Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ.- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΔΟΥΝΑ

-Ισθμός,Στυμφαλία,Φενεός,Γκούρα-



Αγαπημένος,pocket-size προορισμός,ιδανικός και για μονοήμερες αποδράσεις.Το μεγαλείο της φύσης συνδυασμένο με ιστορία και θρύλους και η χρωματική παλέτα σε πλήρη έξαρση...

*Λήψεις:Δεκέμβρης 2016


Ο Ισθμός της Κορίνθου ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο, ενώ η διώρυγα που έχει διανοιχθεί σε αυτόν ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο. Έχει μήκος 6 περίπου χιλιόμετρα και το πιο στενό σημείο είναι εκεί όπου έχει κατασκευαστεί η διώρυγα της Κορίνθου (1880-1893). Ήταν στρατηγικό σημείο και για το λόγο αυτό είχε κατασκευαστεί τείχος ήδη από τους αρχαίους χρόνους (τέλη 5ου αιώνα π.Χ.), που είχε διατηρηθεί μέχρι και τους Βυζαντινούς (Εξαμίλιον).Ο ισθμός της Κορίνθου ήταν γνωστός στον αρχαίο κόσμο ως το ορόσημο που χώριζε την Πελοπόννησο από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο γεωγράφος Στράβων επισήμανε μια στήλη στον ισθμό της Κορίνθου, που έφερε δύο επιγραφές. Μία προς την Ανατολή, δηλ. τα Μέγαρα της Αττικής, που έλεγε : "τάδ᾽ οὐχὶ Πελοπόννησος, ἀλλ᾽ Ἰωνία" και την άλλη προς τη Δύση, δηλ. την Πελοπόννησο : "τάδ᾽ ἐστὶ Πελοπόννησος, οὐκ Ἰωνία". Ο Πλούταρχος απέδδιδε την ανέγερση αυτής της στήλης στον ήρωα της Αττικής Θησέα καθ' οδόν προς την Αθήνα.
Από το 1893 στον πλάτους 6,3 χιλιομέτρων ισθμό έχει διανοιχτεί η Διώρυγα της Κορίνθου, που στην πράξη καθιστά την Πελοπόννησο νησί. Σήμερα δύο οδικές, δύο σιδηροδρομικές και δύο βυθιζόμενες γέφυρες στα δύο άκρα της διώρυγας συνδέουν την ηπειρωτική πλευρά του ισθμού με εκείνη της Πελοποννήσου. Στο δυτικό άκρο της διώρυγας βρίσκεται επίσης μια στρατιωτική γέφυρα έκτακτης ανάγκης...


 Η ιδέα για μια συντόμευση ώστε τα ιστιοπλοϊκά σκάφη να μην περιπλέουν την Πελοπόννησο είχε εξετασθεί για πολύ καιρό από τους Αρχαίους Ελληνες. Η πρώτη απόπειρα να ανοιχτεί εκεί μία διώρυγα έγινε από τον τύραννο Περίανδρο τον 7ο αιώνα π.Χ. Εγκατέλειψε το έργο λόγω τεχνικών δυσκολιών και αντί αυτού κατασκεύασε μια απλούστερη και λιγότερο δαπανηρή χερσαία λίθινη ράμπα, ονόματι Δίολκο, ως οδό διέλευσης. Απομεινάρια της Διόλκου υπάρχουν ακόμη σήμερα δίπλα στη σύγχρονη διώρυγα. Oταν οι Ρωμαίοι απέκτησαν τον έλεγχο της Ελλάδας επιχειρήθηκαν αρκετές διαφορετικές λύσεις. Ο Ιούλιος Καίσαρ προέβλεψε τα οφέλη μιας σύνδεσης για τη νεοιδρυθείσα από αυτόν Κόρινθο ως Colonia Laus Iulia Corinthiensis. Επί της βασιλείας του Τιβέριου μηχανικοί προσπάθησαν να σκάψουν μια διώρυγα αλλά απέτυχαν λόγω έλλειψης σύγχρονου εξοπλισμού. Αντί αυτού κατασκεύασαν έναν Αρχαιοαιγυπτιακό μηχανισμό : τα σκάφη εκυλίοντο κατά μήκος του ισθμού πάνω σε κορμούς δένδρων, όπως οι Αιγύπτιοι είχαν κυλήσει κομμάτια γρανίτη για να κατασκευάσουν τις πυραμίδες τους. Αυτός τέθηκε σε λειτουργία το 32 μ.Χ. Το 67 μ.Χ. ο φιλέλληνας Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων διέταξε 6.000 δούλους να σκάψουν μια διώρυγα με φτυάρια. Ο ιστορικός Ιώσηπος Φλάβιος γράφει ότι οι 6.000 δούλοι ήταν Εβραίοι πειρατές που αιχμαλωτίστηκαν από το Βεσπασιανό κατά τους Εβραϊκούς πολέμους. Σύμφωνα με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο το έργο προχώρησε τέσσερα στάδια (περίπου 700 μέτρα). Την επόμενη χρονιά ο Νέρων πέθανε και ο διάδοχός του Γάλβας εγκατέλειψε το έργο ως πολύ δαπανηρό.Στη νεότερη εποχή η ιδέα προτάθηκε για πρώτη φορά σοβαρά το 1830, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και ολοκληρώθηκε το 1893 μετά από εργασίες ένδεκα ετών.







 Στυμφαλία.Πυκνή ομίχλη σκέπαζε τα πάντα...στάθηκε αδύνατη η πρόσβαση αν και τελικά η μέρα εξελίχτηκε σε ηλιόλουστη!

 Στυμφαλία.Η λίμνη αποτελεί τμήμα του οροπεδίου που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νομού Κορινθίας σε μέγιστο υψόμετρο 800 μ. και ελάχιστο 600 μ ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη (Ζήρεια), Ολίγυρτο, Μαυροβούνι και Γαβριάς. Το εμβαδόν της επιφάνειας της παρουσιάζει εποχιακές διακυμάνσεις, διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες και η έκτασή της φτάνει τα 3,5 τ.χλμ. Κάποιες χρονιές η λίμνη στεγνώνει εντελώς, όπως την περίοδοτης ξηρασίας του '89-'90 οπότε και είχε χρησιμοποιηθεί για καλλιέργεια.

Η Στυμφαλία είναι πόλγη, δηλαδή σχηματίστηκε από καρστικά φαινόμενα: απότομα κάθετα τοιχώματα, επίπεδο πυθμένα με εναποθέσεις αργίλου, ανεξάρτητο σύστημα αποστράγγισης με καταβόθρες, δολίνες, ουβάλες (λάκκες), σπηλιές, πηγές. Είναι μια λίμνη με καλαμιώνες και πλούσιο οργανικό κόσμο.
Τροφοδοτείται από: τα νερά του διπλανού κάμπου της Πελλήνης, στον οποίο υπήρχε λίμνη που αποξηράνθηκε, τις επιφανειακές απορροές της λεκάνης, από τα ρέματα Καστανιώτης, Λυκόρεμα, Αγ. Σωτήρα, τις πηγές της γύρω περιοχής (Κιόνια, Βελατσούρι, Κεφαλάρι, Μπούζι, Καστανιά). Αποφορτίζεται δε από: το αυλάκι, το Βοχαϊκό χάνδακα που, μέσω του Αδριάνειου υδραγωγείου, αρδεύει τον παραλιακό κάμπο της Βόχας, φυσικές καταβόθρες όπως η Γιδομάντρα και η Φόστα. Ας σημειωθεί ότι η Φόρστα λειτουργεί ως εσταβέλα, δηλαδή άλλοτε παίρνει και άλλο­τε δίνει νερό στη λίμνη. Τέλος, υπάρχουν αρκετά σπήλαια, ένα μάλιστα από αυτά βρίσκεται κοντά στη λίμνη. Ένα μέρος των νερών χρησιμοποιείται για άρδευση..



 Λίμνη Δόξα-Φενεός.
Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και βρίκεται στο Φενεό Κορινθίας. Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανούριου. Παλιότερα υπήρχε στο φράγμα Φενεού-Δόξας η Μονή Αγίου Γεωργίου, γνωστό ως «Παλαιομονάστηρο», το οποίο λόγω των πλημμυρών μεταφέρθηκε σε μικρή απόσταση από την αρχική της θέση, σε διπλανό ύψωμα. Ξενοδοχεία και δωμάτια στην ορεινή Κορινθία Παρ' όλο που η λίμνη είναι τεχνητή, δημιουργημένη μόνο το 1998, είναι απόλυτα ενσωματωμένη στο περιβάλλον, αφού εδώ ακριβώς υπήρχε στην αρχαιότητα λίμνη που, σύμφωνα με το Μύθο, αποξηράνθηκε από τον Ηρακλή. Αποτελεί εξαιρετικό προορισμό για σχολικές εκδρομές καθώς και για εκδρομές με δίκυκλα. Εδώ γίνονται και αγώνες τηλεκατευθυνομένων μοντέλων ιστιοπλοΐας.Η λίμνη ξεχωρίζει για τα υπέροχα τοπία της. Αλλάζοντας τα χρώματά της ανάλογα με τις εποχές, κρύβει κάθε στιγμή και μια εκπληκτική θέα. Αγκαλιασμένη από τους γύρω ορεινούς όγκους και τα κατάφυτα δάση τους, είναι ιδανική για ένα περίπατο γύρω από την περίμετρό της...












 Λίμνη Δόξα-Άγιος Φανούριος.


  Άγιος Φανούριος.








  
Γκούρα:Στην πλατεία αξίζει κανείς να σταθεί για λίγο & να θαυμάσει την επιβλητική πετρόχτιστη εκκλησία των Ταξιαρχών, οικοδομημένη το 1880...


 Tόπος και Ιστορία:Η Γκούρα είναι ένας προεπαναστατικός οικισμός.Δημιουργήθηκε την περίοδο της δεύτερης Τουρκοκρατίας (1715-1821).Το χωριό, προτού συνδεθεί με το σημερινό Κιάτο, υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο ολόκληρης της ορεινής Κορινθίας.

1780: Οι πρώτοι τσοπάνηδες από την Κάπελλη Ηλείας φτάνουν εκεί όπου βρίσκεται το χωριό σήμερα και εγκαθίστανται γύρω από τη πηγή-βρύση, που αργότερα ονομάστηκε «καπελιάνικη». Τους Καπελλαίους ακολουθούν οικογένειες προερχόμενες από τον Φενεό και τον Ταρσό, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια του γνωστού οπλαρχηγού της επανάστασης του 1821 Νικολάου Οικονόμου. 
1890: Ιδρύεται στην Γκούρα ελληνικό σχολείο...












  Γκούρα:Σε υψόμετρο 950 μ.,χτισμένο στους πρόποδες του όρους Κυλλήνη, βρίσκεται το γραφικό χωριό της Γκούρας,με πέτρινα σπίτια & αρχοντικά που αποτελούν ιστορικά διατηρητέα μνημεία, χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα..



Η λέξη «γκούρα» υποδηλώνει βραχώδη περιοχή που αναβλύζουν πολλά νερά.Αυτή είναι & η πιθανότερη εκδοχή για την προέλευση της ονομασίας του χωριού.Άλλη εκδοχή είναι πως το όνομα του χωρίου οφείλεται στον Ιωάννη Γκούρα, οπλαρχηγό της Ελληνικής Επανάστασης...






  Στην Γκούρα μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακές συνταγές με τοπικά προϊόντα Φενεού & να απολαύσετε τον καφέ σας στην υπέροχη λιθόστρωτη πλατεία, η οποία ενισχύει την αισθητική του τοπίου αποπνέοντας ατμόσφαιρα άλλης εποχής!








 Τα περισσότερα από τα σπίτια του οικισμού είναι διώροφα, χτισμένα κυρίως από πέτρα και ξύλο. Πολλά από αυτά διαθέτουν ξύλινο μπαλκόνι, το λέγομενο «χαγιάτι».



''Αυτό είναι...

Ό,τι κι αν μας συνέβη,είμαστε η μαγιά τούτου του κόσμου,όλοι εμείς οι διαγραμμένοι,οι σκοτωμένοι,οι περιθωριακοί...Όλοι εμείς που δεν έχουμε καμιά "ρεαλιστική πρόταση",αλλά μερικά κουκιά τρυφερότητας να μοιραστούμε με τον κόσμο.
Να διώξουμε την οδύνη,ν'αγαπήσουμε και ν' αγαπηθούμε...''.Χ.Μίσσιος
------------
"Δεν υπάρχουν κατάλληλες και ακατάλληλες εποχές.Υπάρχουν μόνο στιγμές ανάμεσα στους "κατάλληλους" ανθρώπους..." Ι.Γκανέτσα 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ
ΚΕΙΜΕΝΑ - ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου