώνια.
Τέλος, στο δρόμο προς τα Πολλώνια θα συναντήσετε τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Φυλακωπής καθώς και τις παραλίες Μύτακα, Άγιο Κωνσταντίνο, Παπάφραγκα και Κάπρο, ενώ φεύγοντας από το χωριό με κατεύθυνση προς το νότο, θα οδηγηθείτε στα Θειωρυχεία..
.





Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην άκρη του οικισμού.








Τρυπητή 






Η Τρυπητή είναι ένας παραδοσιακός καλοδιατηρημένος οικισμός, σχεδόν ενωμένος με την Πλάκα, κτισμένος αμφιθεατρικά πάνω από τα ερείπια της κλασικής πόλης του Κλήματος.Το όνομά της οφείλεται στα μαλακά ηφαιστειογενή πετρώματά της, που έμοιαζαν τρυπημένα, όπως επίσης και στις πολλές τρύπες που υπάρχουν λαξεμένες στον βράχο πάνω στον οποίο είναι χτισμένη.
Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία τουΑγίου Νικολάου, ενώ σε αυτό το χωριό σώζονται μοναδικοί, γραφικοί ανεμόμυλοι που παλιά χρησιμοποιούνταν για την άλεση σιτηρών και σήμερα οι περισσότεροι έχουν μετατραπεί σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.
Στην Τρυπητή μπορείτε να απολαύσετε πανοραμική θέα στον κόλπο του Αδάμαντα και γαστρονομικά εδέσματα στα μεζεδοπωλεία και εστιατόρια του χωριού. Σε κοντινή απόσταση μπορείτε να επισκεφτείτε ακόμη και με τα πόδια τις Κατακόμβες και το Αρχαίο Θέατρο...












Ο Άγιος Νικόλαος.





























ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΚΕΙΜΕΝΑ : ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου