Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑΣ " ΑΛΚΟΟΛ "

Συγγραφέας : Θόδωρος Καλαμπούκας
Τιτλος : Αλκοόλ
Κατηγορία : Θέατρο
Εκδότης : ΑΛΔΕ τηλ: 210 - 38 28 464.
Σελίδες : 80
Τιμή : 12 Ευρώ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: To "Aλκοόλ", το πιο πρόσφατο από τα βιβλία του Θόδωρου Καλαμπούκα, διανύει ήδη τη διαδρομή του, σχολιάζεται με ευμενή σχόλια και προκαλεί το ενδιαφέρον αυτών που ταξιδεύουν με ένα βιβλίο.
ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ : Το "Αλκοόλ" (θεατρικό έργο) είναι μια απόπειρα αυτογνωσίας και εξισορρόπησης ανάμεσα στις ιδεοληψίες του σύγχρονου κοινωνικού παραλογισμού.
ΘΕΜΑ: Δύο πρόσωπα, με τα χαρακτηριστικά προβλήματα και τα αδιέξοδα της εποχής μας, συναντιούνται κάτω από ακραίες συνθήκες. Το αλκοόλ ανοίγει τις συνειδήσεις τους, εκδύονται από συμπλέγματα, κοινωνικές συμπεριφορές και καθωσπρεπισμούς και βγαίνουν στη σκηνή οι βαθύτερες ψυχικές τους στάσεις.
Ωστόσο, τελικά το φως της μέρας θα διαλύσει και τις τελευταίες αυταπάτες. Η πραγματικότητα εφορμά με σαρωτική δύναμη, σε μια εικόνα ανυπέρβλητης σκηνικής δύναμης, και επιβάλλει την αντικειμενική όψη του κόσμου.
ΣΧΟΛΙΟ: Πρόκειται για ένα έργο εσωτερικής θέασης, ένα έργο "κλειστού χώρου". Όπως στη μουσική, έτσι και στο θέατρο η σιωπή γίνεται συχνά μέρος του ρυθμού, τονίζει το περιεχόμενο των σκηνών, συνθέτει την ατμόσφαιρα και απαιτεί σκηνοθετική ικανότητα, τέτοια που να μπορεί ο σκηνοθέτης να την διαχειριστεί και να διοχετεύσει σκηνικά τα συναισθηματικά φορτία των ηρώων.
ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ:
"... Γιατί μόνο όταν φθάνεις σ’ αυτό το σημείο, ανακαλύπτεις το περιεχόμενο της ερημιάς. Τότε μπορείς ν’ αναγνωρίσεις το παρόν σα μοναδική ουσία ζωής. Αλλά όταν συμβεί αυτό, νομίζεις ότι μπορείς να συνεχίσεις με τον ίδιο τρόπο που ζούσες πριν;

(Σιγά - σιγά κυριεύεται από πυρετό που εντείνεται ολοένα πιο πολύ).

Όχι, όχι. Αυτό είναι αδύνατο. Είναι αδύνατο να δεχθείς οτιδήποτε δεν είναι αληθινό. Ό,τι είναι αληθινό είναι ωραίο. Μέσα από το παρόν ανακαλύπτεις την πραγματικότητα, την αλήθεια, την ομορφιά της κίνησης, τη δράση των ιδεών και των προσώπων, την απόλυτη ύπαρξη. Δε μπορείς πια να δεχθείς τίποτε κίβδηλο. Δε μπορείς να πράξεις τίποτε κίβδηλο. Δε μπορείς να ζητάς έναν κόσμο φτιαγμένο για να σε βολεύει, ένα ταπεινό προϊόν υπολογισμού, που θα υποκαθιστούσε την πραγματικότητα. Δε μπορείς να δεχθείς να είσαι παρών και να μη ζεις. Δε συμβιβάζεσαι. Κινείσαι. Υπάρχεις πάνω από την αδιάκοπη κίνηση. Ποτέ δεν αρχίζεις, δεν τελειώνεις ποτέ. Έχεις γίνει άναρχος, αυτάρκης, είσαι μόνος. Ελεύθερος και μόνος! 
Κι έρχονται εκείνες οι στιγμές, που επιθυμείς να ταυτιστείς με την αρχέγονη ουσία σου, ένα υποθετικό σημείο του χώρου και του χρόνου, τόσο άπειρα μικρό, συμπυκνωμένο, καθαρό, ατόφιο και τόσο όμοιο με το άπειρο! Τότε έχεις φθάσει στην απόπειρα...".
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ: 
"Ο συγγραφέας ταράζει τα νερά μ' αυτό το δυνατό θεατρικό έργο σύγχρονου προβληματισμού, που ωστόσο διαβάζεται ευχάριστα σα μυθιστόρημα, μεταφέροντάς μας δίπλα στους πρωταγωνιστές".

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
(Με τα μάτια φίλων):



«ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ» 


**********************************************************************
Ο Θόδωρος Καλαμπούκας γεννήθηκε και ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Έφηβος ακόμη εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Στη συνέχεια και για έξι χρόνια μετείχε σε ευάριθμες παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ενώ σπούδασε θέατρο σε δύο σχολές στην Ελλάδα και σκηνοθεσία θεάτρου στο Drama League του Λονδίνου.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ίδρυσε θεατρικές ομάδες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Δήμο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.
Δίδαξε σε σχολή θεάτρου υποκριτική, αυτοσχεδιασμό και θεατρολογία.
Το θεατρικό έργο Μήπως νομίζετε ότι υποδέχτηκε η κριτική με θετικά σχόλια.
Η ποιητική του συλλογή Αντοχή των Υλικών θεωρήθηκε έργο εξαιρετικής πνοής από λογοτέχνες και κριτικούς. Πολύ σύντομα, ποιήματά του εμφανίστηκαν σε πολλές σελίδες του διαδικτύου.
Ο Θόδωρος Καλαμπούκας δημοσίευσε κείμενα και δοκίμια σε περιδικά και βραβεύτηκε δύο φορές για πεζογραφικά του έργα.
Για το νέο θεατρικό έργο του Θόδωρου Καλαμπούκα με τίτλο Αλκοόλ ο εκδότης σημειώνει .Ο συγγραφέας Θόδωρος Καλαμπούκας με το Αλκοόλ, ένα δυνατό θεατρικό έργο, ταράζει τα νερά του σύγχρονου προβληματισμού. Η δομή του έργου είναι τέτοια, ώστε το Αλκοόλ διαβάζεται ευχάριστα και σα μυθιστόρημα, μεταφέροντάς μας δίπλα στους πρωταγωνιστές.
Θεματικά, το Αλκοόλ είναι μια απόπειρα αυτογνωσίας και εξισορρόπησης ανάμεσα στις ιδεοληψίες του σύγχρονου κοινωνικού παραλογισμού.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου