Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΤΟΥΑΝ ΒΑΤΤΩ - Jean-Antoine Watteau ( 10 Οκτωβρίου 1684 - 18 Ιουλίου 1721)

Αυτοπροσωπογραφία , 1721
Ο Ζαν Αντουάν Βαττώ (Jean-Antoine Watteau, 10 Οκτωβρίου 1684 - 18 Ιουλίου 1721), περισσότερο γνωστός με το όνομα Αντουάν Βαττώ (Antoine Watteau) ήταν Γάλλοςζωγράφος και ένας από τους πρώτους εκπροσώπους του ροκοκό. Μερικά από τα πιο δημοφιλή θέματά του αναπαριστούν σκηνές από το χώρο του θεάτρου.

Γιος ενός εμπόρου υφασμάτων ή κατ' άλλους γιος οικοδόμου, ο Αντουάν Βαττώ έζησε σε μια πολυμελή οικογένεια. Ήδη σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησε να ασχολείται με την ζωγραφική σε ηλικία 15 ετών παίρνοντας μαθήματα από έναν επαγγελματία ζωγράφο, αρκετά γνωστό στη γενέτειρα του.
Το 1702 κατέφυγε στο Παρίσι, μόνος, χωρίς προστασία και οικονομική βοήθεια και ξεκίνησε να δουλεύει περιοδικά στα εργαστήρια πολλών ζωγράφων.
Πέθανε το 1721, στα 37 του χρόνια.


Η τεχνική του
Η τεχνική του η οποία χαρακτηρίζει τον Αντουάν Βαττώ, είναι τα ωραία χρώματα, ο απαλός φωτισμός και τα ειδυλλιακά θέματα των πινάκων του.

Αντίθετα με την προσωπική του ζωή που δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα, για την καλλιτεχνική του παραγωγή γνωρίζουμε σχεδόν τα πάντα. Άφησε γύρω στους διακόσιους πίνακες, πλήθος σχεδίων και αρκετά χαρακτικά. Και όλα αυτά μέσα σε 15 μόλις χρόνια.

Ήρθε αντιμέτωπος με τον συντηρητικό ακαδημαϊσμό της εποχής του κι η αναγνώρισή του ήρθε πολύ αργότερα.

Συνήθιζε να ζωγραφίζει ειδυλλιακές σκηνές στην εξοχή με ανθρώπους να γλεντούν και να χαίρονται τη ζωή τους. Ονομαστές είναι, οι περίφημες «fêtes galantes» (σκηνές από υπαίθριες γιορτές).https://el.wikipedia.org/

 Επιβίβαση για τα Κύθηρα, 1717

  Πιερότος 

 Ιταλοί κωμικοί


Ευτυχία του χορού

 Αγαπη σε Γαλλικό θέατρο

 Στο Πάρκο Πιερ Κροζα

  la surprise

The Love Song

 The Shepherds

 Les Champs Elysées

 The French Comedians

  Love in the Italian Theatre

Les deux cousines, vers 1716

 Satyr and Sleeping Nymph

   L'Enseigne de Gersaint 

 La Boudeuse 

  Pleasures of Love


 The Feast (or Festival) of Love 

 Polish woman

 Mezzetino

 The Dance

 Feast in Venice

 The Love Lesson

 La Sainte Famille


The Italian Serenade

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου