Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Μαρίνα Τσβετάγιεβα "Τρεις βάλτοι" του Δημήτρη Βαρβαρήγου


Μαρίνα Τσβετάγιεβα "Τρεις βάλτοι" του Δημήτρη Βαρβαρήγου 
Γιάννης Διαμαντόπουλος, Σκηνοθεσία 
Μαρία Συμεών, στο Ρόλο της Μαρίνας Τσβετάγιεβα 
Χάρης Ν. Σεπεντζής, Σκηνογραφία-Ενδυματολογία 
Μαρία Συμεών, Μουσική Σύνθεση και στο πιάνο 
Φωτογραφίες Παράστασης- Αφίσα Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιηλ 
Gerogia Georgia Siettou Stelios Danihl Γεωργία Σιεττου Στέλιος Δανιήλ ΘΕΑΤΡΟ L.A (LIFE AND ART THEATER) 
Λ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 82, 
ΓΚΑΖΙ (ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ)

 19 Φεβρουαρίου 2017, κάθε Κυριακή στις 9:00 μμ. 
Διάρκεια παράστασης: 70΄ 
Κρατήσεις 210 5789337
Γενική Είσοδος: 10€, Άνεργοι-Φοιτητές: 8€


Για το έργο
Η ζωή, ο πολυτάραχος βίος και τα πάθη μιας εμβληματικής ασυμβίβαστης φυσιογνωμίας. 
Μια μεγάλη Ρωσίδα ποιήτρια του 20ου αιώνα, που βρέθηκε σε μια ταραγμένη εποχή, στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας, κατά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Εξορία στο Βερολίνο, στην Πράγα και το Παρίσι. 
Μια κόρη νεκρή από την πείνα και μια άλλη στο Γκουλάγκ.
Πάθιασμένη με τη ζωή και τον έρωτα με την Άννα Αχμάτοβα και αρκετούς άλλους περιστασιακούς έρωτες.
Φίλη των Πάστερνακ,Ρίλκε, Θαυμάστρια του Μαγιακόφσκι.
Επιστροφή στη Σοβιετική Ένωση, Εξορία στη Γελαμπούγκα, η αυτοκτονία.


Πλεονεκτήματα του έργου.
Για τα ιστορικά συμβάντα που περνούν σαν υπομνήσεις, μέσα από τη δράση του έργου, όπως τα βίωσαν οι ήρωες, παράλληλα με τις δικές τους προσωπικές αναζητήσεις. Ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, γεμάτο μυρωδιάς περασμένων. Όμορφων ημερών και παράφορων ερώτων. Ατμοσφαιρικό, γεμάτο συναισθηματικές περιγραφές, γοητευτικούς ήρωες, που αγγίζουν τις ψυχές των θεατών, με τα σπουδαία μεγέθη της αλήθειας τους, ζωντανεύοντας εικόνες, μιας άλλοτε, ταραχώδους, όσο και ρομαντικής εποχής.
Έργο βασισμένο σε αληθινούς χαρακτήρες και γεγονότα, που εξασφαλίζει το ενδιαφέρον, τονώνει την αγωνία για την τύχη των ηρώων και γεννά την προσδοκία για το μέλλον.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η Μαρίνα Ιβάνοβνα Τσβετάγεβα ή Τσβετάγιεβα (Мари́на Ива́новна Цвета́ева) (Μόσχα, 8 Οκτωβρίου 1892 - Γελαμπούγκα, Ταταρστάν, 31 Αυγούστου 1941) ήταν Ρωσίδα συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Μόσχα το 1892. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Από το 1902 μέχρι το 1906 έζησε στη Γένοβα. Το 1906 πήγε σχολείο στη Λωζάνη και το 1908 πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει ιστορία της φιλολογίας. Το 1910 τύπωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή. Παντρεύτηκε το 1912. Το 1917 έζησε τη Ρώσικη επανάσταση, ενώ ο άντρας της πολεμούσε ενάντια στους Μπολσεβίκους. Το 1920 έχασε τη μια της κόρη. Το 1922 έφυγε για το Βερολίνο και την Πράγα και το 1925 πήγε με την οικογένειά της στο Παρίσι, όπου έμεινε για 14 χρόνια. Το 1939 γύρισε στη Ρωσία, όπου το περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα εχθρικό. Το 1941 οδηγήθηκε στη Γελαμπούγκα, όπου και αυτοκτόνησε. Τα ποιήματά της ήταν επηρεασμένα από την περίπλοκη προσωπικότητά της, τις σχέσεις της και τα συναισθήματά της.

Λίγα λόγια για το έργο
Τελικά τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Πάντα υπάρχει μια ανάγκη μέσα μου να με σπρώχνει στα δύσκολα. Είναι η τάση μου να βρίσκω ήρωίδες με εμβληματικές φυσιογνωμίες.
Αυτή η δύσκολη ενασχόληση μου με σημαντικές γυναικείες μορφές που στο πέρασμα τους στάθηκαν πρωτοπόρες, άνοιξαν νέους δρόμους, άφησαν το δικό τους στίγμα, γράφοντας ιστορία, όπως η φιλόσοφος Υπατία, οι Λιπεσάνορες, οι τραγικές φιγούρες της Τροίας και τώρα η Μαρίνα Τσβετάγιεβα, είναι το στοίχημα που βάζω κάθε φορά για να καταφέρω ένα έργο με μια σχετικά μεγάλη (σε ποσοστό αναφοράς) πρωτόλεια αξία.
Καθώς τίποτα δεν είναι πρωτόλειο, ψάχνω και βρίσκω τις απούσες ή τις λιγότερες αναφορές σε κάποιους ανθρώπους. Έχω άλλωστε την άποψη, πως αν δεν έχει χρησιμότητα και σημασία μια ιδέα, δεν με ενδιαφέρει να ασχοληθώ μαζί της και ως επακόλουθο, γιατί να ασχοληθούν και οι θεατές ή οι αναγνώστες.
Με ρομαντική διάθεση αναμείχθηκα συγγραφικά στην ιστορία της Μαρίνας Τσβετάγιεβα. Μαζί της έκανα ένα ταξίδι ανεπανάληπτα μαγικό καθώς την ακολουθούσα βήμα βήμα μπαίνοντας βαθύτερα στη ψυχή της κι ένιωθα όσα όμορφα σκληρά και δύσκολα βίωνε.
Ένιωσα την προσπάθεια της να αντισταθεί στη ρώσικη μπουρζουαζία. Να επιβιώσει σε ένα καθεστώς διωγμών και συλλήψεων από τους Μπολσεβίκους. Να πασχίσει με την ποίηση της να αντισταθεί και να κερδίσει δόξα κι εκτίμηση. Να γευτεί έρωτες ομόφυλους κι ετερόφυλους. Να στηρίξει τα παιδιά της μέσα έναν σκληρό κι ανελέητο πόλεμο που σκόρπισε την οικογένεια της με οικτρά αποτελέσματα, να πεθάνει η μικρή της κόρη, να φυλακιστεί η μεγάλη της, να σκοτωθεί ό άντρας της και η ίδια να σταλεί εξορία.
Η πρωτοπορία, πάντα πληρώνεται με ακριβό αντίτιμο. Είναι η κατάρα που σέρνει το ανοιχτό μυαλό, να μην γίνονται αποδεκτές οι ιδέες του από μια κοινωνία που χρειάζεται χρόνο για να εξελιχθεί και να αφομοιώσει το καινούριο που της προσφέρεται.
Η Μαρίνα Τσβετάγιεβα, βρέθηκε στο μεταίχμιο μιας δύσκολης εποχής, σε μια μεταβατική περίοδος στην πολιτική και κοινωνική κατάσταση μιας Ρωσίας που άλλαζε δέρμα
Πέρασαν αρκετά χρόνια για να γίνει αποδεκτή η δυναμική της γραφής της, και η σθεναρή της προσωπικότητα, γιατί ήθελε χρόνο η κοινωνία να εξελιχθεί μέχρι να φτάσει τη δική της νόηση και να παραδεχτεί αυτήν και το έργο της.
.

Δημήτρης Βαρβαρήγος





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου