Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Β' - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΝΕΛΛΑΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ

Φηρά 


Ημεροβίγλι ...μπαίνοντας στο λιμάνι της Σαντορίνης


 Οι  λεπτομέρειες που κάνουν την Σαντορίνη ξεχωριστή.


Ο Γιαλός, τo παλιό λιμάνι, βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα Φηρά, φωλιασμένο στη βάση των απόκρημνων βράχων.
Από εδώ μεταφέρονται με το τελεφερίκ στα Φηρά οι επισκέπτες που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια, ή εκείνοι που παίρνουν τα καραβάκια για να πάνε στο ηφαίστειο.
Στο Γιαλό ξεχωρίζουν οι Τρύπες (σπηλιές), το παλιό εργοστάσιο τοματοποιίας του Γρ. Κουτσογιαννόπουλου και το κάτασπρο εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα, κτισμένο στο λιμανάκι για τις βάρκες. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα της θηραϊκής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Ο παλιός ναός είχε καταστραφεί από πτώση χωμάτινου όγκου και ξαναφτιάχτηκε από τη Μαργαρίτα Καραβία.

Στην άκρη του μικρού οικισμού, που μοιάζει αγκιστρωμένος στα βράχια, είναι κτισμένος ο εντυπωσιακός πύργος του Πέτρου Δελένδα, που είναι νεότερο κτίσμα.

Ο Γιαλός συνδέεται με τα Φηρά και με τις «Καραβολάδες», το δρόμο του Γιαλού, με τα 600 σκαλοπάτια. Οσοι αντέχουν ανεβαίνουν με τα πόδια για να θαυμάσουν την πραγματικά εντυπωσιακή θέα, ενώ άλλοι επιλέγουν τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια.



Φεύγοντας από την Σαντορίνη,βλέπουμε την Οία και από κάτω το Αμμούδι..





Τα Φηρά την νύχτα.


Θάλασσα χρυσή  του δειλινού.


 Οία - Άγιος Ιωάννης...




 Γεωμετρία.


 Αγιος Σπυρίδωνας


Πολύβουη η Οία - Άγιος Νικόλαος.


 Ημεροβίγλι


Η Νέα Καμένη ή παλιότερα και Νέα Καϋμένη, "το ηφαίστειο" για τους ντόπιους, είναι ηφαιστειογενές νησί στο κέντρο της καλδέρας της Σαντορίνης, το οποίο άρχισε να δημιουργείται το 1570 (ή 1573), με την δημιουργία αρχικά της Μικρής Καμένης και αποτελεί το πιο πρόσφατα δημιουργημένο τμήμα ξηράς στη Μεσόγειο Θάλασσα.[1]Η έκταση του σήμερα είναι 340 εκτάρια και το ψηλότερο σημείο του είναι 127 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Υπάρχουν δύο αγκυροβόλια στο νησί, ο όρμος Ταξιάρχης, στα νοτιοανατολικά του νησιού, και ο όρμος Ερινιά στα βόρεια.

Διοικητικά ανήκει στο τοπικό διαμέρισμα Θήρας του δήμου Θήρας.

Η Νέα και η Παλαιά Καμένη έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.









Οία 





Φηρά


Βραδιές γαλήνης και ρομαντισμού! Φηροστεφάνι







Ο  Άγιος Νικόλαος στην Καλντέρα....Ανήκει στο Μεγαλοχώρι!! 


Ο Άγιος Νικόλαος ο Περαματάρης




Η κυρα Παναγιά στους Μπαξέδες της Οίας.








Μέσα από την πόρτα η απέραντη θέα..





Ο Άγιος Λουκάς......στην Οία! 













Ο  Άγιος Νικόλαος













Ηλιόλουστο το πρωινό στους Μπαξέδες.









Ημεροβίγλι 



Από το Ημεροβίγλι στην Οία με τον πρωινό ήλιο....Στο βάθος η Ιος αχνοφαίνεται μέσα στην καλοκαιρινή ομίχλη..




Στους Μπαξέδες Σαντορίνης.....εκεί που η ησυχία κυριαρχεί!!



Παραλίες του βοριά στην Σαντορίνη...στους Μπαξέδες! 
































.Κατά το Μεσαίωνα, στην Οία υπήρχε ένα από τα «Καστέλια» του νησιού: το «Καστέλι του Αγίου Νικολάου».

Υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξη του κάστρου από το 1480. Προφανώς άρχισε να διαμορφώνεται λίγο νωρίτερα, την περίοδο που οι Ενετοί ήταν οι κυρίαρχοι του νησιού.

Από το καστέλι του Αγίου Νικολάου στην Οία σήμερα σώζεται ένα κομμάτι του γουλά (πύργου). Πήρε το όνομά του από υπόσκαφη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και χτίστηκε γύρω στο 1450.

Το καστέλι υπέστη μεγάλες ζημιές από το σεισμό του 1956 και ένα μεγάλο μέρος του παραδοσιακού οικισμού υποχώρησε στη θάλασσα κάτω από την καλντέρα. Μεγάλοι Ναοί, όπως η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας της Πλατσανής καταστράφηκαν ολοσχερώς.


Παρόλο λοιπόν που δεν σώζονται πολλά πράγματα από το κάστρο, το σημείο αυτό είναι από τα πιο τουριστικά μέρη της Ελλάδας. Είναι το σημείο όπου καταφτάνουν κάθε απόγευμα άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο για να δουν το ηλιοβασίλεμα.
 


 Αγία Αικατερίνη  - To κάστρο του Αγίου Nικολάου στην Οία

Από το καστέλι του Αγίου Νικολάου στην Οία σήμερα σώζεται ένα κομμάτι του γουλά. Πήρε το όνομά του από υπόσκαφη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και χτίστηκε γύρω στο 1450. Έχει μια ιδιαίτερα πλούσια ιστορία, αλλά ο σεισμός του 1956, που έκανε μεγάλες καταστροφές σε ολόκληρη την Οία, έπληξε και το καστέλι του Αγίου Νικολάου. Παρ’ όλα αυτά, το σημείο του κάστρου της Οίας, όπως θα ακούσετε να το λένε σήμερα, είναι ίσως το πιο διάσημο σημείο του νησιού. Στους μαυροκόκκινους, μισογκρεμισμένους τοίχους του καταφθάνουν κάθε απόγευμα άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο για να δουν το ηλιοβασίλεμα. Απ’ αυτό, το ίδιο σημείο που οι Σαντορινιοί τριών αιώνων (από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα) έβλεπαν τους πειρατές να πλησιάζουν.
Tip:Αν δεν σας αρέσει η πολυκοσμία, αποφύγετε το κάστρο της Οίας την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Όλες τις άλλες ώρες η θέα θα σας ανταμείψει.



Η Παναγία Ματρώνα.







 Οία ο ναός της Αναστάσεως μέσα στην βροχή






Η παραλία Κολούμπος με το Ηφαίστειο Κολούμπο υποθαλάσσιο και ενεργό!!! 


Μια παραλία φτιαγμένη από λάβα........Παραλία Κολούμπος.


Αμμούδι.....Ετσι ονομάζεται το λιμανάκι κάτω από την Οία όπου φτάνει ασφαλτόδρομος. Εδώ φόρτωναν οι εμποροπλοίαρχοι τα ιστιοφόρα πλοία τους με προϊόντα το νησιού –μεταξύ των οποίων και το φημισμένο σαντορινιό κρασί Vinsanto- για τη Ρωσία και άλλες χώρες.Τα κτίσματα στο Αμμούδι χρησίμευαν ως αποθήκες για τα εμπορεύματα. Xάρη στην ποικιλία των όγκων και την πλαστικότητά τους αποτελούν και σήμερα ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό σύνολο.
















Το σκηνικό της φθοράς,πάνω στην τελειότητα! — Ημεροβίγλι













 Πάνω από τον βράχο του Σκάρου.. —































ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΚΕΙΜΕΝΑ : ΝΕΛΛΑ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ 


ΤΟ Α' ΜΕΡΟΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ εδώ 







1 σχόλιο: