Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΕΧΛΕΜΕΤΖΗΣ - Ο ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ ΤΟΥ


Ιστορικό μυθιστόρημα
Τίτλος : Ο Αρχίλοχός του
Συγγραφέας : Γρηγόρης Τεχλεμετζής
Εκδόσεις : Γαβριηλίδης
Σειρά: Ελληνική πεζογραφία
1η έκδοση : 2016
Σελίδες :341

Διαστάσεις : διαστ. 14,5x21,5
ISBN 978-960-576-534-7



ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ


Τι θέλει ο Αρχίλοχος από τον Δημήτρη; Γιατί τον επισκέπτεται στα όνειρά του; Γιατί γεγονότα και εικόνες από μια απόμακρη εποχή έρχονται ανεξέλεγκτα στο μυαλό του; Μήπως τρελάθηκε;Εκδικούνται τα όνειρα; 
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα, για τη γοητευτική φυσιογνωμία του ποιητή Αρχίλοχου, με φόντο το Αιγαίο και την πολυτάραχη, αποικιακή Αρχαϊκή εποχή.
Καινοτόμος, τολμηρός, απόλυτα ως ανεπίτρεπτα ανθρώπινος, σκωπτικός, ηδονιστής, βλάσφημος, εκδικητικός, άγαρμπα ειλικρινής, χωρίς να νοιάζεται για την υστεροφημία του, θέλοντας μόνο να ζήσει απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή, γεμάτος κέφι και ζωντάνια, σατίρισε την αριστοκρατική τάξη και τα ιδανικά της κι έστρεψε την ποίηση στον ψυχικό κόσμο του καθημερινού ανθρώπου. Ερωτεύτηκε, απογοητεύτηκε, πολέμησε, αγαπήθηκε και μισήθηκε, παραδίδοντάς μας ένα αδρό και σφριγηλό έργο.
Ταυτόχρονα, ο εγκλεισμός του ανθρώπου στις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και η καταπλάκωση των δυνατοτήτων, των ονείρων και των επιθυμιών του, ακολουθώντας τους σύγχρονους κοινωνικούς ρυθμούς και απαιτήσεις.
Ένα βιβλίο με ποικιλία τρόπων γραφής, που αφομοιώνει παρελθόν και παρόν, δημιουργώντας ένα ενιαίο και ταυτόχρονα αντιφατικό κλίμα.
Το βιβλίο περιέχει 177 χρήσιμες παραπομπές.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 
ΙΔ΄

δίνη...

Μια ομήγυρη αλαλιάζει φωτισμένη με δαυλούς στο βάθος ενός αδιάλειπτου σκοταδιού.
Πλησιάζουμε. Φωνές, γέλια. Μελαμψά παλικάρια στέκονται σε κύκλο και κάτι παρακολουθούν στη μέση. Ένας κοντοπίθαρος νεαρός, με μαύρα ίσια πρόκα μαλλιά, που είναι κολλημένα στο κρανίο του σαν να τα έχει γλύψει αγελάδα, γυμνός και ξυπόλυτος, ισορροπεί με υπερπροσπάθεια πάνω σ’ ένα κατσικίσιο ασκό, γεμάτο κρασί, που γυαλίζει στους ιριδισμούς του φλογοκόκκινου φωτός, καθώς είναι αλειμμένος με λάδι. Πάει να πέσει δεξιά, αλλά ο γλουτός του σφίγγεται με υπερένταση και πετάγεται διογκωμένος καθώς πάλλεται με έντονο τρέμουλο. Το πρόσωπό του μορφάζει. Τα καταφέρνει.
«Ζορίσου πίθηκε και θα σου φύγει ένας πόρδος», φωνάζει μπάσα κάποιος καθώς πνίγεται στα γέλια.
Στα μελίγγια εκείνου πετάγονται φλέβες, σε μια τελευταία προσπάθεια να σταθεροποιηθεί, ανήμπορος να απαντήσει, δοσμένος στον αγώνα.
«Έτοιμος είναι», συμπληρώνει μια άλλη φωνή περιπαικτικά.
Γέλια ασυγκράτητα και κακαριστά.
Μετά από δυο περίπου λεπτά ισορροπίας, τα χαρακτηριστικά του ηρεμούν, καθώς η δύναμη κατευθύνεται σταθερή και ελεγχόμενη, φαίνεται να κερδίζει το παιχνίδι και κατεβαίνει αυτοκρατορικά από τον ασκό, με ανασηκωμένο κεφάλι και ύφος ικανοποίησης. Σηκώνει τα χέρια του ανοιχτά με καμάρι για να τον επευφημήσουν. Κορδωμένος όπως είναι ξεχωρίζει, καθώς όλοι χειροκροτούν μέσα σε ξεφωνητά.
«Μπράβο Αισιμίδη», χτυπούν παλαμάκια σφυρίζοντας, κάποιοι τον σφιχταγκαλιάζουν γελώντας.
«Πιες το κρασί του ασκού στην υγειά μας, το κέρδισες δίκαια», λέει κάποιος ευρύστερνος λεβέντης με μαλλιά αχινού.
Εκείνος βουτά τον ασκό, ανοίγοντας ζωηρά το πώμα και το φέρνει κατακόρυφα στο στόμα του. Καταπίνει –γλουπ, γλουπ- με δίψα το κρασί, καθώς τρέχει γύρω από τα χείλη του στάζοντας στο γυμνό στήθος του.
Διαπεραστική μυρωδιά αλκοόλ σκορπίζεται στον αγέρα.
«Πιες το όλο. Ρούφα το».
Κάνει παύση να ανασάνει και αφήνει ένα ηχηρό ρέψιμο.
Ξεσπούν πάλι έντονα γέλια.
Αυτός, φέρνοντας την παλάμη του στο στόμα, τους στέλνει ένα κοροϊδευτικό φιλί.
«Ο Αρχίλοχος. Ο Αρχίλοχος, να μας πει ένα τραγούδι για τον Διόνυσο, εγώ θα παίξω τον αυλό».

Του Βάκχου τους μελωδικούς σκοπούς του διθυράμβου
ξέρω να αρχίσω, όταν το νου μου κεραυνώσει η μέθη.[i]

[i] 120W


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Ο Γρηγόρης Τεχλεμετζής ζει στην Αθήνα. Σπούδασε θετικές επιστήμες (απόφοιτος του Χημικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
Συμμετείχε στην Ανθολογία Αντώνης Σαμαράκης β΄ (Καστανιώτης 2004). 
Συνεργάστηκε με πολλά Λογοτεχνικά περιοδικά. 
Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων Η όψη (Γκοβόστης 2010) 
και τα μυθιστορήματα
Αφιερωμένο στην Έλενα (Ηριδανός 2007) 
και Ο Αρχίλοχός του (ιστορικό μυθιστόρημα/ Γαβριηλίδης 2016). 
Από το 2011 διευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό Ο Σίσυφος. 
Ασχολείται επίσης με το δοκίμιο για τη λογοτεχνία(ποίηση και πεζογραφία). Έχει επιμεληθεί αρκετά αφιερώματα στον Σίσυφο για Έλληνες λογοτέχνες. Συμμετείχε επίσης με κείμενά του σε αφιερώματα πολλών περιοδικών ή συλλογικών εκδόσεων.
Διατηρεί τα blogs

Στοιχεία Επικοινωνίας : tehlemetzis@gmail.com






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου