Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

ΟΥΜΒΕΡΤΟΣ ΑΡΓΥΡΟΣ - ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Αυτοπροσωπογραφία, 1917
Ο Ουμβέρτος Σ. Αργυρός (Καβάλα, 1882 ή 1884 – Αθήνα, 1963) ήτανΈλληνας ιμπρεσιονιστής ζωγράφος.

Γεννήθηκε στην Καβάλα ενώ η οικογένεια του καταγόταν από τη Νιγρίτα.Σπούδασε από το 1900 ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλους τους Νικηφόρο Λύτρα και Γεώργιος Ροϊλό και αποφοίτησε με άριστα το 1904. Αργότερα έλαβε υποτροφία και συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία του Μονάχου από το 1907 ως το 1911. Παρέμεινε στην Γερμανίαμέχρι το 1929 πραγματοποιώντας ταυτόχρονα μεγάλο ταξίδι εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην Ευρώπη, την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή.[2] Το 1929επέστρεψε στην Ελλάδα και εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ αργότερα διετέλεσε υποδιευθυντής και τρεις φορές διευθυντής της.

Στο εργαστήριό του, μαθήτευσαν πολλοί μετέπειτα σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες, όπως οι Βλάσης Κανιάρης, Φώτης Ζαχαρίου, Τηλέμαχος Κάνθος,Χρήστος Καπράλος, Γιώργος Μανουσάκης, Γιάννης Μόραλης, Νίκη Καραγάτση, Νίκος Νικολάου, Θωμάς Φανουράκης, Γιάννης Σπυρόπουλος, κ.ά.

Κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, έλαβε εντολή από την κυβέρνηση Μεταξά να πάει στο μέτωπο ως επίσημος πολεμικός εικονογράφος, μαζί με τον γλύπτη Φωκίωνα Ρωκ. Από την επίσκεψή του στο μέτωπο, δημιούργησε 32 πίνακες που απεικονίζουν το Έπος του 1940 και που σήμερα στολίζουν το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Το 1952, η Ακαδημία Αθηνών τού απένειμε το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών και το 1959 τον εξέλεξε τακτικό της μέλος.
Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του διαδρομής έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Μπιενάλε της Βενετίας τα έτη 1934 και 1936, κλπ) ενώ το 1925 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου Παρνασσού. Πέθανε στην Αθήνα το 1963. Προτομή του υπάρχει στο Δημοτικό Πάρκο της Καβάλας ενώ η διώροφη οικία του αγόρασε στις Σέρρες λίγα χρόνια πριν το θάνατο του, αποτελεί αξιοθέατο της πόλης.Έργα του βρίσκονται σε διάφορα μουσεία και ιδρύματα όπως η Εθνική Πινακοθήκη, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας κλπ.

Ο Αργυρός ανήκει στη σχολή των ιμπρεσιονιστών.Κατά τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του καταπιάστηκε με θέματα μυθολογικού και συμβολικού περιεχομένου ενώ τα επόμενα χρόνια δημιούργησε έργα με προσωπογραφίες, εικόνες της καθημερινότητας, γυμνά και εσωτερικούς χώρουςhttps://el.wikipedia.org/


 Χαϊδελβέργη

  Καλοκαίρι. 

 Στην παραλία.

  Στην ακρογιαλιά

 Δύο κοπέλες στη βάρκα στον ποταμό Isar. 1912-1928.

Βουλιαγμένη.Αποψη της Βενετίας 1

 Αποψη της Βενετίας 2

 Άποψη της Μυκόνου

 Άποψη της Ρόδου 

 Αραξοβόλι Αρχαίο ερείπιο


 Βάρκα σε λιμάνι  Βουνοπλαγιά


 Βραχώδης ακτή Γαμήλια πομπή


 Γυναίκα που παίζει βιολί

 Δειλινό


Επαυλη στην εξοχήΕπιστροφή στο λατομείοΖευγάρι νεαρών βοσκών στον αγρό


Η κυρία με τα χρυσάνθεμαΗ φιλαρέσκεια


 Κορίτσι που διαβάζειΛουόμενηΜια στιγμή αντανάκλασης Ορεινό χωριό


Πελοπόνησος


Πέτρινο τοπίο


Πηγάδι στην  εξοχή 


Πορτρέτο κυρίας


 Σοκάκι με καμάρα


Στήλες αρχαίου ναού
Στο πηγάδι  Το άρμεγμα


Πορεία προς το Μέτωπο 
Το καταφύγιο

Το μάζεμα σταφυλιών Κοντά στο παράθυρο


Ενάλιο σπήλαιο

 Τοπίο με κυπαρίσσι

 Ο ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς

 Αποψη της Ρόδου 

Οι πίνακες είναι από :

https://paletaart.wordpress.com/
http://annagelopoulou.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου