Τρίτη 9 Μαΐου 2017

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΝΕΠΟΛΙΤΩΝ - ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΩΝ : ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΕ ΛΙΜΝΗ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ , ΚΑΣΤΑΝΙΑ , ΚΙΑΤΟ

Την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 το Σωματείο Ινεπολιτών - Κασταμονιτών πραγματοποίησε  ημερήσια εκδρομή  στη Λίμνη Στυμφαλία και στην Καστανιά. Το πούλμαν, γεμάτο από  εκδρομείς, ξεκίνησε από τον Άγιο Στέφανο στις 8:30.


Πρώτη στάση στον Ισθμό για καφέ .


 Λίμνη Στυμφαλία

Μετά  από μια υπέροχη διαδρομή μέσα στο πράσινο, φτάσαμε στη Λίμνη Στυμφαλία

Η Στυμφαλία είναι ελώδης λίμνη της ορεινής Κορινθίας. Βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 600 μέτρων ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος. Διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες και η έκτασή της φτάνει τα 3,5 τ.χλμ. Το βάθος της Λίμνης στα σημεία οπού καλύπτεται μονίμως από νερό κυμαίνεται από 2 - 2,5 μέτρα την Άνοιξη και μισό (0,5) περίπου μέτρο στις αρχές του Φθινοπώρου.



Η λίμνη Στυμφαλία συνδέεται με τον έκτο άθλο του Ηρακλή ο οποίος στην περιοχή αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Ο Ηρακλής κατάφερε να παρασύρει τις όρνιθες να βγουν από την πυκνή βλάστηση της λίμνης, χάρη στα κρόταλα από χαλκό που του έδωσε η θεά Αθηνά. Στην συνέχεια ο Ηρακλής πετύχαινε τις όρνιθες που αποκαλύπτονταν με τα βέλη του.

 Κοντά στις όχθες της λίμνης ήταν χτισμένη η Αρκαδική πόλη Στύμφαλος. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους ο αυτοκράτορας Αδριανός κατασκεύασε υδραγωγείο με το οποίο υδροδότησε την Κόρινθο με νερό από την λίμνη




 Στην λίμνη επιβιώνει το ψάρι "Phoxinellus Stymfalicious" το οποίο είναι ενδημικό της λίμνης. Χαρακτηριστικό του είναι πως έχει την ιδιότητα να επιβιώνει όταν αποξηραίνεται η λίμνη βυθιζόμενο στο παχύ στρώμα λάσπης που δημιουργείται. Στην λίμνη βρίσκουν καταφύγιο επίσης μεταναστευτικά πουλιά και για πολλά από αυτά η λίμνη αποτελεί τόπο αναπαραγωγής https://el.wikipedia.org/
  
Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας



Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, που επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, εστιάζει στην αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. 
Στόχος του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.

Τι θα δείτε ;

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία. Εκεί απομάκρυνε ο Ηρακλής τις Στυμφαλίδες όρνιθες, σύμφωνα με τη μυθολογία. 
Στην πρώτη ενότητα του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας θα βρείτε στοιχεία για το περιβάλλον της περιοχής και τη σημασία του.

Φωτογραφία - Ελένη Βιτάκη 






Στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας έχετε πρόσβαση σε ένα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο έκθεμα: ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής!




Οι μικροί επισκέπτες θα χαρούν να ανεβούν στη βάρκα για να δουν από κοντά φυτά και ψάρια του υγροβιότοπου, όπως φαίνονται στην τομή της λίμνης στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να δουν πρωτότυπες μακέτες. Επιπλέον, οι ψηφιακές αναπαραστάσεις του Μουσείου ζωντανεύουν στα μάτια των παιδιών πώς οι άνθρωποι ζούσαν σε αρμονία με τη φύση, για χιλιάδες χρόνια, γύρω από τη Λίμνη Στυμφαλία.







Φωτογραφία - Ελένη Βιτάκη 

Φωτογραφία - Ελένη Βιτάκη 






Στη δεύτερη ενότητα θα δείτε πώς το περιβάλλον της περιοχής επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων. Για να κατανοήσετε καλύτερα την ιστορία, τη λαογραφία, το περιβάλλον και τη ζωή στη Στυμφαλία ανά τους αιώνες, το Μουσείο Περιβάλλοντος διαθέτει: 
Εικαστικά σύνολα για τη χρήση των αντικειμένων
Πλούσιο εποπτικό υλικό εκπαιδευτικού χαρακτήρα
Μακέτες
Πρωτότυπες ψηφιακές αναπαραστάσεις
Ταινίες τεκμηρίωσης

Φωτογραφία - Ελένη Βιτάκη













Φωτογραφία - Ελένη Βιτάκη 





Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. 






Στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού. 

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα μεπαιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις, όπως το πρόγραμμα «Παιχνίδια μυστικά, στης λίμνης τα νερά».http://www.piop.gr/









Καστανιά 


Μετά από μια δαιδαλώδη , δύσκολη αλλά πανέμορφη διαδρομή μέσα στο πράσινο ανεβήκαμε στην Καστανιά . 
Η Καστανιά είναι χωριό του νομού Κορινθίας και ανήκει διοικητικά στο δήμο Σικυωνίων. Στην τοπική ενότητα Καστανιάς περιλαμβάνονται επίσης οι οικισμοί Καρτέρι και Μικρός Μαχαλάς.
Η Καστανιά πήρε το όνομα της από ένα μεγάλο δάσος από καστανιές που υπήρχε στην περιοχή.
Η Καστανιά είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Κυλλήνη (Ζήρια). Απέχει 80 χιλιόμετρα από την Kόρινθο. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία, και πρόσφατα ο ήπιος τουρισμός.


Το δάσος με τις καστανιές παρείχε στους κατοίκους του χωριού μία σημαντική οικονομική άνεση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Σαν αποτέλεσμα κατόρθωσαν να ενισχύσουν σημαντικά τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων μέσω της παροχής τροφίμων και πυρομαχικών. Ηγέτης των κατοίκων του χωριού υπήρξε ο ιερέας Γεώργιος Νίκας ή Παπανίκας.


Το δάσος με τις καστανίες καταστράφηκε γύρω στα 1825. Για τον αφανισμό του υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία φέρει ως υπαίτιο το στρατό του Ιμπραήμ και η άλλη την εμφύλια διαμάχη μεταξύ της οικογένειας Νοταρά το καλοκαίρι του 1826. Την περίοδο του εμφυλίου καταστράφηκε και το σπίτι του Παπανίκα, ως αντίποινο για τη μη συμμετοχή του στη διαμάχη https://el.wikipedia.org/






Στην Καστανιά απολαύσαμε τους νόστιμους μεζέδες ,το θαυμάσιο κρασί και την άμεση εξυπηρέτηση της ταβέρνας " Το στέκι " . 



Και μετά το βουνό η θάλασσα και μάλιστα... φουρτουνιασμένη!!! Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το Κιάτο για καφέ και παγωτό !


Τέλος ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής γεμάτοι όμορφες εικόνες  από την Ελληνική φύση που τώρα την Ανοιξη μας έδειξε τον καλύτερό της εαυτό !!







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου