Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του βραβευμένου βιβλίου της Ρένας Τζωράκη «ΕΛΛΗΝΙΔΟΣ ΛΟΓΟΣ».








 Στην παραπάνω φωτογραφία, η κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς , που μίλησε για το βιβλίο της Ρένας Γ. Τζωράκη "Ελληνίδος Λόγος", Φιλόλογος- Ιστορικός- συγγραφέας και πρώην Λυκειάρχης κα Άννα Μεταξάκη.


Σε μια κατάμεστη αίθουσα στην Ανδρόγεω, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μουσικοποιητική εσπερίδα την Δευτέρα 8-5-2017 και ώρα 7.30 μμ. , με αφορμή την επανέκδοση του βραβευμένου βιβλίου της Ρένας Τζωράκη- Μανουκάκη
« ΕΛΛΗΝΙΔΟΣ ΛΟΓΟΣ».Σε πρώτη εκτέλεση ακούστηκε το μελοποιημένο ποίημα "Ολυμπιοαετοί" Συνεργασία της Ρένας Τζωράκη, Κώστα Χατζάκη και Νίκου Ηλιάκη.
Απαγγέλθηκαν ποιήματα από το βιβλίο της Ρένας Τζωράκη από τον Στρατηγό εν αποστρατία κο Γιώργο Συμεωνίδη και την ίδια την δημιουργό Ρένα Γ. Τζωράκη.
Η Λογοτέχνιδα, ευχαρίστησε από καρδιάς όλο το ακροατήριο και τόνισε:
Ποιον να πρωτοευχαριστήσω απόψε για την όμορφη αυτή μουσικοποιητική εσπερίδα, που πιστεύω άγγιξε τις καρδιές όλων μας.
Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά η ρήση του Πλάτωνα πως: 
«Άριστος φύλακας του ανθρώπου είναι ο λόγος σε συνδυασμό με την μουσική. Καθώς μόνο αυτός θα γίνει ο ισόβιος σωτήρας της αρετής, αν υπάρχει μέσα σ' αυτόν που την κατέχει. »
Να αρχίσω λοιπόν με ευχαριστήρια για τον Κο Κώστα Χατζάκη Του Ηλία, για την υμνομαντινάδα του, αγωνιζόμενο στην Υμνοποίηση που μαζί, συνδημιουργήσαμε το ποίημα που μόλις ακούσατε «Ολυμιοαετοποί» και το μελοποίησε με το δικό του μοναδικό τρόπο ο μελωδοποιός κος Ηλιάκης Νίκος , πρώην πρόεδρος των Κρητών καλλιτεχνών. 
Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλο το καλλιτεχνικό σχήμα του Νίκου Ηλιάκη, συγκεκριμένα τον κο Μπαλτζάκη Μηνά και τον κο Τζανάκη Κώστα.
Τους ευχαριστώ θερμά όλους για την άψογη συνεργασία, και την χρόνια φιλία μας, που αποδεικνύεται για άλλη μια φορά , όταν υπάρχει συλλογική προσπάθεια, άνευ όρων Αγάπη και ανιδιοτέλεια , μετατρέπεται σε μια ήρεμη δύναμη, που μπορεί να κάνει θαύματα!!!
Είναι από τις στιγμές που το εγώ αφανίζεται και γίνεται το συλλογικό Εμείς.
Ευχαριστώ πολύ τον συντονιστή της βραδιάς ευπατρίδη, γνήσιο φίλο και ευαίσθητο άνθρωπο , τον Ουρολόγο –χειρούργο κο Παρανυχιανάκη Γιώργο.
Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο των Κρητών Λόγος κο Καρτσάκη για τα όμορφα λόγια του και τον Πρόεδρο του Λογοτεχνικού Συνδέσμου Ηρακλείου τέως Λυκειάρχη και από τους αγαπημένους μου Φιλολόγους στο τότε Γυμνάσιο Κρουσώνα Κο Μαστρογιαννάκη Κώστα, ο οποίος με εντρύφησε στη Λογοτεχνία.
Ήμουνα πολύ τυχερή που τον είχα καθηγητή μου εκείνα τα χρόνια, που δεν γινόταν φροντιστήρια, όπως σήμερα, μα με το παρ/μα και την συμπεριφορά του μας έδωσε να καταλάβουμε πως η Λογοτεχνία κάνει τον άνθρωπο πιο ευαίσθητο, πιο αληθινό, πιο ανθρώπινο.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια που μας έμαθε όταν πρωτομπήκε στην τάξη μας, λόγια που με σφράγισαν και με σημάδεψαν σαν άνθρωπο:
«Στοχαστείτε τα έργα αυτού του κόσμου, ακούστε τα λόγια των σοφών, όλα τα καλά κάντε τα δικά σας. Με αυτό σαν βάση, ανοίξτε τη δική σας πόρτα στην αλήθεια. Μην παραβλέπετε την αλήθεια που βρίσκεται μπροστά σας. Μελετήστε πώς ρέει το νερό σ' ένα ρυάκι, ήρεμα και ελεύθερα ανάμεσα στα βράχια. Μάθετε από βιβλία ιερά και από σοφούς ανθρώπους. Τα πάντα -ακόμα και βουνά, ποτάμια, δέντρα και λουλούδια- να είναι δάσκαλοί σας.»
Κ Καθηγητά από τα βάθη της ψυχής μου ένα μεγάλο ευχαριστώ που ήσασταν ο Φιλόλογος που μας μεταλαμπάδεψε το Φως της Ποίησης και της λογοτεχνίας.
«Αυτοί που δίνουν καλή εκπαίδευση στα παιδιά, πρέπει να τιμώνται περισσότερο από εκείνους που τα γέννησαν, γιατί οι γονείς τους έδωσαν μόνο τη ζωή, οι παιδαγωγοί όμως την ικανότητα να ζουν καλά». Αριστοτέλης
Είμαι τόσο τυχερή που σας είχα καθηγητή μου και που τώρα είχα τη χαρά να είστε εδώ σαν Πρόεδρος του Λογοτεχνικού συνδέσμου , να με προλογίσετε….
Ευχαριστώ θερμά την κα Άννα Μανουκάκη- Φιλόλογο και ιστορικό για την τιμή που μου έκανε τα μεστά και περιεκτικά λόγια της, μα πάνω από όλα για την όμορφη ζεστή και ουσιαστική φιλία μας όλα αυτά τα χρόνια, τις πολύτιμες συμβουλές της την ανεκτίμητη Αγάπη της, που δεν την αλλάζω με όλους τους θησαυρούς της γης και την συμπαράστασή της σε καιρούς δύσκολους για μένα…
Καλή μου Άννα δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο , παρά μαζί με το ευχαριστώ το σ’ αγαπώ, γιατί δεν μπορώ τίποτε άλλο να πω πιο βαθύ , πιο μεγάλο… 
Ευχαριστώ τον αρχιτέκτονα μηχανικό κο Ηρακλή Πυργιανάκη για την ουσιαστική ομιλία του, που έδειξε πως κατάλαβε τον παλμό, το συναίσθημα και την κατάθεση της ψυχής μου μέσα από το Βιβλίο μου.
Ευχαριστώ θερμά τον στρατηγό και φίλο μας κο Συμεωνίδη Γιώργο για την πολύτιμη φιλία του όλα αυτά τα χρόνια και την θαυμάσια απαγγελία του , που χάριν της μαγική στεντόρειας φωνής του, αναδείχτηκαν τα ποιήματά μου γιατί Τα ποιήματά μας,
κύμβαλα αλαλάζοντα,/ασυνάρτητα/στα βάθη της ερήμου, /
όταν δεν αγαπηθούν./
Να ευχαριστήσω δημόσια τον σύντροφο της ζωής μου και πατέρα των παιδιών μου, που για 32 ολόκληρα χρόνια ανέχεται τις ιδιαίτερες ευαισθησίες μου, τις νυχτερινές αφυπνίσεις μου, όταν η έμπνευση με καλεί και πρέπει να καταγράψω το στίχο στο χαρτί, και παρόλο που δεν είναι της λογοτεχνίας, μου συμπαραστέκεται και είναι μαζί μου στα εύκολα και τα δύσκολα.
Ευχαριστώ τα τρία παιδιά μου, την Πηγή και την έμπνευση της ζωής μου για την κατανόηση , την αποδοχή και προπάντων την Αγάπη τους…
Ευχαριστώ τον πατέρα μου, για τις αρχές που μου έδωσε, για την Αγάπη του τις συμβουλές του, που μου δίνει δύναμη να προχωρώ γιατί είναι ο Βράχος και το στήριγμά μου στη Ζωή μου.
Ευχαριστώ τα αδέλφια μου , όλους τους συγγενείς που ήρθαν απόψε εδώ, τους καλούς φίλους, τους κουμπάρους μα πάνω από όλα εσάς τους ομότεχνούς μας από το Σύλλογο συγγραφέων – Λογοτεχνών Κρητών Λόγος, επίσης από τα βάθη της καρδιάς μου τα πνευματικά μου αδέλφια εκείνοι ξέρουν και επιθυμούν την ανωνυμία μέσα στην αίθουσα, είναι αυτοί , που μου δίνουν δύναμη και μου τονίζουν συνεχώς πως δεν είμαι μονάχη…
Και τέλος ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς, που με τιμήσατε απόψε, εσάς το αναγνωστικό μου κοινό, που πάντα με ενθαρρύνετε να συνεχίσω…
Για το τέλος αφήνω τον καλό μου Φίλο Βαγγέλη Γεωργαντόπουλο πρώην αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου ,για την βοήθειά του απόψε με το λάπτοπ, μα πάνω από όλα για την φιλία μας και την αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό , που τρέφουμε ο ένας για τον άλλον ειδικά σήμερα, που οι φιλίες αποδεικνύονται τόσο ψεύτικες και υποκριτικές…
Από τα βάθη της καρδιάς μου όλους εσάς που ήρθατε απόψε εδώ και κοιτώντας σας στα μάτια, να παίρνω κουράγιο και να εισπράττω την Αγάπη σας , για να συνεχίσω…
Ρένα Τζωράκη

 Ο Στρατηγός κος Γιώργος Συμεωνίδης με την Ρένα Τζωράκη σε απαγελία των ποιημάτων από το βιβλίο "ΕΛΛΗΝΙΔΟΣ ΛΟΓΟΣ"



Ο Πρόεδρος Συγγραφέων - Λογοτεχνών "Κρητών Λόγος" κος Κώστας Καρτσάκης


Η Φωτό με το πάνελ της παροτσίασης.Από αριστερά κος Γεωργαντόπουλος Βαγγέλης συγγραφέας - ποιητής πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, ο Στρατηγός κος Συμεωνίδης Γιώργος, η ποιήτρια Ρένα Τζωράκη, ο κος Ηρακλής Πυργιαννάκης Αρχιτέκτωνας Μηχανικός, ο Συντονιστής της βραδιάς ουρολόγος- χειρούργος κος Γιώργος Παρανυχιανάκης, η Φιλόλογος- ιστορικός - συγγραφέας κα Άννα Μεταξάκη και το καλλιτεχνικό σχήμα του κου Νίκου Ηλιάκη,  συγκεκριμένα τον κο Μπαλτζάκη Μηνά και τον κο Τζανάκη Κώστα.


Ο κος Κώστας Μαστρογιαννάκης Πρόεδρος του Λογοτεχνικού Συνδέσμου Ηρακλείου και τέως Λυκειάρχης- Φιλόλογος.



Ο κος Κώστας Χατζάκης του Ηλία , Υμνοποιητής, από το Λαμπροκεντροχώρι Ιεράπετρας σε ένα χαιρετισμό.




Το καλλιτεχνικό σχήμα του μελωδοποιού κου Νίκου Ηλιάκη , πρώην Προέδρου των Κρητών καλλιτεχνών με τους κους Μπαλτζάκη Μηνά και Τζανάκη Κώστα σε πρώτη εκτέλεση το ποίημα " ΟΛΥΜΠΙΟΑΕΤΟΙ".




 Στην πρώτη σειρά ο πατέρας και τα αδέλφια της Ρένας.




 Η κατάμεστη αίθουσα της Ανδρόγεω



Οι ομιλητές της βραδιάς στο πάνελ.



Ο ομιλητής κος Ηρακλής Πυργιαννάκης Αρχιτέκτονας Μηχανικός, που τον ευχαριστώ θερμά για την ιδιαίτερη αναφορά στον παππού μου, Αστρινό Τζωράκη, που τον σκότωσαν οι Γερμανοί στα χρόνια της κατοχής και έκαψαν το σπίτι της γιαγιάς μου ...


Πλάνο διαφορετικό από την κατάμεστη αίθουσα




Όλοι στο πάνελ




Ανδρόγεω λίγο πριν το τέλος


Η μεγάλη μου κόρη Αθηνά σε ρόλο βιντεολήπτη



 Ο άνδρας μου με τα δυό μεγαλύτερα παιδιά μου



ΥΓ: Για τις υπέροχες φωτό που ανέβασα θερμά ευχαριστώ τον Γιάννη Μανιώρο ξάδελφό μου και άριστο φωτογράφο!!!
Ρένα Τζωράκη

Λογοτεχνικό περιβόλι!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://logotexnikoperiboli.blogspot.gr/

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου