Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

ΚΑΣΤΕΛΛΑ - ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ , ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ  Ἄσ᾿ τη βάρκα στο κύμα όπου θέλει να τρέχει,
ας ὁρίζει τ᾿ ἀγέρι, τιμόνι-πανί,
τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν ἔχει,

είναι πι᾿ όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί,

η ζωή μία δροσιά είναι, ένα κύμα, ἂς το φέρει 

όπου θέλει τ᾿ ἀγέρι, όπου ξέρει τ᾿ ἀγέρι.
~~ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ~~

 Πάνω στο μπράτσο χάραξε η μέρα μιαν ευχή
για το χορό που στήσανε στ' αστέρια οι Περσείδες..
Δεν πέφτουνε, χρυσάφι μου, τα κάστρα με ευχές
ούτε ξυπνούν τα όνειρα στις μαύρες τις οθόνες......
Η οργανωμένη αμμουδερή παραλία Βοτσαλάκια βρίσκεται ανάμεσα στο Μικρολίμανο (Τουρκολίμανο) και την Ζέα (Πασαλιμάνι) στην νότια ακτή της Πειραϊκής χερσονήσου, κάτω από τον ιστορικό λόφο της Καστέλλας. Βρίσκεται λοιπόν σε απόσταση λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το λιμάνι του Πειραιά και 13 από το κέντρο της Αθήνας. Μπροστά στην παραλία βρίσκεται η βραχονησίδα Κουμουνδούρου
Η παραλία είναι καλά οργανωμένη και είναι ιδιοκτησία του Δήμου και προσφέρει πολλές υπηρεσίες και ανέσεις σε ένα απρόσμενα όμορφο περιβάλλον τόσο κοντά, κυριολεκτικά μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης. Πρόσθετο προσόν της παραλίας είναι ότι εδώ τα νερά του Σαρωνικού κόλπου είναι πολύ ήρεμα και σπανίως τα πιάνει ο καιρός, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να έχουν μια όμορφη επιλογή κυριολεκτικά μέσα στα πόδια τους.
ΦΙΛΝΤΙΣΕΝΙΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙ- παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου 

Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

Φιλντισένιο καραβάκι
στ' όνειρό μου ήρθες μιαν αυγή
και με πήρε ταξιδάκι
να γυρίσουμε τη γη.Είδα χώρες, είδα τόπους
πικραμένα είδα τα παιδιά
κόσμο εγνώρισα κι ανθρώπους
κι έβαλα πόνο στη καρδιά

Καραβάκι μου ξεκίνα
πάμε πάλι στην Αθήνα
τραγουδάνε τα πουλιά στην Αττική
Η Νησίδα Κουμουνδούρου ή παλαιότερα λεγόμενη Σταλίδα ή "νησάκι του Παρασκευά" είναι μια μικρή βραχονησίδα, η πλησιέστερη στο Πειραιά. Βρίσκεται μεταξύ των πειραϊκών λιμένων του Μικρολίμανου (πρώην Τουρκολίμανου) και της Ζέας (πρώην Πασαλιμάνι) μόλις 30 περίπου μέτρα από τις νότιες ακτές του πρώτου, και ακριβώς απέναντι (νότια) του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος (πρώην ΒΝΟΕ) και του πύργου του Κουμουνδούρου, εξ ου και το όνομα της νησίδας.

Το 1925 η ειδική επιτροπή που συστάθηκε τότε για την διόρθωση τοπωνυμιών και σημείων του Πειραιά ονομάτισε επίσημα τη νησίδα ως Νησίδα Μουνιχίας, σε πολλούς όμως χάρτες έφερε μέχρι τότε την ακατανόητη ονομασία "Σταλίδα". Η νέα όμως ονομασία δεν κατάφερε να καθιερωθεί έναντι της αυθαίρετης ονομασίας "Νησίδα Κουμουνδούρου" που και τελικά είναι περισσότερο γνωστή σήμερα. Στη δεκαετίες του "50 και του "60 στην έναντι της νησίδας παραλία υπήρχε μια μικρή ταβέρνα με το όνομα Παρασκευάς, με το όνομα του οποίου λεγόταν τότε τόσο η παραλία όσο και η νησίδα. ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ: 
Από τις αγαπημένες παραλίες των κατοίκων του Πειραιά αφού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια της πόλης. Τα Βοτσαλάκια είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για όσους δεν θέλουν να απομακρυνθούν από την πόλη. 
Η παραλία βρίσκεται μεταξύ των λιμανιών της Ζέας και της Καστέλας. 
 To ωραιότερο θερινό σινεμά ...
δίπλα στην θάλασσα !!! 
Στον Πειραιά στην παραλία Βοτσαλάκια !!! 

Ο Ανδρέας Γαρύφαλλος χαρακτηρίστηκε ως ο πατριάρχης του ελληνικού πόλο και όχι άδικα. Ενάμιση περίπου χρόνο μετά το θάνατο της σπουδαίας αυτής προσωπικότητας της ελληνικής υδατοσφαρίσης, ο Δήμος Πειραιά τίμησε τη μνήμη του μεγάλου αυτού Πειραιώτη αθλητή, προπονητή και παράγοντα που συνέδεσε το όνομά του με την άνθιση του ελληνικού πόλο, δίνοντας το όνομά του στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Πειραιά στη θέση Βοτσαλάκια.


 Πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες για την έπαυλη Κουμουνδούρου θα βρείτε εδώ Η Έπαυλη -βίλα Κουμουνδούρου
Το κτήριο έχει καταγραφεί ως κατοικία ,πιθανώς εξοχική, του προθυπουργού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου (1815-1883δέκα φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδος) και χρονολογείται κατ' εκτίμηση γύρω στο 1870 Υπήρξε ο λόγος που ο λιμενίσκος προσωρινά ονομαζόταν "Λιμήν Κουμουνδούρου" και η παρακείμενη πασίγνωστη νησίδα ¨νησίδα Κουμουνδούρου¨"μέχρι και σήμερα..


Μικρολίμανο - η θέα απο ψηλά!! 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΚΕΙΜΕΝΑ: ΧΑΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου