Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΤΜΟΣ Α' - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΝΕΛΛΑΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ



Ενας πανέμορφος τόπος γεμάτος ιστορία από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα...Θρησκευτική ιστορία και συμβάντα αξιοθαύμαστα!!...Ενα τοπίο γεμάτο ομορφιά και γαλήνη,πλημμυρισμένο από ξένους και Ελληνες τουρίστες και με αισθητή την παρουσία των Τούρκων επισκεπτών με δικά τους σκάφη η και τουριστικά,επισκέπτες με σεβασμό για την Θρησκευτική ιστορία του νησιού,κατά ομάδες θαύμαζαν τις εκκλησίες μπαίνοντας προσκυνώντας και απαθανατίζοντας τες με κάθε μέσον!! !...Ανθρωποι χωρίς μαντίλες και περιορισμούς στο ντύσιμό τους!...Κρουαζιερόπλοια που αποβίβαζαν κόσμο από την κάθε γωνιά της γης!!......Δεκάδες οι φωτο μου,να μην θέλω να πετάξω καμία (άσχετα αν το έκανα για εξοικονόμηση χώρου)....Παραλίες δαντελωτές με μόνο δυο αξιοποιημένες με ξαπλώστρες και καραβάκια που σε πήγαιναν σ αυτής!!Δυο τρία όλα τα χωριά της Πάτμου,προσεγμένα και με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του νησιού!! Η Σκάλα,το λιμάνι γεμάτη ζωή και μαγαζιά για κάθε γούστο και με σεβασμό στην αρχιτεκτονική κουλτούρα,μια ζωγραφιά!!Και η Χώρα! Αυτή η μεγαλειώδης Χώρα,γεμάτη Θρησκευτικότητα,καλντερίμια,σπίτια αναπαλαιωμένα εξαιρετικά, γεμάτα χρώματα και καλαισθησία!!............Πάτμος..Το νησί που πάλευα να επισκεφθώ και τελικά τα κατάφερα!!...........




Πάτμος - πριν ξημερώσει.










Η καθίζηση της Αφρικανικής Πλάκας κάτω από την μικροπλάκα του Αιγαίου, δημιούργησε πολλά ηφαίστεια, διαμορφώνοντας ένα τόξο στο Νότιο Αιγαίο πάνω στο οποίο βρίσκεται και η Πάτμος. 
Η Πάτμος (Λάτμος κατά την αρχαιότητα) προϊστορικά κατοικήθηκε από τους Κάρες, αργότερα από τους Δωριείς και μετέπειτα από τους Ίωνες! Το όνομα Πάτμος πιστεύεται ότι προήλθε από το όνομα του όρους της Μικράς Ασίας Λάτμος. O Ορέστης, κυνηγημένος από τις Ερινύες επειδή σκότωσε τη μητέρα του την Κλυταιμνήστρα, περνώντας με τους Αργείους βρήκε καταφύγιο στην Πάτμο.






Τα  τείχη στην περιοχή Καστέλι χρονολογούνται από τον 6ο και 4ο π.χ. αιώνα και τα ευρήματα φανερώνουν την ύπαρξη ακρόπολης, με τους ναούς των Θεών Απόλλωνα και Διόνυσου καθώς και ιππόδρομο και τα ευρήματα, κυρίως σε τοίχους εκκλησιών, ότι η κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Πάτμου ανθούσε κατά την αρχαιότητα. 

Πολιούχος θεά του νησιού εθεωρείτο, η Πατμία Άρτεμις, στα ερείπια του οποίου χτίστηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο, η μεγάλη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Χώρα.





Μετά την κατάληψη του νησιού από τους Ρωμαίους, η Πάτμος γνωρίζει την παρακμή! Οι περισσότεροι κάτοικοι την εγκαταλείπουν και το νησί χρησιμοποιείται πλέον από τους Ρωμαίους ως τόπος εξορίας!

Το 95 μ.χ ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού Ιωάννης, ήλθε εξόριστος στην Πάτμο, από τον αυτοκράτορα Δομητιανό. Ενώ από τότε ξεκινάει η μεταχριστιανική ιστορία της Πάτμου μέχρι και τον 11ο αιώνα παρουσιάζεται ένα ιστορικό κενό.




Η ανατολή από την Σκάλα.....




Κεντρονήσι.





 Τον 11ο αιώνα, η παρουσία του μοναχού Χριστόδουλου του Λατρηνού και η ανέγερση της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου αλλάζουν τα δεδομένα και διαμορφώνουν τον πολιτισμό που αναπτύσσεται κατόπιν. Τον 13ο αιώνα, δίδεται η άδεια να κτιστούν σπίτια κοντά στη Μονή για να προστατεύονται οι κάτοικοι από τις πειρατικές επιθέσεις που ταλανίζουν το Αιγαίο. Μέρος της αστικής κοινωνία της Πόλης μετακομίζει στην Πάτμο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453, μεταφέρει τον πολιτισμό της και οργανώνει το διαμετακομιστικό εμπόριο. Δημιουργείται ο συνοικισμός “Αλλοτινά”. Τα σπίτια εφάπτονται στα τείχη της Μονής για να μπορούν οι κάτοικοι, σκαρφαλώνοντας στα δώματα των σπιτιών τους να κλείνονται σ’ αυτήν και να προστατεύονται από τους πειρατές. Οι κάτοικοι ξανοίγονται στα πελάγη και φέρνουν πλούτη στο νησί. 

Τα παιδιά τους σπουδάζουν σε πόλεις της Δύσης. Ανασυντάσσεται το δυναμικό της Μονής με μορφωμένους μοναχούς, που φθάνουν τους 60. Χτίζονται σπίτια μεγάλα, πλούσια. Στολίζονται με σκαλιστά έπιπλα και κεντήματα.



Η πρώτη μαρτυρία για τη Σκάλα, που αναπτύσσεται σταδιακά σε οικισμό είναι από τον περιηγητή A. De la Monraye ο οποίος αναφέρει πως την περίοδο αυτή η Πάτμος έχει περίπου 4.000 κατοίκους, 93 μοναχούς και πάνω από 100 εκκλησίες. Ένας περιηγητής μετρά οκτακόσια σπίτια στη Χώρα και διακόσιες πενήντα εκκλησιές. Διαμορφώνονται οι πλατείες της Αγίας Λεσβιάς και του Δημαρχείου. Το κέντρο εμπορικών συναλλαγών δημιουργείται από τη είσοδο της Μονής, περνά τα Κρητικά φτάνει στην Αγία Λεσβιά και από το αρχοντικό Καλλιγά ως το αρχοντικό των Νατάληδων. 

Σκάλα

Ο ελληνιστής και ελληνολάτρης Jacgues Lacarriere ο οποίος στο βιβλίο του “Το Ελληνικό Καλοκαίρι” (L t grec Une Grce guotidienne de 4000 ans) υμνεί την Πάτμο σε εκατομμύρια αναγνώστες του, σημειώνει με θαυμασμό: «Σε μερικά σπίτια είδα δουλεμένες κασέλες, ζωγραφισμένα χωρίσματα, παλαιά πορτραίτα, οπάλινα λαμπογυάλια, ένας ολόκληρος κόσμος περασμένης πολυτέλειας που μου θυμίζει τα γερασμένα σαλόνια του Άθω…” , όσο για το τοπίο , «Κομπολόι από δροσιές όπου είναι ωραία να ξαποσταίνεις μέσα σ’ ένα άρωμα από ξεθυμασμένο λιβάνι…».




Σκάλα

 Το τέλος των βενετοτουρκικών πολέμων και η ύφεση στις πειρατικές επιδρομές, η αξιοποίηση της ναυτικής παράδοσης και η απουσία των Τούρκων, απλά εισπράττουν τους φόρους τους, αλλά στηρίζουν το Μοναστήρι, διαμορφώνουν μια πολιτεία ζηλευτή. Από το λιμάνι του νησιού περνούν έμποροι από την Βενετιά, την Γαλλία, την Αγγλία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Οι Πάτμιοι χτίζουν αρχοντόσπιτα στο Βορινό φρύδι της Χώρας και νέες μεγάλες εκκλησίες και μοναστήρια. Το 1630 ήδη το νησί κατά τον περιηγητή STOCHOVE, έχει ένα λιμάνι μεγάλο και σίγουρο. 


 Σκάλα 


Το 16ο αιώνα η Σκάλα ήταν ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά λιμάνια της Μεσογείου.Τα κτίρια του λιμανιού ήταν κυρίως αποθήκες και υπήρχε ένα αγκυροβόλιο για τα πατινιώτικα και τα ξένα πλοία.
Το εμπόριο κλεμμένων ειδών από τους πειρατές και η δημιουργία και η εξαγωγή των γυναικείων κεντημάτων ήταν οι κύριες ενασχολήσεις των ανθρώπων του νησιού. Την ώρα της δύσης όλοι γυρνούσαν στα σπίτια τους στη Χώρα από ένα δρόμο που ξεκινούσε με σκαλοπάτια. skala patmos greece
Το σημερινό λιμάνι κτίστηκε το 1972 από την κυβέρνηση κατά την περίοδο στρατιωτικής δικτατορίας.
Σήμερα η Σκάλα είναι το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος του νησιού με τους περισσότερους επισκέπτες.
Εδώ βρίσκονται οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και πληθώρα πολυκαταστημάτων, μαγαζιών με είδη δώρων, εστιατορίων, ξενοδοχείων, καφετεριών, μπαρ και ό,τι άλλο θα περίμενες να βρεις σε ένα εμπορικό λιμάνι.



 Σκάλα 
Παίζει το ρόλο της «πόλης» της Πάτμου ενώ συγχρόνως διατηρεί μία ζεστή νησιώτικη ατμόσφαιρα.Το μείγμα των ανθρώπων που βλέπει κανείς είναι μία παράσταση της ιστορίας που επαναλαμβάνει τον εαυτό της.Δεν θα συναντήσεις βέβαια πειρατές,αλλά θα συναντήσεις ανθρώπους από όλο τον κόσμο που έρχονται είτε για πνευματική φώτιση, είτε για χαλάρωση ή και για διασκέδαση.
Σε απόσταση 200 μέτρων από το λιμάνι ξεκινά η παραλία του Άγιου Θεολόγου, μία αμμώδης ακτή που είναι πολύ δημοφιλής στους ντόπιους τις καθημερινές, αφού μπορούν να κάνουν μία γρήγορη αναζωογονητική βουτιά και να συνεχίσουν τις εργασίες τους.


Σκάλα 
Κατά μήκος της παραλίας υπάρχει μία σειρά από σνακ-μπαρ ιδιαίτερα βολικά για τους τουρίστες που έρχονται με κρουαζιερόπλοια καθώς και για τους ημερήσιους επισκέπτες από τα γύρω νησιά που δεν διαθέτουν πολύ χρόνο.
Στο τέλος της παραλίας υπάρχει μία ταμπέλα που αναφέρει πως στο σημείο αυτό ο Άγιος Ιωάννης βάφτισε τους πρώτους χριστιανούς του νησιού,το 95 περίπου μ.χ. Στο σημείο αυτό ένα υπόγειο ρεύμα που ξεκινά από το βουνό(Καστέλι) χύνεται στη θάλασσα κάνοντάς την ιδιαίτερα αναζωογονητική










Kατά τη διάρκεια των Pωμαϊκών και πρώτων μ.X. αιώνων, το νησί της Πάτμου συνδυάζεται με το Χριστιανισμό κατά τρόπο άρρηκτο και διαρκή. Ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού Χριστού Iωάννης, εξορίζεται το 95 μ.μ. στην Πάτμο από τον αυτοκράτορα Δομητιανό και βρίσκει καταφύγιο σε Σπήλαιο που ευρίσκεται στη μέση του λόφου μεταξύ Σκάλας και Χώρας.
Εκεί με τη βοήθεια του μαθητή του Πρόχορου ο Ιωάννης έγραψε καθ υπαγόρευση του Θεού το θεόπνευστο βιβλίο Αποκάλυψη και ίσως το 4ο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο.

Το Σπήλαιο ανακαινίσθηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο, όταν ήλθε στην Πάτμο.



Η άποψη από το ΚΑΣΤΡΟ.......στο βάθος η παραλία Μελόι



 To 1088 η Πάτμος με χρυσόβουλο παραχωρείται από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό στον Όσιο Χριστόδουλο τον Λατρηνό, έναν προικισμένο και μορφωμένο μοναχό από τη Βιθυνία, προκειμένου να ιδρύσει ένα Μοναστήρι προς τιμήν του Ευαγγελιστή Ιωάννη και με αυτόν τον τρόπο να θεμελιώσει και προδιαγράψει την μοίρα του νησιού.




Οι διαδρομές των μονοπατιών της Πάτμου είναι, στο σύνολό τους, ήπιες και μας αποκαλύπτουν τα εξαιρετικού κάλους τοπία της, τα μνημεία, τους αρχαίους χώρους, τα μοναστήρια, τα παλιά εξωκλήσια, τα «ασκηταριά, και τα «πυργάλια», την πλούσια χλωρίδα της, ιδιαίτερα την Άνοιξη, με τα κατάσπαρτα από αγριολούλουδα και μυριστικά μικρά λιβάδια, χωράφια και λόφους, τη μοναδική σε ομορφιά ακτογραμμή της. 




Οι καλόγεροι χτυπούσαν τις καμπάνες για να ειδοποιήσουν τους κατοίκους του νησιού να καταφύγουν πίσω από τους ενισχυμένους τοίχους του μοναστηριού. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Όσιος Χριστόδουλος το έχτισε σαν κάστρο, για να προσφέρει ασφάλεια στους χριστιανούς



   Χώρα 
H Πάτμος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1999.
Η ανακήρυξη της σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, έγινε για το ιστορικό κέντρο του νησιού (Χώρα), τη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και το Ιερό Σπήλαιο Αποκάλυψης.


Τα κριτήρια της ανακήρυξης σχετίζονται με την αρχιτεκτονική, την αδιάκοπη εξέλιξη της από τον 12ο αιώνα ως θρησκευτικό κέντρο προσκυνήματος και τις αναλλοίωτες θρησκευτικές τελετές μέσα στους αιώνες.


Το  2009 η Πάτμος κατετάγη σε ειδική έρευνα του περιοδικού FORBES στην κορυφή των 10 πιο ειδυλλιακών προορισμών της Ευρώπης. Μέρη που χαρακτηρίζονται μοναδικά, μαγικά αλλά και προσιτά σε ό,τι αφορά το κόστος ζωής και απόκτησης σπιτιών. Η κατάταξη έγινε σε ειδική έρευνα του περιοδικού FORBES μεταξύ εμπειρογνωμόνων στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού. 



Η Πάτμος από το 2004 έχει ενταχθεί στους 7 Θρησκευτικούς προορισμούς της Ευρώπης μέσω του προγράμματος COESIMA.
Στους επτά προσκυνηματικούς αυτούς τόπους περιλαμβάνονται : Λούρδη (Γαλλία), Φατιμά (Πορτογαλία), Τσεστόχωβα (Πολωνία), Αλτοετινγ (Γερμανία) Σαντιάγκο ντε Κομποστέλλα(Ισπανία), Λορέτο (Ιταλία) και Πάτμος (Ελλάδα). Υπενθυμίζεται ότι οι πόλεις αυτές φιλοξενούν ετησίως πάνω από είκοσι εκατομμύρια προσκυνητών από 150 και πλέον χώρες. Στόχος του προγράμματος COESIMA ήταν η συγκρότηση ενός μονίμου Δικτύου των επτά σημαντικότερων Προσκυνηματικών τόπων στην Ευρώπη, των οποίων η οικονομία περιστρέφεται γύρω από το ίδιο θέμα. 



Οι Πόρτες των μοναστηριών και των σπιτιών της Πάτμου έχουν μεγάλο ενδιαφέρον (πρώτα από όλα φωτογραφικό). Ανάμεσα στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής των κτιρίων της Πάτμου, οι πόρτες που είναι ένα από τα πιο εμφανή στοιχεία της σας βάζουν με τον καλύτερο τρόπο στην μεσαιωνική ατμόσφαιρα που αποπνέει όλο το νησί αλλά κυρίως η Χώρα της Πάτμου. 


Σοκάκια ,καλντερίμια,κάτω από στοές και θόλους


Γύρω από το τείχος της Μονής αναπτύχθηκε σιγά σιγά στην διάρκεια 1000 χρόνων, η Χώρα της Πάτμου. Υπάρχουν παλιά μεγαλόπρεπα αρχοντικά αλλά και πιο ταπεινά σπίτια. Όλα όμως έχουν τα ίδια κοινά χαρακτηριστικά. Τα αρχιτεκτονικά τους στοιχεία βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τον Ιερό χώρο που γειτονεύουν.

  Η Χώρα της Πάτμου είναι εντελώς ξεχωριστή από οτιδήποτε έχετε συνηθίσει ως οικισμό στο Αιγαίο. Σίγουρα υπάρχουν πανέμορφες χώρες σε όλα τα Ελληνικά νησιά, όμως η Χώρα της Πάτμου είναι διαφορετική.


Κι εξαρτάται πάντα από το τι μετράς κάθε φορά,
Για να μπορείς να συνεχίζεις, για να μπορείς να ονειρεύεσαι, 
για να μπορείς να γελάς....
.............................................
Οδυσσέας Ελύτης
 


 Η Πάτμος διαθέτει ένα σημαντικό δίκτυο μονοπατιών που με μόχθο και καλαισθησία διαμόρφωσαν μέσα στους αιώνες οι πρόγονοί μας. Περπατώντας στα μονοπάτια θυμόμαστε παλιούς δρόμους επικοινωνίας, αφού ο χρόνος, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η επιλογή νέων μέσων μεταφοράς, έφερε την εγκατάλειψη αλλά και την καταστροφή των παλιών μονοπατιών: πολλά από αυτά, δυστυχώς, ασφαλτοστρώθηκαν , ως εύκολη λύση για τα νέα οδικά δίκτυα. 

 Η παραλία Πέτρα και το Τραγονησι...Η φωτο είναι μέσα από το πούλμαν!







Ένα πανόραμα από τον λόφο της Αγίας Παρασκευής!




  Βραδιάζει στην Σκάλα και το "Δημήτριος"ετοιμάζεται για απόπλου!!










  Απέναντι η Σκάλα,από πάνω η Χώρα και το Κάστρο που δεν φωτίστηκε ακόμα.


Σκάλα 
Το μοναδικό λιμάνι του νησιού, η Σκάλα είναι και το γραφικό τουριστικό κέντρο του νησιού: τόπος άφιξης, αλλά και εξορμήσεων προς όλες τις παραλίες και τα αξιοθέατα της Πάτμου καθώς και εκδρομών προς τις νησίδες των Αρκιών και του Μαραθίου. Είναι, επίσης, ο μεγαλύτερος και πιο πυκνοκατοικημένος οικισμός, με 1.415 μόνιμους κατοίκους, και ο χώρος όπου βρίσκονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες της Πάτμου πλην του Δημαρχείου που βρίσκεται στη Χώρα, τα εμπορικά – τουριστικά καταστήματα, οι τράπεζες, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από καφενεία, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Και εδώ κτυπά και η καρδιά της νυκτερινής ζωής του νησιού: μπαράκια και κέντρα με ζωντανή μουσική λειτουργούν μέχρι τα ξημερώματα, αποδεικνύοντας ότι η Σκάλα τα συνδυάζει όλα, πολύ περισσότερο μιας και διαθέτει επίσης, στο βόρειο τμήμα του λιμανιού, μαρίνα για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής και ιστιοφόρων.


  Σκάλα 
Λόγω της θέσης της ως επίνειο, αλλά και την ύπαρξη γαιών προς δόμηση λόγω της σχετικής «νιότης» της, πέραν των ευκαλύπτων, η Σκάλα φέρει πιο έντονα την αρχιτεκτονική επιρροή της Ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το λεγόμενο «Ιταλικό Κτήριο» πάνω στην προκυμαία. Άλλα αξιοθέατα στην περιοχή της είναι το Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη και ο χώρος της αρχαίας ακρόπολης στο ύψωμα Καστέλι.

 Η Σκάλα ήταν, τον 16ο αιώνα, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου, προσφέροντας ασφαλές αγκυροβόλιο σε πατινιώτικα (κυρίως μοναστηριακά) και ξένα πλοία, αλλά, εξαιτίας του φόβου πειρατικών επιδρομών, τα κτίσματά της εκείνη την εποχή ήταν σχεδόν αποκλειστικά αποθήκες εμπορευμάτων και εργαστήρια. Από τα τέλη του 18ου αιώνα, ωστόσο, και την εγκατάσταση διαφόρων οικογενειών, μετατρέπεται σε εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο, συνεισφέροντας στην οικονομική άνθηση του νησιού και, συνεπακόλουθα, στα γράμματα και τις τέχνες.




Σήμερα, το λιμάνι της Σκάλας, κτισμένο το 1972 κατά την διάρκεια της Δικτατορίας, συνεχίζει να είναι οικονομικός πόλος στην ανάπτυξη του νησιού, δίαυλος με τον εξωτερικό κόσμο, αλλά και το σημείο από όπου ξεκινούν όλοι οι δρόμοι για την ενδοχώρα προς όλες τις κατευθύνσεις


 Βόλτα γύρω γύρω από την Σκάλα.

 Η  Σκάλα από απέναντι με το ζουμ...

 Πρωί πρωί με τον δυνατό ήλιο στα μάτια και στον φακό μου! 






  Πανόραμα 

  Χώρα 
Η αρχιτεκτονική της Πάτμου καθορίστηκε ουσιαστικά από το Καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το σύνολο των σπιτιών, που χτίστηκαν γύρω από την Μονή, σχηματίζει ένα δαιδαλώδη οικισμό που χάρη στις ταράτσες των οικημάτων δημιουργεί ένα δίκτυο μεταφοράς. Χάρη σε αυτό το δίκτυο ήταν δυνατή η γρήγορη πρόσβαση μεταξύ διαφορετικών σημείων του οικισμού και η υποστήριξη σημείων που κινδύνευαν. Η διευθέτηση των εξωτερικών κτιρίων ήταν τέτοια ώστε να δημιουργούν ένα είδος αμυντικού τείχους, χωρίς κανένα άνοιγμα. 

Ακόμα και τα πλούσια κτίσματα κατασκευάζονταν από απλά υλικά και δεν ξεχώριζαν εξωτερικά ώστε να είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τους πειρατές και να λεηλατηθούν. Το πιο ασφαλές σημείο του οικισμού αποτελούσε το μοναστήρι, το οποίο όντας ισχυρά οχυρωμένο αποτελούσε καταφύγιο των κατοίκων σε περίπτωση μεγάλου κινδύνου. 




Τα αρχοντικά της χώρας μπορούν να καταχτούν σε τρεις κατηγορίες. Αρχικά εκείνα που ανοικοδομήθηκαν τον 16ο – 17ο αιώνα έξω από τον οικισμό, στέγασαν τους άρχοντες-φεουδάρχες και είχαν πολλούς ανοιχτούς ημιυπαίθριους ή στεγασμένους χώρους, καθώς και χαρακτηριστικά μαντώματα. Oι Kρήτες πρόσφυγες, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ανατολικά της Μονής και είναι οι πρώτοι που ανέπτυξαν πολεοδομικό κέντρο: την πλατεία της Aγιάς Λεβιάς (ομώνυμη εκκλησία) γύρω από την οποία συγκεντρώθηκαν.



 Εν συνέχεια, το 19ο αιώνα, καπεταναίοι και πλούσιοι έμποροι έχτισαν αστικές κατοικίες με θέα προς τη Σκάλα ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τα καράβια τους. Τέλος, τα σπίτια του 18ου αιώνα που ανοικοδομήθηκαν κατά τη διάρκεια της αστικοποίησης αποτελούν την τρίτη κατηγορία και μπορεί κανείς να τα συναντήσει στην περιοχή Απορθιανά, καθώς και νότια της μονής του Αγίου Ιωάννη.


 Με πρότυπο κατασκευής το βυζαντινό οσπίτιον, συναντάμε ορθογώνια σπιτάκια με διμερή εσωτερική διαίρεση στο δώμα, ενώ εξωτερικά απαραίτητο συμπλήρωμα αποτελεί μια μικρή αυλή, η οποία εμπεριέχει την υπόγεια στέρνα και το φούρνο. Με το πέρασμα του χρόνου, ορισμένα σπίτια εξελίχθηκαν σε διώροφα, με ανοικοδόμηση πάνω στο ήδη υπάρχων κτίσμα. Χαρακτηριστικό στοιχείο των σπιτιών της Πάτμου αποτελούν οι πέτρες γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα που είναι συνήθως βαμμένες σε γκρι ή ώχρα και καλούνται μαντώματα, και διαφοροποιούνται από απλές πέτρες στα πιο φτωχικά σπίτια έως σκαλιστά
 μαντώματα στα πιο πλούσια



Το «καντούνι» , που υπάρχει σε ορισμένες γωνίες σπιτιών, αποτελεί ένα είδος μαντώματος. Οι χρωματικές αποχρώσεις που επικρατούν είναι το πράσινο, το καφέ και η ώχρα, ενώ το γαλάζιο αποτελεί μια πιο πρόσφατη προσθήκη. Από την περίοδο της ενετοκρατίας και ύστερα παρατηρείται επίσης εμφάνιση γοτθικών στοιχείων, καθώς και νεοκλασικίζουσες επιρροές




 Στενά σοκάκια σκαλωτά! 

 Διώροφο οίκημα με γοτθικά χαρακτηριστικά, το Αρχοντικό Νικολαΐδη οικοδομήθηκε μεταξύ τού 1705 και τού 1796 στην Χώρα της Πάτμου και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τής αστικής αρχιτεκτονικής τού νησιού. Στο ισόγειο υπάρχουν το φουρναριό (μαγειρείο), στέρνες και το ιδιωτικό παρεκκλήσι τού Αγίου Νικολάου, ενώ ο όροφος αποτελείται από τους «ύπνους» (κρεβατοκάμαρες) και τον «νοντά» (χώρο διημέρευσης, αλλά και υποδοχής επισκεπτών), με διαχωριστικό στοιχείο μεταξύ των δύο τον «αμπάταρο» (περίτεχνη ξύλινη «κουρτίνα» με ράφια, που ως εκ τούτου χρησίμευε και ως αποθηκευτικός χώρος), καθώς και τις πάνω αυλές.



Μετά τον σεισμό του 1956, το αρχοντικό υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ από το 1959, μετά τη δωρεά του από τούς ιδιοκτήτες του στο Ελληνικό Δημόσιο, αποκαταστάθηκε και οργανώθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με υποδειγματικό τροπο σε εκθεσιακό χώρο. Σκοπός της έκθεσης που φιλοξενείται σε αυτό είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού να έλθουν σε επαφή με τα αρχοντικά και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που ζούσαν εδώ και να γνωρίσουν την ιστορία του νησιού από τα προϊστορικά έως τα νεώτερα χρόνια, μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα και πληροφοριακό υλικό. Πέραν του μουσειακού του χαρακτήρα, το Αρχοντικό Νικολαΐδη φιλοξενεί ανά διαστήματα πολιτιστικές εκδηλώσεις





Νησίδες Πάτμου: Πετροκάραβο, Άνυδρος

Γύρω από το νησί της Πάτμου αλλά και μέσα στους κόλπους που σχηματίζουν οι ακτές του υπάρχουν πολλά μικρά γραφικά νησάκια. Παλιά ανήκαν στην Πάτμο και τα πολύνησα των Λειψών, των Αρκιών και του Αγαθονησίου που σήμερα υπάγονται σε άλλους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.



 Ενα κομμάτι της Σκάλας με την Μαρίνα της! —


























Σήμερα, ο πρώτος μύλος επαναλειτουργεί ως αλευρόμυλος, με απώτερο σκοπό όχι μόνον να προσφέρει στους επισκέπτες του την εικόνα τής παραδοσιακής τεχνολογίας παραγωγής αλεύρου, αλλά και να συνδράμει στην αναβίωση τών παραδοσιακών επαγγελμάτων τού αλευρά και τού φούρναρη και την παραγωγή προϊόντων πραγματικά αλλοτινών. 
Ο δεύτερος ανεμόμυλος, χάρη στην αντικατάσταση τής μυλόπετρας από γεννήτρια και την τοποθέτηση μεταλλικού δοκού κύλισης για την φτερωτή με μηχανικό φρένο, είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρισμό από την αιολική ενέργεια. Τέλος, το σχέδιο για τον τρίτο ανεμόμυλο είναι η παραγωγή νερού. 
Οι ανεμόμυλοι τής Χώρας εύλογα είναι ένα από τα αξιοθέατα της· είναι, όμως, προπαντός ένα ζωντανό μνημείο, μια γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον 




 Πίσω από την Σκάλα ο Μέρικας και ο κόλπος του!,,,Στο βάθος η Ικαρία και οι Φούρνοι! 

  Η πέτρα της Καλικατσούς

Ο μύθος για την Καλικατσού λέει πως μια κοπέλα ήθελε να πάει για μπάνιο και η μάνα της το απαγόρευε, αφού είχε κοινωνήσει. Οταν εκείνη επέμενε της είπε «πήγαινε και πέτρα να γίνεις» -έτσι μόλις μπήκε στη θάλασσα πέτρωσε.
Καλικατσού λένε σε πολλά νησιά τον θαλασσοκόρακα (Phalacrocorax aristotelis) ένα από τα προστατευόμενα θαλασσοπούλια της Ελλάδας. Η βραχώδης απόληξη που τη λένε «πέτρα της Καλικατσούς» διαμορφώθηκε στη διάρκεια των ιστορικών χρόνων σε υπαίθριο ιερόμ και αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στην Πάτμο. Ερευνητές θεωρούν ότι ήταν ιερό, πιθανόν της Αφροδίτης, με συνεχή λατρεία έως και τους χριστιανικούς αιώνες -τότε που οι λαξευτοί χώροι χρησιμοποιήθηκαν ως ασκηταριά.
Η φωτο είναι μέσα από το πούλμαν - 



 Ο κόλπος του παραθαλάσσιου οικισμού Γροίκος είναι μαγευτικός, και έχει αναγνωριστεί και ενταχθεί στους ομορφότερους κόλπους του κόσμου από την παγκοσμίως αναγνωρισμένη οργάνωση ‘‘the most beautiful bay in the world’’ που στηρίζεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Έχει θέα την πέτρα της Καλικατσού, και είναι πλήρως οργανωμένη παραλία. Διαθέτει εστιατόρια με εξαιρετική κουζίνα.

Η φωτο είναι μέσα από το πούλμαν - 



 Παραλία Χόχλακας......δεν κάνει για μπάνιο παρά μόνο για ρομάντζα στο ηλιοβασίλεμα!! 








  Το ηλιοβασίλεμα που έλεγα στον Χόχλακα! —


 Παραμονή  πανσελήνου.... 

 Το ηλιοβασίλεμα  από τον Χόχλακα! —


Παραλία Μελόι...................οι παραλίες της Πάτμου έχουν κάτι το απόκοσμο και στενάχωρο στην όψη τους...Είναι δίπλα τους μόνο μια  δυο ταβέρνες και ίσως μερικά αγροτόσπιτα σκόρπια εδώ κι εκεί!! 



 Ο  Μικρός οικισμός του Σάψιλα...


 Μέρικας

 Μέρικας

Η βραδιά  της επιστροφής είναι πανσέληνος...Κάτω από το φεγγάρι το νησάκι Χιλιομόδι! —













Ανεβήκαμε στο πλοίο και αποπλέουμε.....η ώρα είναι 12.15 ...Νυχτερινό ταξίδι! 

Το Β' Μέρος ( Πάτμος -  Σπήλαιο της Αποκάλυψης , Μονές , Ναοί ) θα το βρείτε εδώ 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΝΕΛΛΑ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ 
ΚΕΙΜΕΝΑ - ΝΕΛΛΑ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ

πηγές πληροφοριών

http://www.patmos.gr/
https://el.wikipedia.org








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου