Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΝΕΠΟΛΙΤΩΝ - ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΩΝ - ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΕ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ , ΚΑΨΙΑ , ΛΕΒΙΔΙ



Την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 το Σωματείο μας πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή σε Μαντίνεια, Κάψια, Λεβίδι. Μια εκδρομή αρκετά καλά οργανωνένη με ενδιαφέρουσες επισκέψεις και πολύ κέφι !!!
Αρχικά επισκεφτήκαμε τον Ναό της Αγίας Φωτεινής Μαντίνειας. Η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις αρχαιότητες της Αρχαίας Μαντινείας κοντά στην Τρίπολη και χτίστηκε το 1972. Η εκκλησία αποτελεί ιδιοκτησία του Μαντινειακού Συνδέσμου, βρίσκεται μέσα στην αρχαία πόλη και ολοκληρώθηκε εξωτερικά το 1973.


Η εκκλησία ξεχωρίζει για την πρωτότυπη αρχιτεκτονική της που είναι κράμα διάφορων ρυθμών, από την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική μέχρι την βυζαντινή αρχιτεκτονική, όπως και τον αγιογραφικό της διάκοσμο που παραπέμπει στην κλασική αρχαιότητα. Ο περίβολος του ναού διακοσμείται από κατασκευές αρχαιοελληνικής έμπνευσης και μνημειακού χαρακτήρα. Η διάθεση του αρχιτέκτονα είναι εμφανώς να συγκεράσει παραδοσιακές ελληνικές επιδράσεις με την αρχαία ελληνική αισθητική, προτείνοντας μια γέφυρα-συνέχεια μεταξύ του παλιού - της κλασικής εποχής που εδώ εκπροσωπείται από την αρχαία Μαντινεία - και του νέου, δηλαδή της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής παράδοσης.







 Η αρχιτεκτονική του ναού, όπως και η κλασική σύλληψη και απόδοση των μορφών των αγιογραφιών, προκάλεσε και συνεχίσει να προκαλεί αντικρουόμενες κριτικές, διαφωνίες και αντιπαραθέσεις. Στο παρελθόν μάλιστα προκάλεσε και την επέμβαση της επίσημης Εκκλησίας, η οποία απαίτησε, και τελικά επέβαλε, την μερική αντικατάσταση των αγιογραφιών.




 Εκτός από τον κυρίως ναό στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας χτίστηκαν δύο «αρχαιοελληνικές» κατασκευές. Το αρχαιοπρεπές οικοδόμημα, το «Ηρώον», προς τιμή όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα και κατάγονται από τα Δ.Δ. του Δήμου Μαντινείας και στα δυτικά της εκκλησίας το «Φρέαρ Ιακώβ» που συμβολίζει τη συνάντηση του Ιησού με τη Σαμαρείτιδα. Όταν επισκεφτείς την εκκλησία και τα δεις δίπλα της έχεις την ψευδαίσθηση ότι είναι αρχαία, ακόμα και όταν γνωρίζεις ότι χτίστηκαν πριν από 40 περίπου χρόνια πηγή 

«Ηρώον»



Το «Φρέαρ Ιακώβ»

Μετά επισκεφτήκαμε το παραδοσιακό οινοποιείο " Καλόγρη " στην Κάψια. Μας έγινε ενημέρωση ότι το οινοποιείο είναι μια οικογενειακή επιχείρηση και χώρος του χρησιμοποιείται και για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δοκιμάσαμε τα κρασιά με σπιτικό πιροσκί που μας κέρασαν.
















 Φωτογραφία Ελένη Βιτάκη 









πηγή 

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Σπήλαιο Κάψια, ένα εντυπωσιακό σπήλαιο ( στο οποίο απαγορεύονται οι φωτογραφίες ).
Το Σπήλαιο Κάψια βρίσκεται 15 χιλιόμετρα μακριά από την Τρίπολη και 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό Κάψια. Οι ειδικοί το έχουν κατατάξει στον κατάλογο των 10 πιο αξιόλογων σπηλαίων της ελληνικής επικράτειας. Βρίσκεται στην περιφέρεια της κλειστής γεωλογικής λεκάνης του Μαντινειακού οροπεδίου και συνδέεται με το περίπλοκο σύστημα από φυσικές καταβόθρες που χαρακτηρίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Ανάμεσα στα ευρήματα του σπηλαίου συγκαταλέγονται ανθρώπινα οστά και πήλινα καθημερινά σκεύη.
Το σπήλαιο ερευνήθηκε πρώτη φορά από το Γάλλο αρχαιολόγο Γουσταύο Φουζέρτο 1887 στο πλαίσιο των ανασκαφών του στη Μαντίνεια Αρκαδίας. Το 1911 γίνεται η επίσημη ανακοίνωση για τον σπηλαιολογικό αυτό θησαυρό και αποτελεί γεγονός που σηματοδοτεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ελληνική κρυφή γη. Το 1974 ανακαλύπτεται και νέο τμήμα του σπηλαίου, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους φυσιοδίφες και τους ρέκτες. Το σπήλαιο αποδεικνύεται βιβλίο καταγραφής γεωλογικών συμβάντων. Πάνω του έχει αφήσει πιστοποιημένα ίχνη μια μεγάλη πλημμύρα. Και ταυτόχρονα έρχονται στο φως μέσα από τα βάθη της γης λυχνάρια, εργαλεία, θραύσματα οστών που διηγούνται την ιστορία της επιβίωσης.
Ένας από τους χώρους του σπηλαίου της Κάψιας έχει το όνομα «Αίθουσα των Θαυμάσιων». Χρώματα εκρηκτικά, κόκκινα και κίτρινα και γαλάζια δημιουργούν ένα έργο τέχνης απαράμιλλης ομορφιάς φτιαγμένο από την ίδια τη φύση πηγή


Κτιριακές εγκαταστάσεις του σπηλαίου.

Είσοδος  του σπηλαίου.
 ΚαταβόθρεςΦωτογραφία Ελένη Βιτάκη 

 Καταβόθρες

Το μεσημέρι φάγαμε στο εστιατόριο Sunset πριν το Λεβίδι, νόστιμο φαγητό (που είχαμε προπαραγγείλει), άψογο σερβίρισμα, υπέροχος χώρος και μετά χορός. Στα πλαίσια του εορτασμού της "ημέρας της γυναίκας", έγινε μια σύντομη αναφορά από την γραμματέα του Σωματείου και μοιράστηκαν λουλούδια στις γυναίκες (αλλά και στου άνδρες για τις γυναίκες τους).







Φωτογραφία Ελένη Βιτάκη 












Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το Λεβίδι για καφέ και περίπατο στα αξιοθέατα, όπως το σπίτι του πρώην Πρωθυπουργού Αλεξάνδρου Παπαναστασίου με προσωπικά του αντικείμενα και το προσωπικό του αρχείο.


Πλατεία με τις καφετέριες στο Λεβίδι. 


 Το σπίτι του Αλεξάνδρου Παπαναστασίου































Στο πούλμαν της επιστροφής











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου