Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

ΠΗΛΙΟ Α' ΜΕΡΟΣ ( ΖΑΓΟΡΑ ) - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΝΕΛΛΑΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ

Μέσα από το πούλμαν........Φεύγουμε από το Βόλο και παίρνουμε το δρόμο που ανηφορίζει για την Πορταριά, τη Μακρυνίτσα και τα Χάνια. Μόλις περάσουμε τα Χάνια, αρχίζουμε να κατηφορίζουμε ανάμεσα από οξιές, έχοντας συχνά θέα προς το Αιγαίο και τη Χαλκιδική. Ακριβώς 14 χλμ. μετά τα Χάνια φτάνουμε στη θέση "Καράβωμα", όπου βρίσκεται σημαντική διασταύρωση: αριστερά πάει για τη Ζαγορά, το Πουρί και το Χορευτό, ενώ δεξιά πάει για τη Μακρυρράχη, το Ανήλιο, τον Κισσό, το Μούρεσι και την Τσαγκαράδα. Στρίβουμε λοιπόν αριστερά και σε 5 ακόμη χλμ. φτάνουμε στη Ζαγορά.Το ξενοδοχείο "Αρχοντικό Γκαγιάννη" βρίσκεται στη Ζαγορά, το Πήλιο. Το ξενοδοχείο βρίσκεται πάνω στο κεντρικό δρόμο που διασχίζει τη Ζαγορά εκατό περίπου μέτρα μετά την κεντρική πλατεία του χωριού ‘Άγιος Γεώργιος’, μέσα στο χωριό, κοντά σε εστιατόρια και ταβέρνες, κοντά στη καθημερινή ζωή της Ζαγοράς, περιτριγυρισμένο από έναν φανταστικό κήπο με πανοραμική θέα. Από δω μπορείτε εύκολα με το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο (ΚΤΕΛ) να πάτε στην όμορφη παραλία του Χορευτού, για μόλις 15 λεπτά. Ή το χειμώνα στις Αγριόλευκες στο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου με τις πίστες για σκι, με μόνο 25 λεπτά δρόμοΤο Αρχοντικό που πρώτα ονομάστηκε "Αρχοντικό Κωνσταντινίδη" χτίστηκε το 1770 από τη οικογένεια Κωνσταντινίδη που ήρθαν στη Ζαγορά από το Καρπενήσι. Ήταν μία γνωστή οικογένεια εμπόρων και στη εποχή εκείνη επισκεπτόταν το Αρχοντικό από διάσημοι προσωπικότητες από το πολιτικό και πολιτιστικό χώρο. 
Σήμερα Το Αρχοντικό είναι πλήρως αναπαλαιωμένο με ζήλο και μεράκι από τον ιδιοκτήτη Νικόλα και τη σύζυγό του Στυλιανή Γκαγιάννη, διατηρώντας το στυλ και τη μορφή του κτιρίου όπως αυτό είχε κατασκευαστεί από τους πρώτους ιδιοκτήτες του το έτους 1770.
Η Ζαγορά είναι το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου. Έχει μόνιμο πληθυσμό 2.300 κατοίκων και υψόμετρο από 440 μ. έως και 540 μ. Η κεντρική πλατεία Αγ. Γεωργίου έχει 493 μ. υψόμετρο. Η απόσταση Βόλος - Ζαγορά είναι 44 χλμ. Το τοπωνύμιο Ζαγορά είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει τον τόπο "πίσω από το βουνό". Μέχρι και το 2010 εδώ είχε την έδρα του ο Δήμος Ζαγοράς, από το 2011 όμως, με το σχέδιο Καλλικράτης, εδώ εδρεύει ο Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου.Το Δημαρχείο της Ζαγοράς,παραδοσιακό κτίσμα με ιστορία αιώνωνΗ Ζαγορά έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός. Πρόκειται για ένα από τα ιστορικότερα χωριά του Πηλίου. Αρχικά αναπτύχθηκε γύρω από τη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην ομώνυμη γειτονιά. Επί τουρκοκρατίας στη Ζαγορά ήκμασαν η υφαντουργία, η μεταξουργία και η εμποροβιοτεχνία. Οι Ζαγοριανοί γρήγορα απέκτησαν καράβια και άρχισαν να ξενιτεύονται σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα αλλά και τον Εύξεινο Πόντο, εξασκώντας το εμπόριο με μεγάλη επιτυχία. Πολλοί από αυτούς έκαναν τεράστια περιουσία και ακολούθως διέθεσαν μεγάλα ποσά για τη γενέτειρά τους. Άξια τέκνα της Ζαγοράς θεωρούνται επιγραμματικά ο ναύαρχος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού Νικόλαος Κρήτσκης, ο οικουμενικός πατριάρχης Καλλίνικος Δ΄, ο ευεργέτης Ιωάννης Πρίγκος (ιδρυτής του Ελληνομουσείου), ο ευεργέτης Αλέξανδρος Πάντος (ιδρυτής της Παντείου Σχολής Πολιτικών Επιστημών), ο ευεργέτης Δημήτρης Πολυμέρης (ιδρυτής του Πολυμέρειου Λυκείου), ο ευεργέτης Ιωάννης Κασσαβέτης (ιδρυτής του Παρθεναγωγείου), ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Προκόπιος, οι αδελφοί Βόλτου (που κατασκεύασαν το υδραγωγείο), ο Κίμων Πανταζόπουλος (που έχτισε τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη), οι αδελφοί Λαπάτη (που δώρισαν πολλά βιβλία στη Δημόσια Βιβλιοθήκη) κ.ά.Η Ζαγορά είναι χωρισμένη σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες: τον Άγ. Γεώργιο (γύρω από τον ομώνυμο ναό), την Αγ. Κυριακή (γύρω από την ομώνυμη εκκλησία), τη Σωτήρα (γύρω από το ναό της Μεταμορφώσεως) και την Περαχώρα (γύρω από το ναό της Αγ. Παρασκευής). Αξιοθέατα αποτελούν όλοι αυτοί οι ναοί, η Δημόσια Βιβλιοθήκη, το Ελληνομουσείο (σχολή στην οποία σπούδασαν ο Ρήγας Φεραίος, ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Φίλιππος Ιωάννου κ.ά.), πολλές περίτεχνες βρύσες και αμέτρητα παραδοσιακά αρχοντικά


Με έδρα τη Ζαγορά μπορούμε να εξορμήσουμε στα πέριξ: στα 5 χλμ. βρίσκεται το χωριό Πουρί (το βορειότερο του Πηλίου), ενώ άλλος δρόμος κατηφορίζει σε 7 χλμ. στο παραθαλάσσιο Χορευτό, το οποίο το μεν καλοκαίρι σφύζει από ζωή, το δε χειμώνα μετατρέπεται σε χωριό - φάντασμα, αφού νεκρώνουν σχεδόν τα πάντα.


Στο φως του απογεύματος.......Τα υπόλοιπα απογεύματα ήταν ομιχλώδη και βροχερά!! 


Η Ζαγορά σήμερα διαθέτει όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες: Δημαρχείο, Κέντρο Υγείας, Αγρονομείο, Δασαρχείο, Αστυνομία, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, νηπιαγωγεία, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, Υποθηκοφυλακείο, Ειρηνοδικείο, αγροτικό συνεταιρισμό, γυναικείο αγροτουριστικό συνεταιρισμό, τράπεζες, βενζινάδικα, συνεργεία αυτοκινήτων, πρακτορείο ημερήσιου και περιοδικού τύπου, εμπορικά καταστήματα, καφενεία, ταβέρνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια


 Το καμπαναριό της Αγίας Κυριακής...Λεπτομέρεια από τον ναό της Αγίας Κυριακής


Χριστουγεννιάτικα στολίσματα.


 Ακόμα και το κτήριο του ΟΤΕ είναι από τα πιο όμορφα παλιά κτήρια του μεγάλου αυτού χωριού..


Η κυριότερη όμως πηγή πλούτου για τους κατοίκους της Ζαγοράς δεν είναι ο τουρισμός, αλλά τα μήλα! Ναι, τα κόκκινα ζουμερά μήλα στάρκιν, που έχουν κατακλύσει όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη!

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ο πρώτος που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, ήδη από το 1916, έχει στις τάξεις του περισσότερα από 1.000 εγγεγραμμένα μέλη και απασχολεί και άλλους τόσους συγγενείς τους. Ο συνεταιρισμός συγκεντρώνει, συσκευάζει, συντηρεί και διακινεί το 98% των μήλων της περιοχής. Από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή, ξεχωρίζουν τα κόκκινα μήλα στάρκιν με το εμπορικό σήμα "zagorin". Η ετήσια παραγωγή φτάνει στους 15.000 τόνους. Από τα μήλα αυτά το 60% διοχετεύεται στην ελληνική αγορά και το 40% εξάγεται σε χώρες του εξωτερικού.


 Στο απογευματινό χειμωνιάτικο φως.


 Ενα αρχοντικό για τους επισκέπτες του χωριού...


Πεντακάθαρο νερό να τρέχει από δεκάδες μεριές...νερό πόσιμο, εκλεκτό, ευλογία Θεού!!!


 Ολες οι ιστορικές εκκλησίες του Πηλίου,παρέμειναν στην θέση τους επί τουρκοκρατίας πληρώνοντας μεγάλα χαράτσια και ακολουθώντας τις εντολές των Τούρκων κατακτητών.....μπαίνοντας μέσα στον ναό,οπωσδήποτε να κατεβαίνουν ένα σκαλοπάτι ....έτσι προς ένδειξη υποτέλειας!! 


Από τα πιο πολυτιμότερα τα αποτελούντα θησαυρόν ανεκτίμητον για τη Ζαγορά είναι το Τέμπλο του Ναού, ο Άμβωνας και το Δεσποτικό, ξυλόγλυπτα από ξύλο κυπαρισσιού και επιχρυσωμένα με φύλο χρυσού και διάφορες εξαίσιες παραστάσεις σταφυλιών, πτηνών ανθών και όφεων. Επίσης στην ενορία του Αγίου Γεωργίου ανήκει και το Εκκλησάκι του Αγίου Νεομάρτυρα Τριανταφύλλου του εκ Ζαγοράς. Γεννήθηκε στη Ζαγορά το 1663 αλλά έζησε και μαρτύρησε την περίοδο της Τουρκοκρατίας το 1680 στην Κωνσταντινούπολη.............................................................δυστυχώς δεν μας άφησαν να φωτογραφίσουμε τον συγκεκριμένο ναό!! 

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ζαγοράς όπως διαπιστώνουμε εξ' αναγλύφου μαρμάρινης πλάκας που είναι εντοιχισμένη στο εξωτερικό μέρος της ανατολικής πλευράς του Ναού δηλώνει: Ανηγέρθη εκ βάθρων την 14η Μαρτίου 1765 δια προτροπής του πρώην Κωνσταντινουπόλεως Πατριάρχου Καλλινίκου και κοινής βοηθείας συνδρομής των ενοριτών και λοιπών εγχωρίων, επί των ημερών του Αγίου Δημητριάδος Γρηγορίου. Επίσης στη Δυτική πλευρά άνωθεν του Νάρθηκα μας πληροφορεί εξ' αναγλύφου μαρμάρινης πλάκας ότι: Ο Θείος και πάνσεπτος ούτος Ναός ανεκαινίσθη τη 20ην Ιουλίου 1765 δια συνδρομής των ευσεβών χριστιανών και ετελιώθη τη 18ην Οκτωβρίου του αυτού έτους. Το όνομα του αρχιτέκτονπος Μαστόρο Μιχαήλ. Ο ρυθμός του Ναού είναι Βασιλικός χωρίς τρούλο, τρίκογχος και επάνω στις κόγχες εικονίζονται γλυπτές και ανάγλυφες συμβολικές παραστάσεις καθώς επίσης και τρισυπόστατος τιμώμενος στο όνομα των 12 Αποστόλων και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.


Παλιό αρχοντικό....ξενώνας σήμερα!!


 Οι λεπτομέρειες που ευφραίνουν την ματιά


Των Χριστουγέννων ο διάκοσμος..
 Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος στην είσοδο του Αρχοντικού Γκαγιάννη.


 Πανοραμική της Ζαγοράς...πριν ακόμα πέσει η ομίχλη..


 Η πλατεία της Αγίας Κυριακής....Ύστερα από την περιήγησή μας, σίγουρα θα ξαποστάσουμε στην απλόχωρη πλατεία του Αγ. Γεωργίου, με τα τεράστια πλατάνια, τα καφενεδάκια, τα ζαχαροπλαστεία και τα ταβερνάκια. Σε μια γωνιά μάλιστα αυτής της πλατείας λειτουργεί και το κατάστημα του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, ένα λιλιπούτειο μαγαζάκι, στο οποίο θα βρούμε παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, σπιτικές μαρμελάδες, χειροποίητα λικεράκια, χωριάτικες πίτες, αποξηραμένα βότανα, φυτικά καλλυντικά και διάφορα κομψά σουβενίρ.


Ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου...με το περίτεχνο τέμπλο,το σκαλιστό από κορυφαίους μαστόρους....επικαλυμμένο με φύλλα χρυσού....ένα έργο τέχνης μοναδικό...θα το δείτε στην πορεία στην Εκκλησία των Ταξιαρχών στις Μηλιές, μια και εδώ δεν μας άφησαν  να το φωτογραφίσουμε..

Η μικρή παραδοσιακή εκκλησίτσα της Ζωοδόχου Πηγής...


 Στέγη......έργο τέχνης από τις Πηλιορίτικες πέτρες.....Η στέγη της Ζωοδόχου Πηγής


 Χριστούγεννα στο αρχοντικό Γκαγιάννη.


 Αρχοντικό Γκαγιάννη.Υπεραιωνόβια η καστανιά μπροστά από το Αρχοντικό Γκαγιάννη.........σχεδόν πέντε μέτρα το γύρω γύρω του κορμού..
Φωτογραφία μέσα από το πούλμαν!!!!!
φεύγοντας για Τσαγκαράδα....Μέσα στην ομίχλη,μόλις που φαίνεται η Ζαγορά..
..
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΝΕΛΛΑ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ 
ΚΕΙΜΕΝΑ -  ΝΕΛΛΑ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ 
πηγή πληροφοριών 
http://www.villagayannis.gr/ .


Το Β' Μέρος θα το βρείτε εδώ Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου